Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Hârtiuțe, gene false, sulimanuri: niciodată, după 1989, distanța dintre om și funcție nu a fost mai mare

Dăncilă - Plumb - Drăghici

Foto: George Călin/ Inquam Photos

În toate comunicările importante în care se folosește un text scris – de la un curs prezentat studenților până la rapoartele sau comunicatele oficiale –, se folosesc „documente”, „rapoarte”, „hârtii”. Atunci când se comunică informații importante, documentele scrise sunt un suport obligatoriu. În foarte multe împrejurări oficiale, este chiar interzis să vorbești liber. Dar în nicio împrejurare oficială nu se folosesc „hârtiuțe”.

„Hârtiuța” e un termen din limbajul elevilor slabi care copiază. „Hârtiuța”, „copiuța”, „fițuica” au rămas înfipte adânc în subconștientul celor care au trecut cu chiu cu vai prin școală, ca niște cuvinte asociate durerii pe care a reprezentat-o pentru ei învățatul. Limbajul acesta al furtului, deprins (și limbajul, dar și furtul) din fragedă pruncie, s-a umplut de diminutive în tentativa de a diminua gravitatea furtului, de a relativiza hoția și a o face acceptabilă: „haideți, doamna profesoară, că e doar o hârtiuță, o copiuță, nu e mare lucru”.

Utilizarea spontană a acestui termen de către prim-ministrul României de la tribuna Parlamentului dă măsura nu numai a calității studiilor sale, nu numai a fraudei pe care o reprezintă prezența acestei doamne în fruntea guvernului, ci și a minciunii cuprinse în „hârtiuțe”. E ca și cum prim-ministrul României, elev slab de la școala primară până la școala guvernamentală, ar copia folosind aceste hârtiuțe. De fapt nu e „ca și cum”: doamna Dăncilă chiar copiază, adică își însușește munca altora, pe foile scrise nu-i aparține nici măcar o virgulă, iar cuvintele cad așa cum cad cifrele, bananele și căpșunile la păcănele: pură înșiruire sonoră, ca în expresia „serviciul universitar/universal pentru consumatorii casnici”. Dar, nu-i așa, dacă minciuna e mică și pricăjită ca hârtiuța, ea trece mai ușor. Dacă e spună cu alint, incompetența nu se simte.

Nu, doamnă prim-ministru, în mod normal nu ați avea de ce să spuneți prostii când vorbiți liber. Dacă ar exista o potrivire cât de mică între ceea ce sunteți cu adevărat și ceea ce pretindeți că sunteți, nu ar trebui să spuneți prostii, pentru că firescul din om vorbește firesc. Decât, desigur, dacă sunteți traumatizată și dumneavoastră, ca întreaga țară, de nonsensurile pe care le spuneți și care provin din completa neadecvare a actorului la rolul încredințat. Ceea ce scufundă România întreagă într-o adâncă depresie este să constate că niciodată distanța dintre om și funcție nu a fost mai mare: de când numărăm prostiile rostite cu atâta perseverență, nici nu ne mai tulbură pe cât ar trebui descoperirea atâtor medici falși. Pentru că deși au provocat drame, chiar tragedii individuale, niciunul nu a pus în pericol o țară întreagă prin atâta falsitate masivă, prin inconștiența acceptării unui post care implică decizii cu consecințe pentru milioane de oameni. Niciunul nu a făcut dovada unei lipse atât de complete de competențe profesionale, lingvistice și morale.

Mai există un aspect supărător când vine vorba de „hârtiuțe”: atunci când faceți o comunicare importantă către țară, a folosi „hârtiuțe” în loc de documente oficiale e ca și cum v-ați juca pe telefon în timp ce în fața dumneavoastră defilează soldații români întorși de pe frontul din Afganistan, ca să vă dau un exemplu din zona de înțelegere guvernamentală. „Acest lucru” dovedește exact același respect față de concetățeni pe care l-a arătat și ministrul Apărării față de ostași: zero.

„Hârtiuța” este ordonanța de urgență după care se guvernează o țară prin mistificarea realității și înfrumusețarea cifrelor. Ea este definiția însăși a distanței care separă grija infinită pentru gene false și măști cosmetice de disprețul pentru sensul acțiunii politice. Distanța abisală dintre artificialitatea exterioară și interioară a personajului și realitatea nefardată a milioane de oameni. „A gândi românește” în felul în care o face Viorica Dăncilă este, așa cum bine spunea cineva, unul din cele mai grave afronturi aduse oamenilor inteligenți din această țară, mai ales acelora care nu au avut niciodată nevoie de „hârtiuțe” ca să reușească în viață.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Până și elevîi de clasa a VI-a râd de și spun glume cu "duamna" Dăncilă.
    • Like 1
  • Orice ar face, orice și cum ar zice, oriunde s-ar, ari încerca, cu greu, să se exprime, nu va depăși, niciodată, nivelul "pavianului cu coamă". Și acela este un animal nevinovat, ba chiar simpatic, ceea ce nu se poate spune despre a această " unealtă " neganditoare.
    • Like 1
  • Din păcate, capacitatea intelectuala a "doaumnei" Veorica este sub nivelul mediu și de aceea, din tot ceea ce ați scris aici, nu va înțelege absolut nimic.
    • Like 5
    • @ Mickaella Khalyn
      Daca ar citi. Pt ca exista conditia ca duamna sa „ajunga” sa citeasca acest text (sau altele asemanatoare). Ma indoiesc ca are astfel de curiozitati.
      • Like 2
  • Un popor needucat este usor de manipulat , Ea a primit oarece educație . dar nu a avut de cine sa se lipească
    • Like 1
  • Cosmin check icon
    Viața ar avea alte valențe, dacă ar veni să spună că a dat o ordonănțică pentru dnu Liuviulică !
    Iar la final să ne pregătească pentru puțină fomică când vine crizuța( din care ne scoate Olguța)
    • Like 3
  • Opinion check icon
    Cred ca ne-ar conduce mai bine inteligenta artificiala, decat intelighenta naturala!
    • Like 4
  • Cri (si altora care gandesc la fel), cred ca rolul unui premier nu e sa "invete sa vorbeasca in public" si sa dea "replici spumoase" unui oponent ci sa poata avea perspectiva globala a activitatii guvernului si coordonarea eficienta a activitatii acestuia, in folosul tarii si a poporului. Din pacate imaginea de ansamblu a acestui "guvern' (ca si a celor doua anterioare impuse de PSD) este de o adunatura de incompetenti care isi dau cu parerea (cu mai multa sau putina gratie - ca la o discutie la carciuma sau la ulucul gardului) despre ce ar trebui facut, iar singura lor grija este ca impostorii, coruptii, hotii si sarlatanii din partidul-mama PSD si acolitii lor sa scape basma-curata.
    • Like 12
    • @ Catalina Ghitulescu
      Exemplul perfect a ceea ce ati spus ar fi interviul ministrului Ciamba. Sau atitudinea ministrului Leş la defilarea trupelor. Cat despre "duamna" VVD,are o calitate nemaiîntalnita la alti prim-ministri:este "neconflictuala".
      Oare cat mai pot inghiti oamenii?...
      • Like 6
  • Victor66 check icon
    Nu mai știți de ce să vă legați. Asta era problema, că citește un premier de pe notițe, discursul scris de altul, de parcă nu așa s-ar face de obicei!
    • Like 1
    • @ Victor66
      Nu de obicei dar se practica. Problema este atunci cand citesti si nu stii "ce" citesti sau cand nu stii "să" citesti si crezi ca emiti judecati de valoare.
      Cel mai rau insa este atunci cand esti convins/ă ca ai ajuns intr-o pozitie importanta pentru ca esti de o valoare inestimabila...
      • Like 10
    • @ Victor66
      Problema este că este prim ministru un asemenea specimen. Individ perfect pentru a slugări o șleahtă de borfași, trădători și vânzători de țară, condamnați penal, a căror loc este la pușcărie. Unde sa nu producă maculatură inutilă ci să învețe, macar, să bată un cui.
      • Like 3
  • Cri check icon
    Evident ca d-na premier a folosit cuvantul „Hârtiuța” cu referire la notitele personale pe care le folosesc multi politicieni atunci cand tin un discurs, pentru a nu uita punctele principale ale cuvantarii pe care o expun. si pentru a fi siguri ca vor atinge toate problemele vizate.
    Nu e nicio rusine ca atunci cand tii un discurs in public, sa ai la tine niste notitze in care ti-ai notat principalele idei pe care vrei sa le comunici auditoriului; multi vorbitori in public fac acest lucru, fie ei politicieni, oameni de stiinta sau artisti.
    Pe de alta parte, atunci cand polemizeaza pe marginea vreunui articol al vreunei legi controoversate, toti politicienii au in fatza lor textul complet al legii, pentru a nu gresi.
    Ascultand discursul din Parlament al d-nei Dancila, am putut observa progresele facute de domnia sa: e mai putin inhibata, isi argumenteaza mai coerent ( si mai corect gramatical ) ideile, avand chiar si replici acide ( a se vedea replica spumoasa administrata d-nei Turcan ).
    Se pare ca d-na Dancila a devenit capabila sa faca fatza, presiunii si agresivitatii verbale a adversarilor ei politici.
    Fara a fi vreun Einstein al politicii romanesti, d-na Dancila a dovedit prin discursul din Parlament ca este capabila sa invetze si sa evolueze. Asta nu e putin lucru, indiferent daca ne place sau nu d-na Dancila.
    Oricum, cel putin prin comparatie cu recentii ex-premieri Grindeanu, Tudose sau cu "tehnocratul" Ciolos, se pare ca PSD-ul a lansat in sfarsit un premier mai de soi. Vom vedea.
    • Like 2
    • @ Cri
      Bwahahahahaha :)) Asta cu premierul de soi are toate sansele sa bata la fund toate perlele scoase de madama (sic) premier, fosta gospodina, actualmente wannabe. Se pare ca coana (sic) premier s-a ales cu un fan! :D Btw, si soiul rau e tot un soi!
      • Like 11
    • @ Cri
      CRI,oricine ai fi,tu chiar o admiri,nu-i asa? Cred ca esti in transa cand o vezi si cand o auzi ca reuseste sa lege mai mult de doua cuvinte intr-o insiruire coerenta. Tu vrei sa ne convingi ca ceea ce a citit era gandit si scris de ea?
      "Un premier mai de soi"? Vreau sa cred ca ai incercat sa fii sarcastic(ă). Daca nu...e dureros ..
      • Like 6
    • @ Cri
      check icon
      @Cri: Ha, ha, ha.
      Iar despre replica către dna Turcan:
      Auzită în Parlament, replica este una cel mult de nivel mediocru (deși o performanță pt dna Dăncilă, admit).
      Auzită în gîlceava dintre două țațe din piață, atunci, da, replica ar putea fi considerată drept una ”spumoasă”.
      • Like 3
    • @ Cri
      "Premier mai de soi", în comparație cu grindeanu și tudose, care nu au acceptat rolul de marionete ale unora, mult, inferiori, cu ciolos???!!! Ești uluitor!
      • Like 1
    • @ Cri
      Cred ca glumiți!!
      Ăsta-i rolul prim-ministrului?? Sa învețe sa vorbească in public???
      • Like 0
  • Dar ce prezente vestale!Aceste preotese de la Templul lui Dragnea vor sa intretina focul sacru dand foc la tara.Focul sacru a fost aprins de marele preot Iliescu la Revolutie sau Mineriade,inca istoricii nu s-au pus de acord,si de atunci tot arde.Au ars pana acum fabrici,paduri,sperante si acum a sosit randul vestalei Dancila sa intretina focul sacru.Dar cum nu prea mai are combustibil s-a gandit sa produca ea insasi materiale incendiare(o diversiune) si in paralel sa dea foc la tara.Manevra va starni invidia oricarui piroman care se respecta,asa ca nu exagerez daca inchei cu urmatoarea concluzie,e ingenioasa doamna preoteasa!
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult