Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

HIMARS este noul zeu al războiului. Ofensiva lui Putin în Ucraina arde împreună cu depozitele de muniție rusești

HIMARS - Ucraina

Foto: Profimedia

Sistemele americane HIMARS au stopat invazia lui Putin. Primul obiectiv al războiului Rusiei în Ucraina, care a presupus cucerirea Kievului în trei zile, a eșuat de mult. La fel ca și al doilea obiectiv, menit să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Și totuși mulți trăiau cu iluzia că, cel puțin în Donbas, armata rusă, nemiloasă și amenințătoare, va distruge pozițiile ucrainene. Însă liniile de apărare ucrainene nu au fost distruse

Putin a trimis pe front carne de tun pentru a asigura o superioritate covârșitoare în echipamente și muniții militare. Se estimează că raportul este de 20 de obuze de artilerie rusă la 1 obuz ucrainean. Rusia și-a propus să ducă un război de uzură asupra Ucrainei și, în cele din urmă, să îl câștige.

Săptămâna trecută iluziile s-au risipit. Sistemele americane HIMARS au început să toace pozițiile armatei lui Putin

Frontul rusesc și liniile logistice din spatele frontului, cu o adâncime de 60 până la 80 de kilometri, sunt în flăcări acum. Sisteme HIMARS au decimat pozițiile armatei lui Putin. Au ars zeci de depozite cu muniție în Khrustalny, Herson, Nova Kakhovka, Chornobayivka și Donețk. 

Foto: Profimedia

Echipamente rusești aflate pe un aerodrom din Melitopol au fost transformate în cenușă. A doua zi, după ce forțele ruse au cucerit Lysychansk, un imens depozit rusesc din Popasna a ars. Dacă asta s-ar fi întâmplat cu câteva zile înainte, poate că rușii nu ar fi cucerit Lysychansk. Putin nu are soluție în fața sistemelor HIMARS.

Ard nu doar depozitele de muniție, ci și ofensiva rusă

Războiul de cotropire este strategia de război a lui Stalin. Strategia a fost moștenită de generalii ruși și presupune înaintarea cu militari în urma unui baraj de artilerie și acoperirea unor zone întinse cu lovituri aeriene aleatorii și fără scop. Numărul victimelor în rândul militarilor ruși se pare că nu contează. După ce au cucerit Lysychansk, rușii au lansat o ofensivă pe toată linia frontului. Imediat după ce Putin a declarat o „pauză operațională”, armata rusă a reluat ofensiva, dar aceasta s-a blocat imediat din lipsa muniției. HIMARS au făcut țăndări depozitele de muniție ale armatei lui Putin.

Țintirea cu precizie a armatei Ucrainei a depozitelor rusești și distrugerea acestora contrastează puternic cu tirurile rusești, efectuate cu rachete scumpe asupra cartierelor rezidențiale, centrelor comerciale și piețelor orașelor

Colonelul în retragere Roman Svitan, un fost pilot militar ucrainean, a estimat ponderea depozitelor de muniții rusești distruse la 15 până la 20%. Evident, armata ucraineană nu va începe o ofensivă până nu va distruge toate depozitele. HIMARS vs. depozitele armatei lui Putin

Este de la sine înțeles că depozitele sunt distruse cu HIMARS, și anume cu M142 High Mobility Artillery Rocket Systems. Sistemul este montat pe un cadru standard de camion M1140 al Armatei SUA. Sistemul transportă un pod cu șase rachete GMLRS, sistemu produs de Lockheed Martin. O versiune alternativă a lansatorului poate transporta o rachetă ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. Însă astfel de rachete nu au fost încă furnizate Ucrainei.

HIMARS deține o serie de avantaje tehnologice față de sistemele sovietice utilizate de armata lui Putin

În primul rând, sistemul HIMARS este foarte mobil. Ca un camion obișnuit. Aceasta presupune că HIMARS se poate deplasa pe drumuri obișnuite. HIMARS poate ajunge locul de lansare, poate trage rachete și apoi poate părăsi zona imediat cu 80 km/h. HIMARS este greu de detectat și distrus.

În al doilea rând, rachetele GMLRS (cu G pentru „ghidat”) utilizate de HIMARS sunt ghidate de GPS și lovesc o țintă cu o precizie maximă. Acesta este ceea ce îl face diferit de sistemele Smerch, Grad și Uragan, pe care rușii le folosesc pentru a lovi zone mari.

În al treilea rând, din nou, spre deosebire de sistemele rusești Smerch, HIMARS nu are nevoie de o mașină de încărcare. Pur și simplu se apropie de un pod încărcat anterior cu rachete și aflat pe pământ, îl ridică și este gata de utilizare.

Foto: Profimedia

Utilizarea HIMARS anulează întreaga logistică a armatei ruse

Armata rusă luptă de obicei după cum urmează: înființează depozite uriașe la 60 de kilometri distanță de linia frontului și livrează totul din acele depozite cu camioane.

„Dacă este situat la 60 de kilometri înseamnă că un camion poate face trei curse pe zi. Dacă distanța este de 90 de kilometri, sunt două curse. Dacă este de 120 de kilometri se poate face o singură cursă. Armata rusă poate avansa doar în cazul în care camioanele sale pot face trei curse pe zi”, spune consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici.

Implementarea HIMARS confirmă două puncte pe care le-am formulat deja anterior

În primul rând: Războiul modern centrat pe rețea învinge întotdeauna conceptul de „baraj artilerie plus carne de tun” al lui Stalin din 1941. Și în al doilea rând: Putin nu a reușit să transforme acest război într-un război de tranșee. Războiul de tranșee implică faptul că adversarul tău poate vedea doar linia frontului și nu poate lovi țintele cheie ale infrastructurii militare din spatele său cu acuratețe.

„Ce fel de mașină militară a construit Putin dacă patru sisteme HIMARS îi pot pune capăt?” spune Arestovici sarcastic.

Adevărul să fie spus, Ucraina are deja ceva mai mult decât doar patru sisteme HIMARS. Oleh Zhdanov, un colonel în retragere, expert militar și fost membru al Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene, a spus că „Ucraina are 17 sisteme HIMARS americane și analogii lor”. Arestovici a confirmat că au sosit de fapt „cu o săptămână înainte”.

Aceasta înseamnă că Khrustalny, Kadiyivka (Stakhanov), Insula Șerpilor și sistemele S-300 distruse lângă Herson în urmă cu aproximativ zece zile sunt, de asemenea, victime ale sistemelor HIMARS.

SUA au folosit HIMARS în Afganistan, Siria și Irak, dar rezultatele nu au fost nici pe departe la fel de distructive ca în Ucraina. De ce?

E foarte simplu. Pentru a avea succes, sistemele HIMARS au nevoie trei lucruri: o linie de front clară, drumuri bune pe o parte a acestei linii și depozite uriașe pe de altă parte. Nimic din toate acestea nu era în vigoare în Siria. Nici nu au fost ținte clar identificate, deoarece ISIS nu a construit stocuri gigantice de muniție în timp ce se pregătea să avanseze cu un număr mare de trupe în urma unui baraj rulant.

Sistemele HIMARS s-au pliat perfect pe tacticile militare rusești utilizate de armata lui Putin

Forțele ucrainene folosesc HIMARS în principal noaptea. În timpul zilei, ele sunt cel mai probabil ascunse în unele hangare pentru a fi invizibile pentru dronele rusești Orlan. Utilizarea HIMARS pe timpul nopții are un alt avantaj. „Tragerile de noapte minimizează riscul de a lovi civili”, spune Roman Svitan. Acest lucru distinge și tactica armatei ucrainene de cea a Rusiei, care trage rachete în timpul zilei.

Cum știu serviciile de informații ucrainene spre ce să țintească HIMARS? Cum identifică un depozit de muniție rusesc?

Din nou, din cauza războiului centrat pe rețea. Expertul militar Pavel Luzin consideră că forțele armate ucrainene folosesc imagini comerciale din satelit furnizate de Maxar Technologies.

„Maxar face fotografii de două ori pe zi și, folosind software-ul special și Big Data, ucrainenii pot detecta cu ușurință unde sunt amplasate depozitele rusești și unde călătoresc camioanele militare”, spune Luzin.

Ar fi logic să ne întrebăm ce împiedică Rusia să folosească aceleași imagini din satelit pentru a afla unde se deplasează camioanele HIMARS.

Răspunsul este că Rusia nu are acces la serviciile Maxar sau la orice alte imagini comerciale prin satelit care i-ar permite să conducă un război centrat pe informații din satelit. Probabil veți exclama acum: Dar Rusia are propriii sateliți! Este adevărat, așa este. Însă aceștia sunt sateliți militari care pot face fotografii din spațiu o dată la câteva săptămâni.

Rusia deține și sateliți Resurs, care înainte erau asamblați din componente occidentale

SUA au interzis vânzarea acestor componente către Rusia prin instituirea unei legislații speciale după ce Rusia s-a amestecat în alegerile americane. Acum toți sateliții Resurs și-au epuizat durata de viață. Ultimul a a fost dezafectat în decembrie 2021. Rusia are și trei sateliți Bars, dar acest lucru este departe de a fi suficient. Rusia își identifică țintele la întâmplare și le ratează chiar și pe acestea.

Cu alte cuvinte, Rusia pierde din nou, nu doar în fața sistemelor militare occidentale, ci și în fața sateliților civili occidentali. Sateliții comerciali Maxar, care au fost proiectațipentru alte scopuri, rezolvă cu ușurință o problemă care părea de nerezolvat pentru întreaga constelație de sateliți rusești, pentru care s-au irosit miliarde de dolari.

În mod similar, echipamentele civile Starlink ale lui Elon Musk s-au dovedit invulnerabile la sistemele rusești de război electronic, pe care s-au irosit alte miliarde de dolari. Iar sistemul de control al focului de artilerie ucraineană Kropyva, asamblat din tablete civile, walkie-talkie civile și drone civile ieftine, a sporit semnificativ eficiența artileriei ucrainene, când ambele părți foloseau tunuri și obuziere sovietice vechi.

Întreaga industrie rusă de apărare funcționează pe baza premisei că există niște tehnologii militare super-secrete perfecte, care nu au echivalent în industria civilă

Cu toate acestea, lumea reală modernă este destul de diferită. Tehnologiile, dispozitivele și soluțiile sale de cea mai înaltă calitate sunt aplicate în miliarde de produse. Astfel de tehnologii sunt de uz civil prin definiție. Piața industriei de apărare nu este atât de mare. Acest lucru șterge granița dintre tehnologia civilă și cea militară din Occident. Cei mai mari 10 contractori ai Departamentului de Apărare al SUA își vând 54% din produsele pe piața liberă. În Rusia, în schimb, companiile care nu pot concura pe piața deschisă câștigă licitații închise pentru provizii militare. Acest lucru face automat tehnologiile lor necompetitive. Pur și simplu, mint despre capacitățile tehnologiilor lor. Și acest lucru devine evident doar atunci când produsele lor, până la urmă, trebuie să concureze cu cele occidentale pe cea mai competitivă dintre toate piețele: câmpul de luptă.

Acesta este exact ceea ce s-a întâmplat cu sistemul de apărare aeriană S-400.

Mass-media ruse și producătorii de S-400 s-au lăudat că vor doborî rachetele HIMARS ca nucile dintr-un copac. S-400 sunt cele mai moderne sisteme rusești antiaeriene. Au mințit. HIMARS au trecut ușor de sistemele S-400 utilizate de armata lui Putin.

O rachetă S-400 nu poate intercepta o rachetă HIMARS din mai multe motive. În primul rând, o rachetă S-400 nu poate face asta din motivul foarte simplu că propulsorul solid folosit într-o rachetă HIMARS este mult mai avansat. „Pur și simplu zboară mai repede”, spune Pavel Luzin.

În al doilea rând, ucrainenii ar putea uneori să suprasatureze apărarea antiaeriană a Rusiei trăgând simultan către mai multe ținte. „Ei trag un roi de rachete Smerch sau Uragan împreună cu un HIMARS”, spune Luzin.

Al treilea motiv posibil este că S-400 a fost creat probabil în momentul în care corporația de apărare aeriană Almaz-Antey era condusă de Igor Ashurbeyli.

Igor Ashurbeyli, specialist în retail, s-a alăturat conducerii companiei Almaz-Antey, ale cărei spații au fost închiriate la acea vreme ca depozite de marfă. Ulterior, au construit omnipotentul S-400 pentru Putin. Experții în rachete s-au îndoit că un om care a făcut o carieră pe piețele de retail în anii 1990 ar fi putut reuși să construiască rachete de ultimă generație.

Pe scurt, rachetele S-400 nu pot intercepta HIMARS, punct

Și este ridicol să ne referim la sistemul de război electronic în valoare de miliarde al rușilor. La urma urmei, o rachetă HIMARS zboară peste 80 de kilometri, în timp ce linia frontului are o lungime de 1.400 de kilometri. Pur și simplu nu poți desfășura război electronic pe o zonă atât de întinsă. Este ca și cum ai încerca să stingi un incendiu cu un furtun de grădină.

Eroismul ucrainenilor și sistemele HIMARS pot câștiga războiul declanșat de Putin

Principala întrebare acum este: ce va face mai exact Putin când va înțelege că pierde? Deocamdată, după cum spune Roman Svitan, aeronavele rusești au zburat din ce în ce mai des pe cerul belarus. Tot acolo a fost observat în mod regulat și A-50. Aeronava rusă de avertizare timpurie și control este analog al avioanelor AWACS, utilizate de NATO. Simultan, Rusia desfășoară din ce în ce mai multe rachete Iskander în apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina. Aceste rachete au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri. Rachetele sunt în mod clar concepute pentru a atinge ținte adânc în spatele liniilor inamice.

„Toate acestea arată ca pregătiri pentru o lovitură masivă cu rachete, inclusiv asupra podurilor și a altor infrastructuri”, spune Svitan.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Din pacate nu cred ca Ucraina va castiga razboiul, dar nici nu cred ca Rusia il va castiga. La un moment dat puterile pro-ruse din Europa, respectiv Germania si Franta, impreuna cu lacheul Olanda si eterna peste tot si nicaieri Italia, vor face tot posibilul sa se incheie razboiul din urmatoarele motive:
    - populatia rasfatata din EU nu doreste sa plateasca pretul razboiului
    - firmele europene vor pierde teren global in fata americanilor si chinezilor din cauza competitivitatii ,si
    - trebuie sa recunoastem ca NATO a bagat batul prin gardul in care nu trebuia.
    In plus acum si-au data seama si cei din EU ca politica verde este cam neagra si cum o sa justifici populatiei ca este in regula sa ingheti daca folosesti energia "verde". Deasemenea stim ca Vestul a inglobat Estul in EU nu ca am fi noi speciali - cum tot ne amagim singuri - ci pentru ca ei au vrut o piata de desfacere. Si ca desfacerea sa mearga usor ne-au bagat in EU. Acest lucru nu inseamna ca si vor sari pentru noi in cazul in care ar intra rusii. Poate NATO, dar sincer nici aici nu mai sunt 100% sigur.
    In luna Sep se aude ca Rusia chiar va intra in capacitate de plata. Sunt trei solutii:
    - Il dau jos pe Putin - imposibil
    - rusii trimit cadou cateva bombe nucleare - posibil, dar inca greu de crezut
    - se ajunge la o intelegere: Putin declara ca si-a indeplinit obiectivele. NATO jura pe mama lui ca nu va accepta Ucraina pe viata si EU se angajeaza sa reconstruiasca Ucraina si in ceva ani vor intra in EU ca piata de desfacere si vom relua importul de gaz si petrol din Rusia. Chiar mai mult decat inainte. Verzii isi vor recastiga capitalul politic, inchidem iarasi centralele nucleare si carbuni si totul va reveni la normal. Iar pentru noi romanii ce am invatat acest noi din acest razboi este ca a fost un sezon prost la mare si analizele de inalt nivel profesional arata ca am avut cele mai mari preturi la sezlonguri, ciorbe si parcari. Dulcea normalitate romaneasca.
    • Like 1
  • Slava Russia!
    • Like 0
    • @ Norma Lee
      check icon
      Corect se scrie "Slaba Russia".
      • Like 2
    • @ Norma Lee
      nerușinarea nu are margini...
      • Like 1
    • @
      Vladov Vladov check icon
      .
      • Like 0
    • @
      Vladov Vladov check icon
      Imi cer scuze, ma retrag.
      Credeam ca ne pronuntam asupra subiectului articolului, nu unii asupra celorlalti.
      • Like 3
    • @ Norma Lee
      Gandalf check icon
      Cretini au fost, cretini sunt încă și-or fi veșnic în specia umană.
      Nimeni, niciodată nu a reușit să te întreacă!
      Felicitările mele pentru performanța de a atinge imbecilitatea maximă omenește posibilă.
      Știam că ai tendințe putalocuriste cu balșieviskii, dar să te expui nudă exact la un articol care ne explică în mod indubitabil cum o iau în freză exact pentru că sistemul lor, pe care cu drag l-am trăit și noi ani buni, e PROST. Defect. Găunos. Nu are cum să funcționeze.
      O fi capitalizmu' cu bube-n cap și-n MS-DOS, dar e flexibil, se adaptează și merge înainte. SCHIMBAREA e cuvântul cheie. Comunizmu' ăla căruia, pe șest îi faci tu sex oral e la fel de la marx și brazăr engels încoace (intenționat le-am scris numele cu litere mici, imbecilii majori nu merita majuscule, la fel ca hitler, ceașcă, little and so). Nu s-a schimbat defel, doar „eroii„ săi se tot rotesc...
      • Like 2
    • @ Norma Lee
      Peste Urali !

      • Like 1
    • @ Gandalf
      Mai vedem la iarnă, când rușii vor închide gazul și prețurile vor exploda pentru că va trebui să dăm dovadă de solidaritate cu ”prietenii” europeni ( cei care, profitând de situația delicată, vulnerabilă, în care se afla România după comunism, ne-au cumpărat și distrus industria, pădurile, resursele, tot ) și să împărțim cu ei gazul nostru. Atunci se va vedea cine sunt proștii și guralivii. Atunci se va vedea de ce trebuia să rămânem prieteni cu rușii, pentru că trăim în pace cu ei de peste 70 de ani și pentru că folosim și gaz de la ei. Slava Russia!
      • Like 0
    • @ Norma Lee
      Prostie, nerușinare, provocare sau nostalgia unui/unei persoane care trăiește in trecutul "roșu" glorios?!?!
      • Like 1
    • @ Norma Lee
      JIGODIE ORDINARĂ, cum de ai nesimțirea să latri în continuare și să ridici în "slăvi" prietenia cu criminalii de la răsărit ?
      Prieteni, din punctul de vedere al culturii, civilizației și valorilor, am avut întotdeauna NUMAI în occident, javră nostalgică bolșevică.
      • Like 1
    • @ Vladov
      să înțelegem că v-ați ofuscat agreând cumva troll-ismele unor nimicnici gen norma lee ?
      • Like 1
    • @ razvan.novac@gmail.com
      După limbaj, cultura și civilizația matale par într-adevăr a fi formate la prietenii occidentali...! :):)
      • Like 0
    • @ Norma Lee
      Gandalf check icon
      Pașol na turbinca, vidma!
      Și mai hai când te-oi chema io, bolșeviskaia împuțitskaia!
      • Like 2
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Vladov Vladov check icon
      Jumate” ati inteles ceva.
      Jumatatea ailalta este ca m-am ofuscat neagreând trollismele de orice fel.
      Nici ale "nimcnicilor" "gen norma lee" nici ale "nimicnicilor" care o combat pe norma lee cu exact acelasi vocabular ca al celor "gen norma lee", nici ale altor "nimicnici", care emit "trollisme" sau alte asemenea, neavand de emis opinii civilizate.
      Oricum toata discutia de la acest articol nu are nicio legatura cu subiectul articolului si nici cu o dezbatere civilizata, asa ca imi cer scuze din nou pentru interventie.
      Acum am vrut doar sa ma explic, ca raspuns la o intrebare.

      Multumesc pentru intelegerea corecta a mesajului..
      • Like 2
  • Caracteristica principala a unui articol trebuie sa fie din ppunctul meu de vedere capacitatea de a transmite un mesaj care sa fie digerabil. Dl. Vuta nu transmite nimic nou, nimic deosebit, nimic care sa capteze atentia. Daca nu scria acest articol nu simtea nimeni lipsa lui fiindca ce transmite nu este o noutate, nici macar din perspectiva unei gandiri logice si pragmatice. Au mai fost astfel de articole pompieristice in care agresorul rus era prezentat deja infrant, fara vointa, coplesit de superioritatea inamicului. Au fost inclusiv militari de cariera care au prezentat o astfel de imagine aproape propagandistica. Realitatea a fost insa diferita: inferiorul agresor rus a cucerit lent dar sigur mult din teritoriul Ucrainei, determinand o multime de persoane sa plece din tara, provocand multe tragedii umane. De fiecare data cand era prezentata o noua situatie pe front iar apareau personaje cu limbaj de lemn, iar spuneau aberatii, iar erau contrazisi de fapte.
    Rusia este o tara agresoare din n motive, dar imaginea prezentata de aceste personaje vor avea exact efectul contrar fiindca Rusia este in continuare o super-putere, care nu si-a etalat inca toate atuuurile din maneca. In razboiul de invazie pe care il duce in Ucraina evident ca va trisa cu tot ce poate si va trisa mult fiindca poate. Modelul clar ii este dat chiar de lumea occidentala, libera, incapabila sa se uneasca solidar impotriva unui inamic determinat sa invinga pentru un scop deocamdata neclar. Cu cat va fi mai mult asa-zis izolata, cu cat vor fi mai multe sanctiuni impotriva sa, cu atat va fi si forta lor mai mare, dovada clara fiind cel de al doilea razboi mondial, unde inferioara tehnologic si pregatire militara a invins o Germanie extrem de bine pregatita si motivata de o ideologie xenofobica. Si atunci diversi au spus ca Rusia va fi infranta, ca nu are sanse, ca este deja infranta. Care a fost rezultatul? O Rusie a sovietelor care avea in sfera de influenta aproape jumatate din Europa.
    Ca sa ajutan Ucraina trebuie sa depasim acest mod de gandire trufas si neevolutiv. Altfel noi, Uniunea Europeana vom fi urmatoarea zona in care Rusia va incerca sa isi impuna modelul social si nu o va face neaparat prin razboi fizic, va fi de ajuns probabil cateva conditionari economice pe care colosul fost sovietic le stie foarte bine.
    O lume democratica inseamna multa libertate de expresie, dar nu telenovele.
    • Like 3
    • @ Mihai Andreescu
      Vladov Vladov check icon
      In sfarsit, vad si eu un comentariu decent.
      Interesanta imaginea cu telenovelele. Sa nu uitam importanta calitatii propagandei.
      Si as zice sa nu uitam 2 lucruri din ce spuneati:
      1. Rusii au inceput razboiulcu 3 insi la 1 pusca contra tancuri si tunuri si tot aucastigat.
      2. Timp de 45 ani propaganda rusa a avut efect la un anumit tip de popoare, cu exceptia minoritatilor de rigoare. Si mai are inca si in ziua de azi, uitati-va cati inca il mai plang pe Ceasca.

      CONCLUZIA: 1. Daca vrea sa scapam de vesnicul imperialism rus pe partea propagandistica, nu vom castiga cu telenovele americane, ci cu informatii adaptate specificului poporului destinatar.. Rusii au inteles mai bine asta si dovada o vedeti pe aici, pe tiktok si altele, unde clantaii lor sunt mai convingatori decat ai celorlalti.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult