Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Impas în discuțiile pe obligativitatea certificatului verde. Cîțu: „Nu e normal să-i punem pe vaccinați să plătească teste pentru cei care nu vor să se vaccineze”

Certificat verde - ilustrație

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Discuțiile pe obligativitatea certificatului verde pentru angajați s-au blocat. Premierul Florin Cîțu nu este de acord cu prevederea conform căreia va exista o perioadă de grație de 60 de zile în care angajații nevaccinați vor fi testați pe banii statului. Totodată, el crede că obligativitatea certificatului verde trebuie introdusă și pentru angajații de la privat, nu doar pentru cei de la stat. 

„Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget. (...) Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. PNL nu este de acord, ca principiu, pentru cei care nu se vaccinează să fie testaţi pe costurile celorlalţi cetăţeni din România care sunt vaccinaţi, iar vaccinul este gratuit în România astăzi. Deci, ca principiu vorbim. Haideţi să găsim o altă formulă. (...) Repet, cei care s-au vaccinat astăzi nu este normal să plătească pentru cei care nu se vaccinează. Asta mi se pare inadmisibil", a spus, potrivit Agerpres, Florin Cîţu.

Proiectul de lege este în dezbatere în comisiile din Camera Deputaților. Potrivit unor surse politice, șeful PNL a anunțat însă în Biroul Dxecutiv al partidului că discuțiile se opresc, întrucât prevederea prin care statul plăteşte testarea angajaţilor de la stat este discriminatorie faţă de angajaţii de la privat, care trebuie să achite testarea

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un jurnalist, probabil dintre cei indezirabili şi antivaxxeri, a propus ca nevaccinaţii să-şi plătească testele, iar vaccinaţii să plăteasc toate cele o sută douăzeci de milioane de vaccinuri achiziţionate. Mi se pare o propunere raţională, având în vedere că ideea lui Cîţu este îmbrăţişată de mulţi.
  • Like 0
 • Desi vine de la un specimen gen Catu , observatia este foarte corecta si optiunea ca un cetatean sa aiba optiunea sa-si faca testul regulat in loc de vaccin este iar acceptabila. Dar daca vrei sa fii "special" , fii special pe banii tai. Dar cu lasitatea si politicianismul din Romania ma indoiesc ca va fi implementata. Acum ca vaccinul s-a aprobat si pentru copii intre 5-12 ani in tari cu sisteme de sanatate serioase , antivaccinistii ar trebui sa-si puna in sfarsit problema daca nu le fileaza o lampa. Care va sa zica statul Israel si americanii vor sa-si omoare copii. Eu credeam ca vorba "prostia nu are limite" era doar asa o figura de stil dar se pare ca traim acest paradox in secolul 21.
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Liviu check icon
   Nu prea sunt de acord cu aceasta abordare - si cei nevaccinați (oricare ar fi motivul pentru care nu o fac) sunt plătitori de taxe si au dreptul fundamental la sanatate.
   La fel cum si eu, ca persoana vaccinata, ar trebui sa ma pot testa, daca doresc, pentru a ști dacă risc sa ii infectez pe cei din jurul meu.
   Normal ar fi o testare obligatorie în masa pentru populație, astfel inca cei infectati, indiferent daca au primit vaccinul sau nu, sa fie depistati si plasati intr-o carantina supravegheata.
   Iar abordarea lui Catu e tipica iesirilor lui din ultima vreme - lasa saracii sa moara, ca asa ne raman noua mai multi bani la buget sa ii impartim cu noii prieteni.
   • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu vor recunoaște niciodată că le filează o lampă. Argumentul ăsta nu l-au luat în considerare până acum, nu-l vor lua nici de acum.
   Pentru cineva care judecă rațional e un argument, pentru ei nu. Una din cauzele încăpățânării lor e pervertirea drumului firesc ipoteză-demonstrație, pervertire pe care o acceptă nonșalant. NOI facem ipoteze și vedem la ce ajungem, EI au datele problemei si concluzia de gata iar drumul de la până la poate face orice meandre și poate fi oricât de absurd. Pe lângă asta, omisiunea unui argument e floare la ureche...
   Au vrut să implementeze pentru bugetari dar e clar nedrept, ori pentru toți ori pentru niciunul. În loc de 2 luni pentru bugetari o lună pentru toți apoi plata din buzunar pentru toți. Test gratuit pentru toți e o măsură excelentă pentru a stimula testarea.
   • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult