Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ilie Bolojan: O parte dintre votanții PNL se simt „trădați"

Ilie Bolojan - Klaus Iohannis

Sursa foto: ebihoreanul.ro

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că o parte din electoratul PNL s-a simțit trădat atunci când PNL a intrat în coaliție la guvernare cu PSD.

„În mod cert, o parte dintre votanții PNL ne-au votat nu neapărat pentru calitățile unor candidați sau ale unor echipe ale partidului în anumite județe, ci a fost un vot anti PSD. Cu certitudine, acești votanți - nu știu cât sunt din totalul votanților PNL - s-au simțit trădați”, a spus Ilie Bolojan, întrebat dacă a fost o trădare a electoratului atunci când Florin Cîțu a spus că „nu ne vom alia cu PSD” și pe urmă a făcut acest lucru, sau atunci când Klaus Iohannis a anunțat că adversarul PNL e PSD, după care a chemat PSD la guvernare.

Bolojan a amintit conjunctura politică parlamentară care „nu lasă foarte mult spațiu de manevră” și a punctat că, pentru un „partid responsabil” aflat la guvernare, prioritatea trebuie să fie traversarea cu bine a crizei, dând exemplu criza energetică care foarte probabil se va transforma în criză economică.

„Or aici guvernarea întotdeauna bate partidul, înseamă să ai răspunderea guvernării. Când ești în opoziție, poți să faci ce vrei, poți să îți stabilești proiecte pentru 2024, pentru 2028. Azi ești la guvernare și ai această obligație morală față de cetățeni, pentru că altfel, dacă guvernarea nu administrează într-o formă decentă România, nu e vorba că PNL sau PSD sau UDMR ar pierde procente, ci pierde țara, Iar pierderile cumulate înseamnă generații irosite pentru România, înseamnă scăderea încrederii în lumea politică românească, înseamnă ideea că România se mișcă în direcție greșită, pe care o vedem în sondaje. Asta înseamnă inapetența pentru investiții pe termen lung, migrație în exterior”, a adăugat Ilie Bolojan.

Întrebat dacă înainte de alegerile din 2024 ar trebui făcută o clarificare în PNL, președintele CJ Bihor spune că probabil că în 2023 fiecare partid ar trebui să își facă o analiză a ce va face în 2024. „E probabil ca atunci și PNL să vadă care e strategia pentru aceste alegeri”.

Va intra în cursa electorală internă?, a fost întrebat Bolojan. „Nu se pune această problemă, am mai explicat această chestiune. Ca să intri în cursa politică la nivel national, trebuie să te muți în București, trebuie să îți faci o analiză a calităților la nivel personal, a calităților de a face față unor funcții. Nu exclud ca la un viitor congres să nu candidez pe o funcție de conducere, asta este altceva, dar nu se pune problema unor alte implicări”, a spus sâmbătă Ilie Bolojan la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„E greu să motivezi faptul că majorezi impozite dacă ai spaţiu în care îţi poţi creşte veniturile printr-o mai bună colectare” 

În ce privește eventuala introducere a unor noi taxe, sau creșterea celor existente, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor spune că autorităţile trebuie întâi să majoreze gradul de colectare a veniturilor și abia apoi ar avea „autoritatea morală” să ceară cetăţenilor să achite taxe mărite.

„Aici e vorba de anumite logici economice. Cei care sunt pe zona de centru dreapta nu sunt pentru o impozitare progresivă, în general - pentru că această propunere vine în logica unei impozitări progresive, ai mai mult, pentru următoarele proprietăţi plăteşti mult mai mult- sau cei din stânga vor încerca această chestiune. Din punctul meu de vedere, în situaţia în care suntem, nu abordările doctrinare sunt problematice, ci abordările reale. E greu să motivezi faptul că majorezi impozite dacă ai spaţiu în care îţi poţi creşte veniturile printr-o mai bună colectare. Deci cât timp nu faci o mai bună colectare, cât timp nu-ţi reduci cheltuielile statului la maxim, e greu să ai autoritatea morală să vii la cetăţean şi să-i spui: ”Uite, îţi mai punem nişte taxe în plus pentru că noi avem nevoie de bani la bugetul de stat”, a declarat Ilie Bolojan sâmbătă, la Digi 24, notează News.ro.

Bolojan, fost primar al Municipiului Oradea, este convins că, cel puțin în administraţia publică locală, „există spaţiu destul de mare pentru a creşte gradul de colectare în anumite zone”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu nu am sa mai votez PNL in viata mea dupa minunea Catu si USL 2 , dar Bolojan este un om remarcabil. Problema este ca in spatele lui sunt aceiasi clovni si talhari care de fapt alcatuiesc coloana vertebrala a partidului.
    • Like 0
  • Un papagal că toți cei din PNL ,urmași ai lui base , nu Brătianu !
    • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      E foarte probabil ca sunteti postac PieSDist.
      Cititi ce a facut Bolojan cat a fost primar al Oradei, pe urma ca presedinte al CJ Bihor si apoi mergeti si continuati la mancat "rahat" !
      https://www.europeanbestdestinations.com/european-best-destinations-2022/
      • Like 2
    • @ Costel Iordanescu
      Poate unul dintre putinii politicieni romani care prima data face apoi vorbeste. Un gospodar. Dar cu o floare nu se face primavara. Nu are sanse sa conduca PNL ca sunt prea multi hoti acolo.
      • Like 0
    • @ Costel Iordanescu
      Daca dumneata atata poti, asta e!
      Faci legatura intre Bratieni si PNL dar sa-l introduci si pe Base in ecuatie dovedeste un IQ subunitar, caracteristic gainilor tip GOSTAT.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult