Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În amenajarea unui dormitor, un singur element central dictează toate deciziile

Dormitorul SPACE

Amenajarea dormitorului este una dintre cele mai grele misiuni, atunci când decidem să renovăm locuința și să schimbăm mobilierul. Acesta trebuie să fie oaza de liniște, sanctuarul personal, refugiul care ne exprimă sentimentele și preferințele fiecăruia dintre noi, dar și gusturile reflectate în anumite idei sau cromatică de amenajare.

Există designeri care pornesc întregul concept al încăperii de la pat. Vă veți întreba de ce. Pentru că în primul rând mărimea și apoi amplasarea acestuia dictează restul mobilierului, dar și luarea celorlalte decizii importante care-și vor dovedi utilitatea în timp. De exemplu, amplasarea prizelor. Acestea ar trebui să fie montate astfel încât să avem acces facil la ele pentru a încărca telefonul sau pentru un lampadar ori alte obiecte mici de iluminat destinate cititului.

Așa cum vă spuneam și în articolele anterioare din seria DeDesign, care este un proiect Dedeman, delimitarea unui spațiu se poate face- în funcție de nevoi- doar din iluminare. 

Un dormitor la casă este mai generos și are avantajul de a oferi mai multă flexibilitate în alegerea mobilierului și amplasării acestuia. Astfel, îl puteți împărți în mici zone. Spre exemplu, un dressing separat sau un colț pentru relaxare cu unul sau două fotolii, ori o zonă de citit lângă fereastră. Sau, de ce nu, chiar un birou pentru lucrul de acasă.

Dar să revenim la obiectul central al dormitorului: patul. Concentrându-ne suficient de mult asupra hotărârii cu privire la amplasarea acestuia, evităm greșelile ce pot apărea dacă ne pripim. Într-un top al specialiștilor, cea mai des întâlnită este cumpărarea unui pat sau a unui dulap prea mare și pierderea controlului asupra a tot ce înseamnă proporții în întregul concept. De aici, erorile se pot ține lanț și pot cauza disconfort de-a lungul vremii: acces dificil la întrerupătoare și prize sau spațiu insuficient pentru noptiere și utilizarea culoarelor din dormitor. De asemenea, riscăm să aglomerăm camera.

O analiză atentă a locului în care așezăm patul ne poate conduce spre decizii ce se vor dovedi extrem de inspirate în timp. Câte spații de depozitare putem pune și- poate la fel de important- ce sistem alegem pentru încălzire. Sistemul montat în pardoseală este tot mai preferat în ultimii ani. Acesta are cel puțin trei plusuri: economisește spațiu- putem folosi vechiul loc pentru calorifer în alt mod, aduce facturi mai mici- căldura este eficient și uniform distribuită în încăpere. Și nu în ultimul rând, există un mare avantaj pentru design: caloriferul nu mai trebuie mascat pentru a-l ascunde în vreun fel.

Piesele nelipsite din orice dormitor sunt, pe lângă pat, despre care am stabilit că este elementul central, dulapul și noptierele, dispuse, de preferat, de o parte și de cealaltă a patului. De asemenea, o comodă cu sertare pentru diverse obiecte își va dovedi utilitatea în timp. În ceea ce privește culorile, cele deschise sunt întotdeauna o alegere bună pentru că sporesc luminozitatea încăperii și amplifică spațiul (alb, gri, lemn în nuanțe deschis).

Plantele aduc energie în orice încăpere, deci să nu le uităm nici în cazul amenajării dormitorului. Fie ca este o orhidee sau plante mai mari, acestea vor întregi atmosfera primitoare și confortabilă.

Lemnul este un material extraordinar care aduce multă căldură și confort în orice spațiu. Nu se demodează niciodată și va rămâne mereu în tendințe. De aceea, folosirea lui în amenajările interioare este mereu o idee bună.

Placarea pereților cu lemn conferă textură și atractivitate camerei. De obicei, se plachează cu lemn peretele de accent: în spatele patului sau al canapelei, dacă este vorba de un living.

Sunt multe opțiuni în acest moment pe piața de la cele foarte deschise, cu aspect rustic pana la lemn în culori închise, naturale sau chiar lemn vechi reciclat.

Albastrul este o culoare ideală pentru dormitor- poate fi contrastantă sau complementară pentru celelalte nuanțe din cameră. Albastrul are efect de calmare și creează un contrast foarte plăcut în combinație cu lemnul.

În proiectul propus de DeDesign, principalele piese de mobilier și decor folosite sunt patul Boxspring bold matrimonial, tapițat albastru, cu saltea topper, noptierele Ksanti NO2F albe cu sertare, alb mat plus folie lucioasă albă, dulapul dormitor Ksanti 5K1O, alb mat + folie lucioasa alba, 5 usi și oglindă, comoda dormitor Ksanti 3K4F, cu 4 sertare, alb mat + folie lucioasa albă, fotoliul fix Victor din stofă bej, 1C, suspensia Polys 01-1367, suspensia Krill 01-1388. Pentru placare, așa cum puteți observa în imagini, a fost utilizat lambriul HDF Kronospan Kronowall 3D, K061, de 1.296 metri, iar pentru dușumea, am utilizat parchetul laminat 12 milimetri Varioclic V47B Havana, clasa 32. În ceea ce privește tapetul, acesta este un model vlies, model caramidă, AS Creation New England 907813

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi-au trebuit ani buni pentru a amenaja un dormitor princiar dar am reușit. O să vă trimit cîteva poze ca să-l vedeți. E cu adevărat greu să îl aranjezi ( ai doar 50% din păreri) !!! ținînd cont și de regulile feng shui.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon