Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În timp ce guvernanții sunt ocupați cu criza politică, antreprenorii reclamă adevărata criză care se adâncește în fiecare an: „Pur și simplu nu există oameni calificați...”

Zugrav

Foto: Guliver Getty Images

În timp ce puterea politică negociază intens noile portofolii ministeriale, care ar trebui să marcheze sfârșitul crizei politice, antreprenorii români reclamă adevărata criză a României: țara se confruntă cu un deficit de forță de muncă calificată.

Slaba pregătire a forței de muncă este – după accesul la finanțare, birocrația ineficientă și impozitare – a patra mare problemă care afectează competitivitatea companiilor românești (înaintea corupției, care e pe locul al 5-lea), susțin reprezentanții Romanian Business Leaders care citează date din „The Global Competitiveness Report 2016–2017” realizat de World Economic Forum. Potrivit aceluiași raport, România se dovește incapabilă de ani buni să rețină (locul 133 din 138, potrivit Global Competitiveness Index 2016-2017) și să atragă talente (locul 127 din 138), iar angajabilitatea noilor absolvenți este alarmant de scăzută. 

„Pur și simplu nu există oameni calificați...”

„România este în competiție directă pentru forță de muncă cu întreaga Europa. Suntem deja pe primul loc pe continent la deficitul de forță de muncă (72% dintre companiile românești au dificultăți să ocupe posturile vacante, potrivit studiului realizat de ManPower Group), iar lipsa de capital uman se va acutiza și mai tare. Unul din trei angajatori din România are mari dificultăți să ocupe posturile vacante pentru că, pur și simplu, nu exisă oameni calificați să facă munca pe care ei o caută”, a spus marți, în timpul unui eveniment organizat de comunitatea de business din România, Dragoș Roșca, președintele Consiliului Director al RBL.

Doi antreprenori din rețeaua RBL susțin că se confruntă cu un deficit de forță de muncă calificată. „Avem o mare nevoie de zugravi, rigipsari și faianțari, însă, în 2017, nu am reușit să angajăm pe nimeni. Asta ne blochează dezvoltarea afacerii pentru că nu putem semna contracte pe termen mediu și lung. Nici evoluția impredictibilă a salariilor nu ne ajută. Văd o posibilă deblocare prin simplificarea procedurilor de angajare a cetățenilor din Republica Moldova”, a spus Aurelian Chioveanu, antreprenor în construcții (Geometry). 

„În 2017, am reușit să găsim 2 oameni care să se ocupe de transportul de mărfuri și 2 comisionari vamali, însă acesta este rezultatul unor căutări de 3 ani. Am apelat la firme de recrutare, anunțuri pe site-urile specializate și recomandări. Ritmul greoi de ocupare a posturilor vacante ne blochează evoluția afacerilor”, a declarat Roxana Toader - Air & Sea Forwarders.

Un angajator român evaluează în medie 14 candidați până îl găsește pe cel potrivit; iar formarea unui angajat entry level durează în medie 8 luni, conform unui studiu efectuat de Millward Brown în parteneriat cu Coaliția pentru Dezvoltarea României și Ejobs, în 2015, pe un eșantion de peste 400 de companii.

Dragoș Roșca a spus că, „prin creșterile salariale ale bugetarilor (potrivit unui studiu ManPower), în 2019, salariul mediu brut la stat va fi de 4.580 de lei (în creştere cu 43% faţă de valoarea din 2016), iar statul va adânci deficitul de forță de muncă. În 2016, sectorul bugetar număra 891.000 de angajaţi, cu 0,9% mai mulţi decât anul precedent, iar aparatul de stat va continua să crească cu 0,8% în 2017, cu 1% anul viitor, cu 1,6% în 2019 şi cu 1,9% în 2020. Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, în 2020, statul român va deține cu 47.000 mai mulţi angajați decât are astăzi”. 

Cresc salariile la privat, dar și prețurile

Acesta susține că numărul insolvențelor ar putea să crească din toamna acestui an. „Creșterile salariale forțate de sistemul public pun presiune pe companiile românești care nu pot susține creșteri similare de salarii din ritmul în care le avansează vânzările. Forțate de împrejurări să rămână în business, companiile din mediul privat vor fi nevoite să crească salariile, dar și prețurile. Înseamnă inflație în creștere, stimulată de consum. Prețurile mai mari vor face ca unii jucători să devină necompetitivi, astfel că este de așteptat ca numărul de insolvențe să crească din toamna anului 2017”, a declarat el.

RBL a propus o serie de măsuri pentru a preveni creșterea intrărilor în insolvență ale companiilor românești: investiții ale statului, în primul rând în infrastructură, pentru a stimula economia, scăderea taxării muncii pentru a elibera din presiunea creșterilor salariile asupra mediului privat și creșterea taxării dividendelor pentru a încuraja companiile să reinvestească profitul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din păcate pentru domnii ăștia, degeaba se supără pe guvern, pe Iohannis sau pe bunul Dumnezeu, pentru că problema nu e la aceștia, ci rezidă în piața unică UE. Când vrei „zugravi, rigipsari și faianțari” ești în directă competiție cu firme din occident care caută aceiași oameni, dar le dau salarii de 3x sau de 4x mai mari. Ce ar trebui să aleagă românul, care are un singur glonț pe țeavă? Ce să „vâneze”? Domnul „antreprenor” ce ar vâna? În concluzie: ok, am înțeles, aici e greu, lucrările nu sunt plătite la nivel de UE ca să poată oferi salarii de UE. Atunci de ce nu iese în UE, să ia lucrări la nivel de UE și să poată plăti oamenii așa cum vor ei, ca în UE? A, stați, cumva nu are competențele necesare, afacerea sa de fapt e un mic balon de săpun care se sparge la primul ac? Ok...
    • Like 0
  • check icon
    Ăsta e prețul plătit tot de aceste firme care se plâng de mână de lucru calificată, plătesc foarte prost din anii 90 încoace, ca atare muncitorii calificați indiferent de studii au plecat afară și au rămas neica nimeni și/ sau cei prea bătrâni ca să mai plece și să mai intereseze firmele pt. angajare, atât din punct de vedere salarial,cunoștințe,naivitate, cei peste 45 de ani, plus celor ce le este frică să-și schimbe țara.Ei și acum vor ca un muncitor calificat/specialist să-l plătească ca pe un absolvent de liceu la nivel de Africa cu 200 de euro.Ei au viciat sistemul ei să-l repare, dacă se mai poate.Restul gargării îl știm cu toții.A, uitasem, la nivelul sărăciei din România, așa zisele beneficii extra salariale nu interesează un om serios,poate doar puștii, căci un om serios știe că nu poate plăti rata la bancă sau întreținerea cu un rahat de telefon. troacă de job, petrecerea anuală de două zile la munte și schimbarea din 2 în doi ani a zugrăvelii, mochetei și tablourilor din firmă.Hai să privim realitatea.
    • Like 2
    • @
      florin check icon
      Patronii din constructii sunt total in afara legii. Programul de lucru 8-18 de Luni pana Vineri si Sambata de la 8-14. Legea prevede program de 40 ore, maxim 45 ore saptamanal. Concediul de odihna o saptamana (5 zile lucratoare), legal sunt 21 de zile. Pe cartea de munca sunt trecuti ca colaboratori cu 2 ore pe zi, salariul minim pe economie, deci pensie vreo 300 lei. Cam asta ofera toti patronii celor ce muncesc cu mainile. Legal statul cere cam 40-45% taxe dintr-un salariu, deci traiasca munca la gri.
      • Like 0
  • florin check icon
    Sunt vreo 3 milioane de romani la munca prin Europa. Ar vrea sa se intoarca acasa nu pe un salariu de 1000 de euro ci macar 6-700. Din datele statistice vad ca serviciile au ramas mult in urma. 35% din PIB este industria si 55% serviciile. Peste tot in Europa industria reprezinta 30% din PIB si serviciile 69%. In Bucuresti taxiul este 1,4 lei/km din anul 2009. S-a acumulat o presiune mare pe salarii, dar angajatorii tin retributiile jos. Sunt doua variante: ori cresc salariile, ori renunta la afaceri. In toata Europa salariul mediu net este cam a 15-a parte din PIB-ul pe cap de locuitor. In Romania este a 19-a parte. Daca ar fi aceasi proportie atunci salariul mediu net ar fi 2700 lei.Nu mai pun la socoteala ca serviciile ar creste cu 50% luand de baza cele 60 mld. euro produse de industrie.
    • Like 0
  • Forță de muncă există, problema este remunerația, evident. Cu cât este plătit un faianțar, zidar, muncitor în țările vest-europene și cu cât la noi ?... nu există comparație - și aici mă refer și la stabilitatea postului & seriozitatea angajatorului. E așadar de înțeles de ce atâția iau drumul străinătății - în fond, de ce să nu profite de ocazie, dacă - datorită mobilității în cadrul UE - există această posibilitate ?...
    • Like 2
  • Dee Dee check icon
    Autorul constată singur că firmele din România sunt în competiție directă cu cele din UE, forța de muncă beneficiind de libertatea de mișcare, după care ne livrează o manipulare patetică, salariile bugetarilor.
    Prin majorarea salariului minim statul le arată privaților drumul de urmat.
    Dacă RBL crede că păstrează forța de muncă în țară prin investițiile statului în infrastructură, atunci ar trebui să dezvoltăm și un program spațial pentru menținerea inflației.
    • Like 3
  • Daca un patron le-ar lasa persoanelor care fac zidarie, pun fainta, etc 80% din banii pe care ii primeste de la beneficiar pentru munca acestor oameni, cred ca s-ar gasi. Dar daca patronul doreste ca lui sa-i ramana 80% din bani, nu gaseste oameni. Ei se asociaza cate 2, 3 si isi contracteaza lucrari ei insisi.
    • Like 3
  • check icon
    Oameni calificati exista. Dar patronii ar dori sa aiba si oameni bine calificati, dar si sa ii plateasca cu salariul minim pe economie dupa regula - e afacerea mea, nu iti convine pleaca.
    Problema reala in tara asta nu e ca salariile la bugetari sunt mari.
    Nu, problema reala este ca salariile in mediul privat sunt nesimtit de mici. Ceea ce poate avea doua cauze, fie patronii sunt pusi pe capatuire si isi jecmanesc angajatii, fie exista un deficit de management semnificativ in sistemul privat, care face ca afacerile sa functioneze la limita subzistentei.
    Oricum ar fi, pana cand patronii nu vor intelege ca trebuie sa isi plateasca angajatii mai bine ca sa poata tine oamenii calificati, se vor tot plange inutil.
    De asemenea, daca isi imagineaza ca pot creste salariile marind pretul produselor oferite, atunci chiar dau dovada de incompetenta manageriala, pentru ca in tara asta totul costa ca in occident si nu mai e loc de crestere.
    Asta e paradoxul nostru... Avem afaceri private (majoritatea in comert si prestari de servicii, prea putine in sfere productive), care ofera servicii la tarife comparabile (pe alocuri chiar discret mai mari) cu cele din occident, avand insa cheltuieli cu personalul mult mai mici decat in occident. Iar taxele si impozitele sunt similare cu cele din occident. Si atunci, unde dispar banii? In spagi? In vile si masini de lux? Habar nu am. Dar e treaba antreprenorilor sa priveasca mai mult in oglinda.
    • Like 3
    • @
      da
      • Like 0
  • Statistica spune ca in Romania aproximativ 30%-33% din PIB merg pe salarii, in timp ce in Germania, Franta, Olanda sau UK procentul e de 40-45%. Cum investitiile sunt mici, rezulta ca in Romania, cei mai multi bani se duc in profit (mai mult decat in tarile amintite mai sus). Prin urmare, e lesne de inteles ca salariul mediu in Romania poate creste lejer cu 20-25% fara a pierde din competivitate (adica ca patronii sa ramana cu acelasi profit).
    • Like 4
  • check icon
    Asa este ! Nu exista oameni calificati !!Eu zic ca-i o imbecilitate monumentala !!In rrromanika noastra cea bolsevica, mai sant inca vreo trei milioane de oameni bine calificati, care muncesc pe salarii de kaka.Ar trebui si astia sa plece in tarile calde, acolo unde putina lor calificare e apreciata, ca sa ramana doar bugetarii cei plini de calitati si zeci de calificari.Mai ales ca idiotul de ponta ,scotea in evidenta faptul ca doar bugetarii isi platesc taxele 100% .Sper din inima, ca in rrrromanika sa ramana doar bugetarii si patronasii astia de doi lei, care nu-s capabili sa aprecieze ceea ce au.Cand vor incepe sa-si manance proprii copii de foame ,vor intelege ce au pierdut.
    • Like 1
  • olimpiu check icon
    decat calificat la tine in tara pe salar de nimic si cu preturi nu cu mult mai mici ca afara,mai bine necalificat prin strainatati
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult