Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

În ziua în care i-a dat cafeaua în foc, un corporatist constată că viața lui între mașină, birou și cantină este o înlănțuire de lăcomie și risipă

Corporație

Foto: Guliver Getty Images

Ca în fiecare dimineață, am mai zăbovit în pat câteva minute după ce alarma telefonului s-a insinuat în liniștea dormitorului și m-a trezit. Din pat am sărit brusc, direct sub duș. De acolo, mai apoi, în fața dulapului de haine și imediat în bucătărie, la aragaz, să-mi prepar cafeaua la ibric, fără de care nu pot porni realmente într-o nouă zi de viață și de muncă. Semn rău în dimineața asta căci cafeaua a dat în foc. Câtă risipă! Am interacționat scurt cu frigiderul și după ce am îmbucat ceva pe fugă, am ieșit grăbit din casă. Aveam cinci minute de întârziere. Cum spusesem înainte, eram deja prevenit pentru ziua de rău augur ce avea să urmeze pentru mine.

O idee fixă mi se înșurubase în creier în timp ce porneam motorul limuzinei de serviciu primită drept beneficiu pentru postul pe care îl ocupam în companie: viața mea de corporatist se desfășoară într-un permanent balans zilnic între lăcomie și risipă. Hmm… ce idee! Am demarat și am pătruns în traficul cotidian cu acest gând apăsător în minte.

La prima congestie de trafic din cele trei pe care le străbat zilnic în drumul meu pană la locul de muncă, în timp ce motorul tura la relanti, m-am întrebat la ce îmi trebuie mie o limuzină cu motor cu cilindreea atât de mare, în traficul din București. Este, fără indoială, o risipă de centimetri cubi, de cai putere și până la urmă o lăcomie de a consuma combustibili fosili clasici. Unde mai pui că și o lăcomie de a elimina în mediul ambiant o cantitate mai mare de substanțe poluante, chiar toxice. Sau una de orgoliu? Imaginea de pendul între risipă și lăcomie, între care mă aflu, mi-a străfulgerat brusc prin minte. 

La următoarea congestie de trafic, acolo unde trec de un pasaj rutier inferior pe sub o cale ferată, am realizat, uitându-mă peste umăr, că sunt singur în limuzina de cinci locuri. M-am simțit un pic vinovat față de trecătorii care mă depășeau, pe trotuar. Oare și ei mergeau în aceeași direcție cu mine? Ce contează? O risipă de capacitate de transport în autoturismele personale și cele de companie în traficul bucureștean, în timp ce lumea așteaptă în stații mijloacele de transport în comun care vin rar, nu mai miră pe nimeni. De ce m-ar mai mira pe mine?

În al treilea momentum de deplasare în trafic urban, bară la bară, prilejuit de un viraj la stânga, la semafor, am realizat cum îmi risipesc eu o bună bucată de timp din viață în întârzierea din trafic, parcurgând o distanță pe care în mod normal, într-un oraș cu infrastructura bine concepută, aș parcurge-o cu treizeci de minute mai puțin. La fel și la întoarcere. Am socotit repede în minte: o oră pe zi intârziere în trafic ori cinci zile înmulțit cu patruzeci și opt de săptămâni pe an înseamnă două sute patruzeci de ore, adică zece zile calendaristice le trăiesc în timpul de întârziere de trafic pe care îl am de consumat până la jobul meu. Câtă risipă de timp! Exact durata concediulu meu de vară. Bine, asta-i risipă, dar unde-I lăcomia? Păi, lăcomia este a celor care ar trebui să aducă infrastructura rutieră a orașului la standardele normale de civilizație europeană, utilizând judicios banii publici.

Am ajuns în fața tower-ului de birouri unde își are sediul și compania mea. La etajul 26… Câtă lăcomie! Cum așa, asta înseamnă progres și eficientizarea investiției imobiliare, ar zice altcineva. Poate, dar nu într-o zonă cu blocuri din anii ’80 unde cel mai înalt are șapte etaje. Ce este peste etajul șapte, pentru mine, este argumentul tare pentru a vorbi de lăcomie. 

Gata, am parcat, am urcat și am intrat în biroul meu… Un fel de a spune. Este open-space, pentru mine, cel puțin azi, o altă formă de manifestare a lăcomiei. Da, da, credeți-mă știu și contraargumentele la o astfel de opinie comunistoidă. Totuși, mi-o mențin. V-am spus că azi dimineață, înainte să plec la serviciu, mi-a dat cafeaua în foc.

Da’ să vezi și risipa! Lumina artificială funcționează și în timpul zilei, chiar și când nu este deloc cazul. Nu mai vorbesc de computerele performante de pe birouri cu caracteristici mult peste ceea ce utilizatorii lor folosesc și cer de la ele. Dar asta este o meteahnă cu care fiecare corporatist vine la job dacă te uiți la telefoanele lor inteligente cu care poți, de asemenea, face mai mult decât face fiecare utilizator cu ele. Risipă de inteligență, de resurse sau de orgolii? Oricum risipă...

În pauza de masă, cobor la cantina building-ului, care, deși mult mai colorată și diversificată ca în trecut este, vrei nu vrei, tot un sistem de „împinge tava”. Și ce dacă? Sentimentul de prezență a lăcomiei și aici mă cuprinde când văd șirurile de corporatiști care se înghesuie civilizat să ajungă mai repede la tejgheaua cu mâncare. Ș-apoi la casa de marcat. Risipa o constați la final, dacă urmărești ce aruncă fiecare la coșul de gunoi: hârtie, plastic, resturi alimentare. Am sughițat și asta, pe moment, mi-a alungat ideea fixă a zilei ăsteia: trăim între lăcomia, de a avea mai mult deși ai destul și risipa, de a pierde aiurea din ce ai deși altora le-ar face trebuință.

Ziua de muncă s-a terminat și sunt în drum spre casă. Din nou… Ascult la radioul din limuzina de serviciu o melodie de George Michael. Brusc îmi amintesc că, cu puțină vreme în urmă, la anunțul pe canalele media a știrii morții sale, m-au frapat două lucruri: o avere de 200 milioane de euro care rămâne unora, oricum nu cosângeni de-ai lui, întrucât nu are urmași direcți și, mai ales, intrarea în casa tipic britanică unde domicilia și a și murit și unde vecinii depuneau flori și aprindeau lumânări, cu o ușă normală, în care accesul se făcea direct din stradă și cu o copertină meschină deasupra, de protejare a ușii.

Și am realizat că da, ne învârtim zilnic între lăcomie și risipă fiecare dintre noi, mai mult sau mai puțin, fără să oprim vreodată acest „perpetuum mobile” care ne lovește ca un pendul, pe rând, tâmplele, când din dreapta, când din stânga.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hai sifon! Ia uite aici: "Am ajuns în fața tower-ului de birouri unde își are sediul și compania mea. La etajul 26… Câtă lăcomie! Cum așa, asta înseamnă progres și eficientizarea investiției imobiliare, ar zice altcineva. Poate, dar nu într-o zonă cu blocuri din anii ’80 unde cel mai înalt are șapte etaje. Ce este peste etajul șapte, pentru mine, este argumentul tare pentru a vorbi de lăcomie. " Pai asa trebuia gindit inca de acum 200 de ani cind s-au construit palatele de pe calea victoriei in locul unor bordeie sau casute de un nivel. Tot ce este peste un nivel e risipa! Vai mama ta, dar unde e progresul? Ma asteptam ca din moment ce ai vazut ce mare risipitor esti (ca numai despre tine este vorba aici) sa nu publici acum nimic si sa actionezi: adica sa-ti cumperi o caruta, sa arunci telefonul, sa arunci calculatorul si sa iei un abac, si sa te muti la un bordei semiingropat. Dupa care sa publici la ziar ce mare economie ai facut tu! Sunt satul de ipocrizie; pun pariu ca si miine, si peste o luna si peste un an o sa ai ce ai si acum, poate ca unele chiar update-ate. Ce zici, vii aici peste un an sa ne prezinti ce vei avea atunci?
  • Like 0
 • Marius check icon
  Sa sti ca asta e momentul in care treci la actiuni de genul mers pe bicicleta la lucru, etc. actiuni pe care le poti face imediat ca sa indrepti putin lucrurile. Nu e mult dar face diferenta, o sa vezi ca o sa te simti mai bine. Primul pas l-ai facut deja, sa fii constient de ce nu e bine. Acum actioneaza!
  • Like 0
 • Marius check icon
  Cat adevar spui domnule!
  • Like 0
 • Atunci cand i-a dat cafeaua in foc, trebuia sa il cheme pe Toni Erdmann. Am servit intr-o multinationala si stiu sentimentul de usurare pe care il simti cand reincepi sa traiesti. Salut!
  • Like 1
 • check icon
  Pentru a scăpa de angoase, vă propun să mergeţi la serviciu cu o trotinetă electrică, să vă aduceţi un sandviş de-acasă şi, pentru birou, să folosiţi o lampă cu baterii solare. Şi dacă trotineta înseamnă tot risipă, vă propun să încercaţi deliciile transportului în comun. Vorba bancului: între autoturism şi autobuz nu-i nicio diferenţă, dar în transportul în comun mai cunoaşteţi lume. Iar intimitatea capătă, brusc, o altă valenţă...
  • Like 0
 • Cata lacomie in a folosi cuvinte englezesti in locul celor romanesti! Dar, ce corporatist e ala care nu o arde in romgleza? Cat despre "infrastructura adusa la standarde europene", oameni buni! Lasati masinile acasa, mergeti cu transportul in comun! Nu mai cereti sosele pentru voi si grandomania voastra automobilistica, cereti transport in comun decent si INFRASTRUCTURA SPECIALA PENTRU TRANSPORTUL IN COMUN! Adica benzi speciale pentru autobuze,troleibuze si taxiuri. Nu mai aglomerati strazile in fata scolilor, etalandu va limuzinele de neam prost in care va aduceti si luati progeniturile de la cursuri, puneti mana de la mana si inchiriati un autobuz, care sa va ia odraslele de acasa si sa le aduca inapoi, dupa terminarea cursurilor. Ar costa mult mai putin, va asigur! Dar cum sa renuntati voi la aceasta extensie a personalitatii numita automobil? Mai ales 4x4 si cat mai mare!
  • Like 6
 • Mr.Oh check icon
  Ce nu inteleg eu e cum isi imagineaza unii lumea in viitor? Am impresia ca unii se asteapta ca in viitor sa nu faca nimic si sa lucreze masinile pentru ei. Asta nu se va intampla niciodata. Unul din argumente e ca daca nu faci nimic te tampesti. Oamenii inteligenti care au inteles asta se vor opune. Asadar se pune problema ce sa faca oamenii intr-o societate tehnologizata? Sa stea pe facebook? Sa stea in cluburi si sa bea tequilla? Sunt multi needucati si prosti deopotriva care isi imagineaza democratia astfel. Sa munceasca putin si sa primeasca multi bani. Acest mod de gandire e falimentar, iar globalizarea simultana cu statul social a incurajat aceasta abordare si a descalificat economii intregi.
  Pana nu se obtine o schimbare de mentalitate prin care omul invata sa-si petreaca timpul liber in mod sanatos si nu parazitar, nu vad decat conflicte si o societate scindata in bogati si saraci. Nici munca fara paine si nici paine fara munca, Asta spuneau si comunistii.
  Societatea trebuie sa se decida. Ce conteaza mai mult? Banii sau sanatatea?
  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Tovarășe te cam contrazici singur . Pai deja automatizarea a început de ceva timp , întâi dispar slujbele aste de hei rup și apoi încet încet restul cam 90 la suta . Restul de 10 la suta va aparține omului , deștept normal . Deja se vorbește și s-a pus in practica , experimental deocamdată , venitul minim garantat ( Elveția , Finlanda și parca prin Africa dacă mai țin eu bine minte ) oricum depinde de intelectul fiecăruia cum o sa-și folosească timpul liber , ca și in ziua de azi : unii citesc , călătoresc alții stau pe fb , România tv , fb , cârciuma etc
   • Like 0
 • lucreaza de acasa si nu o sa mai pierzi vremea pe drum. Sau corporatia nu iti permite si atunci esti fraier daca mai stai acolo. Daca esti tare, lucraza de pe plaja marii vara si de la vila de la munte iarna.... Daca nu iti permiti sa ai vila la mare si la munte cind lucrezi intr-o corporatie care ti-a dat limuzina cu 5 locuri inseamna ori ca esti prost gramada, ori ca ne minti si de fapt esti un operator intr-un centru si ne povestesti despre sefii tai. Oricum de la corporatisti vin banii pentru impozite, cas, cass samd.... nu de la buticarii cu salarii la negru sau de la frecangii de la stat.....
  • Like 3
  • @ Cristian Cojocaru
   DanM check icon
   sa nu exageram cu tentatii de hater, nu toate joburile se preteaza la munca de acasa (remote, nu-i asa?) Bine ai dreptate, corporatia da limo de 5 locuri la toti prostii-gramada...Imi placea acest sit si pt calitatea comentariilor de pe forum, sa pastram nivelul de decenta, macar pentru faptul ca nu-l cunoastem cit de cit pe autorul textului...
   • Like 0
 • DanM check icon
  Daca rezultatul articolului este urmarea unei introspectii sincere, autorul este pe drumul cel bun. Daca mai si schimba ceva in viata sa, e deja o mare realizare. Cunosc multe persoane cu 5-8000 euro/luna si care sunt intr-o depresie/plictiseala/amortire/abulie/aroganta totala. Se intimpla si altora, cu venituri mici, de supravietuire. Pina in ziua in care un eveniment nefast (viata are de toate) ne trezeste la viata: boala, pierderea jobului, esecul familial, societatea din jur care te umileste coplesitor prin cozi, furt, mizerie, accidente stupide tip infectii nozocomiale etc. E despre cum vrei sa traiesti. Poti ramane normal si daca esti miliardar (vezi I. Kamprad). Chestie de educatie.
  • Like 3
 • Mare disperare la politicienii alesi,sa dea aceste ordonante,prin care pur si simplu vor liber la hotie.Nici o lege nu este sfanta pentru ei, pot modifica dupa bunul plac esenta unui intreg cod cum este CODUL PENAL.Ce devine Codul Penal cu modificarile pe care le vor ei???
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult