Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În nebunia din mall, n-am mai prins loc nici la window shopping: câteva ținute pentru un Revelion fără superstiții

Window shopping

Foto Guliver/Getty Images

Bună, sunt Ioana! Și mi-am propus ca un an să nu fac niciun fel de shopping de obiecte vestimentare.

Îmi documentez săptămânal experiența pe republica.ro, Facebook (Ioana Hurdubelea), Instagram (ioanakiki) sau Linkedin (Ioana Hurdubelea), plus zilnic postez inspirații de outfit-uri. 

Sunt consultant de imagine și culoare, adică organizez cursuri de dezvoltare personală pentru doamnele și domnișoarele care vor să-și definească propriul stil vestimentar, să se cunoască la nivel de imagine, să învețe să își pună în valoare ce le place și să își ascundă părțile de care nu sunt mulțumite (fără măsuri drastice și operații estetice!), pe scurt să devină propriul lor stilist - mai multe detalii aici.

Sunt în săptămâna 12 fără shopping, deci AMR 40 săptămâni în care am voie doar să privesc garderoba personală atunci când mă gândesc la „eu cu ce mă îmbrac?”.

Cu ce mă îmbrac de sărbători

Peste „ieșirile” de Crăciun am trecut cu brio, pentru că am ales outfit-uri clasice, respectiv rochii negre la care am adăugat accesorii tematice – eșarfa cu printuri și culori sezoniere, fular și cercei „cu Moșu”, broșa în formă de brad sau agrafe cu steluțe, toate „agonisite” din anii trecuți. 


În plus, am primit de la Secret Santa un outfit absolut senzațional, pe care vremea de afară mi-a permis să îl port în vizită la părinți, pe 24 decembrie.

Doar că înainte de „3… 2… 1… La mulți ani!” avem nevoie de un outfit perfect de Revelion. Nu-i așa? Indiferent de modul în care vom petrece, trebuie să întâmpinăm anul 2020 cu stil.

De multe ori mă gândesc cât de frumos ar fi să sărbătorim începutul fiecărei luni cu fast sau începutul fiecărui sezon sau, mai frumos, să ne bucurăm de fiecare zi din viața noastră. Nu înțeleg de ce schimbarea anului (tot o convenție, de altfel) trebuie întâmpinată cu atât de multe excese și o mulțime de cheltuieli, pe care în mod normal nu le-am face în nicio altă zi din an.

Și o întrebare (retorică) - de ce ne propunem lucruri radicale începând cu 1 ianuarie? O să mă apuc de sală (când nu ai fost niciodată în viață sau când ai avut ultimul abonament ai fost de 2 ori în 3 luni), o să mănânc sănătos (când nu trece o zi fără crănțănele și dulciuri, iar dacă ești obosit mănânci și la 12 noaptea când ajungi acasă), nu o să mai întârzii (ca și cum ceasul și-ar da cifrele înapoi pentru tine în anul următor sau ziua nu ar avea tot 24 de ore ca până acum), mă las de fumat (ce moment bun este Revelionul).

Putem să începem să facem asta începând cu orice zi din an, nu? Poate chiar cu un plan în cazul schimbărilor drastice, ca să nu ne șocăm corpul și mintea… și primăvara să ne prindă iar cu toate rezoluțiile nerespectate.

În fine, ne adaptăm și ne amuzăm în același timp….

Pentru că am avut mai mult timp liber în această perioadă, am ales să fac window shopping în câteva mall-uri din București, să văd ce ne mai sugerează brandurile.

Fără succes, însă, pentru că de la două mall-uri am plecat pentru că nu am găsit loc de parcare, iar de alte două ori am reușit să intru într-un singur magazin din zecile deschise, întrucât efectiv nu aveam loc de oameni. Nici măcar nu au început reducerile? Horror. Ce bine că am acest challenge de 1 year no shopping și nu am lăsat pe ultima sută de metri vreo idee de outfit, căci era absolut imposibil de îndeplinit.  

Deci, cu ce ne îmbrăcăm de Revelion?

Ca și în cazul Crăciunului, cuvântul cheie este locul și (în cazul în care există) tematica, în funcție de acestea se construiește întreagă ținută. Secundare sunt starea de spirit și anturajul în care vom petrece sărbătoarea.

Există câteva superstiții pentru ținutele de Revelion?

Sunt multe tradiții pe glob care includ schimbarea de ținută, haine speciale, populare sau superstiții legate de culori norocoase. Nu sunt dovedite științific, dar totuși ceva ne face să ținem cont de ele, ca să „ne meargă așa tot anul”.

În unele zone ale țării, în noaptea dintre ani trebuie să îmbraci portul tradițional.

Desigur, că dacă ești doar în vizită și petreci la o pensiune sau la un restaurant în zonă, poți să alegi o variantă stilizată a acestuia, astfel încât să fii în peisaj. 


Există o superstiție amuzantă care spune că dacă vei purta lenjerie de un roșu aprins va urma pentru tine un an plin de dragoste.  

Culorile au semnificații speciale în diferite locuri din lume -galben pentru noroc, portocaliu și auriu pentru bogăție, alb pentru pace și liniște. 

 

În țările în care este cald tot anul, în noaptea de Revelion se poartă alb, pentru un an ca o tablă goală pe care îți poți scrie destinul, în dragoste sau carieră. 

Iar în alte țări, ca Japonia de exemplu, oamenii se îmbracă în animalul lor spiritual, sau cu elemente ce reamintesc de acesta.  

Și tot vorbind de animal spiritual, anul 2020 este în zodiacul chinezesc Anul Șobolanului de metal, așa că albastru, verde și auriu sunt alegeri potrivite dacă vrei să împaci spiritele.

Pentru un Revelion fără superstiții, dar cu stil la maximum și o prezență instant remarcată, am câteva recomandări pentru femeile de o eleganță clasică.

Când te gândești la ținuta de Revelion, te gândești desigur la o rochie. Iar acea rochie trebuie să fie perfectă, unică, să fie în tendințe dintr-un material prețios și, desigur, nouă. Însă, dacă nu vrei neapărat să porți rochie de Revelion, ai și alte opțiuni. O salopetă care îți scoate în evidență formele perfecte, un top sexy și fustă glitter sau pantaloni scurți din paiete și o cămașă albă cu un croi deosebit.

Dar înainte de orice alegere, nu uita să ții cont de personalitatea ta, forma corpului, culorile, tiparul, materialul și lungimile care te avantajează și nu opta pentru anumite articole vestimentare doar pentru că sunt la modă.

De asemenea, nu uita că ținutele pe care le alegem trebuie să se potrivească și cu evenimentele la care participăm: unele „cer” rochii lungi, de seară, în timp ce altele - ținute de cocktail.

Am ales pentru tine o serie de ținute spectaculoase, care te pot inspira să le porți în noaptea de Revelion. 

Rochii cu paiete

Nu există Revelion fără paiete. Un pic de strălucire este exact ceea ce îți trebuie în noaptea dintre ani. Trebuie doar să alegi cea mai strălucitoare rochie din paiete sau lurex metalic, scurtă sau lungă, roșie, coral, albă, neagră sau aurie.

De exemplu, poți opta între o rochie scurtă din paiete aurii cu decolteu generos sau una lungă, neagră ce subliniază formele, din paiete sclipitoare.

Nu face rabat de la paiete, pietre prețioase, materiale metalizate și accesorii cât mai mari.

Dacă nu te simți confortabil în rochie, poți să alegi pantalonii cu paiete.

Rochie din catifea

Catifeaua nu va fi niciodată altfel decât vedetă, când vine vorba de rochii de gală.

Adoptă o ținută simplă, romantică. Stilul anilor ‘80, cu umeri bufanți, mini și mulată este din nou la modă. Însă trebuie aleasă cu grijă. De exemplu, nuanțele mai deschise sunt recomandate doamnelor și domnișoarelor cu o siluetă filiformă, nefiind recomandate celor cu câteva kilograme în plus.   

Deoarece culoarea vedetă a anului 2020 este albastru ocean, optează pentru o rochiță în nuanța de albastru și vei fi vedeta serii.   

Rochie din satin

Catifeaua și satinul sunt două dintre cele mai apreciate materiale, atunci când vorbim despre rochii de seară. Eleganța pe care o transmit, precum și modul în care îți pun corpul în evidență sunt de neegalat.

Decolteul îndrăzneț, croiul care urmează linia șoldurilor, talia cambrată – sunt secretele unor rochii de seară care vor arăta bine pe orice tip de siluetă.  

Rochie cu franjuri

Negră, aurie sau albă, lungă sau scurtă, rochia cu franjuri este o altă propunere a marilor designeri. Vei fi regina balului purtând o rochie cu franjuri strălucitoare lungă, aurie, albă sau neagră, care subliniază formele perfecte. Efectul este unul wow.

Dacă vrei să fii în centrul atenției, modelul cu spatele la vedere și îți pune în evidență formele, iar franjurile îți vor descrie fiecare mișcare în parte. Nu trebuie decât să te avânți pe ringul de dans și să frângi câteva inimi.  

Rochie tip sarafan

Rochiile petrecute, cu paiete sau fără, scurte sau lungi sunt sexy și scot formele în evidență. Iar rochiile petrecute, tip sarafan din stofă cu două rânduri de nasturi sau într-un singur rând, mai ales cele scurte sunt opțiunea perfectă pentru noaptea dintre ani. Alege un model sexy cu un umăr gol și crăpătura vizibilă spre coapsă.  

Salopete si costume

O salopetă neagră, cu pantaloni lungi si spatele gol, din stofă este propunerea perfectă pentru un party intr-o locatie mai lejeră. Strălucire de diamante si paiete, inclusiv la costume sau salopete. Pentru un aer sexy poartă neapărat tocuri.

Nu poti da gres nici daca alegi o salopeta lunga in stil retro si cordon detasabil in talie.

O salopeta – glitter sau cu paiete.


Orice outfit ai alege pentru noaptea de Revelion, un singur lucru să nu uiți – portofelul plin de bani, pentru un an 2020 cu belșug. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din cat te cunosc, tu faci totul la superlativ. Succes!
    Nu vrea mama ta sa mai vorbim din cand in cand? Mi-ar face placere.
    • Like 0
    • @ Eugenia Guran
      Multumesc din suflet!
      Un an nou fericit.
      Vorbim in privat pentru schimbul de numere de telefon. V-am adaugat pe facebook
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Ciudat cum cineva care ține post de shopping recomandă ținute care mai de care, bineînțeles noi, ce trebuie cumpărate...oare începe sevrajul?
    La window shopping adică zgâit la vitrine - salivând bineînțeles - nu m-aș duce. Ori îmi trebuie ceva ori nu. Dacă nu caut nimic de ce să-mi fac sânge rău degeaba? În calitate de consilier de imagine da, altfel nu. E greu când ții post să te duci să vezi mese îmbelșugate...
    Tematica tradițională se poate realiza cu o iie și gata. Paiete, franjuri...no comment.
    Soluția mea: chestii achiziționate în timp și rotite eficient așa încât să nu apar cu aceeași rochie în același anturaj. Am și chestii " la naftalină " pe care după un timp le pun iar în circulație. Așa chiar nu trebuie să cumpăr cam nimic...
    PS: Ținuta primită de " secret Santa" (of, ce ți-e și cu "tradiția") e super, vine perfect, culoarea e grozavă.
    • Like 0
    • @ Delia MC
      Recomandarile nu ma scot din “post’, nici macar pe mine, pentru ca nu este vorba de haine (modele, imprimeuri sau materiale) care s-au inventat acum.
      Pot fi gasite deja in garderoba noastra de la alte evenimente sau, pur si simplu, cumparate la ‘ocazie’ (a se intelege la un pret bun) si nepurtate.
      Sunt departe de sevraj datorita a ceea ce fac zi de zi la cursurile mele de Image and colour.
      Chiar trece mai usor alegand impreuna cu clientele mele tinute potrivite.
      • Like 0
  • ion check icon
    dar ce e draga" outfit " ? dar "window shopping" ???? sa nu murim prosti, acum ca am invatat cum sa ne imbracam.......
    • Like 6
    • @ ion
      Outfitul este mixul de haine pe care alegi sa il porti.
      Window shopping este activitatea de a te plimba prin fata magazinelor, fara sa intri, te uiti doar in vitrina.
      Ma bucur ca te-am ajutat, in acest caz. Mai bine constructiv, decat destructiv, zic ❤️
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult