Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

În spitalul Covid, am văzut chiar lângă mine o pacientă care refuza isteric tubul de oxigen și își smulgea branula. De ce sunt periculoși oameni precum Flavia Groșan

Foto: Facebook Miruna Troncotă (Vlada)

2020. În ultima mea zi de internare în spital de Covid am văzut chiar lângă mine o pacientă de 60+ adusă de urgență cu ambulanța care refuza isteric tubul de oxigen și își smulgea încontinuu branula, împroșcând totul cu sânge în jur. Medicii pneumologi încercau să-i vorbească calm, să o liniștească și să îi explice ca la 90 saturație de oxigen în plămâni nu poate supraviețui fără tubul de oxigen. Era diabetică și supraponderală. Ea urla și spunea că se sufocă din cauza lor și că va fi otrăvită de ei, că aparatul arată cifre măsluite și că oricum ea nici nu are covid. Abia mai respira, horcăind. Medicii calmi au încercat să vorbească cu fiica pacientei - explicându-i situația telefonic și rugând-o pe aceasta să își liniștească mama și să accepte tratamentul deoarece situația e foarte grava. Fiica s-a răstit la ei și a spus să o lase în pace - sa nu-i pună niciun oxigen că sunt numai minciuni, întărind suspiciunile și istericalele femeii. Medicii au venit cu formularul de consimțământ și au cerut femeii să semneze ca nu accepta tratamentul. A semnat. Vedeam neputința și epuizarea din ochii lor- singurii vizibili în costumul de astronaut pe care-l purtau zilnic de aproape un an de zile. Pentru ei nu era nici primul nici ultimul astfel de caz. Pentru mine era șocant.

Eu am ieșit din spital în acea zi (după ce statusem cu tubul de oxigen aproape 5 zile ca să pot respira din nou normal), dar încăpățânarea acelei femei de a refuza atât de violent tratamentul, în contextul în care nu mai putea aproape deloc să respire m-a neliniștit foarte tare. Era clar într-un atac de panica și pe un fond de imensă neîncredere în autorități alimentată de anumite televiziuni și voci iresponsabile din spațiul public ea a decis pentru sine. Am aflat ulterior de la medici că în câteva zile a pierdut lupta cu viața, sub ochii neputincioși ai tuturor.

Habar nu am ce ar fi de invatat din asta, dar pe mine experiența Covid în spital m-a zguduit din temelii. Persoane precum Flavia Groșan care împrăștie aberații obținând mediatizare cred că sunt foarte nocive mai ales pentru acele categorii de public vulnerabile in fata dezinformării. Aceste categorii de persoane marcate de neîncredere extremă nu ar trebui blamate public că nu au capacitatea de a filtra informația - ar trebui ajutate de autorități să nu cadă pradă unor astfel de mesaje toxice, iresponsabile, care într-o mare măsură duc la pierderi de vieți omenești. Dacă acea femeie ar fi fost la un pas să-și încheie socotelile cu viața și folosea venitul la spital și refuzul tratamentului ca metoda - era una. Sunt multe de discutat și în privința “sinuciderii asistate voluntare”. Dar acest caz nu implica moartea voluntară. Ea spunea necontenit ca vrea sa fie lasata să plece acasă mai repede, la nepoței... Din acest motiv consider necesar ca persoane ca acest “medic” Flavia Groșan ar trebui sancționate dur.

Această întâmplare a avut loc acum câteva luni. Am depășit boala, desigur nu fără urmări. Am decis să mă expun și să iau această poziție în contextul scandalului recent al medicului care îndeamnă pacienții Covid să nu accepte intubarea. Poate povestea aceasta dă măcar o mână de ajutor unor persoane să gândească mai limpede și să aibă încredere în eforturile medicilor - care nu sunt perfecte și nici nu garantează viața, dar pot face bine, fiind cruciale în anumite situații - cum e intubarea - în spatele lor fiind cercetări riguroase și știinta și milioane de vieți salvate nu simple “miracole”. Atât.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar pe una care se da isteric cu fundul de podea ca unii "psd-isti" nu gandesc ca ea sau alta care urla isteric la o manifestatie ilegala ca psd-istii fura viitorul copilului ei nu i-ai vazut? O bolnava care refuza oxigenarea fiind mai putin constienta tocmai din cauza slabei oxigenari a creierului e isterica? Chiar daca suntem obligati sa gandim toti la fel, eu imi permit sa consider isterica pe autoarea observatiilor despre un bolnav.
    • Like 0
    • @ Alexandru Roman
      Poc cu mămăliga în geam!
      Despre ce e vorba în relatarea doamnei,și cu ce prostii veniți dvs.!?!
      Bleah!Bine v-a mai dresat,da,exact PSD!Ăsta e sindrom Stockholm de-a dreptul,vai de voi!Și vai de țara asta că sunteți mulți al dracului.Urât a mutilat comunism-ceaușismul națiunea română,urât de tot!
      • Like 1
  • Asumand ca persoana care vorbeste despre aceste subiecte nu este rau intentionata , putem numi acest fenomen : iresponsabilitate civica.
    Toate personajele astea grotesti , mi-aduc aminte de copilarie cand un pustan incerca sa ne convinga pe noi copii de 7-8 ani , ca saritul de la inaltime este o nimica toata . El doar vroia sa faca pe desteptul dar tot acest joc s-a soldat cu picioare in ghips.
    Nu prea sunt multe de spus cand oameni mor din cauza prostiilor pe care unii le debiteaza la televizor in numele libertatii de opinie. Eu nu vad diferenta dintre unul care spune ca la sediul guvernului este o bomba si unul care spune ca masca este inutila si ca oxigenul este daunator la sanatate.
    • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      Dar , celebra imbecila ,,sosoaca, care urla peste tot cu volumul la maxim ,ca;;masca este inutila si ilegala !
      --- Dar moarte este legala ???
      • Like 2
  • O singura data am ajuns in situatia sa am nevoie de oxigen, la urgenta. Realmente e asa de rau ca nu e fortza nici de controlat sfincterele sau de apucat ceva + sa trag, nici nu aveam control sa ridic mana sau sa strang degetele cu unghiile invinetite... fara oxigenare suficienta creierul nu functioneaza rational si subconstientul scoate varii reactii si expresii la nivel animalic.
    Altfel ar fi interesant de dat cateva carti cadrelor medicale cu tehnici de a calma pacientii din modularea vocii si tonului. Dentista de copii unde merge fiica mea are cateva tehnici de nu misca/nu reactioneaza copiii si coopereaza cu uimire ca hipnotizati.
    • Like 2
  • Si eu am avut COVID CU SATURATIE 86% si m-am tratat acasa
    Un prieten fff bun cu 63% saturatie ,avand varsta de 60 ani s-a tratat acasa
    Deci SE POATE SI FARA SPITAL
    • Like 0
  • Tatal meu a murit in spital si erau momente cand nu mai dorea masca pe care o scotea din cand in cand. Cand o scotea ii era bagata fortat inapoi cu mare tam tam. Cand exista creier si putina empatie trebuie sa mai vorbesti si cu pacientul sa vezi ce doreste, cum se simte, etc... Referitor la 90% oxigen, eu m-am tratat acasa iar oxigenul mi-a scazut la 90% si pot sa-ti spun ca nu horcaiam cum aberezi tu in articol. Respiratia era ingreunata, simteam plamanii dar respiram fara mari probleme. Oamenii bolnavi trebuie tratati cu empatie, comunicare si blandete in afara de 20 de medicamente bagate direct in vena si masca pe fata. Dar se pare ca nimic nu s-a schimbat de pe vremuri cand oamenii erau tratati ca animalele in spitale. Felicitari "eroilor" din spitale!! (aici ma refer numai la cei carora nu le pasa, mai sunt si exceptii carora le spun MULTUMESC)
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult