Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Imaginile cu „minerii” lui Trump intrând în Capitoliu te fac să-l cauți în mulțime pe Miron Cozma

asalt capitoliu SUA

Foto: Saul LOEB / AFP / Profimedia

După alegeri, când în New York s-a aflat că Joe Biden era noul președinte al Americii, un vuiet de bucurie se făcea auzit din locuințele newyorkeze. Imaginile au devenit virale atunci, vă amintiți probabil. Când le-am privit, mi-am dus aminte de un strigăt din copilărie, un urlet al libertății care cutremurase cartierul meu, la căderea comunismului. Un vecin, un anume poreclit Nicky, ieșise în maiou pe balcon și striga cât îl țineau corzile: „A căzut Ceaușescuuu! A căzut comunismul!". Ecoul răsuna în tot Brașovul, peste toate blocurile, oprindu-se doar în muntele Tâmpa. La București, dictatorul tocmai fugise cu elicopterul de pe Central.

Așadar bucuria ce se auzea din blocurile newyorkeze m-a pus atunci pe gânduri. Era în vuietul ăla de peste ocean o forță apăsătoare, era practic acolo toată esența unui vot marcat de frica unor oameni de a pierde practic cea mai puternică democrație din lume. Iată că frica lor era reală.

Imaginile cu susținătorii lui Trump intrând în Capitoliu te fac să-l cauți în mulțime pe Miron Cozma. Între minerii noștri de atunci și „minerii” lor de acum e doar o diferență. Minerii noștri aveau măcar o cască peste vidul rotund dintre umeri ce le dicta să lovească cetățenii nevinovați de pe străzile Bucureștiului.

În timp ce mineriadele noastre aveau la bază pe bunicul neocomunismului românesc, și anume pe Măidragă, mineriada americană are la bază o pungă de chipsuri, niște beri, un tv și lectură pe Facebook cu propagandă cât cuprinde. Toate astea, în timp ce după perdelele casei aparținând băncii, afară, pe americani îi așteaptă doar șomajul ajuns la cote maxime și o pandemie cu un număr record de decese. Trump nu mai e președintele Americii de ceva vreme, practic Casa Albă e doar un hotel pentru un copil răzgâiat ce joacă toată ziulica golf, cu gândul la marea lovitură de stat.

Dacă România mai era condusă de Iliescu, nu era exclus să vedem aeroportul Otopeni sub asalt. Aeronavele pline de mineri, cu capetele scoase prin hublourile sparte de târnăcoapele mânuite dibace, ar fi decolat direct la sediul din Washington al democrațiilor, să caute drogurile, armamentul și mașina de scris automată. Îl și văd pe Miron Cozma cum o sună în direct din Capitoliu pe Marinela recitindu-i o poezie, în timp ce, în fundal, Trump le mulțumește ortacilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt diferențe imense, totuși... în cazul haidama-ortacilor era vorba doar de manipulare și prostie amestecate cu lipsa elementară de înțelegere a realității, iar în situația americană, din câte am văzut, era vorba despre lupta pentru un scop asumant, implicând voința unor mase diverse; oamenii erau echipați cu rucsacuri - semn că (unii) veneau de la mare depărtare, unii susținând cu mândrie steagul național și, cu toții, respectându-se între ei. La un moment dat, câțiva au fost luați (împinși) de val, comițând câteva distrugeri materiale. Cel mai important este faptul că sistemul de apărare al instituției nu s-a opus (cu adevărat) escaladării conflictului. ..
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Cică au găsit droguri și bitcoini falși in Capitoliu.
  • Like 3
 • Comparatia e vadit exagerata! Minerii nostri se pot compara perfect cu sustnatorii lui Biden care in primavara distrugeau, loveau, jefuiau si incendiau tot ce prindeau. Descreieratii astia care il sustin pe Trump mai au mult e munca pana sa-i ajunga pe cei ai lui Biden!
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult