Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În fiecare an, cumnatul meu trebuie să demonstreze la primărie că bunica lui a murit. „Dar nu e bun certificatul de deces? - Ba da, dar trebuie o declarație. Și mai e nevoie acum de declarația a doi vecini”

Ghiseu - Profimedia

Fotografie generică. Sursa - Lev Dolgachov/ Alamy/ Profimedia

Nu este ficțiune literară. Nici măcar o poveste naivă pentru adormirea lui Moș Crăciun. E realitate pur românească:

Băbuța Ioana a murit în 2014. Era bunica soției mele pe linie paternă. De atunci, în luna decembrie a fiecărui an se întâmplă „minunăția”. Cumnatul meu trebuie să meargă la un ghișeu care aparține de Primăria Galați (zona „La Nespălata”) pentru a plăti taxa pe habitat. Cred că așa se numește, nu aș vrea să greșesc. 

În fiecare an, aceeași stupizenie. I se spune că la adresă figurează 6 persoane. Degeaba are la el certificatul de deces, în fiecare an trebuie să dea o declarație în care să spună că a murit. În 2014. Având certificatul de deces cu el, da?

Ieri a fost din nou. Tot 6 persoane erau la adresă. Din nou a avut aceeași conversație cu funcționarul de la ghișeu:

- Trebuie să dați o declarație.

- De ce, că a murit?

- Da.

- Dar nu e bun certificatul de deces?

- Ba da, dar trebuie o declarație. Și mai e nevoie acum de declarația a doi vecini.

- Pentru?

- Pentru că e nevoie de martori.

- Dar certificatul de deces nu e bun?

- Ba da, dar e nevoie de martori.

Nu știu cât de multă imbecilitate e la mijloc. Nici câtă impertinență e acolo. Nu știu nici măcar dacă vreo lege sau vreo hotărâre a cuiva justifică mizeria asta la care e supus un contribuabil, dar e înjositor faptul că ești nevoit să faci anual o declarație pentru că un funcționar public nu e în stare să modifice niște informații într-o bază de date. Nu știu câtă insolență mai încape în unii oameni și nu îmi pot imagina unde e sfârșitul acestui gen de comportament.

Astăzi a fost din nou la ghișeu. A găsit o doamnă care i-a zis că nu mai este nevoie nici de declarație, nici de cei doi vecini care să probeze moartea băbuței Ioana. Și că la anul nu se va mai lovi de problema asta.

Aștept să vină decembrie 2024. După 10 ani poate va fi lăsată băbuța Ioana să-și doarmă-n liniște somnul.

Cu altă ocazie am să vă povestesc vizitele ei la comisia medicală. Avea un ochi de sticlă. Și tot în fiecare an trebuia să meargă în fața unor demenți care o puneau să-și acopere ochiul sănătos și să citească litere cu celălalt. De sticlă. Pentru o pensie mizerabilă de handicap.

Domnule Ionut Pucheanu, deschideți din cînd în cînd ușa capitonată de la primărie. Poate ajung și astfel de informații la dumneavoastră!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o situație des întâlnită la autoritățile publice, pentru că fie nu există proceduri clare, fie există dar nu sunt aplicate. Situația se perpetuează pentru că noi, contribuabilii, nu sărim cu reclamații pe ei și executăm orbește toate inepțiile care ni se cer, în speranța că scăpăm mai repede de birocrați. Lipsa acestui feedback nu face însă decât să perpetueze liberul arbitru al fiecărui funcționar.
    În principiu, dacă ai de-a face cu 4 funcționari pe aceeași speță, veți observa 4 modalități diferite de abordare.
    Asta este, într-adevăr, noaptea minții.
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Posibil ca functionarul sa fie incompetent si sa nu stie ce acte trebuie sau sa nu isi fi facut treaba sa opereze schimbarile respective in sistem. Cine are treaba pe la primarii cu siguranta stie care functionar e incompetent si care nu. Problema e ca nu este un sistem prin care sa ii recompenseze pe cei care sunt utili iar pe restul sa ii lase la acelasi salariu pana se pensioneaza sau pleaca prin demisie.
    • Like 3
  • Razvan G check icon
    Noaptea mintii....
    • Like 2
  • Este dementa reala. Sa nu iei in considerare un certificat de deces este caracteristic analfabetilor ajunsi functionari publici pe considerente doar politice. Si ne mai mandrim ca suntem in europa cu astfel de specimene?! Dar amarata de pensie o mai primeste batrana? Aia a fost prima taiata cu bucurie ca au realizat o economie la fondul de pensii. Galatiul fieful psd.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult