Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Impozitarea pensiilor speciale, aprobată de comisia de buget din Senat. Consultant fiscal: Proiectul este un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi

Eugen Teodorovici - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Un proiect inițiat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, aprobat marți în comisia de buget finanțe a Senatului, prevede impozitarea cu 30% a pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei și cu 50% pensiile speciale de peste 10.000 de lei.

Parlamentarii, foștii președinți, militarii care au luptat în teatrele de operațiuni care primesc astfel de pensii ar urma să fie afectati de această impozitare.

„Impactul pentru anul viitor este de aproximativ jumătate de miliard de lei”, a spus Teodorovici, care a precizat că nu va fi taxată componenta din pensii bazată pe principiul contributivităţii.

Adrian Bența, consultant fiscal, consideră că proiectul de impozitare a pensiilor speciale este un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi.

„O remarcă tehnică. Există mai multe decizii ale CCR care pornesc de la decizii ale CEDO ce spun că statul român are o largă gamă de impozitare atât timp cât nu afectează drepturile fundamentale ale cetățeanului. 

Aș vrea să subliniem faptul că dacă ea are denumirea de pensie, nu înseamnă că este pensie. Aceasta este o sumă, o indemnizație care nu a avut la bază contributivitatea.

Eu sunt de acord că trebuie recompensate anumite activități ale statului român - cei care au fost în teatrele de operațiuni, chiar și magistratii -, numai că toate acestea trebuie să reflecte bunul simt și realitatea economică. Impozitarea pensiilor speciale eu o vâd ca un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi”, a explicat la Digi24 consultantul fiscal Adrian Bența. 

Pensia medie în România depășește cu puțin 1.000 de lei.

Proiectul va fi trimis către plenul Senatului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nu inteleg de ce :in cuponul recent figureaza punctul de pensie majorat ,dar cuantumul pensiei a ramas neschimbat ?ce vina avem noi acestia ,care am iesit la pensie din PARLAMENTUL ROMANIEI,CCR,CONS.LEGISLATIV ,caci si noi eram salariati ,nu parlamentari;
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult