Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Îi rog pe politicienii care susțin modificarea cotelor de impozitare în domeniul imobiliar să nu mai folosească „grila notarială”, până nu au răspunsul la următoarele întrebări

locuinta - mutare

Foto Nick White / Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iată ce apare în presă că s-a hotărât miercuri seară, printre altele. Ce s-a schimbat aplicabil imediat legat de impozitele pe clădiri? Cotele de impozitare.

Până acum erau 0,08 - 0,2% rezidențial, așadar a crescut limita minimă de la 0,08 la 0,1 la sută. Cum majoritatea cotelor utilizate era de 0,1 la sută aici este semnalul public că pentru persoanele fizice care majoritar dețin proprietăți rezidențiale nu se urmărește o creștere evidentă a impozitelor. Ceea ce nu putem spune despre proprietățile nerezidențiale care până acum aveau o cotă de 0,2 - 1,3 care acum a crescut la 1-1.3%.

Partea ascunsă (neevidentă) a creșterii așteptate este dată de afirmația succintă „pe grila notarială".

Îi rog pe politicienii care susțin această modificare să nu o mai folosească până nu au răspunsul la următoarele întrebări:

1. Știu că această grilă este de fapt un studiu de piață care conține valori minime orientative?

2. Știu că cine realizează aceste studii sunt niște firme sau persoane fizice care anul viitor pot să nu mai facă? Și că afirmația că Anevar le face este eronată? Cei care le fac își asumă personal afirmațiile și rezultatele. 

3. Știu că ele sunt neuniforme și majoritatea județelor e fiecare cu structura lui de studiu?

4. Știu cum se va face efectiv preluarea valorilor pentru fiecare proprietate din România? De către cine? De către autoritățile locale? Ele știu? Au cum?

5. Dacă nu au cum să o facă autoritățile locale, o soluție este să își autodeclare fiecare cetățean valoarea impozabilă. În acest caz, vă rog, căutați-vă casele proprii în grilele județelor dvs și vedeți dacă reușiți. Să nu mai vorbesc de toate celelalte tipuri de proprietăți dacă măsura le vizează și pe ele (hale industriale, hoteluri, benzinării etc)

6. Cine își asumă responsabilitatea asupra utilizării acestor valori și impactul asupra impozitelor, implicit a bugetelor locale? Ministerul de finanțe? Niște persoane fizice sau juridice?

După ce aveți răspunsuri la aceste întrebări veți vedea cât (nu) e de aplicabilă măsura.

Din fericire există alte soluții mai aplicabile și care nu necesită aceste schimbări care nu au niciun viitor și din care se văd doar două lucruri: graba și așteptarea de creștere a impozitelor care să nu fie asumată direct de mediul politic.

Deci dacă se vrea cu adevărat o reformă ar trebui făcută „cu cap" și pe termen lung. Și există soluții. Doar să fie ascultate și să fie adoptat un calendar corect.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La valoarea imobilului din grila notariala se fac reduceri dacă blocul nu este reabilitat , dacă la casă nu ai canalizare , dacă imobilul nu este renovat etc
    Cum se reflecta aceste reduceri în prețul final al imobilului ca bază de impozitare !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult