Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Încrederea românilor în instituții: Biserica scade sub 50 la sută, Justiția crește la 60 la sută. „Luptei anticorupție i se datorează 1-2 procente din creșterea economică”

Alin Teodorescu

Cu foarte puține excepții, România a avut în ultimii 16 ani corupția pe primul loc al agendei publice, spune sociologul Alin Teodorescu, director al IMAS, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cercetări făcute în mai multe țări europene au relevat că principala preocupare a publicului din România este corupția. 

„Din acest motiv, se fac acum anumite studii care se referă la impactul luptei anticorupție asupra economiei. Deosebita creștere economică a României și a țărilor baltice, din ultimii 4-5 ani, se datorează luptei anticorupție. 1 sau 2 procente din creșterea economică se datorează luptei anticorupție”, a declarat Alin Teodorescu.

„Se fură mai puțin?” a fost întrebat sociologul. „Nu neapărat”, a venit răspunsul.

Lupta anticorupție, susține Alin Teodorescu, a avut efect utilizarea mai rațională a resurselor publice. „S-ar putea să aibă un rol preventiv mai importat decât rolul punitiv. Încrederea în Justiție în România e uimitoare, peste 50%, ceea ce ne-a normalizat. Societatea românească a devenit echivalentul societăților din Occident. Și abia acum, în lupta asta din ultimele 10 luni, de la alegeri, se vede ce important a fost pachetul de legi pe justiție din 2004”, a afirmat sociologul. 

Încrederea în Justiție - 60 la sută, încrederea în Biserică - sub 50 la sută

„Acum 20 de ani, România era o democrație originală. Când întrebai publicul în cine are încredere spunea Biserica, mass media și Armata. Ani de zile a fost așa”, amintește Alin Teodorescu.

În ultimii ani, barometrele lunare pe care le scoate IMAS arată însă câteva mutații radicale în societatea românească. „Azi, Biserica e sub 50% grad de încredere, Justiția se apropie de 60%, iar Pompierii și SMURD de 80%. Anumite părți ale statului încep să câștige”, a explicat Alin Teodorescu. 

O forță în anii 90, mass media a căzut în schimb sub 50%, arată sociologul.

În emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, directorul IMAS a prezentat un sondaj care indică intenția de vot în acest moment, precum și încrederea românilor în personalitățile politice ale momentului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O statistica foarte aproape de adevar dar nu e nimic batut in cuie!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Sincer, eu pe aceasta persoana, fost sef de cabinet al premierului Nastase, NU IL CRED. Increderea in Justitie mai mare decat in Biserica !!!!!! Sa i-o spuna lui Mutu, ca acum este director de imagine la FRF ! Satisfactia oamenilor nu este sa ii vada pe corupti la puscarie, ci sa se recupereze bunurile care au facut obiectul coruptiei, dar, mai ales, sa se faca PREVENIRE si nu sa ii lasam sa fure in continuare.SA SE IMPLEMENTEZE PROCEDURI SI MECANISME CARE SA NU MAI PERMITA CORUPEREA, iarastea nu le face justitia.
    • Like 0
    • @ Ionel
      "sa se faca PREVENIRE..." "SA SE IMPLEMENTEZE PROCEDURI SI MECANISME"
      Poti fi un pic mai explicit? Mai exact: cine anume să?
      • Like 0
    • @ Laura Balaura Trestian
      Ionel check icon
      Uite, de exemplu, un cetatean care merge la fisc sa solicite ceva lasa o cerere la registratura si primeste hartia acasa prin posta. Adica, nu intra direct in contact cu angajatul statului. Este protejat si angajatul ca nu poate fi acuzat ca a luat spaga si cetateanul, pentru ca scapa de obiceiuri vechi.....
      • Like 0
    • @ Ionel
      Raspunsul acesta este pentru intrebarea "cum?" Eu intrebam "cine?" Pentru ca, daca nu punem intrebarile corecte si nu le raspundem (punctual si abia apoi global), avem toate sansele sa ne ratacim in lumea lui "si sa fie bine ca sa nu fie rau".
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult