Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

N-au vândut Transilvania, au vândut România

PSDragnea și alde Tăriceanu au vrut voturile UDMR, ca să descurajeze eventualele defectări din tabăra lor parlamentară.

Spuneam luni că UDMR merge, de regulă, cu puterea, dar cere un preț mare pentru asta, voturile UDMR sunt scumpe. Cât de scumpe, s-a văzut acum.

PSDragnea și alde Tăriceanu n-au vândut Transilvania, cum asigura jupânul din Teleorman, au încercat, în schimb, să vândă România.

Căci, ce altceva poate să însemne scoaterea la mezat a Istoriei Românilor?

15 martie 1848 înseamnă desconsiderarea, umilirea, tratarea ca rasă inferioară, fără drept la cuvânt a românilor prin forțarea alipirii Ardealului la Ungaria. Alipire dorită de nobilimea maghiară, pentru că, dacă revoluția de eliberare de sub habsburgi ar fi izbândit într-o Transilvanie independentă, minoritatea maghiară ar fi pierdut poziția dominantă, deținută abuziv secole de-a rândul. Sute de mii de români au fost uciși atunci în luptele cu armata maghiară, pentru apărarea libertății și demnității neamului.

Minoritatea maghiară poate să se manifeste după voie de 15 martie, așa cum o și face de atâția ani, dar cum să fie declarată o asemenea zi sărbătoare oficială a statului român? 15 martie, pe același plan cu 1 Decembrie, Ziua Națională a României?!

Sau, ce s-ar mai putea sărbători – eventual începutul, în 15 martie 1990, al conflictului interetnic maghiaro-român de la Târgu Mureș, în urma căruia 5 oameni și-au pierdut viața, alți sute fiind loviți și răniți?

Mândri că sunt români, PSDragnea și alde Tăriceanu... Acești inși au pretins în campania electorală că apără România de ungurul Soros din America, ungur pe care nu l-a văzut nimeni la față, care n-are nicio afacere pe-aici, nu e altceva decât o fantomă pentru români.

Și acum, mândrii români au încercat să vândă memoria națională ungurilor de colea, din Parlamentul României...

Ce sper să înțeleagă cei care i-au votat este că PSDragnea și alde Tăriceanu sunt niște cutre care n-au nimic sfânt în afară de putere. Ca s-o aibă, ca să se poată masturba cu puterea, înconjurați numai de slugi, sunt în stare să vândă România străinilor, dacă străinii îi pun pe ei vătafi peste țară.

Chiar niște parlamentari PSD nu-i exclus să se gândească până mâine că Dragnea a mers prea departe, că i-a făcut de rușine cu această mârșăvie antinațională.

Și că, după ce moțiunea ar trece, vor trebui să se confrunte cu un președinte Iohannis mult mai președinte decât acum 6 luni, care s-ar putea să-i trimită în alegeri anticipate, adică să piardă tot ce au investit pentru locșoarele lor din Parlament...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult