Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În fața oamenilor de afaceri, președintele Klaus Iohannis a prezentat fotografia la zi a „dezastrului din economie” provocat de guvernarea PSD

Klaus Iohannis - FB

Președintele Klaus Iohannis a criticat miercuri guvernarea „dezastruoasă” a PSD, în timpul ședinței plenare a Coaliției pentru Dezvoltarea României.

„Vă amintiţi faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilităţile se adâncesc - vedeţi situaţia bugetară la nivelul administraţiilor publice. (...) Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare", a spus şeful statului, citat de Agerpres.

Klaus Iohannis a afirmat că PSD a preferat să se împrumute pe termen lung pentru a finanța cheltuieli curente, iar acest lucru ne va costa pe toți în viitor. 

„În afaceri, ca şi în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. Am văzut cu toţii celebrul program de guvernare al PSD, unde apar pe hârtie sute de kilometri de autostradă, investiţii în şcoli şi spitale, dar în fapt au rămas doar promisiunile. În schimb, nu există în acel program de guvernare vreo referire la sutele de modificări fiscale care putem spune elegant că au afectat economia în ultima perioadă sau v-au dat peste cap. Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori de câte zile are anul. (...) PSD a neglijat investiţiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toţi în viitor”, a declarat Iohannis,

Acesta a subliniat că mediul de afaceri „a fost bulversat prin măsuri hazardate şi intempestive, prin accidente de decizie" precum OUG 114, ceea ce arată calitatea "deplorabilă" a guvernării actuale. Și a atras atenția că, în ciuda creșterii economice, la nivelul economiei se simte acumularea de dezechilibre. 

„Este adevărat, beneficiem de rate record de creştere economică, dar aş spune că aceasta este creşterea care amăgeşte. La nivelul economiei se resimte acumularea de deficite şi dezechilibre, indiferent că ne referim la piaţa muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial şi cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluţiilor regionale, de vreme ce ţările din regiune înregistrează excedente. Simţim cu toţii efectele volatilităţii şi ale incertitudinii în cursul de schimb şi în creşterea preţurilor, ajungând astfel la cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană. În plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanţării guvernamentale din Uniunea Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanţa cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase", a spus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Zvonuri ?
    Dacă știrea care afirmă că președintele Iohannis ar fi candidatul cel mai bine plasat în cursa pentru ocuparea funcției de președinte al Consiliului European, este adevărată, atunci, pe de o parte ea s-ar constitui într-o probă irefutabilă a prestigiului international de care se bucură în prezent, iar pe de altă parte ar fi o palmă pe obrazul celor care, vreme de cinci ani, l-au denigrat în fel și chip. Dacă însă, este un fake news, atunci cei ce au lansat-o, în inconștiență lor, n-au reușit decât să pună o cărămidă la temelia convingerii că Iohannis va obține al doilea mandat de președinte încă din primul tur al alegerilor.
    PS. Cât de curând probabil, românii vor putea avea cel puțin două motive de mândrie națională. Unul, este cel legat de, mai mult ca sigura, numire a Laurei Codruța Koveși în funcția de șef al Parchetului european, iar al doilea, cel pendinte de prezumtiva alegere a lui Klaus Werner Iohannis la înaltă demnitate de președinte al Consiliului european.
    • Like 0
  • cromium check icon
    Caut sa strang un grup cu initiativa de a determina oamenii sa renunte la cetatenia Romaniei si sa nu mai recunoasca legitimitatea guvernului si a Constitutiei.E timpul infiintarii cu adevarat a Statului Paralel.Nu glumesc.Chiar caut oameni dispusi sa schimbe aceasta guvernare cu pretul de a pierde toate drepturile cetatenesti. Este un guvern votat de 16% din populatia Romaniei si Constitutia nu ar trebui sa permita ca 16% sa conduca 84 %.Daca asa zisul Stat Paralel va contine 84% dintre romani atunci va fi legitim si va avea dreptul la propria constitutie.Faptul ca au fost sub 49% oameni la vot si referendum arata ca inca mai este loc pentru initiativa in Romania.Este sub jumatate din populatia Romaniei.Romania nu este a lor.Trebuie sa luam inapoi tot ce ne-a fost luat cu forta sau prin jaf.Ori suntem Romani ori nu mai suntem, ce dracu!
    Le dam buletinu inapoi.Sa se duca de unde au venit cu jandarmi, militie si servicii...Sa se legitimeze intre ei.
    • Like 1
    • @ cromium
      Dorin check icon
      E o idee .
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Cunostintele economice ale domnului Teodorovici se limiteaza la calcularea kg de urzici din piata centrala de la Tiraspol si cam atat. Asa ca, nu ma mira ca Romania a ajuns in halul asta.
    • Like 2
  • Da, impozit pe venit scăzut de la 16% la 10%, TVA scăzut de la 24% la 19%, iar în unele sectoare la 5%., toate aceste măsuri sunt împotriva mediului de afaceri, de aceea și-au „luat tălpășița” toți afaceriștii. Pe de altă parte principalii jucători pe piața de energie, financiară și de retail sunt cu capital occidental, cam ce produse credeți că vor promova aceste firme ?!? Abia aștept să vină la guvernare USR++ și PD(N)L, să vedem acele măsuri „inteligente” care să schimbe realitatea economică financiară a României, dar tare mă tem că următoarea guvernare va fi una a „grelei moșteniri” și a „luptei” cu viitoarele crize mondiale.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      raimond check icon
      Stii tu ceva, nu? De aia "tare te temi".
      Dupa voi potopul, iar dupa aia "tare va temeti".
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult