Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Începutul sfârșitului pentru Liviu Dragnea

Liviu Dragnea - PSD

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

 • Liviu Dragnea a pierdut partida. Indiferent dacă moțiunea de cenzură va trece sau nu, drumul lui merge inevitabil în jos. Dacă pică moțiunea, căderea lui Liviu Dragnea va fi rapidă și nedureroasă. Dacă nu pică, prelungește agonia. Aflați deocamdată în faza de negare, pesediștii își vor da seama mai devreme sau mai târziu că drumul lor alături de Liviu Dragnea le aduce mai multe pierderi decât câștiguri. Și atunci unanimitatea pe care Liviu Dragnea a obținut-o prin frică la ultimul Comitet Executiv se va face țăndări.
 • Liviu Dragnea a reușit, în doar 6 luni, câteva contraperformanțe istorice pentru un șef suprem al Partidului. A provocat cele mai mari proteste de stradă contra Partidului de la căderea lui Ceaușescu încoace. A băgat o moțiune de cenzură contra propriului Guvern. A fost cât pe ce „să vândă țara”, ceea ce a lovit năucitor în nucleul pur și dur de votanți ai Partidului. Târgul ilegitim, „noaptea ca hoții”, cu UDMR este ultima greșeală majoră, dintr-un lung șir.
 • Câteva cuvinte și despre marii negociatori din UDMR. Am auzit ieri un deputat PNL spunând că „problema nu e la UDMR, care poate să ceară orice”. Eu cred că problema este în egală măsură și la UDMR, și la PSD, și la toate partidele cu politicieni mici și iresponsabili. Udemeriștii se mândresc că sunt ceva mai europeni decât majoritatea, că sunt mai luminați, mai democratici, mai destupați la minte. Fals! UDMR este o formațiune anchilozată într-un naționalism primitiv de secol 19, este PSD-ul maghiarilor, deține monopol peste o comunitate etnică, intră automat în Parlament (dacă nu face pragul, intră pe prag alternativ), nu dă socoteală nimănui, nu decontează electoral niciodată. Faptul că de 27 de ani auzim de la liderii UDMR tot despre plăcuțe bilingve, stegulețe, 15 martie și Kossuth Lajos, asta arată nivelul minor și rupt total de realitate și de viață pur și simplu în care joacă șefii autodeclarați ai maghiarimii. Eu mă întreb: maghiarii nu dau în aceleași gropi ca românii? nu folosesc același inutil card de sănătate ca românii? nu stau la aceleași cozi la Pașapoarte, la Fisc, la dispensar ca românii? Maghiarii când merg, merg pe plăcuțe bilingve sau pe autostrăzi? Ce-ar fi fost ca marele negociator Kelemen Hunor să-i ceară dlui Dragnea nu o zi liberă pentru maghiari, ci o finanțare pentru o autostradă de la Comarnic până la Budapesta? Nimeni n-ar fi acuzat azi UDMR de nimic. Din contră, în semn de recunoștință pentru primul politician care negociază o autostradă, românii ar fi scris ei înșiși indicatoare rutiere bilingve.
 • Acțiunile bezmetice din ultimele luni ale lui Liviu Dragnea se vor vedea probabil în primele sondaje de opinie postapocalipsă. În lumina lor și după un vechi ritual de paricid, pesediștii se vor despărți de liderul lor, pentru un altul. Dacă rămâne premier, având pâinea și cuțitul resurselor bugetare în mână, Sorin Grindeanu este pregătit să semneze succesiunea. În bună tradiție de Partid, parlamentari, șefi de organizații, primari, funcționărime, baronet local - toți vor sări ca potârnichile din miriște în tabăra învingătorului.
 • Nu mi-aș fi imaginat că Liviu Dragnea va reuși să-l facă pe Victor Ponta prizabil și rezonabil și, cu toate astea, a făcut-o. Dacă anul trecut Victor Ponta era „marele bolnav” al Partidului, o amenințare pentru democrație, azi se întoarce reîncărcat de responsabilitate la Guvern. Responsabilitatea sa are directă corespondență în iresponsabilitatea lui Liviu Dragnea. În rest, Victor Ponta rămâne același politician duplicitar, inculpat pentru corupție, mare admirator al dictatorului Erdogan, singurul politician care a atentat după Revoluție la un drept fundamental al cetățeanului, acela de a alege.
 • Și cel mai fundamentalist om al Partidului poate vedea că, în timp ce Liviu Dragnea demolează totul în jurul lui, președintele Klaus Iohannis este într-o zodie politică norocoasă, după vizitele la Washington și la Berlin. Dacă moțiunea va trece și Liviu Dragnea se va prezenta la Cotroceni cu o nouă propunere de premier, poate cineva să-i impună președintelui Iohannis să-l accepte pe „noul Grindeanu”? Ce garanții are președintele că Liviu Dragnea nu va încerca peste 6 luni să-și dărâme din nou Guvernul, din aceleași motive personale legate de setea de putere?
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totul arata ca o telenovela proasta,cu rasturnari de situatii jalnice,disperate si de doi bani la care noi,prostimea,ne uitam precum curca-n lemne! Ce putem face? Doar un 1907 mai norocos,cu o epurare de olgute,firute,dragneaici,si tot neamul lor cel putrezit ce fac legea umbland prin Guvern,Parlament,Senat mai rau decat vacile pe sosele in India!Doamne,NU-I mai da rabdare romanului!
  • Like 1
 • Votul de la moțiunea data pentru căderea guvernului Grindeanu, a însemnat o alta bătaie de joc a PSD-ului. A fost o parodie de vot. O bătaie de joc a însăși ideii de vot cu bile. Atât timp cât ti se impune de a "vota" secret(?), cu bile la vedere, opțiunea ta, mânată de conștiința (care conștiința?, la astfel de parlamentari) devine zero. Mai cinstit s-ar fi procedat cu un vot prin ridicarea de mâna. Ar fi fost mai puțin penibil. Ce s-a întâmplat in plenul parlamentului seamănă izbitor de mult cu votul dat de Marea Adunare Naționala din timpul dictaturii lui Ceaușescu.
  Sa aplauzi, aflând rezultatul (de altfel cunoscut) al votului, dărâmând-u-ți propriul guvern, va rămâne in antologia penibilului. Ce penibil! Ce rusine!
  • Like 0
 • PSD este un cancer,partidul care a guvernat 24 din 27 de ani.Acest partid monstru continuatorul PCR great de bolsevicul Iliescu ne a distrus,este groparul Statului de Drept
  • Like 1
 • ptr mine nu are importanta ceea ce s-a intimplat astăzi!
  știu ca este democratic acordarea "atenției "cuvenite....tuturor minorităților....ma întreb oare 17 minoritari pot hotărî destinul unei majorități!....Fiind minoritari....sint putini...ușor timorați în fata celor puternici...preț mic la negocieri!
  oare ce vor fi cistigat cei 17.....Nu cred ca minoritarii sint niște fecioare nevinovate.
  Exista posibilitatea ca niște majoritari sa se transforme în niște extremiști!
  parcă avem niște exemple în istorie...
  • Like 0
 • Dumnezeu cand vrea sa piarda un om, ai ia mintile. Cu Ceausescu a functionat, prea putini au invatat ceva.
  • Like 0
 • Foarte bun rezumat. Sper ca romanii sa citeasca si sa nu mai uite asa repede :)
  • Like 0
 • check icon
  De sase luni i se tot cåntã prohodul lui Dragnea. Si ìi prieste! E tot mai viguros si întãrit,ca buruiana crescutã din bãlegar.Breaking news: CCR a hotãrât :parlamentul are obligatia sã stabileascã un prag pt.abuzul in serviciu. Ghici care va fi acela? Si cum va scãpa Dragnea de a doua condamnare?
  • Like 1
 • check icon
  Nimic din ceea ce s-a întâmplat azi nu duce la ideea că Dragnea ar fi în cădere, din contra. Mesajul lui parte foarte clar: «aha, n-ați vrut să fiu premier, na, vă dau eu premier, pun și dau jos pe cine vreau eu și când vreau eu». Posibil să fie lupte de culise contrare lui Dragnea, este firesc așa ceva, nimic nu indică însă faptul că ar fi în cădere, fie și lentă. Ei, sigur, toți cădem până la urmă undeva sub pământ, dar asta e altă poveste...
  • Like 1
 • Încă nu mi-am revenit...
  Mai speram că avem și parlamentari cu coloană vertebrală. Oare minoritățile,nu cele din stradă, realizează ce gafă istorică au făcut ? Pagina neagră a istoriei lor. ...
  • Like 0
 • Imi este scarba de Liviu Dragnea si de aplaudacii votanti la comanda. Acest om ar trebui sa plece definitiv din politica, metodele lui de a conduce partidul si guvernul prin presiuni si amenintari nu au nici o legatura cu democratia. Indiferent de functia pe care o va ocupa Liviu Dragnea va ramane mereu "un baron de Teleorman".
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult