Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În fața oamenilor de afaceri, președintele Klaus Iohannis a prezentat fotografia la zi a „dezastrului din economie” provocat de guvernarea PSD

Klaus Iohannis - FB

Președintele Klaus Iohannis a criticat miercuri guvernarea „dezastruoasă” a PSD, în timpul ședinței plenare a Coaliției pentru Dezvoltarea României.

„Vă amintiţi faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilităţile se adâncesc - vedeţi situaţia bugetară la nivelul administraţiilor publice. (...) Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare", a spus şeful statului, citat de Agerpres.

Klaus Iohannis a afirmat că PSD a preferat să se împrumute pe termen lung pentru a finanța cheltuieli curente, iar acest lucru ne va costa pe toți în viitor. 

„În afaceri, ca şi în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut cu toţii celebrul program de guvernare al PSD, unde apar pe hârtie sute de kilometri de autostradă, investiţii în şcoli şi spitale, dar în fapt au rămas doar promisiunile. În schimb, nu există în acel program de guvernare vreo referire la sutele de modificări fiscale care putem spune elegant că au afectat economia în ultima perioadă sau v-au dat peste cap. Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori de câte zile are anul. (...) PSD a neglijat investiţiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toţi în viitor”, a declarat Iohannis,

Acesta a subliniat că mediul de afaceri „a fost bulversat prin măsuri hazardate şi intempestive, prin accidente de decizie" precum OUG 114, ceea ce arată calitatea "deplorabilă" a guvernării actuale. Și a atras atenția că, în ciuda creșterii economice, la nivelul economiei se simte acumularea de dezechilibre. 

„Este adevărat, beneficiem de rate record de creştere economică, dar aş spune că aceasta este creşterea care amăgeşte. La nivelul economiei se resimte acumularea de deficite şi dezechilibre, indiferent că ne referim la piaţa muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial şi cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluţiilor regionale, de vreme ce ţările din regiune înregistrează excedente. Simţim cu toţii efectele volatilităţii şi ale incertitudinii în cursul de schimb şi în creşterea preţurilor, ajungând astfel la cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană. În plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanţării guvernamentale din Uniunea Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanţa cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase", a spus Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Zvonuri ?
  Dacă știrea care afirmă că președintele Iohannis ar fi candidatul cel mai bine plasat în cursa pentru ocuparea funcției de președinte al Consiliului European, este adevărată, atunci, pe de o parte ea s-ar constitui într-o probă irefutabilă a prestigiului international de care se bucură în prezent, iar pe de altă parte ar fi o palmă pe obrazul celor care, vreme de cinci ani, l-au denigrat în fel și chip. Dacă însă, este un fake news, atunci cei ce au lansat-o, în inconștiență lor, n-au reușit decât să pună o cărămidă la temelia convingerii că Iohannis va obține al doilea mandat de președinte încă din primul tur al alegerilor.
  PS. Cât de curând probabil, românii vor putea avea cel puțin două motive de mândrie națională. Unul, este cel legat de, mai mult ca sigura, numire a Laurei Codruța Koveși în funcția de șef al Parchetului european, iar al doilea, cel pendinte de prezumtiva alegere a lui Klaus Werner Iohannis la înaltă demnitate de președinte al Consiliului european.
  • Like 0
 • cromium check icon
  Caut sa strang un grup cu initiativa de a determina oamenii sa renunte la cetatenia Romaniei si sa nu mai recunoasca legitimitatea guvernului si a Constitutiei.E timpul infiintarii cu adevarat a Statului Paralel.Nu glumesc.Chiar caut oameni dispusi sa schimbe aceasta guvernare cu pretul de a pierde toate drepturile cetatenesti. Este un guvern votat de 16% din populatia Romaniei si Constitutia nu ar trebui sa permita ca 16% sa conduca 84 %.Daca asa zisul Stat Paralel va contine 84% dintre romani atunci va fi legitim si va avea dreptul la propria constitutie.Faptul ca au fost sub 49% oameni la vot si referendum arata ca inca mai este loc pentru initiativa in Romania.Este sub jumatate din populatia Romaniei.Romania nu este a lor.Trebuie sa luam inapoi tot ce ne-a fost luat cu forta sau prin jaf.Ori suntem Romani ori nu mai suntem, ce dracu!
  Le dam buletinu inapoi.Sa se duca de unde au venit cu jandarmi, militie si servicii...Sa se legitimeze intre ei.
  • Like 1
  • @ cromium
   Dorin check icon
   E o idee .
   • Like 0
 • Mike Mike check icon
  Cunostintele economice ale domnului Teodorovici se limiteaza la calcularea kg de urzici din piata centrala de la Tiraspol si cam atat. Asa ca, nu ma mira ca Romania a ajuns in halul asta.
  • Like 2
 • Da, impozit pe venit scăzut de la 16% la 10%, TVA scăzut de la 24% la 19%, iar în unele sectoare la 5%., toate aceste măsuri sunt împotriva mediului de afaceri, de aceea și-au „luat tălpășița” toți afaceriștii. Pe de altă parte principalii jucători pe piața de energie, financiară și de retail sunt cu capital occidental, cam ce produse credeți că vor promova aceste firme ?!? Abia aștept să vină la guvernare USR++ și PD(N)L, să vedem acele măsuri „inteligente” care să schimbe realitatea economică financiară a României, dar tare mă tem că următoarea guvernare va fi una a „grelei moșteniri” și a „luptei” cu viitoarele crize mondiale.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   raimond check icon
   Stii tu ceva, nu? De aia "tare te temi".
   Dupa voi potopul, iar dupa aia "tare va temeti".
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult