Foto Inquam Photos / Ilona Andrei
Un proiect inițiat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, aprobat marți în comisia de buget finanțe a Senatului, prevede impozitarea cu 30% a pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei și cu 50% pensiile speciale de peste 10.000 de lei.
Parlamentarii, foștii președinți, militarii care au luptat în teatrele de operațiuni care primesc astfel de pensii ar urma să fie afectati de această impozitare.
„Impactul pentru anul viitor este de aproximativ jumătate de miliard de lei”, a spus Teodorovici, care a precizat că nu va fi taxată componenta din pensii bazată pe principiul contributivităţii.
Adrian Bența, consultant fiscal, consideră că proiectul de impozitare a pensiilor speciale este un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi.
„O remarcă tehnică. Există mai multe decizii ale CCR care pornesc de la decizii ale CEDO ce spun că statul român are o largă gamă de impozitare atât timp cât nu afectează drepturile fundamentale ale cetățeanului.
Aș vrea să subliniem faptul că dacă ea are denumirea de pensie, nu înseamnă că este pensie. Aceasta este o sumă, o indemnizație care nu a avut la bază contributivitatea.
Eu sunt de acord că trebuie recompensate anumite activități ale statului român - cei care au fost în teatrele de operațiuni, chiar și magistratii -, numai că toate acestea trebuie să reflecte bunul simt și realitatea economică. Impozitarea pensiilor speciale eu o vâd ca un gest de solidaritate socială cu cei ce plătesc contribuții la pensii ani întregi”, a explicat la Digi24 consultantul fiscal Adrian Bența.
Pensia medie în România depășește cu puțin 1.000 de lei.
Proiectul va fi trimis către plenul Senatului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.