Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Impozitarea pensiilor speciale, aprobată de comisia de buget din Senat. Consultant fiscal: Proiectul este un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi

Eugen Teodorovici - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Un proiect inițiat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, aprobat marți în comisia de buget finanțe a Senatului, prevede impozitarea cu 30% a pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei și cu 50% pensiile speciale de peste 10.000 de lei.

Parlamentarii, foștii președinți, militarii care au luptat în teatrele de operațiuni care primesc astfel de pensii ar urma să fie afectati de această impozitare.

„Impactul pentru anul viitor este de aproximativ jumătate de miliard de lei”, a spus Teodorovici, care a precizat că nu va fi taxată componenta din pensii bazată pe principiul contributivităţii.

Adrian Bența, consultant fiscal, consideră că proiectul de impozitare a pensiilor speciale este un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi.

„O remarcă tehnică. Există mai multe decizii ale CCR care pornesc de la decizii ale CEDO ce spun că statul român are o largă gamă de impozitare atât timp cât nu afectează drepturile fundamentale ale cetățeanului. 

Aș vrea să subliniem faptul că dacă ea are denumirea de pensie, nu înseamnă că este pensie. Aceasta este o sumă, o indemnizație care nu a avut la bază contributivitatea.

Eu sunt de acord că trebuie recompensate anumite activități ale statului român - cei care au fost în teatrele de operațiuni, chiar și magistratii -, numai că toate acestea trebuie să reflecte bunul simt și realitatea economică. Impozitarea pensiilor speciale eu o vâd ca un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi”, a explicat la Digi24 consultantul fiscal Adrian Bența. 

Pensia medie în România depășește cu puțin 1.000 de lei.

Proiectul va fi trimis către plenul Senatului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nu inteleg de ce :in cuponul recent figureaza punctul de pensie majorat ,dar cuantumul pensiei a ramas neschimbat ?ce vina avem noi acestia ,care am iesit la pensie din PARLAMENTUL ROMANIEI,CCR,CONS.LEGISLATIV ,caci si noi eram salariati ,nu parlamentari;
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult