Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În aer plutește un sentiment urât

Supermarket, cozi, coronavirus

Foto: Iancu Guda Facebook

În aer plutește un sentiment urât, oamenii sunt panicați, citești presa si singurele știri sunt despre coronavirus. Trăim de parcă așteptăm să se întâmple ceva rău, este ca și cum te-ai așeza în fața televizorului pentru a urmări un film de groază, la care sperăm să nu speriem foarte tare.

Diferența dintre situația prezentă și filmul de groază este că acum nu putem închide televizorul, televizorul este live, în fața ochilor noștri, dar ochii nu-i putem închide, televizorul nu poate fi oprit în acest film, real, suntem obligați să privim până la final. Și sperăm să nu apărem pe generic.

Zgomotul de fond este asurzitor, însă informațiile de care avem nevoie sunt cele oficiale.

Trebuie, suntem obligați, nu avem cum să facem rabat de la nici cea mai banală regulă de igienă.

Zilele acestea patriotismul este echivalent cu un grad cât mai înalt de igienă!

Ce am făcut astăzi? Pentru prima dată în 41 de ani am luat după mine o sticluță de spirt, din aceea cu fâs-fâs, o dată la 20 de minute îmi dezinfectam mâinile. Apoi apă caldă cu săpun și din nou spirt.

Ipohondru? Nu, prevenție.

Când am ajuns, pe seară, la un supermarket, cozi interminabile, am discutat cu o doamnă vânzătoare, mi-a confirmat că astăzi, începând cu orele 09:00 dimineața, magazinul a fost plin. Am cumpărat paste. Paste și sosuri, italienești, dacă tot ne vom baricada în case măcar să fim solidari cu italienii.

Pe geamul de la intrarea în bloc, un ditamai afișul cu măsurile pe care trebuie să le aplicăm pentru a ne feri de coronavirus. Un vecin bombănea, l-am rugat să respecte acele norme, căci sunt nu doar în interesul său, ci al nostru, al tuturor și i-am arătat sticluța de spirt, aia cu fâs-fâs, de mai sus. M-a întrebat dacă știu ce gust are. Hmm... chiar nu beau spirt. Omul dorea să spună că nu mai este ca pe vremuri. 

Am ajuns acasă, fiu-miu s-a apropiat de mine, i-am spus “Stai, trebuie să mă spăl pe mâini“. Dorind a-mi arăta că știe și el cum trebuie să ne comportăm, a luat sticluța de spirt și s-a dezinfectat, pentru că a înțeles că este o situație dificilă, iar situațiile dificile impun măsuri speciale. Apoi, nu cred că a durat 10 minute, s-a spălat pe mânuțe și mi-a arătat că face asta cu simț de răspundere.

Am pretenția ca adulții să înțeleagă că este o situație specială, în sens negativ, nu merge nici cu șmechereală, nici cu tupeu, nici cu nesimțire.

Știți cu ce merge? Cu măsuri de igienă, cu reguli respectate.

Le menționez mai jos.

Sursa: https://gov.ro/ro/recomandari

Recomandări pentru a preveni infecția cu coronavirus, puteți găsi aici: https://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/11_martie_-_15_RECOMAND%C4%82RI_privind_conduita_social%C4%83_responsabil%C4%83_%C3%AEn_prevenirea_r%C4%83sp%C3%A2ndirii_coronavirus_(COVID-19).pdf

Viața ni se va schimba pentru o perioadă, ne dorim să fie cât mai scurtă și cu cât vom respecta regulile mai bine, cu atât vom reveni la o viața normal, fără restricții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Trăim într-o lume în care fiecare papagal cu acces la google se pricepe mai bine decat orice expert. La toate. La medicina, la virologie, la épidémiologie, la ecologie, la educație, la politica, la fotbal, la gagici... La orice.
    Experții sunt doar niște idioți spălați pe creier de către cineva. Funcție de context de big Pharma, de corporații, de securiști, de dreapta, de stânga, etc
    • Like 2
    • @ Parerist
      Iar unul dintre acești pareristi este chiar autorul acestui articol. Să nu uităm ce scria acum 2 săptămâni https://republica.ro/81-din-1-4-miliarde-epidemia-isteria-si-economia-pierderi-de-zeci-de-miliarde-de-dolari-cand-lumea-intreaga
      • Like 0
  • Va redau mai jos dialogul pe care l-am auzit acum doua zile intre doua doamne trecute de 70 de ani, din zona cimitirului Armenesc.
    - Ce faci?
    - Bine, mă duc pe la Obor.
    - (curioasă) Ce vrei sa cumperi?
    - (cu aroganță) Nu cumpăr nimic. Mă plimb. Ce... Eu ascult de ăștia?
    • Like 0
    • @ Simona Caldare
      Dorin check icon
      Da ,varstnicii se plimbă și sunt obișnuiți să nu țină cont de nici o regulă.Astâzi la un minimarket stăteau câțiva pensionari la coadă lipiți unul de altul ,bot în bot.Dacă le-am atras atenția civilizat să țină o distanță între ei am primit rătos răspunsul ,Vezi de treabă , știm noi mai bine decât tine că virusul e o minciună .
      • Like 0
    • @ Simona Caldare
      Să sperăm că o să crape cât mai mulți dintre ei...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult