Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

În acest an, ghiseul.ro a trecut de un milion de utilizatori: „Funcționarii au văzut că astfel nu mai au lume la coadă, că nu se mai ceartă oamenii la ghișee”

Online banking

Foto: Getty Images

În 2021, numărul românilor care și-au făcut cont în ghiseul.ro a trecut de un milion. De la începutul anului, au fost făcute în platforma de plăți peste 1.224.000 de tranzacții, a căror valoare se ridică la peste 460 de milioane de lei. „Pe lângă numărul de utilizatori, și numărul instituțiilor înscrise în platformă a cunoscut o creștere impresionantă. Dacă la sfârșitul lui 2019 aveam circa 350 de primării care se înscriseseră în platformă în decurs de 9 ani, astăzi numărul lor a ajuns la 800. Toate primăriile aveau obligația de a se înscrie în ghiseul.ro încă de acum 9 ani, dar cum obligația nu a fost însoțită și de o sancțiune, nu au făcut-o. Pandemia a accelerat lucrurile”, spune Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Alături de primării și ANAF, în ghiseul.ro au fost înrolate recent Direcția de pașapoarte și Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor. Și alte instituții, între care și două universități, sunt în proces de înscriere în platformă.

Furnizori privați de servicii pot fi înscriși în ghiseul.ro

„Lucrăm acum la fluxul tehnic de interconectare cu două universități, Universitatea Politehnică din București și Academia de Studii Economice: Lucrăm la interconectare cu Apa Nova, lucrăm la interconectarea Inspectoratului de Stat în Construcții. Din momentul în care a existat voință politică, noi ne-am putut deschide, cu ajutorul inițiativelor legislative, către toate instituțiile publice și private care oferă servicii de utilitate publică”, subliniază șeful ADR.

În ghiseul.ro urmează să fie înscrisă și Autoritatea Aeronautică Română, instituția către care cetățenii trebuie să plătească o taxă atunci când vor să ridice în aer o dronă. O taxă care, astfel, va putea fi plătită electronic.

Majoritatea tranzacțiilor pe ghiseul.ro sunt făcute la începutul anului, dar înrolarea mai multor furnizori pe platforma guvernamentală va schimba fluxul de plăți. „Sunt plăți care intervin pe parcursul întregului an - pentru permis, pentru certificatul de înmatriculare, pentru o dronă”, estimează Octavian Oprea.

Octavian Oprea

„Marea majoritatea a funcționarilor sunt mulțumiți pentru că au înțeles că prin digitalizare nu-și pierd locul de muncă”

Pandemia a accelerat procesul de informatizare a instituțiilor și, pe măsură ce au început să folosească soluțiile digitale, angajații la stat au devenit mai puțin reticenți față de ele, a observat acesta. „Au văzut că astfel nu mai au lume la coadă, că nu se mai ceartă oamenii la ghișee. Marea majoritatea a funcționarilor sunt mulțumiți pentru că au înțeles că prin digitalizare nu-și pierd locul de muncă. Au înțeles că o instituție funcționează cu oameni, iar tehnologia îi ajută să capete noi competențe.

Așa s-a întâmplat și în interiorul ADR, colegii mei s-au conformat cu faptul că urmează să implementăm un soft de managementul documentelor, s-au conformat cu faptul că avem un soft de managementul datelor, iar fiecare e obligat să își pună în el lucrările pe care le desfășoară, ca să existe o trasabilitate a sarcinilor”, crede el.

Primăria care le arată cetățenilor în ce fază se află solicitarea lor

Din cauza nivelului redus de alfabetizare digitală în România, încă nu există în țară vreo primărie care să fi colectat taxele exclusiv online. Însă există autorități locale mai avansate decât altele la acest capitol.

„Avem primării care sunt foarte deschise spre digitalizare. Aici, aș putea da ca exemplu Primăria Sectorului 6, care are o deschidere totală. Își doresc ca în următorii ani metoda de încasare clasică, la ghișeu, să scadă simțitor, aici aproape că s-a egalat nivelul de încasare a taxelor online cu cel fizic. Primăria sectorului 3 stă foarte bine, primăria sectorului 4, la fel. Iar din țară aș putea da exemplu clar al Primăriei Cluj și mai avem o primărie al cărui exemplu ne-am dori să îl aducem la nivel național și mă refer la primăria Sinaia. În Sinaia, cetățenii pot vede a în timp real unde și la ce funcționar se află cererea pe care ei au depus-o la primărie spre soluționate. E un lucru extraordinar”, declară președintele ADR.

Articolul face parte din proiectul editorial „Revoluția online”, susținut de eMAG.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult