Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Hotnews.ro: Numărul posturilor ocupate în administrația locală a depășit 700.000. În Vaslui, unul din 8 salariați lucrează în sectorul public

angajați la stat

(Foto: Guliver/Getty Images)

Îmbunătățirea condițiilor salariale în sectorul public a dus, așa cum era de bănuit, la o creștere a numărului de angajați în administrația publică locală cu peste 10% față de finalul anului 2014, potrivit datelor transmise pentru HotNews.ro de către Ministerul Finanțelor Publice. 

Din cele 1,2 milioane de posturi ocupate în administrația publică, circa 500.000 sunt în adminsitratia publică centrală, iar peste 700.000 sunt posturi ocupate în administrația locală. În județul Sălaj, sunt circa 25 de locuitori „arondați" unui angajat în sectorul public, cei mai mulți fiind în Ilfov și București, cu câte 40 de locuitori/salariat public.

Instituția monitorizează numărul de posturi aprobate, ocupate și vacante, pe baza raportărilor lunare transmise de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale. „Conform acestor raportări, la sfârșitul lunii octombrie 2017, la nivelul instituțiilor și autorităților publice se înregistrau 1.205.041 posturi ocupate, din care 501.788 posturi la nivelul administrației publice centrale și 703.253 posturi la nivelul administrației publice locale", se arată în răspunsul transmis HotNews.ro de către MFP. 

În Vaslui, unul din 8 salariați lucrează în sectorul public. În Botoșani, Bacău, Tulcea, Gorj, Călărași, Suceava și alte 11 judete, cel puțin un salariat din 10 e angajat la stat.

În infograficul de mai jos se poate observa ponderea salariaților din administrația publică în numărul total de salariați, județ cu județ:

 

(clic pe imagine pentru a o mări)

O analiză a Consiliului Fiscal publicată anul trecut, înainte de intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, arăta că salariul mediu brut în sectorul public era în luna februarie 2017 de 842 de euro lunar, în timp ce în sectorul privat era de 652 de euro. Cel mai mare salariu mediu brut înregistrat la stat era în administrația publică: 1116 euro. Același studiu releva că în România salariile în administrația publică sunt mai mari decât în administrația publică din Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia și Grecia, relativ la salariile medii pe economie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult