Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iarna iubirii noastre în câteva imagini - simbol: cine sunt oamenii care și de Sărbători spun #Vă vedem de la Sibiu

#văvedemdelasibiu familie

Foto: Rareș Helici

În ’89, pe când alimentarele erau pline cu cutii de creveți și atât, n-aveam gadget-uri care să ne țină de plictiseală și în case era frig, îmi incălzeam imaginația citind. Așa se face că exact în acea iarnă cochetam cu „Iarna vrajbei noastre” a lui Steinbeck, de care însă nu m-am mai apucat, fiindcă între timp au început să sune sirenele orașului și să cadă peste noi gloanțe adevărate.

Nici până astăzi n-am reușit să mai citesc „Iarna vrajbei noastre”.

Și poate nici nu mi-aș mai fi amintit titlul, dacă n-aș fi descoperit, la 28 de ani de la Revoluție, la Sibiu, iarna iubirii noastre.

Personajelor le-aș spune Andreea, Mircea, Andrei, Angela, Cristian, Maria, Marian, Constantin, Ioana, Alex, Ciprian, Radu, Radu, Radu, Claudiu, Florina, Diana, Cătalin, Rareș, Cătalina, Loredana, Florin, Adrian, Kiki, dar cred că are mai puțină importanță cum se numesc ei și mai mult ce au făcut.

În 12 zile de protest (în ziua în care scriu acest articol), într-o Românie învrăjbită de masacrarea legilor justiției, niște oameni tineri, efervescenți, hotărâți și puternici au redat unei comunități blazate speranța că au o voce. Și că vocea lor se va face auzită.

Niciodată n-am crezut în produse-minune care îți promit că în 12 zile vei pierde colesterol, riduri, kilograme, și cu atât mai puțin n-am crezut vreodată în așteptarea a 12 zile în care poți câștiga ceva. N-am mizat niciodată pe promisiunea unor procese care să mă schimbe structural, dar cele 12 zile de protest de la Sibiu au făcut-o într-un fel subtil și treptat, ca o emoție neașteptată, care întâi se strecoară în suflet și ajunge apoi să-ți acapareze toată ființa. Ca o terapie peste sufletele obosite să mai spere, „cura de proteste” de la Sibiu i-a facut pe resemnați să-și pună întrebări, pe cei care de obicei stau în spate să vină în față, pe cei timizi să privească intimidant.

#Vă vedem de la Sibiu, nu mai este doar o formă de comunicare cu PSD-ul, #vă vedem de la Sibiu este o comunitate a unor oameni creativi și liberi în gândire, a unor oameni care n-au venit să strige sau să scandeze, ci au știut să tacă semnificativ, în fiecare zi la ora 12, timp de douăsprezece zile. Au adus cu ei oglinzi în care politicienii să-și reflecte fețele, au adus trolere care au transformat pentru 30 de minute Piața Huet din Sibiu într-un terminal de „Plecări”, au făcut un pas în față, s-au apărat cu Constitiuția, s-au ținut de mână.

Sunt antreprenori, medici, activiști în ong-uri, consultanți IT, profesori, arhitecți, actori, muzicieni, oameni care aduc valoare comunității lor, care ar fi putut oricând să plece în altă țară, dar au rămas aici, în Zona Liberă de Corupție.

Să-i vezi zilnic, adunându-se cu zecile, cu sutele, la ora 12, cu o punctualitate aproape religioasă, pe trotuarul din fața liceului Brukenthal, într-o liniște tulburată doar de clopotele Catedralei Evanghelice, este o trăire. Și să-i asculți în fiecare seară de la 8, coborând Agora în stradă și discutând pe teme legislative, culturale, administrative, este un privilegiu.

În iarna lui 2017 nu se mai trage cu gloațe, oamenii stau la căldura centralei de apartament, la focul șemineelor, se încălzesc cu sisteme de heating, mâncarea expiră în frigider și rămâne neterminată în food-court, se exprimă liber oriunde doresc, pe stradă, pe facebook, twitter, instagram, whatsapp.

Dar la Sibiu Crăciunul mi i-a adus mai aproape pe „oamenii de la hashtag”, după cum l-am auzit spunând pe un taximetrist. Pe cei care încă mai stau în frig, pe cei care se hrănesc ca să trăiască, pe cei care dorm puțin, pe cei care aleg, știind că se pot exprima liber, să vorbească despre libertate.

În 2017, #Vă vedem de la Sibiu a așezat, peste iarna vrajbei noastre, multă iubire. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce se intampla la Sibiu este deja definitoriu pentru rezistenta anti-PSD. Clujul se mobilizeaza exemplar, ajung sa depaseasca numarul celor din Bucuresti care ies la proteste.
    Nu vreau sa traiesc ziua in care nu vom mai avea speranta in lupta anti - coruptie, anti-PSDizarea tarii.
    • Like 1
  • check icon
    Respect SIBIU!
    Aș face și eu așa ceva la Deva. Vine cineva cu mine în fața sediului PSD?
    • Like 0
  • check icon
    Respect, Sibiu !...
    • Like 0
  • "Sunt antreprenori, medici, activiști în ong-uri, consultanți IT, profesori, arhitecți, actori, muzicieni, oameni care aduc valoare comunității lor"...din pacate guvernele de dupa '90 nu au reusit (nu au vrut) ca cei care aduc valoare, cei care au totusi ceva de pierdut (anii cheltuiti pentru a aduce acea valoare) sa fie mai multi decat cei care doar asteapta (pomeni sau ceva asemenator),, asa ca e foarte greu sa schimbi mentalitatea majoritara, sa-i impingem pe acesti politicieni la groapa de gunoi a istoriei!
    • Like 2
  • GabiC check icon
    Craciun fericit!
    Si un an nou....mai bun si mai curat!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult