Ministrul Educației, Pavel Năstase, a vorbit despre locul României în evaluările internaționale care măsoară performanța elevilor.
„Avem, în zona învăţământului preuniversitar, evaluări internaţionale care ne poziţionează pe locuri mai la coada clasamentului şi nu cred că este tocmai potrivit, pentru că avem tineri talentaţi, bine pregătiţi. Avem tineri foarte talentaţi, avem în corpul profesional oameni foarte bine pregătiţi”, a declarat acesta, citat de News.ro.
La testul PISA din 2015, care a măsurat abilitățile în materie de științe, România s-a clasat pe locul 48 din 50 de state. Ministrul Educației susține însă că în Albania, țară aflată puțin mai sus în clasament, elevii au primit cinci dolari ca să rămână până la finalul testării.
„Această testare PISA este foarte mult discutată. Cineva îmi spunea, zilele trecute, un exemplu care m-a pus pe gânduri, cum putem să motivăm. Albanezii sunt, ca şi nivel, în această evaluare PISA, undeva mai sus în clasament. Şi cineva îmi spunea, din experienţa din Albania, că fiecare elev a primit cinci dolari ca să rămână în sală şi să răspundă până la capăt la testul respectiv.
Englezii au avut altă abordare. Pe primul loc în testele PISA se află Singapore. Englezii nici ei nu sunt foarte bine pregătiţi. Şi atunci au invitat 60 de profesori din Singapore în Anglia să pregătească lotul pentru această testare PISA”, a declarat ministrul, precizând că şi România ar putea avea o abordare asemănătoare în ceea ce priveşte motivarea elevilor pentru ca aceştia să aibă performanţe”, a declarat Pavel Năstase, potrivit sursei citate.
Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei debateri pe tema tineretului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu riscul de a plictisi, repet din nou: fiecare ministru al Educației si Învățământului (sau ce denumiri o mai fi purtat de-a lungul timpului) de la Marga încoace a dorit să fie un nou Spiru Haret. Așa că a șters totul cu buretele și a luat-o de la capăt. Ceea ce a ieșit, se vede cu ochiul liber, nu trebuie să fii mare pedagog! O să ajungem o țară de analfabeți, mai rău ca americanii. Măcar ăia au bani să-și cumpere creiere.
Nu știu dacă ați observat, dar nu ne-ați spus cât de mari sunt „echipele PISA”, nici dacă aceste echipe pot fi „pregătite” special pentru acest test.
Ne spuneți cândva de ce ați renunțat la profesiunea inițială ?