Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Orașele Vietnamului. M-au fascinat bisericile creștine și statuile cu Iisus din Vietnam, o țară care nu are populație majoritar creștină

biserica in ho chi minh

Foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Locuiesc în Vietnam - țară de care m-am îndrăgostit iremediabil - din anul 2021, alături de cei trei băieți stabiliți aici de mai mulți ani. Într-un articol precedent, am împărtășit impresii de călătorie din Hanoi, orașul meu de suflet, iar acum doresc să vă povestesc despre experiențele mele în alte două orașe: Ho Chi Minh și Vũng Tàu.

Ho Chi Minh – city datează din 1698, spre deosebire de orașul Hanoi, capitala Vietnamului, care are o istorie de peste 1000 de ani.

Orașul Ho Chi Minh, cu vechea denumire Saigon, este un centru comercial, are chiar o denumire adecvată, ”Perla Extrem-Orientului”.

Din 2 iulie 1976, orașul Saigon a căpătat denumirea oficială de Ho Chi Minh – city.

Cu toate suferințele de 300 de ani suferite de oraș, aici găsim o vie arhitectură franceză. Spun mereu, însă, că vietnamezii nu s-au lăsat, ei și-au impus multe, de la construcții care rivalizează cu mari construcții din lume, nu numai din Asia, păstrându-și însă, tradiționalul vietnamez. Cu acest aspect și câștigă.

Orașul Ho Chi Minh are multe obiective care trebuie bifate, notate, prețuite, apreciate, admirate.

În primul rând, eu notez tot Muzeele, Muzeul de istorie, Palatul reunificării, Muzeul FITO, etc.

Pentru muzeele de istorie ale țării voi avea pagină separată.

Aici scriu despre FITO, Muzeul de Medicină Tradițională din orașul Ho Shi Minh (Saigon) - un muzeu deosebit, un muzeu altfel... De la intrare ți se dă un pliant în limbile franceză sau engleză - cum dorești - unde sunt toate explicațiile pe etaje... și ești liber să te plimbi singur prin tot muzeul. Sunt puțini vizitatori, nu prea înțeleg de ce, pentru că aici este vorba de Viață, am avea de învățat din medicina tradițională vietnameză veche de mii de ani. Poate prețul de intrare mai mare decât la alte muzee, sau tocmai prețul mare este din cauză că nu sunt vizitatori. Nu știu. La parterul muzeului rulează și un film general, în engleză sau franceză, despre muzeu, despre medicina tradițională vietnameză.

Grădina botanică și zoologică (acestea două sunt în același loc), pagode renumite – Vinh Nghiem, Van Hanh, Giac Vien, etc., hoteluri, multe cu arhitectura dată de francezi, dar și altele construite de vietnamezi în anii de acum, absolut superbe, Poșta centrală, piața Ben Thanh, multicoloră, pur și simplu! – obiective pe care trebuie să le vezi dacă ajungi în orașul Ho Chi Minh

Oficiul Poștal Central Saigon - Bưu điện Trung tâm Sài Gòn) - a fost construit între 1886 și 1891 de administrația Poștelor Franceze, pe vremea Indochinei Franceze. Clădirea a fost construită după planurile arhitecților francezi Auguste-Henri Vildieu și Alfred Foulhoux.

Cadrul metalic a fost proiectat de Gustave Eiffel.

Oficiul arată splendid și astăzi. În interior se află o hartă a orașului Saigon și o hartă a rețelei telefonice de pe timpul Indochinei, de la începutul anilor 1930.

POȘTA din Ho Chi Minh este un adevărat Palat! Cu luminatoare impresionante, curată, bine echipată cu toate facilitățile epocii moderne.

Pe lângă oficiile de Poștă, aici sunt vânzări diverse, de artizanat vietnamez, îmbrăcăminte, obiecte deosebit de frumoase și admirate, dar și cumpărate de către străini. Lângă clădirea Poștei este „Café de la Poste” unde poți bea o cafea bună.

Oficul poștal este un obiectiv turistic îndrăgit din orașul Ho Chi Minh (Saigon). 



Cum am mai spus, în Vietnam nu este sărbătoare particulară, locală, națională unde să nu te inunde FLORILE: în case, la intrarea în case, la intrările instituțiilor de stat sau particulare, în școli, pe străzi, în parcuri, în parcuri mereu se plantează, se schimbă florile de la lună la lună sau de la sezon la sezon.

Nu este stradă, bloc, locuință, clădire fără un... firicel de floare sau multe, multe flori! Clădiri întregi, chiar blocuri acoperite de flori.

Așa cum am văzut existența florilor, așa am văzut în Vietnam și cărți.

Librării pline cu cărți. Există și în Hanoi, dar și în orașul Ho Chi Minh alei, străzi întregi, pline cu cărți, care, fiecare poartă numele simplu de: ”Aleea Cărții!”. Pe aceste alei au loc și lansări de cărți, sunt cafenele în care poți bea o cafea bună sau un suc (nu se vând băuturi alcoolice) și poți răsfoi o carte pe care o vei cumpăra sau nu.

Am prins și eu o lansare de carte a unui scriitor vietnamez: ”1111” - Zile de ”colind” prin 65 de țări. Cred că tradusă, această carte ar fi interesantă, chit că prin România, autorul nu a trecut...

În sudul țării, bisericile catolice sunt mai numeroase decât prin alte părți. Îmi plac atât de mult bisericile, chiar de două ori, odată pentru construcția lor deosebită și apoi faptul că existând bisericile, există și mai mulți creștini.

În Ho Chi Minh – city este Notre - Dame de Saigon, după modelul Notre - Dame de Paris. Catedrala este cea mai mare din Asia de Sud-Est si a fost construită între 1877 -1880, cu materiale aduse din Franța. Ea este construită pe locul numit Comuna din Paris, iar vechiul loc era numit Pigneau de Béhaine după numele Monseniorului Pigneau de Béhaine, Episcop de Adran, Vicar Apostolic al Cochinchinei în secolul al XVIII-lea.

Din păcate, au trecut 5-6 ani dacă nu chiar mai mult de când această catedrală este în renovare, reabilitare. Ea a fost construită în 3 ani și acum reabilitarea se face în vreo 10 ani?! Mii de turiști străini ar fi dorit să intre în Catedrală. Dar...

Dintr-un material recent, am aflat din Internet că operațiunile de reparație și renovare sunt gata în proporție de 50% și se preconizează că totul va fi gata până în 2027. Pereții au fost curățați, iar o parte din acoperiș a fost înlocuită. Inițial, s-a anticipat că proiectul va fi finalizat în anul 2023, dar pandemia Covid-19 a creat probleme de aprovizionare din Europa, costurile au crescut cu 30-40%. Firma de restaurare din Belgia nu poate grăbi procesul, aceasta tocmai pentru a se asigura longevitatea bisericii.

Se spune și că fundația și structura bisericii sunt încă în stare bună, permițând folosirea spațiului interior pentru activități religioase. Iar după renovare, Catedrala Notre Dame din Saigon va rămâne cel puțin încă 100 de ani! Să sperăm că așa va fi.

Orașul are și alte biserici. Aproape de Catedrala Notre Dame este Biserica catolică Tang Dinh, de culoare roz căreia i se spune chiar foarte potrivit Biserca roz. Este o bijuterie de biserică. Parcă este ieșită dintr-un basm. Nici nu cred că mai există pe undeva, în lume, o biserică astfel colorată.


Tot în orașul Ho Chi Minh am descoperit și o biserică mai mică unde slujba este și în limba franceză, iar un grup de francezi inimoși vin aici cu copiii, familii întregi, părinți tineri și cu bebeluși în cărucioare și cu copii mai mari.

Îmi place mult și acest oraș. Este frumos, cu bulevarde mari, cu multe benzi, florile sunt nelipsite, oamenii, parcă, sunt mai atenți și mult mai prietenoși. Am spus mult mai... nu pentru că în Hanoi sau prin alte părți nu ar fi, dar, parcă puțin, altfel.

Centrul are multe firme luminoase, astfel, parcă pălesc construcțiile vechi. Poate și pentru că mie îmi place noul.

Cât despre motocicliști, aș spune că aici nu este avalanșa capitalei. Poate și pentru că sunt mai multe bulevarde largi, dar mie mi se pare o grijă mai mare la condus, un număr ceva mai mic de motocicliști. Am citit pe la diverși excursioniști în Vietnam că li se pare orașul Ho Chi Minh mult mai aglomerat, cu motocicliști mai mulți. Eu nu văd așa.

În orașul Ho Chi Minh sunt o mulțime de reprezentanțe de firme de autoturisme.

Excludem firmele de motociclete japoneze, pentru că majoritatea vietnamezilor își cumpără motociclete japoneze. Or, firmele japoneze, cu ateliere-service pentru motociclete sunt peste tot în Vietnam. Sunt multe sedii și de vânzări și de reparat pe tot cuprinsul țării.

Până mai ieri orașul Ho Shi Minh, pe lângă construcții destul de înalte, avea totuși numai un singur zgârie-nori. Unul modern unde funcționa un mare centru financiar. 

Este vorba de construcția din anul 2010, Bitexco Financial Tower, cu 68 etaje, 262.5 m. Clădirea cu loc de aterizare a unui elicopter, în caz de necesitate, etajul 49 este rotativ. La etajul 50 există un restaurant.

Astăzi, Central Park este, de fapt, un mic oraș în marele oraș Ho Chi Minh unde se află și cea mai înaltă clădire din țară, Vincom Landmark, a 2- a din Asia și a 14-a din lume.

Ea are 81 de etaje, a fost finalizată în 2018, cu înălțimea de 461,5 metri.

Realizare a companiei Atkins Asia Pacific, cu un design unic. Acoperișul clădirii are 25 de cuburi pline cu flori. Aici sunt restaurante, cafenele, un hotel, multe firme vietnameze își etalează profilul, dar sunt si zeci de firme de renume din toate țările lumii. În acest mini-oraș poți să crezi că ești în America... Este un paradis. Găsești aici și vile și multă verdeață, dar ai și multă siguranță!

Poate chiar dintre toate țările globului, în Vietnam este cea mai mare siguranță a cetățeanului.

Există multe obiective și în afara orașului Ho Chi Minh. Multe, multe...

În împrejurimile orașului Ho Chi Minh sunt multe locuri frumoase care trebuie văzute.

Neapărat voi scrie despre Delta Mekong sau despre Tunelurile Cu Chi – la 70 km de oraș – galerii subterane întinse pe 200 Km. ca o pânză de păianjan – așa a fost apărarea vietnameză! Creație de geniu a Vietnamezilor! Totul realizat cu mijloace rudimentare. Va fi un subiect separat. Merită să fie dezvoltat.

Acum, despre minunatul oraș-port, Vũng Tàu

Mă bucur că serviciile în Vietnam funcționează atât de bine... atât de bine! Sunt impresionată. Toate serviciile, fie că este vorba de curierii poștali, sau de cei care-ți livrează comenzile făcute în on-line, de mâncare, mobilă, confecții, orice. Aici totul se comandă și ți se aduce la ușă la termenul fixat, cu prețul stabilit. Rar am auzit de comenzi nerespectate sau să nu ți se aducă exact ce ai dorit. Orice comandă poate fi returnată, dacă este ceva care nu-ți place. Doritorii de excursii, mai ales străinii, dar, și mulți vietnamezi apelează la diverse firme pentru excursii mai aproape de orașul în care locuiești sau chiar dacă sunt ceva mai departe. Există tururi organizate sau poți rămâne când vrei, unde vrei și te întorci după dorință. Totul, funcționează perfect! Din orașul Ho Chi Minh, am ajuns cu microbuzul în 2 ore pe o peninsulă din sudul Vietnamului, Vũng Tàu, oraș-port și capitala provinciei Bà Rịa. Se poate ajunge și cu vas de croazieră, în vreo 3 ore, se trece, însă de pe un vas pe altul, de aceea am preferat microbuzul lux, cu 8 locuri foarte comode, aer condiționat, tot confortul.

Când vorbești de Vung Tau, deja te gândești la plaje frumoase, soare, liniște, te gândești că nu poți ajunge prea des la ocean și vrei să profiți. Totuși, ajungând aici nu poți să nu vizitezi templul budist. Pagoda 

Bai Dinh este un complex mare de pagode și cu cea mai mare statuie a lui Buddha, din bronz placat cu aur din Asia. Aici este o Școală a budismului. Budismul vietnamez este și la fel precum credința budistă, dar are multe diferențe în comparație cu budismul din alte țări ale lumii. Vietnamul este situat în zona de influență a culturii antice chineze, așa că are multe caracteristici ale culturii chineze. Conform statisticilor Comitetului guvernamental pentru afaceri religioase din Vietnam în anul 2020, erau 4.600.000 de budiști, iar conform statisticilor de la Sangha budistă din Vietnam, întreaga țară are aproape 45 de milioane de credincioși refugiați.

Orașul Vung Tau are și Bisercă Catolică, și muzeu și gondole care te duc pe vârful unui munte de unde panorama orașului te încântă.

Dacă în bisericile din Hanoi, Ho Chi Minh – city de multe ori am zărit și străini, fie turiști, fie unii care lucrează în Vietnam, aici, în Vung Tau, Biserica era plină doar de creștini vietnamezi. Cafenelele nu lipsesc nici aici, piața are de toate, sunt cofetării cu zeci de tipuri de înghețată. Am găsit și un loc unde grătarul și produsele erau exact ca în România! L-am descoperit și evident că vietnamezul-șef a fost încântat la elogiile noastre.

De remarcat o raritate a locului. Aici poți vedea răsăritul soarelui la 5 dimineața, iar seara, poți vedea apusul. Nu întâlnești așa ceva prea des pe glob în care poți vedea cam din același loc de pe o parte sau alta a oceanului răsăritul și apusul soarelui.

Răsăritul la Vung Tau

Apusul

Sigur, însă că minunea orașului este Statuia lui Iisus. M-au fascinat bisericile creștine sau statuile cu Iisus din Vietnam, o țară care nu are populație majoritar creștină. Și asta pentru că a crescut numărul creștinilor în ultimii ani.

Hristos Regele, din Vũng Tàu, este o statuie a lui Isus, care se află pe Muntele Nhỏ în Vũng Tàu.

Biserica Catolică din Vietnam a construit statuia în 1974 și a fost finalizată în  2 decembrie 1994. Mântuitorul Iisus Hristos apare cu o aură metalică pe cap. Statuia are o înălțime de 32 de metri, iar postamentul pe care este așezată este înalt de 4 metri. Așadar, înălțimea totală a monumentului este de 36 de metri, întinderea celor două brațe este de 18,3 metri. Până la statuie trebuie să urci 811 trepte, numerotate din loc în loc, iar din interiorul statuii mai ai de urcat 133 de trepte ca să poți avea cea mai frumoasă imagine panoramică a orașului Vung Tau. Spre deosebire de alte statui ale lui Hristos, aceasta cu halou-l metalic în jurul capului exercită o funcție decorativă și, de asemenea, acționează ca un fulger. Vederea care se deschide spre statuie din partea oceanului în adevăr este magnifică, dar și privind de la statuie spre ocean, la fel de măreț.

Statuia este cea mai mare statuie creștină din Asia și a treia din lume.

Se spune că cea mai frumoasă statuie cu Hristos Mântuitorul este din Rio de Janeiro, Brazilia. Dar, ea nu este cea mai mare din lume cum se crede. Statuia din Rio de Janeiro este numai cea de-a patra cea mai mare statuie a lui Hristos pe Pământ și după statuia lui Hristos din Vung Tau, Vietnam care este pe locul trei. Așa am aflat că sculptorul român Gheorghe Leonida este cel care a sculptat capul celei mai cunoscute statui a lui Iisus, Christos Mântuitorul din Rio de Janeiro. Gheorghe Leonida, absolvent de Arte Frumoase din București, a făcut parte din colectivul lui Paul Landowski care a realizat celebra statuie Christos Mântuitorul.

Tot cu această ocazie, aici, în Vung Tau – Vietnam, am aflat că și în România există o statuie gigantică a lui Hristos, pe dealul Gordon din Harghita, între Odorheiu-Secuiesc și Praid. Nu știam de statuia denumită Inima lui Iisus, ridicată în România, în anul 2011, cu o înălțime de aproximativ 22 de metri, și este cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est și a 17-a din lume.

Urmează partea a 3-a și ultima din episodul despre orașele Vietnamului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult