Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În Vietnam se spune așa: „Cafeaua fără oameni este doar o construcție teoretică. Oamenilor fără cafea le lipsește într-o oarecare măsură integritatea”. Am fost vrăjită de cafenelele Vietnamului

Cafenea in Vietnam

Foto: Nhac Nguyen / AFP / Profimedia

„Cafeaua fără oameni este doar o construcție teoretică. Oamenilor fără cafea le lipsește într-o oarecare măsură integritatea – Toarnă-ți inima în ea”/ Cà phê mà không có con người chỉ là một cấu trúc mang tính lý thuyết. Con người không có cà phê ở một chừng mực nào đó cũng thiếu đi tính vẹn toàn -- Pour Your Heart Into It (1997) -- Nguyen Tong Hai Van și Prime Coffee 

În Vietnam, obligatoriu te cuceresc cafenelele țării, fără scăpare... Și aici ca peste tot în lume există o istorie a băuturii de desfătare cu cafea și a cafenelelor.

Este foarte adevărat că în Vietnam cafenelele nu au vechimea celor din Europa, poate nici faima celor occidentale, unde mari personalități le-au trecut pragul, chiar dacă și aici se bea cafea de aproape 200 de ani. În Vietnam faima cafenelelor este dată mai mult de ei, de vietnamezii care au știut să intre, încet, încet, în rândul marilor producători de cafea cu cafeaua lor de foarte bună calitate.

Faima vine și de la cafenelele lor multe, atrăgătoare, unde ambianța te face să nu regreți că ai trecut pe acolo. Cafenelele Vietnamului constituie o atracție pentru străini și aceasta nu numai pentru că vietnamezii sunt mari băutori de ceai și cafea. Dar este sigur că ei au învățat rapid cum să atragă. Au învățat că este important ca o cafenea să arate bine, să se prezinte frumos, elegant. Clădire, mobilier, fie, dar cel mai mult cafenelele lor plac prin fotografiile deosebite expuse pe pereți. Vedem imagini din istoria băuturii miraculoase atât de iubită sau se pot vedea pereți întregi pictați în culori vii cu imagini legate de cafea. Pereții unor cafenele pictați din tavan până-n podea chiar dau o notă originală. 

Apoi, de cum intri în cafenea, cineva te însoțește până la masa pe care o dorești, îți așteaptă cuminte comanda, explicându-ți tot ce vrei să afli și imediat ți se oferă gratis ceaiul ”casei”, de obicei cu gheață.

Ambianță plăcută, aer condiționat, wifi afișat, o muzică bună, în surdină, fie că este occidentală sau vietnamez.

 În unele cafenele te însoțește o muzică relaxantă de pian, ca în această cafenea dintr-un cartier mărginaș. De necrezut și de admirat!

Mă gândesc de multe ori că pentru unii, ceea ce scriu eu sunt naivități față de ce au văzut în Vestul Europei sau SUA. Posibil.

Dar, aici este Vietnam – o țară socialistă și de aceea sunt încântată de ce văd.

În plus, mulți au idei preconcepute când aud de Vietnam. Mi-aș dori ca toți cârcotașii să vină aici și să constate singuri. Chiar ar trebui să le fie o vizită plăcută, liniștitoare, dar și încântătoare.

Istoric. Cafeaua și arborii de cafea în Vietnam

Primul arbore de cafea - Coffea arabica - a fost adus în Vietnam în 1857, prin misionarii francezi. Apoi, în 1908, francezii au adus în Vietnam alte două tipuri de cafea: Robusta și Excelsa. Arborii de cafea au făcut minuni în Vietnam, au adus subvenționări multor instituții, iar astăzi este vorba de a doua țară din lume în ceea ce privește atât producția de cafea, precum și a vânzărilor de cafea, dar după orez.

Trebuie spus că nu a fost ușor cu cultivarea arborilor de cafea în Vietnam. Din cauza solului și a unor dăunători de care nu puteau scăpa, mai mult în zona nordică era vorba și de temperaturi mai scăzute unde arborii nu rezistau. Au fost multe încercări, pe regiuni și în legătură cu diversele soiuri de cafea. Se pare că Robusta suportă cel mai bine climatul cald, dar și umed, specific Vietnamului. Cheia succesului de cafea vietnameză este concentrarea asupra soiurilor Robusta. Robusta are un preț mai mic decât Arabica, este mult mai ușor de cultivat, iar costurile de producție sunt mai mici și rezistă bine la mulți dăunători și boli care afectează mult Arabica. 

Vietnamul a creat o marcă unică de cafea, „Robusta de înaltă intensitate”

După încheierea războiului din anul 1975, țara era distrusă sub toate aspectele, economic, politic, social. Atunci Guvernul a urmărit transformarea culturii de cafea într-o industrie agricolă importantă. Pe lângă fermele de stat, s-au încurajat și gospodăriile individuale să cultive cafea. Era anul 1975! Astăzi, fermierii de cafea câștigă foarte bine și recoltează peste 3,5 tone la hectar. De aceea, producția de cafea a explodat ca suprafață, producție și export. După anul 1990, Vietnam a devenit principalul producător de cafea din Asia de Sud-Est și, după Brazilia este al doilea producător și exportator de cafea verde din lume. Principalele soiuri sunt boabele Robusta, cam 92,9% din suprafața cultivată, restul o reprezintă soiurile Arabica. Statisticile spun că în 30 de ani, din 1986 până în 2016, producția de cafea din Vietnam a crescut de aproape 100 de ori, de la 18.400 de tone în 1986, la 900.000 de tone în anul 2000 și a ajuns la 1,76 milioane de tone în anul 2016. Din acestea se exportă 90-95%. Am citit și redau aproape exact: ”... producția de cafea a crescut constant cu 20%-30% pe an după anii 1990. Acest lucru a ajutat puternic economia țării. Dacă în 1994, țara avea aproximativ 60% din oamenii care trăiau sub pragul sărăciei, în prezent acest număr este mai mic de 10%. Or, este sigur că aceasta se datorează cultivării arborilor de cafea, producției ridicate de cafea, la nivel național, prin micile grădini de cafea plantate pe jumătate de milion de terenuri”.

Vietnamezii sunt familiarizați cu cafeaua, o savurează. Acesta este un simbol al mândriei lor privind industria de cafea. Pe lângă pasiunea și gustul unic pentru cafea, cafenelele fac și mai specială această cultură în Vietnam.

Se spune că în viață nu trebuie să te lipsești de cele trei ”arome” magnifice: Cartea, Ploaia și Cafeaua. Ei, bine, în Vietnam acestea trei conviețuiesc foarte bine. În Vietnam există biblioteci cu program prelungit, unde poți bea o cafea, sunt cafenele cu cărți în rafturi, librăriile sunt pline de cărți și sunt clienți nenumărați care chiar cumpără cărți și de câte ori nu te prinde ploaia în Vietnam, acest Dat al țărilor tropicale! Iar a răsfoi o carte, într-o cafenea vietnameză, pe o ploaie măruntă este cel mai potrivit lucru pe care îl poți face. Imediat te gândești cât de bine spunea Miron Costin al nostru că cea mai de folos zăbavă este ”cetitul cărților”. Adaug eu spunând că în zilele secolului 21 alături de cititul cărților, zăbovirea este mai plăcută și cu o cafea.

Cafeaua vietnameză, ieftină și bună se împletește perfect cu atmosfera din cafenele, amabilitate, dorință de a te cuceri prin servire rapidă, politețe excesivă. Unii critică anumite insistențe ale vânzătorilor, o condescendență exagerată, dar mie îmi place modul lor de a-și primi clienții, de a-i servi, chiar dacă insistă. Am întâlnit în Vietnam turiști de toate naționalitățile care, aflând despre cafenele chiar și-au propus a vizita cât mai multe în fiecare zi. Pe lângă cafeaua tipic vietnameză, caldă sau rece, cu ou sau cu sare, cu cocos sau... sau... cele mai diverse feluri, găsești si cafea americană, espresso, la filtru, cafea italiană – denumiri exact ca în lista de meniuri prezentată în fiecare cafenea. În multe cafenele, în afară de cafea, găsim produse de patiserie, ceaiuri, cacao caldă, sucuri (smoothie) din fructele țării, mango, fructul Jack, papaya, avocado, etc. sau amestecate cu lapte și/sau iaurt.

Deși le apreciez pe toate, aș împărți cafenelele Vietnamului în trei categorii. Fiecare are frumusețe, originalitate, inedit și fiecare are un ceva care o deosebește de cealaltă. Cafenelele cu renume au și câte o denumire emblematică, să nu o poți uita sau să nu o confunzi cu alta. Denumiri plăcute, unele amuzante... cafeaua noastră... un nou stil /noi arome... cafeaua cu amintiri... cafea la pachet... cafea de stradă, ș.a.m.d.

I. Cafenele tipic vietnameze, din locații luxoase, cu pretenții care doresc să concureze cu cafenelele străine. Au și denumiri mai șocante, totul spre a atrage clienții.

II. Cafenele vietnameze, stradale, care se găsesc la tot pasul, sunt cele mai numeroase, au cea mai ieftină cafea, parcă și cea mai bună, făcută de localnici, după cele mai vechi, rare și specifice rețete vietnameze.

III. Cafenele străine conduse de străini sau cafenele străine prin franciză – și aici e bună cafeaua și ambianța, dar prețurile sunt mai mari. Chiar prea mari. Prețurile mari, în concordanță cu ambițiile excentrice ale șefilor.

Cafenele tipic vietnameze

Highlands Coffee este a noastră

Numele m-a înșelat de la început. Eram convinsă că un asemenea nume nu putea fi decât al unei cafenele străine. Aceasta și pentru că prețurile de aici sunt mai mari decât cele obișnuite, iar modul de servire, mai distant, deși zâmbetul celor care servesc este unic la vietnamezi, vietnameze, totuși aici e ceva ușor deosebit și nu seamănă cu spiritul vietnamez. Se comandă la recepție, te așezi la orice masă dorești și aștepți ca numărul electronic pe care-l primești după ce plătești să te anunțe/sune când comanda ta este gata și te întorci la recepție să-ți ridici comanda. Servirea în pahare de plastic, de asemenea, mi s-a părut cam nefiresc pentru o cafenea de renume. 

Gândindu-mă puțin, am realizat că văzusem reclame cu numele de Highlands în legătură cu produsele ecologice din orice cultură agricolă, nu numai cafea, dar și flori, legume sau fructe din orașul Da Lat. Iar în Da Lat erau peste 50 de ferme mici, fiind cumva ca un ”epicentru” pentru cafeaua vietnameză. Am dedus că Da Lat ar fi și highlands de cafea vietnameză.

Prețul pentru ”cafeaua noastră” de cum se prezintă la Highlans Coffee este dat de Istoricul unic al băuturii. David Thai, un vietnamez din America a înființat în țara de baștină acest tip de cafenea. David Thai s-a născut în 1972 în Vietnam. În 1979, familia sa s-a stabilit în statul Washington, Seattle, SUA. El a studiat Administrarea Afacerilor la Universitatea din Washington, iar în anul 1996, David Thai s-a întors în Vietnam. Și-a început cariera cu o cafenea deschisă lângă lacul Hoan Kiem din Hanoi. În anul 2002, David Thai a fondat Viet Thai Group (Viet Thai International - proprietarul Highlands), a vândut acțiuni și către Jollibee Group din Filipine, astfel Highlands Coffee a devenit un lanț de cafea vietnameză care începând cu anul 1999s-a născut din dragoste pentru Vietnam și cafeaua ei. Există, cel puțin, 200 de cafenele în toată țara. Se spune că există o legătură între această cafea și comunitatea vietnameză. Mi-a plăcut sintagma răspândită de ei: ”spiritul comunității se află în ADN-ul nostru vietnamez!” Vietnamezilor le place să spună că prin această cafenea tipic vietnameză se îmbogățesc conexiunile umane, comunitățile sociale. Astăzi sunt sute de astfel de cafenele în Vietnam, dar și în străinătate. ”Highlands Coffee este a noastră! Aici suntem alături de tine, suntem pentru tine”.

 Un sediu al cafenelei Highlands pe un vas

Se vrea ca Highlands coffee să se găsească în inima comunităților din lumea întreagă. Cafenelele de Highlands sunt pline de tineri care lucrează pe laptopuri, ore întregi, bineînțeles și cu o cafea alături. Își alipesc mesele și se strâng câte 5-6 tineri, poate și mai mulți și vorbesc între ei, lucrează singuri sau împreună la diverse proiecte. Totul se petrece în perfectă liniște. Aproape că mai gălăgioși suntem, noi, ceilalți consumatori trecători. Pe lângă cafea, Highlands Coffee are câteva sortimente de băuturi răcoritoare, sucuri de fructe, dar și fast-food-uri, pâine prăjită, diverse tipuri de prăjituri.

„Comando Coffee” - CA PHE DO-PHU 

O cafenea din timpul războiului. Aceasta a folosit ca bază revoluționară în timpul campaniei Mau Than din 1968 și a campaniei de eliberare din 1975. Ea a aparținut lui Tran Van Lui, un antreprenor bogat. În față era cafenea, cu steagul Vietnamului de Sud, iar în spate era un depozit de arme și materiale medicale. Ceea ce este uluitor este că această cafenea a rezistat perfect alături de casa unui general sud-vietnamez care nu și-a dat seama niciodată de ceea ce se întâmpla în casa vecinului.

Și azi cafeneaua păstrează steagul Saigonului, iar interiorul cafenelei este decorat respectând anii 1960-1975. Mese, scaune de pe atunci, scara care duce la etaj neschimbată. Se găsesc articole folosite cândva de soldații din armata din Sud. Este păstrată și cutia poștală secretă – un dulap ponosit – o ingeniozitate a proprietarului, sunt păstrate toate cele 400 de artefacte din orașul anilor 60 – 70. Toate aceste artefacte sunt asociate unor povestioare, diverse contribuții la revoluție, toate sunt spuse din generație în generație ca să nu se uite lupta dusă. Azi, la „Commando Coffee” te bucuri de un fel de mâncare tipic vietnameză, de orez spart și o cafea cu aromele vechiului Saigon. Vin foarte mulți tineri care studiază și locuiesc în Ho Chi Minh City. Și când am fost noi, cafeneaua era plină de tineri.

Nguyen Legend Café - cea mai bună cafenea din Vietnam

Trung Nguyen Legend Café este un lanț de cafenele - lider din Vietnam

Trung Nguyen Legend Café are o istorie bogată în producerea de amestecuri de cafea premium în Vietnam. Compania a fost fondată în 1996 și de atunci a devenit un producător și exportator de top de cafea în țară. Amestecurile din această cafea sunt făcute din boabe de cea mai bună calitate, atent selectate și prăjite pentru a crea o aromă unică și delicioasă. Trung Nguyen Legend Café oferă o varietate de metode de preparare, inclusiv faimoasa cafea în stil vietnamez, care este preparată folosind un filtru de picurare tradițional. De asemenea, oferă o gamă de metode moderne de preparare, cum ar fi turnare, presa franceză și espresso. Aceste metode permit clienților să experimenteze aromele amestecurilor de cafea. Aici se găsesc mai multe prețuri pentru diversele tipuri de cafea. De la 20.000 VND (0,80 USD) și până la peste 100.000 VND (4 USD). La prețul cel mai ridicat realizezi că este o cafea pe care nu ai băut-o niciunde, cremoasă, gustoasă, ceva excepțional. Trebuie încercată, cuvintele nu-i redau caltățile.

Filtru de picurare tradițional.

AHA Café – cea mai populară cafenea

Urmând stilul unei cafenele de pe trotuar și AHA Cafe își alege sediile în intersecție sau la răscruce de drumuri pe unde trec mulți oameni. Din 2008, de la deschiderea primei cafenele Aha, în Hanoi, s-a ajuns azi la aproape 80 de magazine în Vietnam. Se spune ca la AHA, boabele de cafea sunt atent selectate cu o rată de maturare de peste 90%. După selecția riguroasă a ingredientelor, procesul de prăjire și măcinare este realizat de personal experimentat pentru a asigura gustul tradițional. Nu se folosesc aditivi. Datorită acestui fapt, băuturile de cafea de la AHA Café cu aroma lor deosebită au impresionat clienții. Sediile alese sunt amenajate superb, atractive, cu fotografii sau diverse măști tradiționale pe pereții cafenelei, totul e deosebit.

 Katinat – o călătorie pentru a cuceri un nou stil /noi arome.

Katinat este un brand vietnamez. Lanțul este numit după o stradă proeminentă cu clădiri coloniale celebre, sub numele de Rue Catinat. Sunt peste 50 de cafenele Katinat în Vietnam. Specificul lor este că aproape toate cafenelele Katinat au locații la intersecția a două străzi, iar deasupra firmei, este fixat un ceas mare, vizibil de la distanță, ceas care păstrează patina vremii, parcă te coboară încă de la intrare într-o altă lume. Pereții exteriori ai acestor cafenele sunt de sticlă, interiorul are o estetică proprie, prin culori, mobilier modern și rustic, cu mese și scaune în stil parizian, cu fotografii de epocă, foarte atrăgător.

Cafeneaua Katinat se face cunoscută și prin folosirea unor ingrediente cu arome deosebite aduse de peste tot din Vietnam. Aici găsim faimoasa Cà Phe Da – cafea vietnameză cu gheață, preparată în același mod peste tot, încă din 1857. Pe lângă cafea aici găsim multe băuturi răcoritoare, tot felul de ceaiuri de fructe, sucuri de fructe care se prepară în fața clientului, ciocolată caldă. În plus, Katinat oferă niște prăjituri nu numai bune dar și mult mai mari decât în alte părți și foarte ieftine. Unele seamănă cu cele românești, un fel de pandișpan, cu multă nucă (Nuca este rară în Vietnam și foarte scumpă),

NOTE COFFEE HANOI – Cafeneaua cu amintiri

Note Coffee din Hanoi este ceva original. Cineva făcea o analogie între renumele câștigat de Taiwan pentru ceaiul cu bule și renumele Vietnamului dat de calitatea unei cafea deosebită. Iar Note Coffee este mai mult decât o cafenea cu o cafea bună. Este altceva! Gazdele sunt entuziaste, te îmbie încă din stradă să intri în cafeneaua lor. Iar de la intrare, întreaga cafenea și toate etajele sunt tapetate cu note scrise pe hârtiuțe în formă de inimă, viu colorate. Încă din stradă se vede ”tapetul” original. Astfel, se salvează amintiri, poți cunoaște pe cineva lăsându-ți numele sau poți găsi o adresă, un telefon. Sunt cuvinte scrise de mulți turiști din întreaga lume, mai inspirat sau mai puțin inspirat, mai cuminți sau mai deocheate, dar amuzante sunt toate. Am găsit nume din toată lumea. Există și un colț cu România. Este o adevărată distracție să citești aceste mesaje în timp ce-ți bei cafeaua. Ne-am lăsat și noi numele, cu ziua și anul trecerii pe acolo. Pe lângă cafeaua cu ou, caldă și fierbinte, este deosebit și un suc (smoothie) de portocale cu mango. De reținut că această cafenea are o priveliște superbă, vedere spre lacul Hoan Kiem, din centrul Hanoi.

Passio Coffee este una! - „cafea la pachet”

Numele mărcii „Passio”, derivat din cuvântul „Passion”, reflectă o dragoste adânc înrădăcinată pentru cafea, care a determinat creșterea și misiunea mărcii. Aici se spune că ți se oferă o cafea curată, delicioasă, convenabilă și la prețuri accesibile.

 Fondată în 2006 a cunoscut o creștere semnificativă, în ciuda recesiunii mai multor concurenți din aceeași perioadă. De-a lungul anilor, marca și-a stabilit o prezență substanțială pe piața de cafea vietnameză plină de viață, câștigând de la zi la zi o reputație pentru cafeaua curată. Cafeneaua este decorată în verde, dând dovadă de dinamism și tinerețe. Este un spațiu cu rame de sticlă, cu vedere la stradă, aer condiționat, mese și scaune confortabile, servicii profesionale, rapide. Passio aduce băuturi cu aromă de cafea vietnameză delicioasă și pură în stil italian. Cu sloganul „Passio - Coffee to go”, Passio este o cafenea de pionierat cu cafea la pachet, pentru tinerii care vor să savureze cafeaua dar nu prea au mult timp la dispoziție. Se laudă că nu folosește substanțe chimice ca să dea mirosul de cafea, așa cum mai fac unii colegi. La Passio există livrare gratuită, pe o rază de 2 km, în zona cafenelei. Din anul 2017, după zece ani de activitate, cafeneaua a introdus pe lângă cafea sau sucuri din fructele specifice și mâncare la pachet.  

Maison Marou, din nou o denumire înșelătoare pentru o cafenea vietnameză. Cafea, cacao, ciocolată, prăjituri, totul este de foarte bună calitate. De cum intri în cafenea te izbește mirosul boabelor de cafea păjite și râșnite în fața ta. Bucătăria la Maison Marou este închisă cu o fereastră, așa încât clienții îi văd pe bucătari cum fac prăjiturile, produsele de patiserie, ciocolata. Totul, sub ochii clientului. În vitrinele dinăuntru cafenelei sunt expuse produsele casei, atractiv împachetate, băuturi de ciocolată, batoane de ciocolată, prăjituri tiramisu, totul elegant, foarte foarte occidental. Un singur defect: prețuri foarte mari! Poate și de asta numai vreo zece locații în toată țara.

Vinyl caffe – cafenea muzicală

Sloganul cu care ești întâmpinat: NU ezita să vii și să te bucuri la Vinyl Cafe! Și această cafenea, așa, un fel Retro, vrea să atragă prin denumire, acum, când în viața noastră avem atâta tehnică avansată, nostalgia culturii vinilului, creând un spațiu pentru revenirea muzicii analogice. Pereții sunt ”căptușiți” cu discuri vechi, nume și muzică bună, intri într-un semi-întuneric, cu mese și scaune scoase, parcă, de la un Târg de vechituri, un pian, o chitară, până și podeaua este a anilor ’60. Seara sau în zile speciale se cântă, distracție și pentru tineri, dar și cei mai în vârstă le stau alături, cu oferte nostalgice ale culturii vinilului. Se vine cu povești, întâmplări auzite sau petrecute, este și aceasta o cafenea, altfel! Cafea bună comandată de pe un menu scris, și acesta pe o hârtie de pe vremea vinilului… Unei cafea bună, i se cuvine o muzică bună, în surdină și de calitate!

GUTA Cafe. Experiența „cafea de stradă”

După 7 ani de construcție și dezvoltare, Guta Cafe este peste tot în oraș. A devenit un obicei frumos al oamenilor din orașul Ho Chi Minh ca în fiecare dimineață să-și bea cafeaua la Guta Cafe care a devenit treptat unul dintre cele mai populare lanțuri de cafea convenabile. Un loc care aduce multe experiențe noi și convenabile tuturor, de fiecare dată când vizitează cafeneaua. Se spune că aici, pe marginea drumului vei bea imediat o ceașcă de cafea de dimineață, o bucată de pâine prăjită sau un suc răcoritor la prânz, așa încât după-amiaza te vei simți bine, scapi de oboseală. Obținând o cultură stradală vietnameză unică, Guta Cafe devine un brand de cafea familiar pentru că oamenii din mediul urban se pot conecta și se pot bucura de o cafea în aer liber. Pentru noi românii, numele ne face să râdem și chiar spunem că bem cafea la Guță.

Paris Gateaux, din nou o păcăleală cu numele, cafeneaua fiind o marcă de prăjituri și cafea din Vietnam, dar de la gust la decor, totul este impregnat de stilul francez. Paris Gateaux cu un nume foarte francez este urmașul companiei Grand Union Vietnam. Paris Gateaux este o cafenea cu spațiu extrem de spațios și confortabil, decorată în stil european. Prăjiturile de la Paris Gateaux respectă rețeta tradițională franceză, dar găsim și tipuri diferite de prăjituri și băuturi sărate, pentru a se potrivi gusturilor vietnameze. Și Paris Gateaux ca multe alte cafenele, din dorința de a avea o vedere rapidă, din mai multe părți este situată la intersecție de străzi frumoase.

Un Restaurant – Cafenea sau o Cafenea – Restaurant – Oasis Cafe din orașul Ho Chi Minh, cafeneaua mea plutitoare, așa am botezat-o eu... Într-o grădină, un loc foarte relaxant, cu muzica în surdină, ceva mai rar întâlnit... ca-ntr-o peșteră?! Se poate spune și așa.

Afternoon Coffee - Beautiful Old Coffeehouse – o cafenea renumită în capitala imperială Hue. Este renumită și prin vârsta patronului de peste 100 de ani, dar și pentru că aici se asculta muzica unui cântăreț celebru al Vietnamului, Trịnh Công Sơn (28 februarie 1939 – 1 aprilie 2001), compozitor, pictor, cântăreț supranumit „Bob Dylan vietnamez”. El a compus peste 600 de cântece. Cântecele sale anti-război au avut un succes imens în timpul războiului din Vietnam. Pentru cei care caută locuri străvechi, aici îl găsesc. Este un loc poetic și străvechi, o clădire din lemn, chiar în spatele porții Cetății Imperiale Hue, astfel că priveliștea este deosebită. Este o cafenea cu prețuri accesibile.

- Aceste două imagini din acest material sunt singurele din Internet

II. Cafenele vietnameze, stradale.

Cafenelele stradale sunt peste tot în Vietnam. Sunt atât de multe, inundă străzile, efectiv. Acestea se aseamănă foarte mult între ele. Cele mai multe locații au o încăpere frumoasă, simplă, dar cu tot confortul, însă se preferă mesele de pe trotuar din fața ”sediului”, unde ventilatoarele te fac să uiți dogoarea soarelui iar dacă plouă o copertină te apără de ploaie și este tot așa de plăcut. Cafenele acestea au scăunele minuscule pe care nu credeam că am să pot sta vreodată. Totuși sunt comode, iar vânzătorii sunt atât de amabili, te fac să te simți atât de bine. Din locurile acestea altfel vezi strada, oamenii, contemplezi, îți aduni gândurile sau le dai drumul să fugă aiurea, mai schimbi câteva cuvinte cu vecinul de masă. Sincer, este foarte plăcut.

Mai rău este când îi văd pe mai toți consumatorii, tineri sau mai în vârstă că stau cu ochii-n mobile. Și în Vietnam ca peste tot în lume și în locuri de relaxare, într-o cafenea, vedem tineri care stau continuu cu ochii-n mobil. Îmi amintesc de cuvintele lui Ocatvian Paler: ”Mai au ei timp să se uite cum se clatină o frunză? Mai au timp noaptea să se uite la stele?... Omul... are iluzia că vorbește cu lumea întreagă pe calculator, dar e de fapt singur." Și eu mă întreb deseori cum să stai la o cafea fără să privești oamenii, strada, mulțimile. Zilnic poți observa ceva nou. Apoi, să inviți o fată la o cafea, un suc și amândoi în loc să-și vorbească scot mobilele, beau cafeaua, plătesc, urcă pe motocicletă și pe aici ți-e drumul... Groaznic. Exact așa: ” ... ce nu trăim la timp, nu trăim niciodată”

Elevii unui liceu în pauza de prânz, la cafeneaua de vizavi de liceu. Nu își vorbesc, toți își iau gustarea și toți ”citesc” din mobile!

... și cei mai în vârstă fac la fel, uită să se bucure de cafea.

Cafenelele sau localurile stradale au ventilatoare pe lângă sau printre mesele clienților. Este ceva obișnuit în Vietnam. Canicula există cam jumătate de an, iar clienții vietnamezi sau străini trebuie să se simtă în confort la o cafea sau la orice cerință de mâncare sau băutură în localurile stradale. Pe nimeni nu miră ventilatoarele existente în stradă, chiar pe trotuare, doar eu m-am mirat. Eu, ca orice român mă gândeam la curentul electric consumat, zicându-mi că asta este clima, dar ce poate să-ți facă vânzătorii dacă vrei să stai pe trotuar... în timp am realizat binefacerea.

Mai repet ceea ce am constatat mereu și anume că vietnamezii se bucură mult de viață, știu să trăiască. Cafenelele astea, berăriile sau micile localuri stradale sunt pline chiar de dimineață, nu numai în zilele de weekend.

III. Cafenele străine în Vietnam

Little Tipsy Pub, Hanoi

În prezentarea cafenelelor străine trebuie să încep cu bar-cafeneaua românului Ștefan Seclaman. Bar-Cafenea care trebuie vizitată de toți românii care ajung în Hanoi. Este ”opera” unui român pe meleaguri vietnameze, român cu condei de scriitor, ale cărui pagini frumaose descriu cu Dor, din aduceri aminte, România noastră, alături de pagini la fel de frumoase despre o țară fascinantă, Vietnam. O micuță cafenea din centrul vechi al capitalei Hanoi s-a transformat sub mâna lui Ștefan Seclaman într-un minunat pub, Little Tipsy. Turiștii străini sunt încântați de cum sunt tratați și cât de bine se prezintă pub-ul-cafenea. De curând turiștii din Ungaria au ”gustat” din frumusețea Hanoiului, alături de gusturile fantastice din Little Tipsy. Sunt așteptați și turiștii români să-și spună părerea. Facebook i-a oferit lui Ștefan Seclaman recunoaştere de creator în ascensiune de top! Se spune și: ”Great pub in Hanoi - Stefan is super knowledgeable about Trappist beers and passionate about Vietnam and will happily tell you stories about both. A must visit in Hanoi”. Merită Felicitări!

Starbucks Coffee

Prima cafenea Starbucks a fost fondată în America, la 30 martie 1971 de trei persoane: Jerry Baldwin, profesor de engleză, Zev Siegl, profesor de istorie și Gordon Bowker, scriitor. Inspirați de Alfred Peet, fondatorul Peet's Coffee & Tea, fondatorii Starbucks au achiziționat inițial boabe de cafea verde de la Peet's. Mai târziu, cafeneaua s-a mutat în 1912 Pike Place, unde există și acum, iar acționarii au început să cumpere boabe de cafea direct de la ferme. Scriitorul Gordon Bowker crede că acele cuvinte care încep cu „st” sună mai puternic, sunt evidențiate mai bine. La început a fost numele „Starbo”, după numele unui oraș minier. Apoi, a fost Starbuck după numele unui membru al echipajului din cartea Moby Dick, evocând tradiția maritimă a primilor comercianți de cafea. 

Compania s-a extins în toată America, apoi în Canada, iar în iulie 1996, Starbucks a ajuns în Tokyo, Japonia, a urmat Filipine în anul 1997. La 1 februarie 2013, Starbucks și-a deschis prima cafenea în Ho Chi Minh City, Vietnam, iar în iulie 2014 a ajuns și în Hanoi. Au o întreagă filozofie cu o mână întinsă peste tejghea pentru a prezenta o ceașcă unei alte mâini întinse. Suntem asigurați că Starbucks respectă această conexiune – de la angajamentul față de cea mai înaltă calitate de cafea din lume până la importanța acordată clienților și comunităților pentru a face afaceri în mod responsabil. Așa au gândit mereu ca în fiecare loc în care au ajuns să facă un loc și mai bun față de cum a fost mai înainte. Starbucks consideră că au cea mai bună cafea din lume.

Circle K = OK!

Dacă te gândești că circle înseamnă cerc, deci litera O, poți numi această companie și OK.

Circle K a început să funcționeze în anul 1951, în Texas, Statele Unite, iar acum este una dintre cele mai recunoscute mărci, cunoscută la nivel mondial pentru produse de calitate și servicii excelente pentru clienți, cu peste 16.000 de asociați în întreaga lume, Statele Unite, Canada, Danemarca, Norvegia și Europa de Est. Peste 2.380 de magazine licențiate Circle K în alte țări, precum Cambodgia, China, Egipt, Guam, Honduras, Hong Kong, Indonezia, Jamaica, Macao, Mexic, Mongolia, Noua Zeelandă, Arabă Saudită, Emiratele Arabe Unite și Vietnam.

Circle K a venit în Vietnam pe 20 decembrie 2008. A fost sărbătoare mare la aniversarea de 10 ani Vietnam, în decembrie 2018. Circle K Vietnam are peste 400 de magazine în Ha Noi, Ha Long, Ho Chi Minh City, Vung Tau, Can Tho, Binh Duong, Hai Phong, Long Xuyen, Bien Hoa. Aici se găsesc de toate, cafea, sucuri, mâncăruri rapide pentru elevi și studenți care frecventează magazinul non-stop. Poți să-ți savurezi cafeua la una din mesele, de regulă, la etaj sau poți să o iei la pachet ca și multe altele, croissante, ciocolate, fructe, etc.

FamilyMart

FamilyMart este o companie de distribuție în franciză japoneză(Osaka– Universitatea de Comerț). FamilyMart funcționează mai ales în Taiwan, în Thaïlanda și în Corea de Sud. Când și-a deschis primul magazin în 1973, compania a decis să aleagă numele „FamilyMart” din dorința sinceră ca vânzătorii și clienții să crească împreună ca o familie. În Vietnam a venit în anul 2009. Și Family Mart are de toate la vânzare, pe lânga cafeaua foarte bună.

Toate produsele expuse pe o hartă din interiorul cafenelei – magazin.

Două magazine – cafenele, cu nume franceze, cu lucruri foarte – foarte bune, dar foarte scumpe. Cafenelele sunt pline și mă întreb cum de sunt atât de mulți clienți vietnamezi care își permit asemenea prețuri. Asta pentru că spun unii că viața este grea pentru mulți vietnamezi... atunci cum se explică mulțimea de vietnamezi în aceste localuri pentru că în mod sigur nu sunt aceiași clienți zilnic?!

Paris Baguette (coreeană: 파리바게뜨, românizat: Paribagetteu) este un lanț multinațional sud-coreean de cafenele, produse de panificație. Fondată în 1988, marca de franciză, Paris Baguette funcționează și în SUA, Vietnam, Singapore.

Tous les Jours, o franciză din Coreea de Sud. Înființată în anul 1996, la început avea numai produse de panificație. Din mai 2002, a devenit o adevărată cafenea, cu cafea, sandvișuri, sucuri de fructe și alte băuturi în plus față de produsele de patiserie. În aprilie 2004, Tous les Jours a deschis primul magazin în SUA. Iar, în august 2005, a deschis primul magazin în China. În iunie 2007, compania a deschis primul magazin în Ho Chi Minh City, Vietnam. Apoi s-a extins și în Filipine, Indonezia, Cambodgia.

Sunt convinsă că lipsesc din materialul prezentat foarte multe alte cafenele superbe din Vietnam. Poate va fi o revenire din partea mea, dar oricum sper că am făcut mulți curioși care se vor convinge de cele descrise numai venind într-o excursie în Vietnam pe care sigur nu o vor regreta. Dar, sper să nu năvălească toți românii în cafenelele Vietnamului, entuziasmați de felul (măestru) în care am descris aceste locuri... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult