Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Imaginile cu „minerii” lui Trump intrând în Capitoliu te fac să-l cauți în mulțime pe Miron Cozma

asalt capitoliu SUA

Foto: Saul LOEB / AFP / Profimedia

După alegeri, când în New York s-a aflat că Joe Biden era noul președinte al Americii, un vuiet de bucurie se făcea auzit din locuințele newyorkeze. Imaginile au devenit virale atunci, vă amintiți probabil. Când le-am privit, mi-am dus aminte de un strigăt din copilărie, un urlet al libertății care cutremurase cartierul meu, la căderea comunismului. Un vecin, un anume poreclit Nicky, ieșise în maiou pe balcon și striga cât îl țineau corzile: „A căzut Ceaușescuuu! A căzut comunismul!". Ecoul răsuna în tot Brașovul, peste toate blocurile, oprindu-se doar în muntele Tâmpa. La București, dictatorul tocmai fugise cu elicopterul de pe Central.

Așadar bucuria ce se auzea din blocurile newyorkeze m-a pus atunci pe gânduri. Era în vuietul ăla de peste ocean o forță apăsătoare, era practic acolo toată esența unui vot marcat de frica unor oameni de a pierde practic cea mai puternică democrație din lume. Iată că frica lor era reală.

Imaginile cu susținătorii lui Trump intrând în Capitoliu te fac să-l cauți în mulțime pe Miron Cozma. Între minerii noștri de atunci și „minerii” lor de acum e doar o diferență. Minerii noștri aveau măcar o cască peste vidul rotund dintre umeri ce le dicta să lovească cetățenii nevinovați de pe străzile Bucureștiului.

În timp ce mineriadele noastre aveau la bază pe bunicul neocomunismului românesc, și anume pe Măidragă, mineriada americană are la bază o pungă de chipsuri, niște beri, un tv și lectură pe Facebook cu propagandă cât cuprinde. Toate astea, în timp ce după perdelele casei aparținând băncii, afară, pe americani îi așteaptă doar șomajul ajuns la cote maxime și o pandemie cu un număr record de decese. Trump nu mai e președintele Americii de ceva vreme, practic Casa Albă e doar un hotel pentru un copil răzgâiat ce joacă toată ziulica golf, cu gândul la marea lovitură de stat.

Dacă România mai era condusă de Iliescu, nu era exclus să vedem aeroportul Otopeni sub asalt. Aeronavele pline de mineri, cu capetele scoase prin hublourile sparte de târnăcoapele mânuite dibace, ar fi decolat direct la sediul din Washington al democrațiilor, să caute drogurile, armamentul și mașina de scris automată. Îl și văd pe Miron Cozma cum o sună în direct din Capitoliu pe Marinela recitindu-i o poezie, în timp ce, în fundal, Trump le mulțumește ortacilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt diferențe imense, totuși... în cazul haidama-ortacilor era vorba doar de manipulare și prostie amestecate cu lipsa elementară de înțelegere a realității, iar în situația americană, din câte am văzut, era vorba despre lupta pentru un scop asumant, implicând voința unor mase diverse; oamenii erau echipați cu rucsacuri - semn că (unii) veneau de la mare depărtare, unii susținând cu mândrie steagul național și, cu toții, respectându-se între ei. La un moment dat, câțiva au fost luați (împinși) de val, comițând câteva distrugeri materiale. Cel mai important este faptul că sistemul de apărare al instituției nu s-a opus (cu adevărat) escaladării conflictului. ..
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Cică au găsit droguri și bitcoini falși in Capitoliu.
    • Like 3
  • Comparatia e vadit exagerata! Minerii nostri se pot compara perfect cu sustnatorii lui Biden care in primavara distrugeau, loveau, jefuiau si incendiau tot ce prindeau. Descreieratii astia care il sustin pe Trump mai au mult e munca pana sa-i ajunga pe cei ai lui Biden!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult