Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

În țara asta prea batjocorită, prea umilită, prea violată, prea furată, votul e singura promisiune pe care le-o facem copiilor noștri că vom îndrepta lucrurile

Un vot, un tur, patru ani

Mamă, ieși la vot! 

Ai putea crede că timpurile în care femeile nu aveau drept de vot sunt foarte îndepărtate. Că timpurile în care eram considerate inferioare, incapabile să luăm decizii, cu un creier mult mai puțin dezvoltat decât al bărbaților au existat acum sute de ani, într-o istorie care nu ne mai privește pe noi, femeile moderne de astăzi.

În România, de abia în anul 1938 câteva femei au primit drept de vot. Acelea cu vârste peste 30 de ani și cu școală. De abia în 1948, cam pe când se nășteau părinții noștri, prima constituție prevede dreptul la vot al tuturor oamenilor de peste 18 ani, și implicit al tuturor femeilor. De abia din 1948 româncele sunt considerate oameni cu drepturi depline.

Dreptul la vot pentru noi, toate femeile, a fost câștigat prin efortul multor femei vizionare și curajoase, de abia acum câțiva ani. 


Nu îl irosi! Mergi la vot!

Dacă astăzi poți merge unde vrei, când vrei, poți munci într-un birou unde ești considerată valoroasă, și nu o specie inferioară, este pentru că alte femei au luptat pentru tine. Nu le vei cunoaște niciodată, poate niciodată nu te-ai gândit la asta, dar întreabă-te astăzi. Întreabă-te ce poți face TU pentru copiii tăi, pentru viața lor în țara asta prea batjocorită, prea umilită, prea violată, prea furată.

Și ieși la vot, exprimă-te, onorează-ți statutul, nu facilita măsluirea votului tău prin neprezentare. Exprimă-ți dreptul de a vota! Poate nu poți schimba țara, dar votul este singurul moment în care cineva îți cere părerea. În restul momentelor, vorbele tale chiar nu mai contează. Ieși la vot!

Eu votez, tu?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Terminati cu prostiile astea electorale! Romania e o tara de hoti, de banditi si de ticalosi indiferent cu cine am vota. E in sangele celor deveniti politicieni.
  Daca votam, trebuie sa-i votam pe cei care mint si fura mai putin (primari si consilieri o sa fie oricum), ca de facut nu o sa faca nimic...dovada sunt cei 30 de ani trecuti prin democratie.
  • Like 0
 • Servus!

  Frumos demers!

  s-auzim de bine,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult