Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Suntem purtătorii unui virus mult mai periculos decât Covid-19

coronavirus - dezinfectant - presa - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Suntem virusaţi până în măduva oaselor. Nu de Covid-19, ci de metehne de o vârstă cu umanitatea. De panica individului învins de propriul instinct de supravieţuire, de agresivitatea lui, de lipsa de discernământ în faţa unei situaţii-limită. Ne pierdem cu firea. Golim magazine, împrăştiem ştiri false, exagerăm sau, dimpotrivă, minimizăm. Ba ne omoară virusul, ba e o simplă viroză de nebăgat în seamă. Ba ne alertăm în faţa apocalipsei, ba începem să bagatelizăm toată povestea. Naştem teorii ale conspiraţiei, transformăm coincidenţele în planuri diabolice de eradicare a populaţiei globului. Sau facem haz de cei care fac asta. Echilibrul? Pare incompatibil cu ADN-ul uman. Nu ştim să fim rezonabili. Nu ştim să fim critici. Înghiţim pe nerăsuflate informaţii nedigerate. Rostogolim ştiri false fără să le filtrăm în vreun fel. Singura diferenţă între unii şi alţii este de care parte şedem. În tabăra panicaţilor sau în tabăra relaxaţilor. 

Coronavirusul e prieten bun cu Regina-Panică. Apar cazuri de oameni expulzaţi dintr-o comunitate de teamă că vor aduce virusul în colţul lor de lume. Ipohondrii sună la 112 la primul strănut. Măştile de protecţie sunt acum comori rare, vândute la suprapreţ. Precauţia e, desigur, binevenită. Dar am putea să îi acordăm timp şi gândirii. Să nu ne lăsăm invadaţi de panică imediat. Să fim, încă, oameni. Ce ne diferenţiază de alte vietăţi? Raţiunea. Ce se întâmplă când renunţăm la raţiune? Vă las pe voi să răspundeţi.

În ultimele zile, am aflat, din diverse surse neoficiale, că în Craiova sunt medici infectaţi, că a murit deja un om din cauza coronavirusului, că sunt numeroase cazuri ascunse. Aceste informaţii neconfirmate spun multe despre câtă încredere au cetăţenii în autorităţi. Una dintre temerile românilor este că, ajuns în această ţară, coronavirusul va face ravagii, pentru că autorităţile sunt incapabile să ia măsuri care să stopeze răspândirea. România e şubredă, are, metaforic vorbind, imunitatea scăzută. Nu trăim într-o ţară foarte sănătoasă. Are toţi factorii de risc pentru a fi răvăşită de ameninţare. Dar când ne lăsăm pradă dezinformării şi, mai mult decât atât, contribuim la răspândirea ei, suntem purtătorii unui virus mult mai periculos decât Covid-19. Suntem infectaţi de ceva mai puternic, care stoarce umanitatea din noi.

Cel mai simplu şi de ajutor sfat legat de evitarea răspândirii virusului a fost: spălaţi-vă pe mâini.

Aş mai adăuga şi eu unul, pentru evitarea răspândirii epidemiei de panică: gândiţi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stati calmi, atata timp cat nu are dosar cu sina nu intra in Romania.
    • Like 0
  • suntem o colectivitate, daca cele insiruite in debutul textului ar apartine unui singur individ - acesta ori e platit sa propage astea ori e debil mintal dar daca unul spune ceva , altul invers etc, etc atunci e ...."dreptul la libera expresie";
    vreau sa spun ca nu suntem un monolit care gandeste unic (am adaptat ceva din vremurile, eventual, apuse) si atunci strigarea, reprosul poate fi doar o nemultumire ca nu gandim unic (sau toti la fel - ferreasca -ne de asa ceva);
    cred ca mai rea e ideia ca trebuie sa avem un (singur) fir rosu conducator!
    (de fapt unii e mai natarai altii e mai putin natarai - si asta explica mai totul)
    • Like 0
  • Corect articol. Exista oameni care pleaca urechea la diverse zvonuri (este si asta o chestie, oare de ce? Este doar din cauza neincrederii in autoritati sau are o sorginte in regimul trecut, in comunism, cand o gramada de chestii circulau pe acest fagas "neoficial"?). Exista multa lipsa de bun simt, de educatie elementara, de simpla judecata de fiinta umana cu o bruma de creier.....
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult