Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În atenția domnilor Cioloș și Barna: oamenii noi nu sunt suficienți

Dacian Cioloș și Dan Barna -

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Au trecut peste doi ani și jumătate de la alegerile parlamentare din decembrie 2016. PSD, actualul partid de guvernământ a obținut atunci un procent de peste 45%.

Dacă vă aduceți aminte, 2016 a fost un an liniștit, fără prea mult zgomot pe scena politică, un an în care partidele au lăsat impresia că s-au retras în propriile sedii și așteaptă alegerile din decembrie în timp ce actorii politici sunt în concediu.

În același timp fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, actual condamnat penal, locatar al penitenciarului Rahova, defila pe la diverse emisiuni tv cu faimosul program electoral al PSD, ce trebuia să aducă lapte și miere pentru noi toți. Am luat contact prima data cu acea fițuică colorată, când un băiat de 18-20 de ani mi l-a îndesat în cutia poștală. Erau promise scăderi de taxe, concomitent cu creșterea veniturilor, scăderea impozitelor și creșterea investițiilor, alături de alte aberații pe care doar oameni ce nu cunosc nici cele mai banale mecanisme de funcționare a economiei le cred posibile.

Ce s-a întâmplat ulterior? Urnele au consfințit un procent de 45% pentru PSD, 20% au mers în direcția PNL, ALDE și-a adjudecat 6%, 9% pentru USR, restul procentelor fiind impărțite de către PMP, UDMR și minorități.

Au urmat ample mișcări de stradă, cele mai mari după 1989, cauzate de adoptarea OUG 13 și asaltul asupra justiției. Dintre măsurile economice ce au afectat direct angajații menționez trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, o măsură ce a fost implementată doar în Chile, în anii ’70, de către dictatorul Augusto Pinochet. Incertitudinea legată de dispariția fondurilor de pensii pilon 2, prin impunerea unor condiții aberante administratorilor a reprezentat un alt motiv de tensiune socială pentru peste 7 milioane de contributori. OUG 114 este cel mai bun exemplu de dilentatism, ordonanța ce afecta sistemul bancar, pilonul 2 de pensii, companiile din energie și sectorul construcțiilor, fiind modificată de nenumărate ori în decurs de 8 luni. Am renunțat să mai număr modificările aduse acesteia în luna mai.

Societatea este profund divizată. După doi ani și jumătate de guvernare PSD am ajuns să ne urâm tineri cu bătrâni, angajații cu pensionarii, angajații din privat cu bugetarii și putem continua. Peste tot acest dezastru economico-social domnește în continuare partidul de guvernământ și aliații lor, ALDE.

A venit însă momentul 26 mai 2019, data alegerilor europarlamentare. Opoziția a ieșit învingătoare, PNL a câștigat aceste alegeri cu peste 27% din sufragii, opoziția obținând cumulat peste 50% din sufragii, PSD a înregistrat un scor rușinos de 22%, iar ALDE nu au intrat în Parlamentul european. Aceste rezultate au fost înregistrate prin prezența masivă la urne a electoratului.

Românii au transmis un mesaj de solidaritate și s-au mobilizat exemplar, atât în țară, cât și în diaspora. Mulțumită lor, după 26 mai 2019, putem spera că vom scăpa de această guvernare toxică, incompetentă. Cu toții sperăm ca o viitoare guvernare să fie caracterizată de profesionalism, cu toții ne dorim dezvoltarea României prin implementarea de proiecte sau dezvoltarea infrastructurii, care să permită investitorilor să vină în țara noastră și să creeze locuri de muncă.

Dar stați, vorbeam mai sus despre divizarea profundă a societății românești pe criterii de vărstă sau al domeniului de activitate. Credeați că s-a terminat? Din păcate, nu.

Observ că după alegeri se promovează conceptul de om nou. Din punctul meu de vedere acesta este un alt criteriu de divizare a societății. Avem nevoie de oameni noi, nu de oameni vechi, asta ne spun niște politicieni ce nu au învățat absolut nimic din cele întâmplate în ultimii peste doi ani și jumătate. Deci nu oameni profesioniști, oameni buni în domeniul lor de activitate, oameni buni manageri în administrație sau oameni ce își duc existența demn și în mod cinstit, ci oameni noi.

Acești oameni noi ar trebui să fie puri, să preia puterea și să renunțăm la oamenii vechi pentru că gata, vom crea o nouă societate în care dacă nu ești nou, nu ești bun, nu poți face parte din această societate.

Nu ne spune nimeni dacă oamenii noi vor trebui să fie și capabili sau dacă de exemplu, un profesionist, un om considerat vechi, dar cu rezultate bune în domeniul administrativ va fi dat la o parte de un alt om, unul nou.

Ce vor face oamenii noi dacă vor ajunge într-o poziție în care vor fi nevoiți să ia decizii și vor lua decizii proaste? Pozele sau postările de pe Facebook ori like-urile nu vor putea rezolva gravele probleme economico-sociale cu care se confruntă România. Pentru asta avem nevoie de criterii de profesionalism, nu de noutate sau apariții de politicieni de tip Mesia, dispuși să spună orice pentru a smulge voturi.

Nu doresc să discut despre oamenii noi, apăruți în timpul diverselor dictaturi, de dreapta ori de stânga, și promovați drept salvatori, este o discuție amplă. Cert este că România are nevoie de politicieni responsabili, avem nevoie de un proiect de țară în care să fim incluși cu toții, indiferent de opțiunea politică pe care o avem, este nevoie mai mult ca oricând să mergem înainte nu acționând ca actualul guvern, prin crearea de falii în societate.

Un bun prieten îmi spunea: „Claudiu, treaba asta cu oamenii noi este o glumă proastă. Mă gândesc că toți comuniștii au încercat să creeze omul nou, de sorginte bolșevică. Brucan, alt comunist feroce, spunea că în 20 de ani se închide cercul și iată că abia dupa 30 de ani se închide cercul și apar oameni noi".

Își aduc aminte promotorii oamenilor noi de anul de grație 1996? În acel an, Convenția Democrată ne promitea 15000 de specialiști, salvatori ce urmau să transforme România într-o țară prosperă. Au câștigat alegerile și s-au prăbușit sub propria incompetență.

Avem nevoie de profesioniști, noi sau vechi, de oameni buni în administrație, de oameni dispuși să muncească în folosul acestei țări. Ne trebuie un proiect de țară și soluții economice. Și cu siguranță nu avem nevoie să creăm falii suplimentare în societate.

În atenția domnilor Cioloș și Barna.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In atenția domnului Claudiu Vuță: Dezvoltati o întreagă teorie, făcând niște analogii grosolane cu metoda creării omului nou din perioada de glorie a socialismului. Mergeți mult prea departe și nu dovediți altceva dacât rea voință în această analiză pseudopolitică. Da, e nevoie de oameni noi, dar nu in sensul pe care îl insinuați Dvs., fiindcă nimeni nu va împiedica oamenii onești și buni profesioniști să-și folosească abilitățile, ci de oameni care stau bine cu morala, conștiința și onoarea, care înțeleg că a fi politician (fiindcă despre ei este vorba, nu de ingineri, profesori sau doctori) nu înseamnă accederea la privilegii și avantaje meschine, ci asumarea devizei de servus populi, depunându-și eforturile și priceperea întru binele comun, nu la adăpost de lege, în sensul ei constitutional, de pilon al statului de drept, ci în respectul ei, Or, la noi, de treizeci de ani, a domnit doar legea anarhiei, a căpătuielii, a hoției și a minciunii impenitente. Acest tip de om, fie că e "vechî", fie că poate fi "nou"(biologic), trebuie, nu aruncat, ci depus cu gingășie, cu precauție chiar, în tomberonul de deșeuri nereciclabile, peste care trebuie așezat, cât se poate de etanș, capacul responsabilității umane.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dacă ne punem astfel de ștachete înalte, ca omul nou ( apropo, cum o fi ăla? ) reușim din nou să ne uităm la ele ca vulpea la struguri.
    Dintr-odată nu se poate. DAR cu un ansamblu de măsuri concrete da. Angajări la stat în sistem corporatist, eventual de către firme externe de recruteri (pentru a termina odată cu pilăraia), sistem de monitorizare a eficienței, sancțiuni în cazul când angajatul se poartă prost cu clienții, "raderea" celor numiți politic, eliminarea posturilor create special pentru tăietorii de frunze la câini, etc, etc.
    Apoi intră în funcțiune și mecanismul masei critice, așa încât incet-incet predomină absolut angajatul competent și eficient. Să nu uităm, mulți sunt doar dedulciți cu lenea, dar dacă arde, se pun pe treabă ca românii plecați, care sunt de obicei modele de hărnicie. Acum masa critică acționează exact invers, dacă muncești ești boul.

    PS: maeștrii și campionii naționali la creat falii în societate sunt psd. Rog nu le călcați pe urme.
    • Like 0
  • Se pare ca Barna, dupa cum a lasat impresia chiar de la inceput, nu prea se dezice: isi da cu stingul in dreptul de cite ori are ocazia, de cite ori cuvinteaza public. Cred ca Barna este o mare gresala a USR, partid care nu s-a gindit nici o clipa ca, in loc sa vina cu un candidat la presedintie de un gri perfect, pentru a arata respect fata de poporul roman, sa fi cautat, gasit, si promovat drept candidat la presedintie o personalitate din societatea civila, care sa nu fi fost implicata politic in nici un partid, o personalitate respectata de majoritatea populatiei (sint sigur ca inca mai exista astfel de oameni - poate chiar si in diaspora). Asa cum este acum, USR cam pute din ce in ce mai tare a securism de tip nou (care nu e prea departe de cel vechi).
    • Like 0
  • Problema este ca noi precum Sisif , tot caram un tomberon de gunoi mare cit tara. Ala a fost securist , ala a fost comunist , ala a fost informator , ala a avut rude securisti si tot asa traim intr-un balamuc continuu.
    Cred ca autorul are dreptate , ma intereseaza mai putin daca functionarul X are pedigree-ul politic potrivit , ma intereseaza sa aiba un CV bun si sa-si faca treaba.
    Aud tot felul de bazaconii de la tot felul de neghiobi cu scoala si asta ma intristeaza ca-ti dai seama ca scoala nu e de ajuns.
    Ma refer la fostul ministru Funeriu de la care sincer sa fiu aveam ceva asteptari . Vorbesc de discutia despre copii/pustani care au semnat un acord cu securitatea. I-a numit gunoaie care si-au turnat colegii . Poate ca asa este, dar probabl ca nu sunt toti viteji si intransigenti precum Funeriu.
    Ma refer la subiectul asta pentru ca am trait o experienta personala. La comisariatul militar, viitor student fiind , am fost bagat intr-o camera si mi s-a spus ca pentru ca am rude in strainatate nu o sa merg cu colegii mei in armata ci o sa fiu repartizat la 500 de km de casa intr-o locatie renumita pentru duritatea ei. Cind aproape incepusem sa pling mi s-a spus ca pot sa ramin sa faca armata cu colegii daca semnez un angajament de informator . Cind am auzit asta am inceput sa pling si mai tare si sincer sa fiu am avut noroc, ca n-aveau ei timp de prosti ca mine . Mi-a tras unul la propriu o palma de mi-au tiuit urechile trei zile si m-au lasat sa plec. Am avut noroc caci daca mai primeam o palma si ma tineau in camera inca 5 minute , semnam sigur.
    In mod evident as fi fost un gunoi, pentru monser Funeriu colegul de camarila al lui Nuti de Costa Rica.
    Deci dragii mei , ar trebui sa lasam vinatorile de vrajitoare si sa ne focusam pe partea profesionala si pe integritate.
    • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Si eu stiu o poveste asemanatoare. Am inceput facultatea in 1989 si a fost un scandal la camin intr-un week-end (niste studenti beti o luasera razna, nu mai conteaza). Luni dimineata doi ofiteri de securitate, in biroul administratiei, au chemat unul cate unul studentii care fusesera in preajma scandalului. Intre ei si un coleg de camera de-al meu de un bun-simt rar, de la tara (din Marginimea Sibiului). Merge el acolo si se intoarce in camera rosu ca un rac, foarte surescitat. "Ce s-a intamplat?" il intrebam, curiosi. "M-au terminat. M-au pus sa semnez o hartie ca le spun tot ce aud suspect la voi." S-a lasat o clipa de tacere, pe care tot el a intrerupt-o: "Va rog mult de tot, cand vreti sa discutati cine stie ce, spuneti-mi doar sa ies din camera. O sa pricep de ce. Va rog mult sa nu vorbiti nimic de fata cu mine. Mi-e frica." Bine ca a venit revolutia. Ma gandesc ca undeva, in arhivele securitatii, apare ca informator si colegul meu. Nu stiu.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Da, ati fi fost gunoi daca semnati atunci, si apoi, dupa lovilutie, nu ati fi iesit in public sa spuneti ca ati fost racolat cu forta, si ca vreti sa iesiti din Securitate cit mai rapid si mai oficial. Nu prea am auzit pe nimeni (saum a rog, pe prea multi) sa fi facut asta.
      • Like 1
  • Ticalosie Iliesciana reciclata, am mai auzit asta in ianuarie 1990. Aia care sunt acum pe pozitii sunt complici la ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani. Au fost pusi in posturi de jupanii vremii, si-au castigat "competenta" prin concesii si trocuri, s-au mentinut lingand clante. Personal prefer unul nou si bine intentionat, unui profesionist care stie el cum sa ma faca, eu sa dorm linistit, ca lucreaza el pentru mine!
    • Like 3
  • Oamenii trebuiesc alesi pe criterii, nu?... Ori asa cum au nevoie romanii in momentul asta , primul criteriu , ar trebui sa fie cinstea , o reputatie impecabila . Una e un hot la o suta de oameni cinstiti si alta-i un om cinstit la o suta de hoti .
    • Like 2
  • Corect, unii oameni "noi" dar incompetenti, cum sunt Ghinea, Ciolos, Barna difera radical de colegi de-ai lor incisivi, activi, performanti: Nicusor Dan, Stelian Ion, Mihai Gotiu, Ana Ciceala, etc. Dar, din pacate, primii conduc...
    • Like 0
  • Probabilitatea ca un om "vechi" si profesionist care sa mai fie și politician este egala cu probabilitatea ca România să fie schimbata la 180° doar într-un mandat. România are nevoie sa se debaraseze definitiv de mentalitatea actuală. Oamenii vechi sa lase locul putinilor tineri care mai sunt în țară. Sa dea speranța tinerilor. O tara fără tineri nu are cum sa susțină bătrânii fie el din orice punct de vedere..

    Avem un decalaj de mentalitate astronomic fata de occident.

    Trăim în Europa iar asta cu vitezele este strict datorita nouă. Trebuie eradicata mentalitatea romanului iobag și mioritic și înlocuită cu mentalitatea ca totul se poate doar prin munca. Mentalitatea de a da tunuri peste noapte este una națională. Câți mai au viziuni pe termen lung? România nu mai are educație, ea nu mai are sănătate, infrastructura. Toate astea într-un bloc comunitar care este gata sa întindă mâna pentru dezvoltare.

    Bineînțeles ca nu or sa vina ei sa le construiască în locul nostru. Ei doar ne dau ustensilele și ne pot învața. Noua ne rămâne doar sa ne ridicam mânecile și sa punem mana la muncă. Sa instalat lenea și ignoranța în sângele acestui popor datorita mizeriilor din fruntea instituțiilor. Este un efect de cascada care ajunge pana la măturător. Mizeria este peste tot și necesita curățată.

    Vrem oameni noi nu dinozauri comuniști cu mentalități brutale și egoiste.
    Cei vechi pot rămâne în tara iar dacă vor sa pună osul nu ii Împiedica nimeni.
    Spiritul civic nu se plătește nici cu salarii și nici cu pensii speciale. E vreunul din ăștia vechi pe care sa îl fi văzut sa aibă câtuși de puțin spirit civic?
    În timp ce am adunat 2500 de litri de pet-uri la gura portitei am fost numit ONG-ist sorosit. Eram în plina ecologizare cu fiică mea in varsta de 5 ani. Nu am sa generalizez dar "ați făcut" (in traducere distrus) destul.

    Mergeți și va odihniți ca sunteți obosiți de cât ați torționat țara!

    Hai sictir!
    • Like 5
  • Dorin check icon
    Deci după autorul articolului ar trebuii să ținem în continuare scursurile comunistoide la putere că au experiență (la furat și la distrus bineînțeles) iar oamenii noi care vin nu au așa ceva.
    • Like 2
  • check icon
    Dacă e vorba de „oameni noi” în sensul de „progresiști” — spălați pe creier, pro show LGBT, pro migrație economică la liber, contra familiei tradiționale, contra bisericii, atunci mai bine fără, prefer oameni cu un sistem de valori clasic.
    România nu a ieșit din dictatura comunistă ca să cadă în dictatura corectitudinii politice, nu de asta avem nevoie.
    Avem nevoie de oameni competenți și vizionari, vreau să aud de la opoziție sintagma „oameni competenți, cu o viziune”, nu neapărat „oameni noi”.
    • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      ""progresiști” — spălați pe creier, pro show LGBT, pro migrație economică la liber, contra familiei tradiționale" sunt sloganurile proferate de posturile aservite pentru a denigra opoziția și pentru a se bate cu pumnii în piept, Tarzani în jungla imaginară care se luptă cu fiare la fel de imaginare (ONG-uri, Soroș, stat paralel, etc) și pentru pentru valori oricum imuabile. Un minus virtual pentru gândire cu capul altora.
      De acord cu ultimul paragraf.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult