Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În acest moment, PNL și președintele Klaus Iohannis nu mai pot opri înlăturarea premierului Florin Cîțu

Florin Cîțu pe treptele Guvernului

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Blat PSD – PNL, auzim des această afirmație. Dar este aceasta o afirmație corectă? Demiterea lui Florin Cîțu este mai mult decât posibilă în contextul actual. Premierul a reușit ca în doar 9 luni de la instalarea în funcție să își ostilizeze atât partenerii de guvernare, cât și electoratul care a acordat votul liberalilor. Mai mult decât atât, a reușit contraperformanța de a crea o falie în interiorul PNL, în contextul alegerilor interne.

Primul scurtcircuit, aprilie 2021 – Demiterea lui Vlad Voiculescu

„Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil. Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public”, declara Dacian Cioloș, în momentul demiterii lui Vlad Voiculescu

În momentul demiterii, premierul Florin Cîțu se declara extrem de nemulțumit de scandalurile în lanț din jurul Ministerului Sănătății. Demiterea lui Vlad Voiculescu, una dintre „icoanele” USR PLUS nu a căzut deloc bine în interiorul acestui partid.

Cel de-al doilea scurtcircuit – Eșecul PNRR

Modul în care a fost conceput acest plan trădează mai degrabă interese de partid/partide, decât un plan național de redresare și reziliență, care poate transforma economia României. Cel mai bun exemplu: metroul de la Cluj

Planul României a fost construit de parcă proiecte mai vechi au fost scoase din sertar și introduse în PNRR. Astfel se nu se pot explica inadvertențele de cost și greșelile din document.

Totul părea un joc de putere în interiorul coaliției de guvernare, alături de proiecte vitale pentru România, precum construcția de autostrăzi, fiind incluse proiecte în funcție de influența exercitată de liderii politici.

Cel de-al treilea scurtcircuit – Demiterea lui Stelian Ion, ministrul USR PLUS ce gestiona Ministerul Justiției

Demiterea lui Stelian Ion a fost scânteia ce a aruncat în aer coaliția de guvernare. Stelian Ion este cea de-a doua „icoană” a USR PLUS ce este dată jos de pe perete.

Gestul demiterii lui Stelian Ion a fost considerat imoral de către Dacian Cioloș, acesta atacând dur decizia premierului Florin Cîțu:

Știu că PNL-ului nu îi vine să creadă că vom merge până la capăt. Ne-au subestimat și vor suporta consecințele, dacă ei cred că ne pot cumpăra cu niște funcții.

Moțiunea USR PLUS există și merge mai departe.

Este scrisă de noi și este o consecință a comportamentului profund iresponsabil al domnului Cîțu. PNL va trebui să își asume ceea ce a făcut Florin Cîțu și să înțeleagă că atunci când am zis că nu girăm hoții și bătaia de joc la adresa banului public am vorbit serios.

Textul moțiunii ajunge la toate partidele, inclusiv PNL, și către reprezentanții minorităților. Orice parlamentar care înțelege că Florin Cîțu a vrut să folosească 10 miliarde de euro din banii României pentru a-și cumpăra voturi în partid e liber să o semneze.

E o chestiune de conștiință individuală și una de corectitudine politică. Și membrii PNL o pot semna, știm că există parlamentari ai acestui partid care sunt în profund dezacord cu modul imoral de a proceda al premierului Cîțu.

Orice interpretare cum că ar fi o moțiune comună a USR PLUS și AUR este răuvoitoare și nu ne intimidează. E doar retorică pentru a ne face să cedăm și nu o vom face. Această moțiune e inițiată de noi și e nevoie de mai multe semnături decât avem noi la dispoziție în Parlamentul României. Dacă acesta a fost calculul politic al PNL, aveți dovada că cei care au gândit asaltul asupra banilor și asupra justiției se înșală.

Nu ne intimidează nicio campanie de imagine sau de terfelire a noastră pe care susținătorii lui Florin Cîțu o pun în scenă în aceste momente. Lucrurile sunt simple. Actualul premier a băgat țara într-o criză politică pentru a câștiga puncte electorale interne. Noi vrem să terminăm rapid criza, românii ne-au votat să facem reforme, nu scandal. Prin plecarea lui Florin Cîțu, încheiem rapid criza declanșată de el.

Cum arată fotografia momentului

Teoretic, în acest moment PNL și președintele Klaus Iohannis nu mai pot opri înlăturarea premierului Florin Cîțu. Cu o moțiune depusă deja de USR-PLUS și AUR și cu o alta în așteptare, anunțată de social-democrați, Florin Cîțu – premierul și candidatul la șefia PNL girat de președintele Klaus Iohannis nu mai poate fi premier. Acest lucru ar echivala cu încheierea carierei politice a actualului prim ministru.

Un posibil deznodământ cu efecte electorale devastatoare pentru liberali

PNL are nevoie mai mult decât oricând de USR PLUS. În caz contrar, liberalii vor fi nevoiți să formeze un guvern minoritar susținut tacit de către PSD din parlament.

Ne place sau nu, alte calcule nu există. O guvernare PNL-UDMR nu întrunește 50%+1. AUR nu vor susține PNL și chiar dacă i-ar susține, nu ar întruni 50%+1.

Efectele electorale ar fi însă devastatoare pentru PNL. Electoratul ar considera această situație drept un blat PSD – PNL. O guvernare minoritară PNL- UDMR, cu susținere PSD ar fi o ghilotină electorală pentru liberali.

Este posibil un „blat” PSD – PNL, forțat de conjunctura actuală politică? Vom afla în săptămânile următoare.

Articol publicat pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bre nea Claudiuta, te intreb , unde-i logica? Ai auzit pe cineva vorbind de ,,guvernul usere sau ,,guvernul Barna sau Ciolos"? Toti vorbesc, de bine sau de rau, despre ,,guvernul Citu". Crezi ca e logic ca SEFUL GUVERNULUI sa ceara permisiunea sefului de partid sa-i permita destituirea vreunui ministru?? PNL-ul trebuie sa spuna DEMISIONARILOR, bine, fara Citu si fara Barna-Ciolos. Oare duetul Barna- Ciolos are logica si bun simt? Cu ce obraz te intorci la guvern dupa atatea mofturi si exemple de ingamfare??? Apreciez ca nemultumirile lor puteau fi taxate altfel. Se retrageau de la guvernare ramanand in coalitie, motivau de ce, sustineau guvernul si negociau pretentiile lor. Nu se dadeau in spectacol si nu se ,,impretineau" cu Adunatura Unor Retardati. Asa ca acum vor ,,linge unde au scuipat"
    • Like 0
  • Câtă naivitate! Sigur că pot opri înlăturarea lui Câțu, că doar de asta au înțelegere subterană cu PSD. Moțiunea va fi amânată vreo lună, Câțu va câștiga președinția PNL, va veni apoi votatea moțiunii, de la care pe vreun pretext oarecare PSD se va abține de la vot, va rămâne un guvern minoritar PNL condus de Câțu și susținut din umbră de PSD. Timp de 3 ani guvernul ăsta neputincios nu va face nicio reformă iar la alegerile următoare va câștiga PSD iar PNL va avea un scor mizerabil. Dacă va supraviețui, USRPLUS va avea atunci un scor de maxim 15-20%, cu care nu va putea face nimic, fiind lăsați pe dinafară ca și acum. AUR vor crește și ei puțin. Rămâne de văzut care vor fi procentele exacte și daca PSD va avea nevoie de un aliat pentru guvernare și care va fi acesta. Poate va fi chiar PNL.
    • Like 0
  • Ce să mai zicem noi, ăștia care n-avem nici pretenția că suntem bine informați cu privire la toate mișcările politice, care cu fiecare pas, de la mofturile prezidentului, la cele transmise direct lui Câțu (sau prin telepatie, cine știe), la mofturile ajunse la stadiul imperativ ale lui Barna la unison cu Cioloș. Aceștia, oricât de diferiți ar părea ca personalitate, ne fac rău în măsură egală și, toți împreună, amplifică sinergic (vorba Iliescului) dezastrul care urmează ?! Pentru noi, singura întrebare la care putem afla un răspuns este cît de mult și cât de mare va fi paguba în buzunarele noastre. Pentru ei, care, fiecare, pretind că vorbesc în numele românilor pe care vor să-i apere de rele, în timp ce singura lor grijă reală este păstrarea puterii (mă rog, în măsura în care puterea le aparține și nu de care aparțin). Mă îndoiesc (aș putea spune că sunt sigur de contrariul) de faptul că vreunul dintre acești domni nu poate dormi din grija pentru țară.
    • Like 0
  • Paul check icon
    Jigodiile pesedisto-penelisto-udemeriste sunt unite in cuget si simțiri in jurul furtului, nu cred ca au nevoie de nici o înțelegere formala pentru a acționa coordonat. Putem acum dacă vreți sa despicam firul in patru și sa vedem dacă asta înseamnă blat sau nu, dar realitatea rămâne ca tot ce înseamnă clasa politica de imediat dupa ‘89 si urmașii lor, sunt o adunătura de jeguri mafiote.
    • Like 1
    • @
      Paul check icon
      Tu vrei sa demonstrezi ca ești jigodie pesedisto-penelisto-udemerista sau jeg mafiot?

      Ma iei la sentiment cu bunici… La ce debitezi pe aici, bunica’tu cel mai probabil ca a venit cu tancurile bolșevice in România si a ajuns direct sluga lu’ Bodnaras…

      Oricum, nu contează ce au făcut bunicii voștri, contează furtișagurile pe care la faceti voi acum. Asta apropos de încercări imberbe de a muta atenția de la fărădelegile voastre.

      Sunteți niște otrepe, ati distrus țara furând totul si aruncând totul in derizoriu, ați trimis in bejenie generații întregi și acum va dați atinși ca va ia lumea cu huo… Zii mersi ca romanii sunt neam molcom si îl lasă pe Țepeș in cărțile de istorie.
      • Like 2
    • @ Paul
      Nea PAULica. Ce asemanare in felul de a gandi (sau poate de a vorbi, scrie fara ,,a gandi") intre mataluta si un alt deosebit de inteligent scrib, unul care isi zice vanatoru etc. Sau poate esti chiar el?
      • Like 0
  • Daca ne detasam putin, pana la blatul ipotetic PNL-PSD , avem unul concret USR Plus-PSD-AUR.
    Adica USR se face frate cu dracu ca sa treaca puntea. Ce nu stiu tinerii entuziasti si deloc experimentati ai USR Plus e ca o intelegere cu PSD e ca si si cand ai lua bani de la Camatari.
    PSD nu va ezita sa isi ceara ajutorul inapoi, insutit in timp ce acceptarea sau solicitarea sustinerii AUR , legitimeaza o formatiune cu puternica deontologie anarhica, antieuropeana, rusofila, ultra-nationalista.
    Sunt multe frustrari la USR Plus, complexe de inferioritate manifestate prin atitudinea destul de moralista din parlament.
    Incadrand PNDL la categoria jaf, USR isi condamna toti edilii, considerandu-i hoti a ceva ce nici nu au apucat sa fure.
    • Like 1
    • @ Gabriel Bibi Gurguta
      Nu, nu, PSD este scos din blatul cu USR. Blatul concret este intre PNL si PSD, care laolalta refuza dezbaterea si votarea de urgenta a motiunii, deci in concret PNL si PSD „se pupa cu foc”!
      • Like 1
    • @ Paco Raceanu
      E absolut logic si normal ca un partid normal in gandire sa refuze votarea unei motiuni impotriva sa, indiferent cine a scris-o.
      • Like 0
  • Care este rolul aceastui articol ce aduna platitudini de prin media si le amesteca ca Petrisor, tragand concluzii "sigure"? Dupa care isi pune intrebari - o fi sau nu o fi asa?... Nici Republica nu mai e ce-a fost... :)
    • Like 2
    • @ Sorin Alexandru Sontea
      Ma mir ca va asteptati la altceva de la Vuta. Poate nu ati mai citit "articole" semnate de el.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult