Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În țara asta prea batjocorită, prea umilită, prea violată, prea furată, votul e singura promisiune pe care le-o facem copiilor noștri că vom îndrepta lucrurile

Un vot, un tur, patru ani

Mamă, ieși la vot! 

Ai putea crede că timpurile în care femeile nu aveau drept de vot sunt foarte îndepărtate. Că timpurile în care eram considerate inferioare, incapabile să luăm decizii, cu un creier mult mai puțin dezvoltat decât al bărbaților au existat acum sute de ani, într-o istorie care nu ne mai privește pe noi, femeile moderne de astăzi.

În România, de abia în anul 1938 câteva femei au primit drept de vot. Acelea cu vârste peste 30 de ani și cu școală. De abia în 1948, cam pe când se nășteau părinții noștri, prima constituție prevede dreptul la vot al tuturor oamenilor de peste 18 ani, și implicit al tuturor femeilor. De abia din 1948 româncele sunt considerate oameni cu drepturi depline.

Dreptul la vot pentru noi, toate femeile, a fost câștigat prin efortul multor femei vizionare și curajoase, de abia acum câțiva ani. 


Nu îl irosi! Mergi la vot!

Dacă astăzi poți merge unde vrei, când vrei, poți munci într-un birou unde ești considerată valoroasă, și nu o specie inferioară, este pentru că alte femei au luptat pentru tine. Nu le vei cunoaște niciodată, poate niciodată nu te-ai gândit la asta, dar întreabă-te astăzi. Întreabă-te ce poți face TU pentru copiii tăi, pentru viața lor în țara asta prea batjocorită, prea umilită, prea violată, prea furată.

Și ieși la vot, exprimă-te, onorează-ți statutul, nu facilita măsluirea votului tău prin neprezentare. Exprimă-ți dreptul de a vota! Poate nu poți schimba țara, dar votul este singurul moment în care cineva îți cere părerea. În restul momentelor, vorbele tale chiar nu mai contează. Ieși la vot!

Eu votez, tu?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Terminati cu prostiile astea electorale! Romania e o tara de hoti, de banditi si de ticalosi indiferent cu cine am vota. E in sangele celor deveniti politicieni.
    Daca votam, trebuie sa-i votam pe cei care mint si fura mai putin (primari si consilieri o sa fie oricum), ca de facut nu o sa faca nimic...dovada sunt cei 30 de ani trecuti prin democratie.
    • Like 0
  • Servus!

    Frumos demers!

    s-auzim de bine,
    Purice Narcis-Teofil
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult