Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

În „iarna vrajbei noastre” lupul dacic mârâie necontenit la lupoaica europeană

Lupul dacic

Așa după cum s-a văzut, România și-a ales drept simbol și emblemă a poziționării sale la președinția Consiliului Europei lupul dacic, care a fost stindardul războinic al strămoșilor daci. Este de neînțeles cum, într-o Europă unită, doritoare de armonie, înțelegere și pace, România vine să se ițească în „rapsodia europeană” - așa cum spunea președintele Consiliului European Donald Tusk - cu un simbol războinic. Acest simbol războinic ar fi mult mai potrivit dacă Europa Occidentală și-ar iți „coarnele celtice”. Dar, dimpotrivă, Europa de azi se revendică de la civilizația lupoaicei capitoline, de la civilizația romană, de la alcătuirea politică a Imperiului Roman, de la acea „pax romana”, de la domnia legii și a suveranității spiritului justițialist derulate pe un itinerar istoric, de la cetățenia romană la cetățenia europeană. Europa de azi se revendică de la moștenirea greacă, de la cea romană și de la cea biblică, iudaică. Cea mai bogată moștenire este însă cea romană, „Europa născându-se direct din Imperiul roman”, din moștenirea dreptului roman.

Roma eternă își avea drept simbol „lupa capitolina” ce reprezintă nașterea și spiritul întemeietor al Romei, al Imperiului Roman și, indirect, al Europei. Atunci când Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a vorbit la București despre latinitatea comună a poporului italian și a poporului român probabil că lupul dacic, proțăpit pe scena Ateneului și înlănțuit pe o pancartă, a mârâit din nou la lupoaica romană, lup ce era amplasat nefiresc într-un edificiu precum cel al Ateneului Român, clădire de inspirație arhitecturală greco-romană și renascentistă.

Iată că noi am ales acest simbol războinic dacic într-o confruntare tot atât de simbolică, dar și reală cu Europa din motive ce țin, pe de o parte de gândurile greu de ascuns antieuropeniste și suveraniste ale tribului teleormănean de la conducerea țării, iar pe de altă parte, din motive ce țin de școala proastă, de analfabeții de la guvern și de consilierii lor tot atât de analfabeți și impostori.

Linia de semnificații a acestui simbol războinic etalat în fața Europei unite pornește de la excesul și mistica dacismului și tracismului ce traversează spiritul public românesc de-a lungul istoriei, a autohtonismului și etnocratismului de la sfârșitul secolului al XIX-lea, exces care apoi a fost cultivat în perioada interbelică prin exacerbările dacismului și tradiționalismului radical ale mișcării legionare, ca mai apoi acest curent al tracismului să ajungă la culmi nemaiîntâlnite în epoca naționalismului comunist al lui Nicolae Ceaușescu. 

Toată această paranoia autohtonistă și tracistă a eludat „pecetea Romei” în etnogeneza și filogeneza poporului român. Tracismul și dacismul promovate de un personaj ultracontroversat precum Iosif Constantin Drăgan, aflat într-o amiciție deplină cu naționalismul comunist al lui N. Ceaușescu, au susținut frenetic mitul independenței și suveranității dintotdeauna a românilor în varianta unei retorici găunoase. Această temă a dacismului a fost reluată cu un apetit deosebit de radicalismul naționalist al PUNR, Vetrei Românești și PRM după 1990, când în aberația de obeliscuri simbolice au fost ridicate, de exemplu, în orașul Orăștie, un monument reprezentând sabia dacică, așezat la un capăt al orașului și stindardul dacic la celălalt capăt al orașului. 

Dar culmea aberației monumentelor-simbol ale autohtonismului este obeliscul de la Tărtăria, care reproduce pe o placă așezată la drumul mare scrierea preistorică de la Tărtăria, adică tăblițele de lut inscripționate declarate ca fiind cea mai veche scriere din Europa. În consecința unor astfel de aberații, intelectualii de plezneală din guvernul României și din consilieratul acestuia au nimerit ca nuca în perete o etalare simbolică, agramată și toxică a României la președinția Europei.

În opoziție cu dacismul, spiritul latin roman, preeuropean se revendică de la simbolul lupei capitoline. Poporul nostru este rezultatul simbiozei daco-romane care refuză exacerbarea unuia dintre cele două componente ale etnogenezei noastre. Spiritul european, reprezentat de simbolul lupei capitoline, a fost marcat atunci când s-a cristalizat convergența noastră cu Europa. Astfel, prima statuie a lupoaicei capitoline a fost amplasată pentru prima dată în România, în București, în anul 1906, monument ce marca aniversarea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I și înscrierea noastră în ritmurile și realitățile civilizației europene, iar cea de-a doua statuie a lupei capitoline a fost amplasată în 1921, la Cluj, marcând unirea Transilvaniei cu România.

Suveraniștii teleormăneni și tăriceni, de cea mai joasă factură intelectuală, politică și morală, și-au asumat simbolul lupului dacic, șuierător și asurzitor în iureșul războinic, în opoziție cu calmul și seninătatea domniei păcii, a dreptului, a cerului înstelat, toate valori reale și simbolice ale Europei unite și a lupoaicei romane. Ambalajul lupesc al suveraniștilor contrazice retorica mincinoasă a echipei guvernamentale și a majorității parlamentare cum că ei ar fi incontestabil, proeuropeni. Ei mârâie periculos și trădător într-o țară europeană care este România și împotriva unei civilizații democratice a Uniunii Europene și a Consiliului European. Această retorică mincinoasă și antieuropeană a răzbătut din discursurile ținute la 10 ianuarie a.c. de C.P. Tăriceanu, V. Dăncilă și F. Iordache. Lupul dacic pe care ni-l asumăm ca făcând parte din patrimoniul nostru cultural-istoric este instrumentat, în mod indigest, de către suveraniștii antieuropeni aflați la conducerea țării. Prin urmare, niciun dac nu este mai dac decât un cumano-teleormănean care și-a băgat în cap că este dac.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alien check icon
  Eu nu inteleg de ce lupul ala maraie la lupoaica romana. Dimpotriva, eu poate vreau sa interpretez ca fac parte din aceeasi haita.
  • Like 0
 • De acord, monumentul de la Tartaria este o aberatie a actiunii si a gandirii. As zice eu de tip hitlerist. Bestia de Hitler era cu paranoia ca arienii lui sunt ubermensche. Tablitele sunt niste falsuri, facaturi, nu dacii au inventat scrierea.
  O mare anomalie este antagonismul creat artificial intre dacisti (pe care latinistii ii numesc dispretuitor ca dacopati, ca sa-i atzatze, de ce oare ?) si latinisti. De ce ?
  Pentru ca dacii erau neam cu tracii (spus-a Herodot, parintele istoriei).
  Roma a fost intemeiata de urmasii lui Eneea, care a fugit, impreuna cu alti troieni, de masacrele grecilor dupa ce grecii au pacalit Troia cu vestitul cal troian si care au trecut Troia prin sabie si foc. Troia a fost probabil ultima cetate a tracilor pe care grecii au si distrus-o, grecii fauritori de cultura si civilizatie.
  Poporul italian, urmas al Romei, are o legenda nationala care este povestita in "Eneida" lui Vergilius. Deci italienii, urmasii imperiului roman se identifica cu Troia si cu tracii care au fost fratii sau verii dacilor (Herodot).
  Ca urmasii Romei (italienii) sunt numiti latini nu schimba datele problemei. Si noi ne numim romani nu daci sau geti.
  Tracii astia se intindeau din tinuturile noastre pana la Atlantic. Nu ar fi de mirare sa aflam ca de fapt Eneea s-a oprit in Latium pentru le cunostea limba, cei din Latium fiind probabil tot neam de traci la fel cum cred ca erau si etruscii.
  Roma n-a fost o tara latinizatoare, ea a adus un plus de civilizatie unde a domnit. Daca erau latinizatori de ce nu i-au latinizat pe greci, pe egipteni, pe sirieni, pe arabi, pe locuitorii Britaniei si pe multe alte popoare pe care le-au stapanit.
  Cum poti sa afirmi ca limba noastra romaneasca este limba dacilor latinizata cand nu ai in posesie nicio carte, niciun manuscris, niciun pergament si nicio tablita de lut scris in limba dacilor. Toate studiile de latinizare a dacilor sunt doar prezumtii.
  Iosif Constantin Dragan, pe care unii il acuza de legionarism, si-a facut cercetarile pentru "Noi tracii" prin studierea arhivei Vaticanului, avand tot sprijinul Vaticanului. Cum sa-l lase Vaticanul sa spuna minciuni pe baza documentelor Vaticanului ?
  Deci, dupa logica mea, noi ne-am nascut latini nu am fost latinizati.
  Totusi se insista in cele mai inalte sfere pe principiul latinizarii. Qui prodest ?
  Pai ar folosi imperiului tzarist si apoi celui bolsevic sa doctrineze ca moldovenii nu sunt romani ci slavi latinizati.
  Ar mai servi Imperiului Austro-ungar, mai precis maghiarilor, ca o multime de unguri sunt maghiari latinizati.
  A mai servit imperiului Greco-Bizantin sa afirme ca tracii (valahii sud-dunareni) ar fi greci latinizati, politica preluata si de regatele sarb si bulgar care tot asa ii catalogau si-i catalogheaza in continuare pe aromanii sud-dunareni cum ca ar fi bulgari sau sarbi latinizati.
  Dupa ei si dupa altii, practic suntem parti din popoarele vecine si "prietene" care au fost latinizate.
  Ar mai fi o idee care ar sustine latinizarea si nu latinul. Daca am fi latini, am fi catolici/protestanti precum celelalte tari latine. Dar pentru ca noi n-am fi latini ci latinizati, ne-am pastrat totusi credinta ortodoxa ca si popoarele din jurul nostru (cele slave), iar Roma, chiar daca ne-a facut sclavi n-a putut sa ne schimbe credinta. Este o varianta care sa se fi putut raspandi foarte bine.
  Mai ramane o singura varianta care sa se arunce pe piata manipularii si dezinformarii si anume ca noi suntem urmasii talharilor Romei (chiar exista o carte in acest sens) si sa ni se spuna ca suntem urmasii arabilor sau indienilor saraci ai Romei, colonizati pe plaiuri mioritice de Traian.
  Mergand pe variantele mai sus expuse si anume ca suntem latini si nu latinizati, nu exista nicio contradictie intre Lupa Capitolina si Lupul dacic.
  • Like 1
 • Toate ca toate; dar nu observa nimeni ca simbolul respectiv, nu resprecta codurile de culoare ale drapelului?
  • Like 0
 • Mie-mi place simbolul ales. Cum ar fi trebuit să arate? Un cur progresist în culorile curcubeului? Ridicolă abordarea.. Cu așa mod de gândire infantil și o așa strategie din partea ,, opozitiei" nu vom ascapa de PSD niciodată
  • Like 0
 • Victor66 check icon
  Dacii erau războinici, romanii erau pașnici.
  Sunt eu prea obosit, sau ... ?
  • Like 1
  • @ Victor66
   Nu ești tu cel obosit.
   • Like 0
 • Lupul dacic e ok si oricum, nu sta nimeni sa analizeze simboluri: politicieni sau înalți funcționari nu au nici timp și nici interes pentru așa ceva, sunt oameni simpli și pragmatici. Ceea ce contează este ceea ce se vede: un lider de partid dominant care e gata sa își traga țara in jos după el, un președinte care se desolidarizeaza de propria țara și declara public ca nu ar putea duce la capăt o funcție pur formala la cârma UE, o prim ministra care nu poate nici sa arate normal. Îmbrăcată pentru ceremonie intr-un ansamblu folcloric din care lipsesc doar zurgălăii, cu eterna enormitate pe cap, alături de un Junker care, in mod surprinzător se tine pe picioare și reușește sa se exprime suficient cât sa debiteze doua sau trei răutăți bine tintite la adresa noastră, a tuturor. Ce tristete.
  Oare nu mai exista nici un om politic, indiferent din ce parte a eșichierului, care sa fie dotat cu puțină preocupare pentru binele comun (chestia care se numea pe vremuri patriotism, nu naționalism), atât cât sa separe destinul lui Dragnea de destinul întregii tari. Unde sunt marii și vechii gradați din PSD, oare crede Melescanu ca este bine ca țara întreaga sa urmeze destinul in mod clar nefericit al acestui om? Nu se poate face o înțelegere, nu i se pot oferi niște garanții pentru a ieși din joc? Pe de alta parte, nu ii poate nimeni explica președintelui ca rufele murdare se spală in familie și ca țara lui este România? Ce tristete.
  • Like 0
 • nicu check icon
  E ca sigla BitDefender, dar mai urata. A scremut-o un destept de la o agentie, nu are nici un substart, e doar imaginea unui simbol. O brodeala, pe multi bani, probabil. Bani de la contribuabili.
  • Like 0
 • rdr check icon
  ar trebui sa le cerem francezilor sa nu mai etaleze cocosul galic pentru ca ne simtim amenintati intelectualiceste
  • Like 3
 • Este cunoscut din istorie „pacifismul” romanilor precum și imperialismul „dacilor”, ca urmare simbolul ales de România este clar unul războinic, o declarație de independență contrară devizei UE „unitate în diversitate”. Este de neînțeles cum un intelectual de marcă poate să atribuie oricărei acțiuni a guvernului un înțeles abscons, subversiv, menit să „scoată” România din UE.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Corina check icon
   Ca să fii abscons și subversiv îți trebuie ceva inteligență și subtilitate. Aveți dreptate, nu-i putem suspecta pe prea mulți dintre guvernanții actuali de așa ceva. Ei sunt bădărani și belicoși pe față.
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult