Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Hotnews.ro: Numărul posturilor ocupate în administrația locală a depășit 700.000. În Vaslui, unul din 8 salariați lucrează în sectorul public

angajați la stat

(Foto: Guliver/Getty Images)

Îmbunătățirea condițiilor salariale în sectorul public a dus, așa cum era de bănuit, la o creștere a numărului de angajați în administrația publică locală cu peste 10% față de finalul anului 2014, potrivit datelor transmise pentru HotNews.ro de către Ministerul Finanțelor Publice. 

Din cele 1,2 milioane de posturi ocupate în administrația publică, circa 500.000 sunt în adminsitratia publică centrală, iar peste 700.000 sunt posturi ocupate în administrația locală. În județul Sălaj, sunt circa 25 de locuitori „arondați" unui angajat în sectorul public, cei mai mulți fiind în Ilfov și București, cu câte 40 de locuitori/salariat public.

Instituția monitorizează numărul de posturi aprobate, ocupate și vacante, pe baza raportărilor lunare transmise de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale. „Conform acestor raportări, la sfârșitul lunii octombrie 2017, la nivelul instituțiilor și autorităților publice se înregistrau 1.205.041 posturi ocupate, din care 501.788 posturi la nivelul administrației publice centrale și 703.253 posturi la nivelul administrației publice locale", se arată în răspunsul transmis HotNews.ro de către MFP. 

În Vaslui, unul din 8 salariați lucrează în sectorul public. În Botoșani, Bacău, Tulcea, Gorj, Călărași, Suceava și alte 11 judete, cel puțin un salariat din 10 e angajat la stat.

În infograficul de mai jos se poate observa ponderea salariaților din administrația publică în numărul total de salariați, județ cu județ:

 

(clic pe imagine pentru a o mări)

O analiză a Consiliului Fiscal publicată anul trecut, înainte de intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, arăta că salariul mediu brut în sectorul public era în luna februarie 2017 de 842 de euro lunar, în timp ce în sectorul privat era de 652 de euro. Cel mai mare salariu mediu brut înregistrat la stat era în administrația publică: 1116 euro. Același studiu releva că în România salariile în administrația publică sunt mai mari decât în administrația publică din Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia și Grecia, relativ la salariile medii pe economie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult