Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

În țara asta prea batjocorită, prea umilită, prea violată, prea furată, votul e singura promisiune pe care le-o facem copiilor noștri că vom îndrepta lucrurile

Un vot, un tur, patru ani

Mamă, ieși la vot! 

Ai putea crede că timpurile în care femeile nu aveau drept de vot sunt foarte îndepărtate. Că timpurile în care eram considerate inferioare, incapabile să luăm decizii, cu un creier mult mai puțin dezvoltat decât al bărbaților au existat acum sute de ani, într-o istorie care nu ne mai privește pe noi, femeile moderne de astăzi.

În România, de abia în anul 1938 câteva femei au primit drept de vot. Acelea cu vârste peste 30 de ani și cu școală. De abia în 1948, cam pe când se nășteau părinții noștri, prima constituție prevede dreptul la vot al tuturor oamenilor de peste 18 ani, și implicit al tuturor femeilor. De abia din 1948 româncele sunt considerate oameni cu drepturi depline.

Dreptul la vot pentru noi, toate femeile, a fost câștigat prin efortul multor femei vizionare și curajoase, de abia acum câțiva ani. 


Nu îl irosi! Mergi la vot!

Dacă astăzi poți merge unde vrei, când vrei, poți munci într-un birou unde ești considerată valoroasă, și nu o specie inferioară, este pentru că alte femei au luptat pentru tine. Nu le vei cunoaște niciodată, poate niciodată nu te-ai gândit la asta, dar întreabă-te astăzi. Întreabă-te ce poți face TU pentru copiii tăi, pentru viața lor în țara asta prea batjocorită, prea umilită, prea violată, prea furată.

Și ieși la vot, exprimă-te, onorează-ți statutul, nu facilita măsluirea votului tău prin neprezentare. Exprimă-ți dreptul de a vota! Poate nu poți schimba țara, dar votul este singurul moment în care cineva îți cere părerea. În restul momentelor, vorbele tale chiar nu mai contează. Ieși la vot!

Eu votez, tu?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Terminati cu prostiile astea electorale! Romania e o tara de hoti, de banditi si de ticalosi indiferent cu cine am vota. E in sangele celor deveniti politicieni.
  Daca votam, trebuie sa-i votam pe cei care mint si fura mai putin (primari si consilieri o sa fie oricum), ca de facut nu o sa faca nimic...dovada sunt cei 30 de ani trecuti prin democratie.
  • Like 0
 • Servus!

  Frumos demers!

  s-auzim de bine,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult