Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Hotnews.ro: Numărul posturilor ocupate în administrația locală a depășit 700.000. În Vaslui, unul din 8 salariați lucrează în sectorul public

angajați la stat

(Foto: Guliver/Getty Images)

Îmbunătățirea condițiilor salariale în sectorul public a dus, așa cum era de bănuit, la o creștere a numărului de angajați în administrația publică locală cu peste 10% față de finalul anului 2014, potrivit datelor transmise pentru HotNews.ro de către Ministerul Finanțelor Publice. 

Din cele 1,2 milioane de posturi ocupate în administrația publică, circa 500.000 sunt în adminsitratia publică centrală, iar peste 700.000 sunt posturi ocupate în administrația locală. În județul Sălaj, sunt circa 25 de locuitori „arondați" unui angajat în sectorul public, cei mai mulți fiind în Ilfov și București, cu câte 40 de locuitori/salariat public.

Instituția monitorizează numărul de posturi aprobate, ocupate și vacante, pe baza raportărilor lunare transmise de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale. „Conform acestor raportări, la sfârșitul lunii octombrie 2017, la nivelul instituțiilor și autorităților publice se înregistrau 1.205.041 posturi ocupate, din care 501.788 posturi la nivelul administrației publice centrale și 703.253 posturi la nivelul administrației publice locale", se arată în răspunsul transmis HotNews.ro de către MFP. 

În Vaslui, unul din 8 salariați lucrează în sectorul public. În Botoșani, Bacău, Tulcea, Gorj, Călărași, Suceava și alte 11 judete, cel puțin un salariat din 10 e angajat la stat.

În infograficul de mai jos se poate observa ponderea salariaților din administrația publică în numărul total de salariați, județ cu județ:

 

(clic pe imagine pentru a o mări)

O analiză a Consiliului Fiscal publicată anul trecut, înainte de intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, arăta că salariul mediu brut în sectorul public era în luna februarie 2017 de 842 de euro lunar, în timp ce în sectorul privat era de 652 de euro. Cel mai mare salariu mediu brut înregistrat la stat era în administrația publică: 1116 euro. Același studiu releva că în România salariile în administrația publică sunt mai mari decât în administrația publică din Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia și Grecia, relativ la salariile medii pe economie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult