Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Încrederea românilor în instituții: Biserica scade sub 50 la sută, Justiția crește la 60 la sută. „Luptei anticorupție i se datorează 1-2 procente din creșterea economică”

Alin Teodorescu

Cu foarte puține excepții, România a avut în ultimii 16 ani corupția pe primul loc al agendei publice, spune sociologul Alin Teodorescu, director al IMAS, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cercetări făcute în mai multe țări europene au relevat că principala preocupare a publicului din România este corupția. 

„Din acest motiv, se fac acum anumite studii care se referă la impactul luptei anticorupție asupra economiei. Deosebita creștere economică a României și a țărilor baltice, din ultimii 4-5 ani, se datorează luptei anticorupție. 1 sau 2 procente din creșterea economică se datorează luptei anticorupție”, a declarat Alin Teodorescu.

„Se fură mai puțin?” a fost întrebat sociologul. „Nu neapărat”, a venit răspunsul.

Lupta anticorupție, susține Alin Teodorescu, a avut efect utilizarea mai rațională a resurselor publice. „S-ar putea să aibă un rol preventiv mai importat decât rolul punitiv. Încrederea în Justiție în România e uimitoare, peste 50%, ceea ce ne-a normalizat. Societatea românească a devenit echivalentul societăților din Occident. Și abia acum, în lupta asta din ultimele 10 luni, de la alegeri, se vede ce important a fost pachetul de legi pe justiție din 2004”, a afirmat sociologul. 

Încrederea în Justiție - 60 la sută, încrederea în Biserică - sub 50 la sută

„Acum 20 de ani, România era o democrație originală. Când întrebai publicul în cine are încredere spunea Biserica, mass media și Armata. Ani de zile a fost așa”, amintește Alin Teodorescu.

În ultimii ani, barometrele lunare pe care le scoate IMAS arată însă câteva mutații radicale în societatea românească. „Azi, Biserica e sub 50% grad de încredere, Justiția se apropie de 60%, iar Pompierii și SMURD de 80%. Anumite părți ale statului încep să câștige”, a explicat Alin Teodorescu. 

O forță în anii 90, mass media a căzut în schimb sub 50%, arată sociologul.

În emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, directorul IMAS a prezentat un sondaj care indică intenția de vot în acest moment, precum și încrederea românilor în personalitățile politice ale momentului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O statistica foarte aproape de adevar dar nu e nimic batut in cuie!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Sincer, eu pe aceasta persoana, fost sef de cabinet al premierului Nastase, NU IL CRED. Increderea in Justitie mai mare decat in Biserica !!!!!! Sa i-o spuna lui Mutu, ca acum este director de imagine la FRF ! Satisfactia oamenilor nu este sa ii vada pe corupti la puscarie, ci sa se recupereze bunurile care au facut obiectul coruptiei, dar, mai ales, sa se faca PREVENIRE si nu sa ii lasam sa fure in continuare.SA SE IMPLEMENTEZE PROCEDURI SI MECANISME CARE SA NU MAI PERMITA CORUPEREA, iarastea nu le face justitia.
    • Like 0
    • @ Ionel
      "sa se faca PREVENIRE..." "SA SE IMPLEMENTEZE PROCEDURI SI MECANISME"
      Poti fi un pic mai explicit? Mai exact: cine anume să?
      • Like 0
    • @ Laura Balaura Trestian
      Ionel check icon
      Uite, de exemplu, un cetatean care merge la fisc sa solicite ceva lasa o cerere la registratura si primeste hartia acasa prin posta. Adica, nu intra direct in contact cu angajatul statului. Este protejat si angajatul ca nu poate fi acuzat ca a luat spaga si cetateanul, pentru ca scapa de obiceiuri vechi.....
      • Like 0
    • @ Ionel
      Raspunsul acesta este pentru intrebarea "cum?" Eu intrebam "cine?" Pentru ca, daca nu punem intrebarile corecte si nu le raspundem (punctual si abia apoi global), avem toate sansele sa ne ratacim in lumea lui "si sa fie bine ca sa nu fie rau".
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult