Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

În aer plutește un sentiment urât

Supermarket, cozi, coronavirus

Foto: Iancu Guda Facebook

În aer plutește un sentiment urât, oamenii sunt panicați, citești presa si singurele știri sunt despre coronavirus. Trăim de parcă așteptăm să se întâmple ceva rău, este ca și cum te-ai așeza în fața televizorului pentru a urmări un film de groază, la care sperăm să nu speriem foarte tare.

Diferența dintre situația prezentă și filmul de groază este că acum nu putem închide televizorul, televizorul este live, în fața ochilor noștri, dar ochii nu-i putem închide, televizorul nu poate fi oprit în acest film, real, suntem obligați să privim până la final. Și sperăm să nu apărem pe generic.

Zgomotul de fond este asurzitor, însă informațiile de care avem nevoie sunt cele oficiale.

Trebuie, suntem obligați, nu avem cum să facem rabat de la nici cea mai banală regulă de igienă.

Zilele acestea patriotismul este echivalent cu un grad cât mai înalt de igienă!

Ce am făcut astăzi? Pentru prima dată în 41 de ani am luat după mine o sticluță de spirt, din aceea cu fâs-fâs, o dată la 20 de minute îmi dezinfectam mâinile. Apoi apă caldă cu săpun și din nou spirt.

Ipohondru? Nu, prevenție.

Când am ajuns, pe seară, la un supermarket, cozi interminabile, am discutat cu o doamnă vânzătoare, mi-a confirmat că astăzi, începând cu orele 09:00 dimineața, magazinul a fost plin. Am cumpărat paste. Paste și sosuri, italienești, dacă tot ne vom baricada în case măcar să fim solidari cu italienii.

Pe geamul de la intrarea în bloc, un ditamai afișul cu măsurile pe care trebuie să le aplicăm pentru a ne feri de coronavirus. Un vecin bombănea, l-am rugat să respecte acele norme, căci sunt nu doar în interesul său, ci al nostru, al tuturor și i-am arătat sticluța de spirt, aia cu fâs-fâs, de mai sus. M-a întrebat dacă știu ce gust are. Hmm... chiar nu beau spirt. Omul dorea să spună că nu mai este ca pe vremuri. 

Am ajuns acasă, fiu-miu s-a apropiat de mine, i-am spus “Stai, trebuie să mă spăl pe mâini“. Dorind a-mi arăta că știe și el cum trebuie să ne comportăm, a luat sticluța de spirt și s-a dezinfectat, pentru că a înțeles că este o situație dificilă, iar situațiile dificile impun măsuri speciale. Apoi, nu cred că a durat 10 minute, s-a spălat pe mânuțe și mi-a arătat că face asta cu simț de răspundere.

Am pretenția ca adulții să înțeleagă că este o situație specială, în sens negativ, nu merge nici cu șmechereală, nici cu tupeu, nici cu nesimțire.

Știți cu ce merge? Cu măsuri de igienă, cu reguli respectate.

Le menționez mai jos.

Sursa: https://gov.ro/ro/recomandari

Recomandări pentru a preveni infecția cu coronavirus, puteți găsi aici: https://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/11_martie_-_15_RECOMAND%C4%82RI_privind_conduita_social%C4%83_responsabil%C4%83_%C3%AEn_prevenirea_r%C4%83sp%C3%A2ndirii_coronavirus_(COVID-19).pdf

Viața ni se va schimba pentru o perioadă, ne dorim să fie cât mai scurtă și cu cât vom respecta regulile mai bine, cu atât vom reveni la o viața normal, fără restricții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerist check icon
  Trăim într-o lume în care fiecare papagal cu acces la google se pricepe mai bine decat orice expert. La toate. La medicina, la virologie, la épidémiologie, la ecologie, la educație, la politica, la fotbal, la gagici... La orice.
  Experții sunt doar niște idioți spălați pe creier de către cineva. Funcție de context de big Pharma, de corporații, de securiști, de dreapta, de stânga, etc
  • Like 2
  • @ Parerist
   Iar unul dintre acești pareristi este chiar autorul acestui articol. Să nu uităm ce scria acum 2 săptămâni https://republica.ro/81-din-1-4-miliarde-epidemia-isteria-si-economia-pierderi-de-zeci-de-miliarde-de-dolari-cand-lumea-intreaga
   • Like 0
 • Va redau mai jos dialogul pe care l-am auzit acum doua zile intre doua doamne trecute de 70 de ani, din zona cimitirului Armenesc.
  - Ce faci?
  - Bine, mă duc pe la Obor.
  - (curioasă) Ce vrei sa cumperi?
  - (cu aroganță) Nu cumpăr nimic. Mă plimb. Ce... Eu ascult de ăștia?
  • Like 0
  • @ Simona Caldare
   Dorin check icon
   Da ,varstnicii se plimbă și sunt obișnuiți să nu țină cont de nici o regulă.Astâzi la un minimarket stăteau câțiva pensionari la coadă lipiți unul de altul ,bot în bot.Dacă le-am atras atenția civilizat să țină o distanță între ei am primit rătos răspunsul ,Vezi de treabă , știm noi mai bine decât tine că virusul e o minciună .
   • Like 0
  • @ Simona Caldare
   Să sperăm că o să crape cât mai mulți dintre ei...
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult