Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În urmă cu 159 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza le făcea românilor un cadou neprețuit - educația gratuită. Ce ați făcut cu ea, stimați doctori în nimic, distinși profesorași turiști?

Alexandru Ioan Cuza

În urmă cu 159 de ani, un domnitor român a decretat că românii au dreptul la educație gratuită. Era 5 decembrie 1864 și colonelul Alexandru Ioan Cuza, ajuns domnitor, decreta că românii au dreptul, dar și obligația, de a fi educați gratuit.

Ce ați făcut din asta, dragii noștri profesori ajunși pe ușa din dos titulari, deși sunteți repetenții de ieri, distinse directoare care vedeți școala dumneavoastră cam așa cum vedea Elena Ceaușescu întreaga Românie, distinși profesori universitari care nici nu știți ce predați? Ce-ați făcut din ea turiști profesorași pe bani europeni, doctori în nimic, academicieni de nimic?

Recunoștință vouă, cei care ați rămas dascăli în școlii și licee, profesori universitari care chiar învățați studenții carte, toți cei care sunteți nu numai o autoritate cognitivă, dar un model moral de urmat, recunoștință pentru că sunteți ceea ce trebuie să fiți. Nu este nicio îndoială că ai dumneavoastră elevi vă vor ține în minte și suflet până la moarte, cu respect, recunoștință și admirație, așa cum noi, cei de acum, îi ținem pe cei care ne-au dat dreptul la educație. Dreptul de a vedea drumul și de a-l continua singuri pentru ca, apoi, să încercăm să răspundem cu bine societății care ne-a educat.

Între agonie și extaz este un singur pas, de obicei îl observăm atunci când picăm din extaz în agonie. Dar haideți să încercăm să facem minunea de a ajunge, chiar dacă cu greu, treptat, pas cu pas, de la agonie la extaz.

Noroc dascălilor și succes căzuților, poate, cine știe, mai aveți și suflet și minte, nu numai pentru afaceri, ci și pentru elevi și studenți.

Întâmplător, am luat informația de la un român care scrie în limba rusă despre evenimente importante pentru neamul românesc. Nu știu contextul în care o face, dar important este că ne-a amintit și le-a amintit românilor, oriunde ar fi ei în spațiul slav, de fapt, tuturor, că au acest drept și obligație, de a fi educați gratuit.

Celor care își bat joc de ei și de elevii și studenții lor (dacă există), le transmit că este greu să ai acest privilegiu, educația în limba română, român fiind în Transnistria, unde școlile în grafie latină sunt supuse unor presiuni uriașe de către separatiștii șovini ruși de la Tirapol, profesorii români de acolo făcând adevărate acte de eroism ca să poată continua procesul de educație în limba română.

Să sperăm că la Kiev se va trece mai repede la reforma educației care dă dreptul românilor să învețe în română (dar nu numai acolo, ci și la Belgrad și chiar la Sofia). Până atunci, noroc oameni buni, poate ne salvăm copiii printr-o educație care să fie educație, în respect pentru elev și nu orientată spre interesul pur material al vreunei persoane ratate cu ifose de educator. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Despre A I Cuza , se poate spune multe , fapte pozitive ,ca fiind de bun exemplu ,inclusiv pentru politicienii nostri .Dar cea mai buna actiune a fost ;;
  ---MAREA SECULARIZARE A AVERILOR MANASTIRESTI , din acele vremuri ,caci , atunci ca si acum popii traiau in mare opulenta iar poporul in mare saracie .. Dupa cum este foarte bine descris in oprele Marelui Eminescu , I Creaqnga etc.. A I Cuza , a modernizat Romania , economia , a improprietarit taranii cu terenurile aflate in custodia manastirilor si a popilor imbuibati ..
  Consider un articol ca foarte bun ,si de bun exemplu de Om Politic , Oare de ce nu se mai preda in scoala , Subiectul ,A I Cuza , viata si activitatea sa politica ??
  Dar in schimb ,,ne prezinta activitatea si viata ,,lu mache spagoveanul ,al tomisului si al Vatra dornelor !!
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Nu doar Cuza, ci și unul din cei mai mari dascăli pe care i-a avut vreodată țara noastră: Spiru Haret. Din păcate, toată această construcție s-a năruit în 45, fiind înlocuită de educația sovietică, izvorâtă din mintea bolnavă a directorului de penitenciare, Anton Makarenko. Educația actuală e o continuare în dorul lelii a educației comuniste, o educație care deservea un sistem centralizat.
  De ce s-a păstrat acest tip de educație? Un aparat educațional gigantic, moștenit din epoca socialistă. Un fel de uzină 23 August educațională. O reformă radicală ar fi însemnat concedieri masive, și niciun partid politic nu s-a încumetat să o facă. Așa că defilăm în continuare cu principii pedagogice din era socialistă, cu puzderie de profesori - comparativ cu alte sisteme performante de educație - și cu o rată cruntă de analfabetism funcțional. Să ne trăiască!
  • Like 3
 • asa, ca fapt divers, ungurul orban (prim ministrul) insista pe langa uniunea europeana,sa faca ceva cu drepturile minoritatilor din ucraina (la noi asta ar fi politic incorect) - deigur el se mandeste la minoritarii lui dar nu si noi la ai nostrii, care sunt mult mai multi (si in nord si in sud si pe malul celalalt al nistrului!)
  • Like 1
 • Mă bucur că ați trimis acolo unde trebuie: academia e principala problemă. Restul sunt doar gaze nefiltrate.
  • Like 3
  • @ Valentin C
   Academia Romana are 181 de membri. Cea franceza are 40. Suntem o ,,mare,, putere culturala
   • Like 0
 • Va salut cu respect. Ati spus lucrurilor pe nume cu o diplomatie de la care multi "diplomati" de azi au numai de invatat. Sa traiti!
  • Like 4


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult