Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un broscoi în gâtul Uniunii Europene

Viktor Orban - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

S-a încetățenit în comunicarea și în polemica publică de la noi expresia argotică „a avea o broască în gât”. Este vorba, în fond, de a fi obligat să tolerezi pe cineva nedorit, greu de suportat, nedigerabil, cu toate că trebuie să accepți această situație întrucât ești situat într-o alianță, colaborare, parteneriat reclamat de interese majore, de gestiunea și strategia de conviețuire în cadrul acestor alianțe.

Când deputatul pedelist Ioan Oltean a lansat această expresie, de a avea o broască în gât, expresie ce a făcut carieră în comunicarea publică, el se referea la nevoia de a tolera pe nedoritul PSD într-o alianță de guvernare. Mai mult decât atât, după expresia pedelistului încrâncenat, broasca pesedistă se mișca, când în sus, când în jos, în gâtul partidului și guvernului portocaliu. În aceeași situație și în aceleași mișcări de jos în sus și invers se află și Orban Viktor, actualul premier al Ungariei, în gâtul Uniunii Europene. El se mișcă în sus când se războiește cu „dictatura” UE și coboară când primește masive finanțări din bugetul Europei Unite. S-a văzut că broscoiul iliberal nu are astâmpăr în gâtul organizației europene, iar în final s-ar putea direcționa fie spre expectorația sa din cadrul UE, fie spre deglutiție, un proces fiziologic ce presupune tolerarea sau înghițirea sa, dar și acest proces s-ar derula cu multă dificultate.

Deocamdată broscoiul se mișcă în gâtul UE până se va aplica, sau nu, un tratament patologiei politice a impertinentului și infantilului lider politic de la Budapesta. Oricum, cazul în speță naște câteva întrebări și analize. Orban Viktor se dorește a fi un luptător regional împotriva imigrației și împotriva islamizării țării sale și a Europei, într-o ipostază de cavaler cruciat, donquijotesc. O primă constatare aflată paradoxal în interiorul construcției identității și statalității poporului maghiar este aceea că el este rezultatul istoric a unor imigranți din epoca târzie a marilor migrații în spațiul european, de la sfârșitul mileniului întâi. Astfel, acest popor, născut dintr-o populație fino-ugrică, dar mai ales din partea ugriană, cristalizat în teritoriul dintre Munții Altai și Iranul de nord, s-a deplasat treptat spre regiunea dintre Urali și Volga și s-a amestecat cu elemente turco-turanice, khazare și onogurice. Apoi se așează în ținutul Etelkuz (între Nipru și Nistru), iar după 890 în Panonia (Ungaria de azi). Acest succint excurs istoric nu este de prisos în cazul lui Orban V., care nu-și confruntă propria istorie și identitate cu imigrația din țările islamice din Orientul mijlociu. Dacă nu a reținut această lecție întrucât a urmat o școală proastă, trebuie de fiecare dată să i se facă „lecții de fixare” a cunoștințelor.

Imigranții de azi pot fi amplasați într-o acoladă peste timp cu emigrația sau migrația maghiară din secolul X (în număr de aproape 500 000 de oameni, conform calculelor celor mai buni specialiști istorici în domeniu), migrație provenită din spații sau geografii etnice afine cu emigrațiile de azi.

Un alt reper paradoxal din discursul antimigraționist și antioccidental al actualului lider de la Budapesta este acela că, într-un nou regim de istoricitate, acestuia trebuie să i se amintească faptul că în anul tragic al Revoluției anticomuniste și antirusești din Ungaria, din 1956, când poporul maghiar admirabil și-a demonstrat eroismul și demnitatea națională, au fost uciși aproximativ 2500 de maghiari, iar alți 200 000 au emigrat în Occident pentru a se salva. Ei au fost tot emigranți și și-au găsit adăpost și protecție în Europa Occidentală, mult hulită și mult stigmatizată de aceeași amfibie tetrapodă care s-a metamorfozat în liderul strident și ridicol care este Viktor Orban. Nu este de neglijat aspectul că așa zisul lider iliberal a fost finanțat în anii formării sale de fondurile lui G. Soros pe care îl demonizează astăzi.

O altă constatare este cea legată de faptul că premierul maghiar nu cunoaște din nou propria istorie, și anume că, după dispariția statului ungar în 1526, în urma bătăliei de la Mohaci cu turcii, a existat pe lângă pașalâcul de la Buda o puternică și perseverentă orientare filo-otomană (indirect filo-islamică) a elitei politice maghiare de vârf. Mai mult decât atât, dacă Orban V. se bagă în seamă ca lider princiar, regal, de factură medievală târzie a națiunii maghiare extra statale de azi, cu puternice accente antiislamiste, trebuie să știe că principele Francisc Rakoczi al II-lea, conducătorul mișcării de renaștere și resurecție națională (1703-1711) și spiritul tutelar al naționalismului maghiar dintotdeauna, și-a aflat salvarea în fața dușmanilor habsburgi la curtea împăratului otoman, el decedând în Turcia, țară islamică, în 1735.

Prin urmare, antiimigraționistul, antiislamistul, antioccidentalistul naționalist de la Budapesta are fatalmente antecedente în propria istorie care îl contrazic. Întotdeauna apostolii „naționalismului integral”, după expresia consacrată a lui C. Argetoianu, își au drept puncte negre în radicalitatea discursului lor purist și neconcesiv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristian check icon
    Daca maghiarii sint imigranti si daca maghiarii reprezinta 95% din populatia Ungariei, te poti intreba unde e populatia precedenta. Presupun ca e bine mersi, din moment ce imigratia e atat de benefica.
    De altfel, daca stai sa te gandesti, nici o populatie care a avut de-a face in trecut cu migratia in masa nu se plange, afara poate de indienii americani si albii sud-africani. Eh, astia or fi mai carcotasi de felul lor.
    La fel si tarile cucerite si colonizate de musulmani. N-ai sa auzi vreun locuitor al Constantinopolului plangandu-se de invadatori, iar nord-africanii sint foarte multumiti si ei cu religia musulmana. Nu stiu de ce or fi ungurii asa de reticenti.
    • Like 1
  • Corina check icon
    Lider strident și ridicol, da.
    Ce ne facem că astfel de lideri plac majorității și câștigă alegeri?
    • Like 1
    • @ Corina
      1. De ce e ridicol ?

      2. Te-ai gandit ca poate populatia maghiara l-a votat din inteligenta si nu din prostie ?
      • Like 3
    • @ Corina
      Aşa il percepi pe Orban ?Informează-te despre evoluția economică a Ungariei sub guvernarea lui şi sprijinul masiv oferit companiilor cu capital maghiar şi după aia faci afirmații.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Eeeee s-a gândit !!! A spus o lozincă .
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Asa-zisa "evolutie" economica a Ungariei ar fi fost fix involutie daca nu ar fi fost influxurile de capital ale investitiilor straine. Venite majoritar din spatiul european, care acum "ii pute" dlui. Orban.
      Iar "sprijinul masiv" de care vorbesti se numeste fix "concurenta neloiala", caci astfel produsele si serviciile unguresti, subventionate de stat, au putut concura cu cele ale firmelor din UE.
      • Like 2
    • @ Sergiu F.
      Corina check icon
      Pompos, sfătos, belicos. Numai un imatur are nevoie să se manifeste așa, iar un imatur care-și compensează astfel insuficiența e problematic în orice postură, cu atât mai mult ca șef de stat. Butoi cu pulbere ambulant.
      • Like 1
    • @ Corina
      Sub guvernarea lui a crescut economic Ungaria, a crescut capitalul autohton ungar, in general s-a imbunatatit per ansamblu situatia economica a Ungariei. Nu ma arunc aici in cifre si statistici doveditoare, dar bottom line este ca isi face datoria acolo unde este pus/ales. Adica pe jobul de sef de guvern.
      Si atata timp cat isi face treaba, nu are relevanta ca este sfatos si pompos. Iar faptul ca a atins aceste performante economice pentru tara lui nu indica in nici un caz imaturitate.
      Vorbiti fara o buna si serioasa documentare despre omul in cauza.
      • Like 4
    • @ Ovidiu Grigore
      Bine că occidentalii nu-şi subvenționează produsele .Toți care au creier fac asta mai puțin noi ,normal. De unde creier ? Mai mult noi îi subvenționăm pe vestici. Râsul curcii ,proştii Europei dar il criticăm pe Orban. 80% din ajutoarele de stat le-am acordat companiilor străine ,atât ne duce capul şi ca să fie tacâmul complet acum le dăm şi gazele din Marea Neagră mocca.
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Reveniti va rog dupa cel putin o luna de pauza de la privit Latrina3.
      • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Alien check icon
      Si cum se pupa asta cu "dreapta", cu capitalismul și laissez faire ? Mai nou e de dreapta intervenția statului în economia libera și capitalista?
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      E rau sa-ti sustii economia proprie? Nu zic sa te izolezi economic, dar un pic de independenta economica, acolo, e ca o camara bine garnisita inaintea unei ierni cam saracacioase si lungi. De cand lumea, omul si-a facut rezerve de siguranta. Asta e partea de economie autohtona. Siguranta ca maine nu vine nimeni sa-ti taie aprovizionarea si tu sa ramai muritor de foame.
      • Like 2
    • @ Ovidiu Grigore
      Ăsta e comentariu tipic de TFL-ist retard ( scuzați pleonasmul) ,care când nu are argumente o aruncă pe aia cu Antena 3.
      • Like 1
    • @ Alien
      Da ,e de dreapta . Toate țările dezvoltate o fac prin diferite mijloace ,politice ,financiare sau chiar războaie dacă e nevoie. Povestea cu economia nereglementată şi lăsată de capul ei era valabilă in secolul 19 dar in timp genul ăsta de economie a adus uriaşe probleme iar după 1929 lucrurile sau schimbat. Iar acum intr-o lume globalizată unde competiția e acerbă sprijinul statului in economie e vital . Vezi implicarea politicului din SUA sau Austria in cazul gazelor de la Marea Neagră şi presiunile la care a fost supusă România pentru a oferii cele mai bune condiții din lume companiilor străine . Şi ce crezi ? Au reuşit ,vom lua ca de obicei mai nimic prin comparație cu alte state cu exploatări similare. Naivitatea e mare la noi ,ăsta e şi motivul pentru care suntem praf. Noi am dat 80% din ajutoarele de stat companiilor străine ,atât ne duce capul. Nu există țară dezvoltată in lumea asta fără capital majoritar autohton ,doar țările bananiere au capital majoritar străin . Economia nu merge pe bază de lozinci.
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Corina check icon
      Se pare că nu singuri s-au descurcat pentru a face economia să crească și, din păcate, în paralel crește șovinismul pe plaiurile lor.
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Alien check icon
      Nu pe mine trebuie sa ma convingi, mie mi se falfaie de stanga si de dreapta. Intamplator insa interventia statului in economie e considera in general ca masura de stanga, nu de dreapta. Insa mie mi se pare irelevant. Orice masura merge sau nu daca e adoptata functie de contextul la momentul respectiv, nu ca e de stanga sau de dreapta. Ideologiile astea "pure" in materie de economie mai conteaza doar in capul unora care au descoperit si ei o ideologie sau alta la ultima ploaie si au impresia ca au descoperit adevarul.
      • Like 0
    • @ Alien
      Contează şi ideologia iar ca exemplu avem SUA , democrații progresişti susțin globalizarea şi implicit mutarea unităților de producție in țări cu forță de muncă mai ieftină iar republicanii ( conservatori) sustin o politică economică clasică unde unitățile de producție trebuie să rămână in SUA dacă vor să aibe acces facil pe piața lor iar asta se reglează prin taxare. Politica lui Trump a funcționat ,au creştere ,au profituri iar şomajul e la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Alien check icon
      Da, atunci și politica lui dragnea a funcționat, chiar dacă nu există, creșterea economica a României e mai mare decât a americanilor.
      Smecherii aia de la multinaționalele care plimba producția și profiturile peste tot globul sunt sigur ca dau pe dinafara de stânga ce sunt.
      Iar economia lui Ceaușescu e mama dreptei / conservatorismului după tine, ca ala eliminat complet producția din afara tarii, totul trebuia produs în tara
      • Like 0
    • @ Alien
      Dragnea e in stare să facă vreo politică ? Dragnea e un țărănuş şmecherit ,un şmecher de mahala. Văd ,aud comentarii şi comparații ridicole intre Dragnea şi Victor
      Orban sau Trump. Şi Victor Orban şi Trump au făcut şcoli bune ( da ,şi Trump are la baz o şcoală economică bună. Wharton, Şcoala de Ştiinţe Economice din cadul Universităţii din Pennsylvania,) aşa că orice comparație cu măscăriciul nostru e ridicolă. În cazul lui Ceauşescu a fost altceva dar nici el şcolit plus că avea in cap imbecilitatea de economie comunistă ,alte vremuri alte dogme ,nu putem compara.
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Alien check icon
      Nu, Orban nu e deloc incompetent. Însă uite ca economia n-a ținut cont. Însă Orban nu-i nici de "dreapta" decât la nivel de retorica xenofoba, care de fapt iar n-are orientare,. Aia cu sprijinirea capitalului unguresc e poveste. Ungaria a beneficiat masiv de investiții străine directe,, 7 din 10 cei mai mari angajatori sunt străini iar aia 3 ungurești cu mol în frunte merg în pierdere (după bunul obicei al firmelor controlate de stat) statul și capitalul de stat au un rol major în economie, fiind una din cele mai de stânga economii din Europa. La fel și social e foarte egalitarista, comparabila cu Danemarca la nivel european, alt exemplu de "stangism"..
      Te las pe tine sa cauți motivele pentru care Ungaria atrage investitorii și de ce Orban nu-i dragnea. Însă te asigur ca n-are legătură cu naționalismul. Orban a fost suficient de smecher încât sa atragă și investiții pe de o parte și voturile prostimii cu vânătoarea de vrăjitoare pe de alta parte, însă investițiile le atragi cu ce nu sunt romanii capabili sa ofere...
      • Like 0
  • Articolul are un ton pamfletard, rautacios. Stiu ca in Europa e la moda sa gandesti ca acel care l-a scris. Intre migrantii care vin acum in Europa si ungurii veniti cu peste 1000 de ani in urma e aceasta diferenta: ungurii au vrut si au reusit sa se integreze in Europa. S-au crestinat, au preluat obiceiurile europene si au devenit un popor european. Teama de migrantii de acum provine din indoiala referitoare la vointa lor de a se integra in societatea europeana, de a recunoaste si prelua valorile societatii in care vin. Cateva evenimente au intarit aceasta spaima.
    La realegerea lui Orban de anul acesta a contribuit in mare masura, exact amintirea traumatizanta a evenimentelor din Ungaria din 2015, cand capitala si multe localitati au fost de-a dreptul cotropite de mii si mii de migranti. Iar acestia nu s-au purtat conform normelor noastre de conduita. Deci, sa distingem putin, dreptate are toata lumea!
    • Like 2
    • @ Maria Sarbu
      mike mike check icon
      Sunt de acord. UE se afla in agonie politica. Statele estice nu mai sunt pe aceeasi frecventa cu cele din vest. UE nu trebuie sa interfereze cu legile fiecarui stat in parte. Prea multa Europa uneori nu este buna.
      • Like 1
    • @ Maria Sarbu
      Excelenta observatia dvs. Paralela pe care incearca autorul sa o faca intre migratia ungurilor din sec IX- X si migrantii arabi de astazi sufera de o miopie avansata.
      Nu ne dam seama daca autorului ii scapa intentionat sau pur si simplu nu pricepe diferentele uriase pe care dvs le-ati sintetizat foarte bine in comentariu.
      • Like 2
    • @ Sergiu F.
      Va multumesc.
      problema noastra este ca daca suntem de o parte, suntem intru totul de acea parte, fara nuante. Esti pesedist, esti pesedist. Esti din opozitie, mananci pesedisti pe paine. Din pacate asa este si opinia publica europeana, roaba modelor si propagandei. Iar politica ... e facuta in interesul celor care o fac.
      • Like 0
  • florin check icon
    Ehe... daca am avea si noi un Viktor Orban...
    Autorul o da pe istorie infierand un popor la supunere. Halal argument. Poti fi cel mai nensemnat popor, daca intr-un moment reusesti sa-ti impui vointa vei fi respectat. Asta ne lipseste noua; vointa si respect.
    (apropo, marele concern Heineken dadu in judecata un producator ungur de bere din Romania ca a scos o bere ''ciuc adevarat'' scris pe ungureste, concernul avand in portofoliu marca Ciuc. Orban le-a spus sefilor Heineken ca nici lui nu-i place Heineken care aminteste de comunism avand o mare stea rosie pe eticheta si s-ar putea sa interzica aceasta bere in Ungaria. Imediat olandezii au renuntat la acuzatii catre acel mic producator de bere. Asta inseamna sa iti obtii respectul.)
    • Like 3
    • @ florin
      Alien check icon
      Pai tu-ti doresti un Orban sa care sa aiba dreptul sa interzica el sa zicem o marca de bere ca are nu stiu ce simbol? Asta in timp ce predici "dreapta," "statul minimal" samd?
      • Like 2
    • @ florin
      Si marmota invelea ciocolata......
      http://www.dailybusiness.ro/stiri-media-marketing/adevarata-bere-ciuc-cine-este-afaceristul-din-romania-care-a-invins-heineken-106287/
      • Like 0
    • @ Alien
      florin check icon
      Eu imi doresc unul care sustine afacerile romanesti. Banii facuti de OMW, Orange, Cora, BCR... merg afara iar acolo se duc se duc ai nostrii sa-i recupereze spetidu-se la muncile pe care vesticii nu le mai fac. Chestia cu interzisul era retorica: ''nu-l lasi pe fratele meu maghiar din Romania sa faca un banut atunci nici tu straine nu mai faci bani in tara noastra''.
      • Like 1
    • @ florin
      Alien check icon
      Eu nu vreau nimic, spun doar ca n-o putem arde cu dreapta și stat minimal și în același timp să-l aplaudam pe Orban. Sau pe unguri in general, la ei economia nu s-a schimbat radical cu Orban.
      Povestea lui suna bine, dar nu bate cu realitatea. Mol care e ungureasca merge în pierdere, la fel și firma lor de electricitate (ăștia fiind în topul angajatorilor din Ungaria). Deci nu afacerile ungurești le aduce lor bunăstarea, cauta cifre și vei vedea.
      La ei ani la rand s-au înghesuit străinii sa facă investiții directe. Americani, nemți, japonezi. Crezi ca ăștia nu-și scot parleala, au investit acolo și lasă profiturile în campia panoniei?? De ce n-au venit la noi dacă ii pupam asa tare in... pe străini?
      • Like 0
  • Da, cu certitudine ungurii au fost un popor migrator. Cronicile stau marturie. Cronicarii vremurilor respective descriu si venirea ungurilor si creștinarea lor. Regatul Ungariei s-a infaptuit in jurul anului 1001, dupa Christos. Cronicile descriu si luptele ungurilor, pierdute cu tatarii lui Batu Khan in 1241-1242, atunci cand Frederick al II-lea al Germaniei se certa cu Papa Grigore al IX -lea pentru situatia evreilor, iar Louis al IX al Fratei, tocmai se lupta cu valdensii pentru consolidarea puterii sale in Franta. Cronicarii au scris si despre victoriile lui Laszlo al III-le atletul Europei care in cateva lupte definitive a reusit sa zdrobeasca definitv tatarii in 1285. Iar in 1526 Ungarai este zdrobita de Suleiman Magnificul la Mohacs. De aceea nu iubesc ungurii isalmistii. Roamanii se intelegeau foarte bine cu turcii cu islamistii pana in 1877 cand Ferdinand s-a decis sa iasa de sub suzeranitatea lor. Spre deosebire de imigrantii islamisti de azi, ungurii migartori in secolul al IX nu au venit in Europa ca sa ridice altare pagane, ci s-au crestinizat. si au adoptat ca si limba oficiala limba latina si religia catolica. Deci daca aveti doar asa o ungurofobie se intelege ca doar sunteti roman verzui, o specie de altfel mereu infloritoare prin Romania. Daca sunteti semidoct, ar trebui sa va abtineti de la exprimari publice.
    • Like 2
    • @ Laszlo Bene
      Stai liniştit ,e doar semidoct.
      • Like 0
  • Aşa tovarăşe ! Bine i-ai zis-o ! Tovarăşul Soros i-a dat bursă, UE ii dă bani şi el ce face ? Face rău .Să-l infierăm tovarăşi ! Un articol de un mare ridicol ,auzi cică să fie recunoscător turcilor ? Legalele astea ? Să-ți dau o veste tristă ,Ungaria nu va păți nimic , tovarăşii nu vor obține voturile necesare ,Polonia ,Cehia şi Bulgaria deja au anunțat că nu votează corect politic . Rea lumea ! Şi nerecunoscătoare !
    • Like 3
    • @ Adrian Adrian
      mike mike check icon
      Probabil ca autorul articolului nu traieste intr-o capitala europeana, cum ar fi Paris, Bruxelles, Berlin, sau altele unde practic esti inconjurat de arabi peste tot. N-am nimic cu nimeni, insa mentalitatea asta europeana la moda privind intergrarea tuturor emigrantilor musulmani este toxica. Inteleg ca nu prea este "etic" sa gandesti altfel si sa iti faci tu regulile in statul tau asa cum doresti. Deja UE a depasit linia rosie in materie de regulamente si, daca doreste sa mai existe in pace si armonie, trebuie sa inceteze in a mai impune reguli statelor mebre si de a le pedepsi fara un dialog constructiv.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult