Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ilie Năstase – nr. 1 mondial în guvernul Dragnea

După ce ne-a sorcovit cu clipul de promovare a României, făurit de guvernul Dragnea la Centenar, același guvern deschide acum o altă poartă prin care urmează să dea năvală turiștii străini.

Atrași de ce?

De faptul că în România, zice vocea narativă a noului clip guvernamental, „orașele sunt vii și colorate, pline de oameni și lumini”. O adevărată revelație: într-adevăr, toate orașele de pe planetă sunt moarte și alb-negre, pline de babuini și canci lumini, cu excepția țării noastre, unde vizitatorii pot să dea peste oameni și, ce să vezi, lumini. 

„România freamătă. Un amalgam efervescent de istorie și cultură”, mai zice clipsul prinzător de străinezi. Cultură efervescentă s-o mai fi văzut pe undeva prin lume. Dar castele, statui, biserici, morminte, hrisoave, ceasloave care să fiarbă în spume, arhive și tablouri votive pline de beșici, așa ceva numai istoria românilor posedă.

Avem și un găzdoi, ăl mai prima, care îmbie lumea să vină pe-aici. Este nimeni altul decât Ilie Năstase, fostul nr. 1 mondial la tenis, primul, după cum ne învață povestașul guvernului în limba română, că poate nu știam.

„Te aștept în țara mea”, anunță Ilie. Ca să facem ce? Păi, să consumăm niscai vinațuri românești de colecție, pe urmă să ne suim la volan și să refuzăm etilotestul înjurându-i cu sete pe polițiștii care au îndrăznit să ne oprească. Jucăm și un tenis, cu marele Ilie Năstase, dublu mixt, iar dacă fetele îndrăznesc să câștige vreun ghem le facem „curve împuțite”, le urăm să aibă copii ciocolată cu lapte și încasăm o suspendare de la Federația Internațională până în 2020. 

Veșnic tânărul domn Nasty e cunoscut și acum pe plan mondial ca nr. 1 în tenis, la capitolele mârlănie, inconștiență și pușcărie, tot cu suspendare, Domnul 9 luni și 10 zile, aproape cât s-a aflat în fruntea clasamentului ATP în 1973-1974.

Ilie Năstase apare însă, în viziunea guvernului Dragnea, ca purtătorul de stindard al nației, persoana reprezentativă în clipa de față pentru poporul român.

Ceea ce e și firesc, de vreme ce țara este condusă de Domnul 3 ani și 6 luni cu executare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Gh Hagi și cât de curând Simona Halep. Mult respect!
  • Like 0
 • Umor a la CTP..... cruntul adevar....
  • Like 5
 • Ei, o fi luat şi el niscai ieuroi pentru trei vorbe spuse-n clipul ăla. Să mănâncă şi gura lui ceva. Că partidu are grijă dă ielite.

  Dar cum de n-au agăţat-o pe Simona Halep, că ea a fost mai recent nr. 1 mondial? L-or fi luat pe Nasty doar c-a sărăcit de tot, la câte neveste a sponsorizat?
  • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   alin7777 check icon
   Pana o sa aiba si Simona "facultate" macar doi trei ani cu suspendare, nu are acces in clubul lor select de adevarati romani.
   • Like 2
 • PS. Ilie,Hagi,Nadia nu tin loc de autostrazi,servicii turistice de calitate si de ce nu obiective turistice.Nu poti pune in valoare o tara prin intermediul unor personalitati scumpe la vedere.Mi-as dori sa-i vad pe cei trei intr-un clip de genul #Si eu!
  • Like 3
 • In orice clip de promovare a Romaniei, ar trebui scris ca Romania se incadreaza ca un fel de Little Italy, sau Petit Paris, in scena europei de est, cea mai progresista regiune in curs de dezvoltare din lume.

  Don Juan de Bukareshty aka Nasty, este o personalitate, un fel de movie - star in lume. Merge. Merge si pentru noi si pentru ei, pentru cultura de turist, si cultura turismului, este cam 50 - 50, adica nu te astepti sa te viziteze cineva daca nu ai dezvoltat aceasta asteptare si aceasta intentie in capul tau, meu.

  Adevarul e ca oferta de turism trebuie sa fie mai tehnica, adica cam ceea ce lipsea din dictionarul domnului Ilie Nastase, care era denumit geniu in tenis, si din acest punct de vedere, folosirea acestui concept pentru domnul Valcov si Dragnea 'sunt' o mare jignire, "tiganii nostri de servici-u". hai .
  • Like 0
 • P.S.Drăcesc..iată cum, după Creangă, întreabă Scaraoțchi: "– Ei, copile, ce ispravă ai făcut? Câte suflete mi-ai arvonit? Dă-ţi solia!".... Eu numai la dvs mă gândesc, dle Popescu, să nu vă facă ăștia ceva, că prea le spuneți adevărate...
  • Like 1
 • II fain, si poti sa si razi putin... dar numai putin ca, dupa, iti dai seama ca-i grav, fratilor.
  • Like 4
 • Recunosc cu mandrie ca sunt "fan CTP".....Ilie Nastase este insa Ilie...El mi-a infrumusetat copilaria si tineretea...Urmarind jocul sau simteam prezenta lui Dumnezeu care si-a zis, probabil,sa faca si un jucator de tenis...Si asa a aparut Ilie...Pentru a pastra un echilibru,nu i-a mai dat si alte....ar fi fost prea mult pentru un muritor..!! Hai sa mai facem o exceptie pe langa atatea si atatea...Hai sa-l judecam.."altfel" pe Ilie..Cu ingaduinta nesfarsita...Imaginea noastra...? Eehh.lasa..nici strainii nu sunt heruvimi...si noi..noi.. astia suntem...Urla Fanar-ul in noi...Il iubesc pe Ilie...II iert derapajele...dupa cum iert (literatura domne!!!) si articole despre "basini","cur" si viata politica....
  • Like 0
  • @ Boulescu Nicolae
   Vă înțeleg sentimentele; când iubești pe cineva din tinerețe sau copilărie, cum spuneți, devine ireversibil. Dar când acea persoană greșește, cu toată dragostea, trebuie să i-o spui.
   • Like 5
 • Ce mai curaj, dle Popescu..sa critici un simbol mare al unei natii mici? Valul de injuraturi nu cred ca o sa va mire. Oricum, l-au ales pe dl Nastase nu pentru admirabila cariera de jucator de tenis, ci pt alte 2 insusiri ale domniei sale , mapabile la puternicii zilei: iq-ul si cazierul
  • Like 8
 • Ilie Nastase a mai facut o magarie enorma.Jignind-o pe Serena i-a starnit furia si femeia asta stie sa urasca.Serena,departe de a avea o problema cu Simona Halep,se mobilizeaza cu toata forta de care dispune impotriva Simonei ca sa-si regleze conturile cu Ilie de la scularie.De aia a pierdut Simona in ultimul meci cu Serena cu toate ca Serena nu era in forma la acel turneu.Cand jignesti gratuit(cafea cu lapte)starnesti demoni care ii afecteaza pe cei din jurul tau,dar ce-i pasa lui Ilie!
  • Like 3
  • @ Muntean Aurelian
   Cu tot respectul, are si Serena o groaza de derapaje... deci nu e cel mai bun exemplu.
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult