Cu foarte puține excepții, România a avut în ultimii 16 ani corupția pe primul loc al agendei publice, spune sociologul Alin Teodorescu, director al IMAS, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Cercetări făcute în mai multe țări europene au relevat că principala preocupare a publicului din România este corupția.
„Din acest motiv, se fac acum anumite studii care se referă la impactul luptei anticorupție asupra economiei. Deosebita creștere economică a României și a țărilor baltice, din ultimii 4-5 ani, se datorează luptei anticorupție. 1 sau 2 procente din creșterea economică se datorează luptei anticorupție”, a declarat Alin Teodorescu.
„Se fură mai puțin?” a fost întrebat sociologul. „Nu neapărat”, a venit răspunsul.
Lupta anticorupție, susține Alin Teodorescu, a avut efect utilizarea mai rațională a resurselor publice. „S-ar putea să aibă un rol preventiv mai importat decât rolul punitiv. Încrederea în Justiție în România e uimitoare, peste 50%, ceea ce ne-a normalizat. Societatea românească a devenit echivalentul societăților din Occident. Și abia acum, în lupta asta din ultimele 10 luni, de la alegeri, se vede ce important a fost pachetul de legi pe justiție din 2004”, a afirmat sociologul.
Încrederea în Justiție - 60 la sută, încrederea în Biserică - sub 50 la sută
„Acum 20 de ani, România era o democrație originală. Când întrebai publicul în cine are încredere spunea Biserica, mass media și Armata. Ani de zile a fost așa”, amintește Alin Teodorescu.
În ultimii ani, barometrele lunare pe care le scoate IMAS arată însă câteva mutații radicale în societatea românească. „Azi, Biserica e sub 50% grad de încredere, Justiția se apropie de 60%, iar Pompierii și SMURD de 80%. Anumite părți ale statului încep să câștige”, a explicat Alin Teodorescu.
O forță în anii 90, mass media a căzut în schimb sub 50%, arată sociologul.
În emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, directorul IMAS a prezentat un sondaj care indică intenția de vot în acest moment, precum și încrederea românilor în personalitățile politice ale momentului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Poti fi un pic mai explicit? Mai exact: cine anume să?