Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Impozitarea pensiilor speciale, aprobată de comisia de buget din Senat. Consultant fiscal: Proiectul este un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi

Eugen Teodorovici - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Un proiect inițiat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, aprobat marți în comisia de buget finanțe a Senatului, prevede impozitarea cu 30% a pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei și cu 50% pensiile speciale de peste 10.000 de lei.

Parlamentarii, foștii președinți, militarii care au luptat în teatrele de operațiuni care primesc astfel de pensii ar urma să fie afectati de această impozitare.

„Impactul pentru anul viitor este de aproximativ jumătate de miliard de lei”, a spus Teodorovici, care a precizat că nu va fi taxată componenta din pensii bazată pe principiul contributivităţii.

Adrian Bența, consultant fiscal, consideră că proiectul de impozitare a pensiilor speciale este un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi.

„O remarcă tehnică. Există mai multe decizii ale CCR care pornesc de la decizii ale CEDO ce spun că statul român are o largă gamă de impozitare atât timp cât nu afectează drepturile fundamentale ale cetățeanului. 

Aș vrea să subliniem faptul că dacă ea are denumirea de pensie, nu înseamnă că este pensie. Aceasta este o sumă, o indemnizație care nu a avut la bază contributivitatea.

Eu sunt de acord că trebuie recompensate anumite activități ale statului român - cei care au fost în teatrele de operațiuni, chiar și magistratii -, numai că toate acestea trebuie să reflecte bunul simt și realitatea economică. Impozitarea pensiilor speciale eu o vâd ca un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi”, a explicat la Digi24 consultantul fiscal Adrian Bența. 

Pensia medie în România depășește cu puțin 1.000 de lei.

Proiectul va fi trimis către plenul Senatului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • nu inteleg de ce :in cuponul recent figureaza punctul de pensie majorat ,dar cuantumul pensiei a ramas neschimbat ?ce vina avem noi acestia ,care am iesit la pensie din PARLAMENTUL ROMANIEI,CCR,CONS.LEGISLATIV ,caci si noi eram salariati ,nu parlamentari;
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult