Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În locul acela „sursă de frustrare și dezamăgire” ai devenit cea mai bună elevă. Despre discursul critic al șefei de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul" din Ineu

Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu

Am ascultat discursul șefei de promoție de la liceu. Trebuie să spun că ador curajul un ui om de a spune exact ceea ce gândește.

Dar la discursul acesta, am un mic dar... Să facem puțină analiză pe text.

Zice că a învățat ani de zile pentru note și validare academică și a realizat cât timp a pierdut. Păi la școală nu mergi pentru a învăța, pentru note, pentru validare academică!? Nu tocmai acele note au făcut-o șefă de promoție cu drept la cuvânt la ceremonie?! 

Mai zice că a dobândit cunoștințe și nu valori. O să o învețe viața că fiecare e responsabil de ceea ce dobândește, fie cunoștințe, fie valori. Dacă în școală a dobândit cunoștințe, nu e tocmai rău, într-o țară în care o mare parte dintre oameni sunt analfabeți funcțional.

„În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire” zice tânăra.

În locul acela „sursă de frustrare și dezamăgire” ai devenit cea mai bună elevă! E ceva paradoxal aici.

Mai spune absolventa că a simțit „imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici” și totuși în discurs a fost autentică, a gândit diferit și și-a exprimat punctul de vedere.

Ce mai zice tea!? Că a învățat la școală să se conformeze, să mintă, să își șteargă cu buretele personalitatea și să se ascundă în spatele unor standarde absurde.

Da, până la un punct în școală de conformezi, că altfel nu ar mai fi școală, ci junglă, dar nu te obligă nimeni să minți. Cât despre personalitate ștearsă!? Nu mi s-a părut că suferă de așa o boală, ci din contra, are o personalitate puternică. 

Nu își însușește școala doar performanțele și aruncă în cârca elevilor eșecurile. Sunt un trup comun, profesori și elevi, care împart și laurii și lacrimile.

Zice că a avut parte de un sistem, care a învățat-o să fie superficială și ipocrită, decât să se dezvolte etic și moral.

Știu eu ce să zic!? Peste tot în viață și în viitor o să te întâlnești cu superficialitate și ipocrizie. Să dea Dumnezeu să poți fi în orice situație a vieții un om perfect!

E alegerea ta să nu mulțumești profesorilor, care te-au dezamăgit, într-un curs festiv ce celebra și te celebra ca șefă de promoție, dar oare nu este un pic de ipocrizie aici!? Sau poate trebuie să vorbim de noțiuni de „etic” sau „moral”, că tot le-ai pomenit în discurs.

...

După analiza mea pe text mai am o singură întrebare: Dacă ai ajunge profesor, ai munci cu un copil ani mulți, ai crede că ai făcut pentru el tot ceea ce ai putut ca dascăl, ar ajunge cel mai bun, și ti-ar spune la sfârșit: Nu vă mulțumesc! cum te-ai simți!? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • https://www.contributors.ro/ai-ceva-de-comentat/
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult