Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Impas în discuțiile pe obligativitatea certificatului verde. Cîțu: „Nu e normal să-i punem pe vaccinați să plătească teste pentru cei care nu vor să se vaccineze”

Certificat verde - ilustrație

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Discuțiile pe obligativitatea certificatului verde pentru angajați s-au blocat. Premierul Florin Cîțu nu este de acord cu prevederea conform căreia va exista o perioadă de grație de 60 de zile în care angajații nevaccinați vor fi testați pe banii statului. Totodată, el crede că obligativitatea certificatului verde trebuie introdusă și pentru angajații de la privat, nu doar pentru cei de la stat. 

„Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget. (...) Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. PNL nu este de acord, ca principiu, pentru cei care nu se vaccinează să fie testaţi pe costurile celorlalţi cetăţeni din România care sunt vaccinaţi, iar vaccinul este gratuit în România astăzi. Deci, ca principiu vorbim. Haideţi să găsim o altă formulă. (...) Repet, cei care s-au vaccinat astăzi nu este normal să plătească pentru cei care nu se vaccinează. Asta mi se pare inadmisibil", a spus, potrivit Agerpres, Florin Cîţu.

Proiectul de lege este în dezbatere în comisiile din Camera Deputaților. Potrivit unor surse politice, șeful PNL a anunțat însă în Biroul Dxecutiv al partidului că discuțiile se opresc, întrucât prevederea prin care statul plăteşte testarea angajaţilor de la stat este discriminatorie faţă de angajaţii de la privat, care trebuie să achite testarea

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un jurnalist, probabil dintre cei indezirabili şi antivaxxeri, a propus ca nevaccinaţii să-şi plătească testele, iar vaccinaţii să plăteasc toate cele o sută douăzeci de milioane de vaccinuri achiziţionate. Mi se pare o propunere raţională, având în vedere că ideea lui Cîţu este îmbrăţişată de mulţi.
    • Like 0
  • Desi vine de la un specimen gen Catu , observatia este foarte corecta si optiunea ca un cetatean sa aiba optiunea sa-si faca testul regulat in loc de vaccin este iar acceptabila. Dar daca vrei sa fii "special" , fii special pe banii tai. Dar cu lasitatea si politicianismul din Romania ma indoiesc ca va fi implementata. Acum ca vaccinul s-a aprobat si pentru copii intre 5-12 ani in tari cu sisteme de sanatate serioase , antivaccinistii ar trebui sa-si puna in sfarsit problema daca nu le fileaza o lampa. Care va sa zica statul Israel si americanii vor sa-si omoare copii. Eu credeam ca vorba "prostia nu are limite" era doar asa o figura de stil dar se pare ca traim acest paradox in secolul 21.
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Liviu check icon
      Nu prea sunt de acord cu aceasta abordare - si cei nevaccinați (oricare ar fi motivul pentru care nu o fac) sunt plătitori de taxe si au dreptul fundamental la sanatate.
      La fel cum si eu, ca persoana vaccinata, ar trebui sa ma pot testa, daca doresc, pentru a ști dacă risc sa ii infectez pe cei din jurul meu.
      Normal ar fi o testare obligatorie în masa pentru populație, astfel inca cei infectati, indiferent daca au primit vaccinul sau nu, sa fie depistati si plasati intr-o carantina supravegheata.
      Iar abordarea lui Catu e tipica iesirilor lui din ultima vreme - lasa saracii sa moara, ca asa ne raman noua mai multi bani la buget sa ii impartim cu noii prieteni.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu vor recunoaște niciodată că le filează o lampă. Argumentul ăsta nu l-au luat în considerare până acum, nu-l vor lua nici de acum.
      Pentru cineva care judecă rațional e un argument, pentru ei nu. Una din cauzele încăpățânării lor e pervertirea drumului firesc ipoteză-demonstrație, pervertire pe care o acceptă nonșalant. NOI facem ipoteze și vedem la ce ajungem, EI au datele problemei si concluzia de gata iar drumul de la până la poate face orice meandre și poate fi oricât de absurd. Pe lângă asta, omisiunea unui argument e floare la ureche...
      Au vrut să implementeze pentru bugetari dar e clar nedrept, ori pentru toți ori pentru niciunul. În loc de 2 luni pentru bugetari o lună pentru toți apoi plata din buzunar pentru toți. Test gratuit pentru toți e o măsură excelentă pentru a stimula testarea.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult