Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Îmi displace Ziua Femeii

8 martie, ziua femeii

Foto: Guliver Getty Images

Ştiu că a fost stabilită în memoria textilistelor germane care, în urmă cu un veac şi jumătate, la 8 martie 1857, s-au ridicat pentru emanciparea socială şi profesională, pentru dreptul la vot şi şanse egale cu bărbaţii. Înţeleg raţiunea existenţei unei astfel de zile – instituită pentru a atrage atenţia asupra condiţiei femeii şi inegalităţii în drepturi de care suferă în multe părţi ale lumii, chiar şi acum, la începutul mileniului III, dar asta nu mă împiedică să-mi displacă, pentru că aici, pe… plaiurile mioritice, este desprinsă de semnificaţia şi menirea ei iniţială.

8 Martie e ziua în care toată lumea se achită de obligaţiile faţă de educatoare, învăţătoare, profesoare, doctoriţe şi asistente medicale, când se oferă cadouri convenţionale şi kitschoase şi flori stătute care se ofilesc în câteva ore. Femeile fac cinste la serviciu cu sanvişuri, prăjituri şi lichior, iar bărbaţii se pilesc şi se revanşează cu cosmeticale ieftine şi bibelouri de un gust îndoielnic.

Sunt şi firme unde petrecerea de 8 Martie se ţine la restaurant şi colegele proaspăt coafate şi îmbrăcate elegant sunt dansate de colegii galanţi şi chercheliţi. Sindicatul oferă cadouri, după buget. Mai nou cărţile poştale desuete cu „Felicitări de 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii!” au fost înlocuite cu e-carduri.

Până la urmă de ce nu mi-o fi plăcând să primesc cadouri şi flori, şi să fiu sărbătorită de Ziua Femeii ? Pentru că am senzaţia acută a disjungerii formei de conţinut. Deşi visul sufragetelor s-a împlinit şi femeile au drept de vot, egalitatea de şanse e departe de a se fi realizat, cel puţin aici, pe plaiurile mioritice. Şi nu numai din cauza economiei precare, ci şi a educaţiei prin care se inoculează dominaţia masculină în societate. Prea puţine femei acced în funcţii de conducere, iar rata şomajului este mult mai ridicată în rândul femeilor decât al bărbaţilor. Atâta timp cât zi de zi cohorte de femei împovărate de sacoşe se îndreaptă obosite spre schimbul al doilea (sau al treilea) la coada cratiţei şi a măturii, la poalele maldărelor de vase murdare, a munţilor de haine de spălat şi de călcat, lângă bărbaţii beţivi, brutali şi indiferenţi, atâta timp cât drumul multor tinere către un loc de muncă trece prin patul patronului sau al şefului, nu-mi tihneşte defel ziua de 8 Martie.

Dar nu pot să nu observ că există o desţelenire a minţilor, că sunt organizaţii civile care şi-au asumat îmbunătăţirea situaţiei femeilor, că se derulează proiecte pentru ocrotirea femeilor abuzate şi se întreprind studii privind condiţia femeii. Nu pot să nu observ că tot mai multe cupluri tinere îşi împart povara îndeletnicirilor casnice. În speranţa unei lente schimbări de mentalitate, la care pot contribui şi eu, privesc pe geam la femeile vesele şi coafate cu tăvi de prăjituri în braţe şi la bărbaţii – tot mai mulţi – care oferă un fir de floare soţiei sau iubitei, măcar o dată pe an. De 8 Martie. Până la urmă îşi are rost şi această Zi Internaţională a Femeii… chiar dacă mie îmi displace.

Text apărut inițial în Revista Baabel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oli check icon
    Sarut mana Doamnelor!

    Inginereste asa, cu liniute de la capat, iaca ce credem noi, bivoli africani in savana de beton, ca insemnati pentru noi:

    - Plasturele cu rivanol peste rana deschisa.
    - Berea rece sub arsita verii.
    - Un mic cu mustar de ziua nationala.
    - Ciorba acra de dupa noapte de betie.
    - Scortisoara din vinul fiert baut la buza partiei.
    - Cafeaua fiecarei dimineti.
    - O noua doza pentru un dependent in sevraj.
    - Tigara uitata intr-un colt pe etajera.
    - Golul victoriei din ultimul minut.
    - Melodia preferata ascultata cu volumul la maxim.
    - Anvelopele de iarna pe un drum inzapezit.
    - Arca pentru potop.
    - Semnalul telefonului intr-o zona fara acoperire.
    - Batman pentru Gotham City.
    - Lois Lane pentru Superman.
    - “The Force” pentru un cavaler Jedi.
    - O limba de uscat pentru naufragiat.
    - Vineri pentru Robinson Crusoe.
    - Vineri pentru saptamana.
    - Romania fara psd.
    - Sursa tuturor problemelor.
    - Solutia tuturor problemelor.
    - Hrana pentru minte si suflet.
    - Oceanul desertului nostru.
    - Lumina partii noastre intunecate.

    Noi, matahalele dominatoare si vesnic hamesite din vietile voastre, noi astia de practicam cu inconstienta sportul sisific de a multumi o femeie, va iubim. Nu stim sa v-o spunem si cu atat mai putin sa v-o aratam.
    Insa va asiguram ca undeva acolo, printre metehnele noastre pline de testosteron si impanate cu manifestari grobiane, dragostea pentru voi ne mentine la limita civilizatiei.
    Fara voi am fi doar niste produse expirate pe rafturile unui supermarket.

    Incercam sa va “citim” si sa va intelegem de cand e lumea. Din punctul meu de vedere, tot analfabeti suntem si acum.
    Poate vreodata in viitor … Cine dracu stie?!

    Lumea e a voastra. Asta e realitatea.
    Va multumim ca ne suportati, va multumim pentru cecul in alb si pentru validarea pe care ni le oferiti in fiecare zi.
    Sa aveti o primavara minunata Doamnelor!

    Voie buna!
    • Like 1
  • Bleah! De acord cu egalitatea de sanse si all that, dar eu n-am in fiecare zi "senzatia acuta a disjungerii"... Tre'sa fie interesant, zic. Republica, daca se poate sa mai adaugati niste criterii la selectia textelor publicabile, ar fi minunat. Se pare ca "sa combata bine" nu ajunge :)
    • Like 2
  • check icon
    Îmi displace stilul Andreei Ghiță, cu articolele ei puțind a corectitudine politică.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult