Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Îmi displace Ziua Femeii

8 martie, ziua femeii

Foto: Guliver Getty Images

Ştiu că a fost stabilită în memoria textilistelor germane care, în urmă cu un veac şi jumătate, la 8 martie 1857, s-au ridicat pentru emanciparea socială şi profesională, pentru dreptul la vot şi şanse egale cu bărbaţii. Înţeleg raţiunea existenţei unei astfel de zile – instituită pentru a atrage atenţia asupra condiţiei femeii şi inegalităţii în drepturi de care suferă în multe părţi ale lumii, chiar şi acum, la începutul mileniului III, dar asta nu mă împiedică să-mi displacă, pentru că aici, pe… plaiurile mioritice, este desprinsă de semnificaţia şi menirea ei iniţială.

8 Martie e ziua în care toată lumea se achită de obligaţiile faţă de educatoare, învăţătoare, profesoare, doctoriţe şi asistente medicale, când se oferă cadouri convenţionale şi kitschoase şi flori stătute care se ofilesc în câteva ore. Femeile fac cinste la serviciu cu sanvişuri, prăjituri şi lichior, iar bărbaţii se pilesc şi se revanşează cu cosmeticale ieftine şi bibelouri de un gust îndoielnic.

Sunt şi firme unde petrecerea de 8 Martie se ţine la restaurant şi colegele proaspăt coafate şi îmbrăcate elegant sunt dansate de colegii galanţi şi chercheliţi. Sindicatul oferă cadouri, după buget. Mai nou cărţile poştale desuete cu „Felicitări de 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii!” au fost înlocuite cu e-carduri.

Până la urmă de ce nu mi-o fi plăcând să primesc cadouri şi flori, şi să fiu sărbătorită de Ziua Femeii ? Pentru că am senzaţia acută a disjungerii formei de conţinut. Deşi visul sufragetelor s-a împlinit şi femeile au drept de vot, egalitatea de şanse e departe de a se fi realizat, cel puţin aici, pe plaiurile mioritice. Şi nu numai din cauza economiei precare, ci şi a educaţiei prin care se inoculează dominaţia masculină în societate. Prea puţine femei acced în funcţii de conducere, iar rata şomajului este mult mai ridicată în rândul femeilor decât al bărbaţilor. Atâta timp cât zi de zi cohorte de femei împovărate de sacoşe se îndreaptă obosite spre schimbul al doilea (sau al treilea) la coada cratiţei şi a măturii, la poalele maldărelor de vase murdare, a munţilor de haine de spălat şi de călcat, lângă bărbaţii beţivi, brutali şi indiferenţi, atâta timp cât drumul multor tinere către un loc de muncă trece prin patul patronului sau al şefului, nu-mi tihneşte defel ziua de 8 Martie.

Dar nu pot să nu observ că există o desţelenire a minţilor, că sunt organizaţii civile care şi-au asumat îmbunătăţirea situaţiei femeilor, că se derulează proiecte pentru ocrotirea femeilor abuzate şi se întreprind studii privind condiţia femeii. Nu pot să nu observ că tot mai multe cupluri tinere îşi împart povara îndeletnicirilor casnice. În speranţa unei lente schimbări de mentalitate, la care pot contribui şi eu, privesc pe geam la femeile vesele şi coafate cu tăvi de prăjituri în braţe şi la bărbaţii – tot mai mulţi – care oferă un fir de floare soţiei sau iubitei, măcar o dată pe an. De 8 Martie. Până la urmă îşi are rost şi această Zi Internaţională a Femeii… chiar dacă mie îmi displace.

Text apărut inițial în Revista Baabel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oli check icon
  Sarut mana Doamnelor!

  Inginereste asa, cu liniute de la capat, iaca ce credem noi, bivoli africani in savana de beton, ca insemnati pentru noi:

  - Plasturele cu rivanol peste rana deschisa.
  - Berea rece sub arsita verii.
  - Un mic cu mustar de ziua nationala.
  - Ciorba acra de dupa noapte de betie.
  - Scortisoara din vinul fiert baut la buza partiei.
  - Cafeaua fiecarei dimineti.
  - O noua doza pentru un dependent in sevraj.
  - Tigara uitata intr-un colt pe etajera.
  - Golul victoriei din ultimul minut.
  - Melodia preferata ascultata cu volumul la maxim.
  - Anvelopele de iarna pe un drum inzapezit.
  - Arca pentru potop.
  - Semnalul telefonului intr-o zona fara acoperire.
  - Batman pentru Gotham City.
  - Lois Lane pentru Superman.
  - “The Force” pentru un cavaler Jedi.
  - O limba de uscat pentru naufragiat.
  - Vineri pentru Robinson Crusoe.
  - Vineri pentru saptamana.
  - Romania fara psd.
  - Sursa tuturor problemelor.
  - Solutia tuturor problemelor.
  - Hrana pentru minte si suflet.
  - Oceanul desertului nostru.
  - Lumina partii noastre intunecate.

  Noi, matahalele dominatoare si vesnic hamesite din vietile voastre, noi astia de practicam cu inconstienta sportul sisific de a multumi o femeie, va iubim. Nu stim sa v-o spunem si cu atat mai putin sa v-o aratam.
  Insa va asiguram ca undeva acolo, printre metehnele noastre pline de testosteron si impanate cu manifestari grobiane, dragostea pentru voi ne mentine la limita civilizatiei.
  Fara voi am fi doar niste produse expirate pe rafturile unui supermarket.

  Incercam sa va “citim” si sa va intelegem de cand e lumea. Din punctul meu de vedere, tot analfabeti suntem si acum.
  Poate vreodata in viitor … Cine dracu stie?!

  Lumea e a voastra. Asta e realitatea.
  Va multumim ca ne suportati, va multumim pentru cecul in alb si pentru validarea pe care ni le oferiti in fiecare zi.
  Sa aveti o primavara minunata Doamnelor!

  Voie buna!
  • Like 1
 • Bleah! De acord cu egalitatea de sanse si all that, dar eu n-am in fiecare zi "senzatia acuta a disjungerii"... Tre'sa fie interesant, zic. Republica, daca se poate sa mai adaugati niste criterii la selectia textelor publicabile, ar fi minunat. Se pare ca "sa combata bine" nu ajunge :)
  • Like 2
 • check icon
  Îmi displace stilul Andreei Ghiță, cu articolele ei puțind a corectitudine politică.
  • Like 4


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult