Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În atenția poliției gusturilor de pe Facebook: maneaua de la Neversea a fost pe banii lor, maneaua STB a fost pe banii noștri

Manele la Neversea

Ce miracol, ce minune! Manele la Neversea! Poliția gusturilor de pe Facebook i-a prins pe hipsteri în flagrant: un DJ din Suedia, Salvatore Ganacci, a pus Minune într-o secvență muzicală, iar publicului, culmea!, i-a plăcut. Unii au știut și versurile, circumstanță agravantă în ochii puriștilor genurilor muzicale. E inutil pentru poliția gusturilor să încerci să-i explici că aia a fost o compoziție ludică, ironică, parodică, când titlul „Manele la Neversea!” sună atât de acuzator. Acuzația are bătaie mai lungă și nivel politic: uite hipsterii, reziștii, ăștia care vor o țară ca afară ce ipocriți sunt, când îi iei la bani mărunți tot pe manele și ceafă de porc o dau!

Discuția - care a aprins o zi întreagă rețelele sociale - este perfect stupidă; ea nu dovedește altceva decât ranchiuna celor care se grăbesc să arate cu degetul.

Singura discuție relevantă este cine a plătit. „Maneaua de la Neversea” a fost pe banii lor, ai celor care au plătit bilet la festival. Pe banii lor, oamenii ascultă ce vor. Puteau la fel de bine să-i cheme pe Minune, Salam și Guță și să dea din buric până dimineața.

Dar problema de fond e alta: ăștia mici sunt cam cu nasul pe sus și se distrează pe banii lor fără să ceară voie de la Partid. Asta este într-adevăr de netolerat.

Momentul care a stârnit „revolta Internetului” - cum am citit undeva - lasă nemeritat în umbră un concert pe bani publici de această dată, ținut în București, în Parcul Izvor. STB, serviciul de transport București, a organizat în weekend, în același timp cu Neversea, un concert aniversar. Potrivit Libertatea, concertul a adunat cu greu 300 de persoane, deși a fost gratuit, cu intrare liberă. „Gratuit” e un fel de a spune, de fapt acolo sunt banii noștri care ne-am obișnuit ca în administrația Firea să fie drenați în paranghelii, șușe și festivaluri. Poate de-aia mai nimeni nu a sesizat aberația că STB nu face transport, ci concerte.

Concert STB. Foto: Libertatea

200.000 de euro costă, potrivit sursei citate, Campania aniversară STB 110 ani. Asta în timp ce călătorii sunt transportați ca vitele în vagoane ruginite, murdare și fără aer condiționat, care, la 100 de grade cât sunt vara în București, se transformă în cuptoare de exterminare. La batjocura asta de la STB, Poliția gusturilor de pe Facebook nu s-a revoltat, să moară dușmanii ei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ”Manele, manele (ce?)
    Manele, manele (stai, cum?)
    Manele, manele
    Hă?!
    Asta suntem, bro!”

    Asta a durut cel mai tare, că asta suntem. Ne-am chinuit ani de zile să creștem un brand gen Untold sau Electric Castle, am furat experiență de la Sziget, Exit, etc, pentru ca în secunda în care s-au trecut Carpații, să coborâm la manele.

    E mai mult decât Poliția Gusturilor, e o falie tot mai mare între Sud și restul, fiindcă până și moldovenii se trezesc.
    • Like 0
    • @ Mihai Gafiteanu
      sheicu check icon
      Teribil! Auzi ce zice "Prea-plinul" Gafiteanu, până și moldovenii se trezesc! Suficientule, as putea sa te ating?
      • Like 1
  • Nicolae Mitea (fosta talentat fotbalist si murit speranta): "Ascult manele, dar doar din alea bune, nu orice"
    • Like 1
  • Recunosc ca manelele sunt enervante si unele sunt agresive cu limbaj violent.
    Dar inchizitia "culturala" predicata de oricine, este la fel de imbecila si violenta. Poporul luminat ( vorbesc de cei alfabetizati functional) este precum un adolescent irascibil caruia ii apar foarte multe bube pe fata si care se tot chinuie sa le stoarca sau sa le acopere cu fond de ten. Fara succes...

    Daca tot ne credem mai destepti decit altii ar trebui sa ne uitam sa reparam cauzele, nu efectele. Si sa ne intoarcem la cei 7 ani de acasa si la beneficiile educatiei .

    Considerindu-ma un anti-manelist convins am primit o lectie foarte buna de la fiul meu de 7 ani, care a decretat (pe buna dreptate) ca o melodie a lui The Police este agresiva . Va amintiti:
    " Every breath you take
    Every move you make
    Every bond you break
    Every step you take
    I'll be watching you "

    Prima data m-a pufnit risul, dar dupa ce am reflectat putin , mi-am dat seama ca ar trebui sa fiu mai putin vehement cu gusturile altora.

    Muzica este o marfa si daca asta se cere, asta se vinde...
    • Like 1
  • antonia check icon
    nu vad nicio contradictie intre a citi Tolstoi si a
    asculta unele manele sau alt gen, whatever . io cred ca placerea asta cu maneaua, ca si cele mai fine gusturi culturale - daca-s autentice, vine din rarunchi, iar atat timp cat e adevarata intr-o lume plina de fake si imitatie si misca ceva, e in natura umana . diferenta e doar de snobism
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Lasati, lasati domnul Negrutiu.
    Stiu ca Repubica e partener media si e obligatoriu sa ii scoateti pe organizatori. Dar cand platesc pt muzica buna si primesc gunoi, nu exista nicio scuza. Nu stiu daca ANPC poate face ceva, dar ar merita o sesizare privind inselarea cumparatorului.
    Cat despre STB, hai sa votam cu cap.
    • Like 3
  • Miștoul de pe internet a fost justificat, spectatorii știau și versurile dar dacă-i întrebi ei nu ascultă manele,ei sunt finutzi, aici e Haiul.
    • Like 1
  • dan check icon
    Intre muzica lautareasca cantata de Cristian Vasile Zavaidoc si astia de acum este diferenta de la cer la pamant si ca versuri si ca muzica .
    In timp ce Cristian Vasile canta Zaraza (copiata dupa un tango celebru din 1929 ) Minune canta de ''dujmani ,lovele,sa moara dujmanii mei .....)
    La Neversea au cantat majoritatea versurile la maneaua lui Minune deci o stiau si o fredonau asa ca ce sa mai vorbim ,strambam din nas la manele dar adevarul este ca mai toti tineri asculta manele..
    Suntem un popor de manelisti si cred ca mai mult de jumatate din tineri asculta manele zilnic , o mizerie de muzica apreciata doar datorita lipsei de educatie muzicala.
    • Like 4
    • @ dan
      Cristian Vasile și Zavaidoc au fost două persoane diferite. Manelele nu sunt apreciate doar de tineri sau de persoane needucate, ci și de foarte mulți străini, dovada, dj-ul care-a pus maneaua la neversea. Ca funcție sunt cam ce era și mult-lăudata muzică lăutărească, muzică de crâșmă și de chefuri. Mă îndoiesc și că dvs. faceți chefuri pe Rapsodia Română sau pe muzică de Bach, și că cunoașteți români care n-au ascultat în viața lor o manea.
      • Like 1
    • @ Dana Baumgärtner
      dan check icon
      Normal ca au fost persoane diferite .lipseste virgula .
      Chefuri se mai fac si cu alte tipuri de muzica nu doar manele , daca dumneavoastra va plac distractie placuta.
      • Like 4
    • @ Dana Baumgärtner
      Delia MC Delia MC check icon
      Străinii pot aprecia manelele fiindcă li se pare exotice. Ce mi-e Tarkan, ce mi-e Minune... Pentru noi însă au alte conotații, amare: scăderea drastică a nivelului cultural, eșecul educatiei. Dacă cineva ascultă muzică clasică sau rock, nu se mai lipește maneaua în veci de el. Mai ales că e un gen confecționat intru îmbogățirea rapidă a celor ce le cântă, ritmuri orientale și versuri puerile la pachet cu adularea modelului, manelistul ce câștigă bani ușor, casă mare, mașină tare, fete ce dansează lasciv...
      Eu nu am ascultat manele decât "obligată" de vecini.
      • Like 7
    • @ Delia MC
      dan check icon
      Sau la nunta mai asculti fara sa vrei , spre dimineata se trezeste unul sa puna o manea.,din cauza asta am ajuns sa urasc sa merg la nunti.
      • Like 5
    • @ Dana Baumgärtner
      Gabriel check icon
      salut, sunt Gabriel si n-am ascultat in viata mea o manea. evident, am ascultat fortat de vecini sau de colegi de petrecere, dar nu pusa de mine cu buna stiinta sau dorinta. cat nu creeaza dorinta... cat nu ma imbie sa o fredonez... e sub zero. desi am un gen preferat ascult si fredonez diverse, pana si dan spataru sau mirabela, dar niciodata nu mi-a venit sa fredonez o manea. pur si simplu e un fapt, edci exista si astfel de oameni.
      • Like 3
    • @ Dana Baumgärtner
      Sa nu asculti manele nu inseamna in nici un caz ca asculti doar Bach! Insa e mare pacat sa distrugi folclorul si sa manelizezi un popor! Ganditi-va si la mesajul transmis unui public cu o capacitate redusa de selectie!
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      Delia MC Delia MC check icon
      Distrugerea folclorului, exact. De ce nu, în loc de manele, muzică populară? E trist că în loc de aceasta oamenii preferă maneaua, acest gen artificial, confecționat, absolut comercial. Nu mă dau în vânt după muzica populară dar recunosc, e tradiție, e esența, identitatea națională (eu nefiind naționalistă, nici una care se dă mare patrioată), față de care am cel mai adânc respect. Maneaua care semnificație are? Ce vechime? Dacă răspundem la aceste întrebări avem cheia. N-ar fi mai bine să redescoperim muzica populară?
      • Like 1
  • asta cu aniversarea stb-ului chiar mi-a scapat.
    ce au sarbatorit? 110 ani de drenaj din bani publici?
    • Like 3
  • Gabi check icon
    O analiză excelentă şi plină de umor fin. Coane, eşti tare! ; -)
    • Like 2
  • mhm check icon
    Eu inteleg metafore si exagerari, dar cuptoare de exterminare?
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult