Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În anul 2000, un polonez câștiga de 3 ori mai mult ca un român: 341 de euro, față de 107 euro. Azi diferența s-a micșorat considerabil. Dacă schimbăm modelul de dezvoltare avem mari șanse să atingem nivelul de 1.000 de euro

costum - angajat - Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

În anul 2000 un polonez câștiga de 3 ori mai mult ca un român: 341 de euro față de 107 euro. Astăzi diferența s-a micșorat considerabil.

Motivul? În vreme ce pe parcursul ultimilor 20 de ani salariul polonezilor, exprimat în euro, s-a triplat, salariul mediu net din România a crescut de la 100 la 658 euro (adică de două ori mai repede). De exemplu, în anul 2000 salariul mediu a fost de 213 lei (lei adică RON), iar cursul mediu de schimb în acel an a fost de 1,99 lei/euro. În acest an salariul mediu va fi, foarte probabil, 3187 lei, iar cursul mediu 4,84 lei/euro.

Estimez că salariul mediu din România va continua să crească mai repede, pe măsură ce România recuperează decalajele de dezvoltare.

Un alt factor relevant aici este și penuria relativă de forță de muncă de la noi, cauzată de emigrația masivă (populația României a scăzut în ultimii 20 de ani cu 14%, a Poloniei a rămas practic constantă). 

Am abordat subiectul pentru că doar știința, cunoașterea faptelor, ne poate lumina perspectiva, oferindu-ne astfel posibilitatea de a evalua rezonabil promisiunile politice. Apropo de acestea, visul salariului de 1000 de euro este vechi în România. Încă din campania din 2008 politicienii îl promiteau. L-a menționat iar PSD în programul de guvernare din 2017. Dar abia astăzi speranța capătă substanță și un grad ridicat de certitudine, putând deveni realitate la finalul următoarei guvernări.

Istoric vorbind, România ajunge târziu la salariul de 1000 de euro. De ce? Tocmai fiindcă guvernele trecute au comis frecvent o greșeală pe care polonezii, cehii și alții nu au făcut-o: guvernele noastre au pus carul înaintea boilor, au mărit salarii din pix, fără să se asigure că și producția crește. Consecința? România a avut cea mai mare inflație din epoca post-comunism și cea mai mare devalorizare a monedei. Să ne uităm la polonezi, să vedem ce stabil a fost zlotul în ultimii 20 de ani. Coroana cehă chiar s-a apreciat. Leul românesc? - bine, sănătos, de 2,5 ori mai rahitic decât în anul 2000.

Așa că dacă schimbăm modelul de dezvoltare avem mari șanse să atingem nivelul de 1000 de euro, așa cum scrie în programul PNL. Sincer, m-am mirat că PSD nu a venit cu o țintă mai ambițioasă, cred că liderii lor politici au o problemă reală de înțelegere a economiei. E hilar ce se întâmplă.

USR nu zice nimic, dar am văzut în lista de salarii publicată recent că un electrician angajat la USR câștigă 1000 de euro, deci cu atât mai mult cred că mizează pe același obiectiv. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci daca in anul 2000 salariul mediu era de 107 EUR si avand in vedere ca "Leul românesc? - bine, sănătos, de 2,5 ori mai rahitic decât în anul 2000." atunci rezulta frumusel din calcule ca in anul 2020 salariul este de 658 EUR deci puterea lui este de 263 EUR. Deci de la 107 a crescut in realitate la 263 EUR? Corect?
    • Like 0
  • Gabi check icon
    Să luăm trei exemple de firme private:
    - Fabrică de bere
    - Agenție de vânzări pachete excursii vacanţe externe
    - Companie independentă de taxiuri.

    Teoretic, patronii firmelor ar trebui să poată adăuga automat în prețul final al produsului/serviciilor mai mulți bani corespunzător cu creșterea obligatorie a salarizării la 1000 euro/lună. Dacă patronii NU vor putea, sau dacă vor încerca dar NU își vor recupera investiţia în noua salarizare mărita din pix de stat, atunci cineva va fi deposedat de bani abuziv - adică furat.
    - Clientul final nu va fi neapărat dispus să plătească mai mult pentru a cumpăra berea din cauză că fabrica de bere va avea angajați care vor primi salarii de 1000 euro/lună.
    - Clientul final nu va fi neapărat dispus să plătească un preț mai mare pentru un pachet de vacanţă din cauză că firma care vinde pachetul de vacanţă va avea angajați care vor primi salarii de 1000 euro/lună. Ba dimpotrivă, clientul va caută o altă ofertă, eventual direct din afara țării.
    - Clientul final nu va fi neapărat dispus să se suie într-un TAXI cu preț triplu din cauză că firma de taxiuri va avea angajați care vor fi plătiţi cu 1000 euro/lună. Ba dimpotrivă, clienţii vor căuta taxi-ul cu prețul cel mai mic, sau vor folosi transportul în comun.

    Efectul va fi că; firmele/antreprenorii fie vor accepta să fie deposedaţi obligatoriu de niște bani, fie vor EVITA să angajeze oameni plătiţi cu nişte salarii ce nu vor putea fi recuperate din vânzările către clienţii finali.
    Dacă chiar vrei să ademeneşti noi investitori, atunci o metodă mai onestă ar fi ca, mai întâi, să reduci substanţial taxele pe muncă.
    • Like 5
    • @ Gabi
      Am o intrebare ;
      ---Daca pretul unui imobil nou construit in Romania = cu pretul din ,,West, iar pretul mat, aprox,egal la fel ca-n west, ,
      -- De salariile muncitorilor ,nu sunt ,cat de cat ,,la fel ??? Da ,or fi ,egale , doar la cifre ,nu si la valoarea lor ,Adica ,3000 euro in west, si 3000 lei in est,????
      --Ar fi , o posibila ideie de un articol ,pentru Autor ! Mentionez ca ,am lucrat pe santier, 50 ani ,ca electrician ,apoi maistru ramas la pensie ,.Am fost , si sunt un ,autodidact, am lucrat ,cativa ani ,si ,,p[e afara , , Franta Germania , , efortul ,depus ,a fost unul mult mai relaxat ,dar si mai eficient, De ce ? Pentru ca ,era Organizarea mult ,mai logica,.
      --- Nu erau ,scuze , copilaresti ,ca de ex.;
      --S-a rupt ,coada la lopata, ,s-a defectat ,rotopercutorul , mi-a furat patentul ,,,etc etc,, sau ,s-a imbatat colegul si nu pot lucra singur,
      ---In toata activitatea mea,,am avut , tot felul de situatii ,neplacute dar si foarte placute ,atunci ,,cand apasam pe butonul de c-da , si ,,mastodontul se misaca ,asa cum trebuia ,,
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Gabi check icon
      Răspunsul la întrebarea ta este chiar în ceea ce am scris mai sus. Şi da, se aplică inclusiv în domeniul imobiliar.
      Un investitor poate să bage acelaşi preţ de achiziţie iniţială ca-n vest, aceleaşi costuri cu materialele - însă, până când nu vinde, sau până când nu închiriază, nu-şi va recupera banii pe investiţia iniţială.
      În timp ce salariile au fost mărite din pix de mai multe ori, preţurile apartamentelor momentan sunt în scădere. Chiar şi chiriile; n-au ţinut pasul nici măcar cu inflaţia adunată în ultimii ani. Aşa că de unde vrei tu să aibă bani investitorul pentru a plătii salarii mai mari?
      În economia reală, o firmă nu dispune de bani până nu a vândut în profit. De cât profit, de atâta va avea firma bani pentru a majora salariile, ce-i aşa de greu de înţeles?

      Numai [doar] dacă reuşeşti să vinzi kilogramul de cartofi cu 30 lei/kg vei putea plăti celui care munceşte de 10 ori mai mult. Orice altceva e un act de caritate, e solidaritate socială, e socialism - dar NU economie sănătoasă.
      • Like 3
    • @ Gabi
      Gabi judecă lucrurile simplist ca orice antreprenor autohton, adică dom'le eu dacă mă obligă statul să măresc salariile trebuie să măresc neapărat preţul bunurilor/serviciilor vândute pentru că nu-i aşa eu trebuie să-mi păstrez marja de profit. Păi Gabi nu e chiar așa pentru că există pe piață bunuri venite din Polonia , Cehia ( ca să nu mai spun de Germania , Franța sau UK) care au aceleași prețuri ca cele autohtone sau uneori chiar mai mici dar salariații acolo câștigă de 3-5 ori mai mult ca românii. Ăia cum fac ? Răspunsul e ceva mai complicat decât îl anticipează Gabi că mărire de salariu = mărire de prețuri. De fapt asta arată incapacitatea antreprenorului român de a înțelege că se află într-o competiție globlă și economiile minuscule determinate de salariile mai mici sunt anulate de o productivitate la fel de mică. Acum am să comentez pe cele 3 exemple date de Gabi:
      1. Fabrica de bere : Există pe piața bere din toată Europa ca să nu mai spun cea venită din Mexic sau alte meleaguri dar pentru simplificare am să mă refer la cea din Europa care are prețuri comparabile cu cea româneasca dar care vine din Danemarca, Germania sau UK dar unde salariile sunt de 3-5 ori mai mari ca în Ro. Deci ăia nu au prețuri de 3-5 ori mai mari pentru că altfel nu s-ar vinde aici. Aici pică logica lui Gabi. Problema e mai complicată pentru că sporul de productivitate ( care asigură și un preț mai mic ) vine din Management, proceduri implementate și thenologie performantă nu din salarii mai mici ( aici salariile mari asigură și o productivitate mai mare pentru că sunt selectați profesioniștii , la salarii mici vin doar începătorii).
      2. Agenție de turism pachete externe ( aici e chiar mai simplu) prețurile la pachetele externe nu sunt influențate de salariile angajaților din țară ci de cerere/ofertă de asemenea pachete ) De altfel aici agenția românească concurează cu cele din țări cu salarii de asemenea de 3-5 ori mai mari ca cele din Ro.
      3. Taxiurile locale : aici prețul e determinat de cum își administrează afacerea antreprenorul și mai puțin de salariul șoferului - cel mai bun exemplu e concurența oferită de UBER sau TAXIFY care au mașini mai noi , mai curate și prețuri de multe ori mai mici deși salariile primite nu sunt mai prejos de cele ale companiilor de taxi . Acum în principiu rentabilitatea unei afaceri locale ( și aici nu mă refer doar la cele 3 date ca exemplu) depinde prea puțin de salariile angajaților ci mai degrabă de raportul cerere/ofertă al produsului/serviciului respectiv și mai ales de priceperea antreprenorului ( dacă acesta e orientat spre client și mai ales dacă e harnic și muncitor ) și dacă nu e orientat ca tot românul spre achiziționarea rapidă pe costurile firmei de vile și autoturisme de lux spre creșterea nivelului personal de trai în dauna clienților și a salariaților pentru că atunci e clar de unde vine diferența de productivitate. În ceea ce privește mărirea salariului "din pix" cum zice Gabi nu e prezentă doar la noi ci s-a practicat și pe meleaguri mai democratice ca să zic așa ( de exemplu în Elveția unde în cantonul Geneva s-a majorat salariul minim la 3000 de euro prin referendum) pentru că salariul urmărește și prețurile nu doar munca , altfel salariatul se trezește că munca lui se devalorizează când prețurile cresc. La asta nu am auzit un răspuns din partea lui Gabi ( când antreprenorii măresc prețurile fără să întrebe pe nimeni iar salariații se trezesc că sunt spoliați prin plafonarea salariilor in condițiile în care ei muncesc la fel dar prețurile la bunurile/serviciile de strictă necesitate cresc, ăsta nu e furt ?
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Gabi check icon
      @Rusule, ai nişte explicaţii care ar putea părea interesante unui cititor neavizat economic, dar, până la urmă, banii de care dispune o companie privată tot din vânzări provin! O companie privată nu poate lua împrumuturi pentru a acoperi salarii mărite din pix (aşa cum face statul).

      Ar fi fost mai interesant dacă ai fi inclus ca soluţie inclusiv [şi] reducerea taxelor pe muncă - care sunt momentan extrem de mari în România.

      Zici tu că, berea provenită din Polonia, Cehia, Germania, Franța sau UK are aceleași prețuri ca cele autohtone sau mai mici. Eşti greşit în această afirmaţie. Numai cine nu cumpără bere poate să creadă asemenea baliverne. Du-te la orice supermarket şi compară preţurile de la raft al berii din import cu preţul berii româneşti. Ce vrei să spui? ca berea Guinness sau Pilsner Urquell au acelaşi preţ ca berea românească? Ha..Ha! Hai că m-ai făcut să râd!

      „Salariații acolo câștigă de 3-5 ori mai mult ca românii”.
      Nu neapărat. În fabricile de bere din afară, în departamentele de producţie, lucrează foarte mulţi emigranţi care sunt uneori plătiţi la fel de prost ca şi în România.

      „Ăia cum fac?”
      Au dever (vânzări) mult mai mari decât o amărâtă de fabrică de bere românească. Una e să fi limitat de vânzările modeste doar pe piaţa românească şi alta e să vinzi mii şi mii de tone de bere pe o piaţă internaţională (aşa cum reuşeşte să facă Guinness sau Pilsner Urquell).

      Din ce-ai scris, reiese că tu propui, ca şi soluţie, ca investitorii să-şi mai pună dorinţa de profit în cui şi să „doneze” din profitul realizat către mărirea de salarii obligatorie dictată de guvern. Adică, „să luăm de la cei care produc şi să dăm la cei care au nevoie”, nu-i aşa?

      Dar, tu te prefaci că „uiţi” un lucru important, anume: investitorii dispun de exact aceaşi libertate de mişcare - la fel cum dispun şi angajaţii.
      Aceeaşi investitori îşi pot lichida operaţiunile lor din România şi îşi pot muta producţia în oricare altă ţară unde pot realiza profituri mai mari. Exact la fel cum orice angajat poate alege să muncească acolo unde i se pare lui că va primi mai mult pentru munca sa.
      Morala este că, după ce ai ademenit un investitor să-ţi vină în ţară, îl deposedezi apoi de nişte bani în mod abuziv până îl faci să realizeze că nu se merită...şi pleacă în altă ţară. Dacă vrei, cauta pe Google şi ai să găseşti multe exemple de corporaţii care şi-au lichidat afacerile din România şi au plecat.

      Ceea ce trebuie discutat este, în ce măsură intervenţia forţată a statului poate aduce (sau nu) îmbunătăţiri în economie. Îţi recomand să lecturezi cu atenţie cele scrise cu ani în urmă de către părinţii şcolii austriece de economie, în special Ludwig von Mises despre intervenţia statului într-o economie de tip socialist.
      Începe cu www.mises.ro şi numai după accea bagă-te în seamă pe teme economice.
      • Like 0
    • @ Gabi
      1. Păi tocmai asta spun , că patronii ar trebui să pună accent mai mare pe creșterea vânzărilor și mai puțin pe reducerea costurilor ( în special cu salariile) din următoarele motive:
      a) costurile nu se pot reduce la nesfârșit iar salariile reduse atrag forță de muncă slab calificată care are și productivitate redusă deci costuri mai mari.
      b) Problema creșterii vânzărilor necesită însă calificare , educație și mai ales muncă multă fapt neagreat de patronii neaoși care visează o îmbogățire rapidă și mai ales una care să excludă orice activitate care să degenereze în muncă.
      Salariile mărite nu trebuie să provină din credite ci din sporul de productivitate iar patronii să pună în cui nu profitul ci utilizarea acestuia pentru achiziționarea de vile și bolizi de lux în dauna investițiilor productive sau a celor de calificare a personalului. Dar asta necesită timp și efort îndelungat cu care patronii autohtoni nu prea sunt de acord
      2."Zici tu că, berea provenită din Polonia, Cehia, Germania, Franța sau UK are aceleași prețuri ca cele autohtone sau mai mici. Eşti greşit în această afirmaţie." Nu e greșită deloc afirmația iar faptul că ai ales două sortimente de bere mai rar de găsit în România și mai scumpe ( cele 2 exemple le găsești mai degrabă în PUB-urile de fițe decât în supermarketuri) nu îți dă dreptate și Ferrari e mai scumpă ca mașină dar e făcută de concernul FIAT care fabrică și mașini ieftine la fel cum există în supermarket Carlsberg, Becks sau Tuborg care au prețuri similare cu Ursus , Ciucaș sau alte sortimente autohtone deși sunt fabricate în țări cu salarii de 3-5 ori mai mari ca la noi după cum am scris.
      3. Salariații care care lucrează în fabricile de bere din UK sau Germania au salarii de 3-5 ori ca cele din țară indiferent că sunt emigranți sau nu. Salariul minim/economie în Germania e de 1000 de euro net departe de cel din România iar un muncitor calificat imigrant chiar dacă câștigă mai puțin decât un german get-beget oricum e peste 2500 de euro indiferent că muncitorul e din Turcia, Albania, România sau Croația. Altfel de ce ar mai emigra muncitorii din România dacă ar fi tratați la fel ca în țară iar celelalte servicii publice acolo sunt net superioare dar ei pleacă în primul rând pentru salarii decente. Faptul că au vânzări mai mari decât cele românești arată de fapt impotența antreprenorilor români , ce-i împiedică pe aceștia să vândă oriunde în lume dacă produc marfă de calitate și ieftină? Cred că mai degrabă mentalitatea patronului român care de regulă nu are capital sau are foarte puțin și vrea să facă acumulare primitivă rapid dar mai ales obsesia acestora de a-și achiziționa pe repede înainte bolizi de lux și vile în dauna investițiilor productive sau a angajării de personal calificat ( care evident e mai scump).
      3."Din ce-ai scris, reiese că tu propui, ca şi soluţie, ca investitorii să-şi mai pună dorinţa de profit în cui şi să „doneze” din profitul realizat către mărirea de salarii obligatorie dictată de guvern." Dorința de profit nu e condiționată de donarea către salarii ci de piață care stabilește prețurile la o anumită calitate a produselor. Degeaba vrei tu ca investitor să angajezi doar cu minim/economie ca să faci economie pentru că la fel ca la orice marfă vor veni doar cei slab educați și slab pregătiți care nu vor aduce nici un spor de productivitate și costurile vor rămâne mari iar pe piață vei fi catalogat ca o firmă de uliță. De ce crezi că în țară cei mai buni profesioniști caută joburi la multinaționale?
      4. În ceea ce privește investitorii străini din România nu-ți face griji , așa cu majorarea prevăzută de lege a salariului minim acesta rămâne cel mai mic din UE cu excepția Bulgariei așa că nu-și vor lichida afacerile din țară pentru că nu au motiv.
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Domn'le eu întreb cu logica de om simplu:
    Daca noi am pus carul înaintea boilor și salariile au crescut de 6 ori, iar al polonezilor (care au pus boii înaintea carului) , doar de 3 ori în aceeași perioada... care e poziția corecta de montare a boilor la car?
    • Like 2
    • @ Parerist
      check icon
      Depinde... Vrei să urci un deal sau să cobori o vale?
      • Like 3
  • Cam dezlânat... Puterea de cumpărare a euro in 2000 vs 2020 o cunoști?
    Caz real: acum câțiva ani, un coleg care avea vreo 3000 de lei pe lună spunea că dacă ar fi avut salariul 3000 de euro ar fi mulțumit. I-am replicat: vei avea 3000 de euro când aceștia vor valora cât cei 3000 de lei din prezent.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult