Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un sondaj IMAS prezentat de Alin Teodorescu arată un PSD care scade: „Dragnea și Iordache au pe conștiință un milion și jumătate de votanți pierduți de PSD”

Liviu Dragnea - Florin Iordache - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Deși a crescut în 2017 pensiile și salariile, Partidul Social Democrat este în scădere în intenția de vot a românilor. „Vina” le aparține lui Liviu Dragnea și lui Florin Iordache, explică sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS identificând două „șocuri” care au tras PSD în jos în 2017 - ordonanța 13 și moțiunea de cenzură împotriva propriului Guvern.

Dacă duminică ar avea loc alegeri, PSD ar obţine 38,8% (față de 49% în ianuarie) din opțiunile exprimate, urmat de PNL care ar fi votat de 30,9% (față de 23% în ianuarie) dintre cei care şi-au declarat intenţia de a participa la următoarele alegeri parlamentare, arată un sondaj IMAS, prezentat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Celelalte partide parlamentare întrunesc fiecare mai puțin de 10 procente – ALDE, PMP, UDMR, USR și altele. 

„Un aspect de remarcat îl reprezintă aparenta complementaritate a trendurilor înregistrate de PSD și PNL, care ar putea fi determinată de tendința descendentă a PSD-ului, ca urmare a momentului februarie 2017, dar și de erodarea capitalului politic al principalului partid de guvernare, fenomen tipic oricărui ciclu electoral”, subliniază autorii sondajului.

USR - 6,8% intenție de vot

USR, cea mai nouă formațiune din Parlamentul României, pare să-și fi pierdut din avântul care i-a caracterizat campania din 2016, dar și perioada imediat următoare protestelor anti-guvernamentale din luna februarie a acestui an. 

În prezent USR are 6,8% intenție de vot, plasându-se sub ALDE, care menține un trend ușor ascendent per ansamblu și relativ constant pentru mare parte din anul 2017 (8,1% în septembrie 2017, față de 8,5% în aprilie 2017). 

(clic pe imagine pentru a mări)

„Dragnea împreună cu Iordache - care a promovat celebra OUG 13 - au pe conștiință un milion și jumătate de votanți pierduți de PSD”

Alin Teodorescu, director IMAS, a explicat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 scăderea din sondaje a celui mai mare partid din România. În opinia sa, la acest moment, PSD ar fi trebuit să ajungă la 60% opțiuni de vot.

„PSD a avut în ianuarie 49%, în general după ce câștigi alegerile ai un plus de 10-15%. Ai un credit de încredere din partea publicului. (În mod normal la cât ar fi trebuit să fie acum PSD?). La 60% (Luând în considerare creșterea salariilor, pensiilor?). Da. 55-60%. Trebuia să fie. De ce nu e acolo? De ce l-au îngropat în încredere și pe Tudose când a fost numit premier? PSD în ianuarie a făcut numai 49% când a fost un prim semn de întrebare, dar pe urmă ne-am uitat la ce s-a întâmplat, pe 18 ianuarie Iohannis s-a dus la Guvern și a avertizat că se întâmplă ceva cu legile justiției (elefanții din cameră)”, a explicat Alin Teodorescu.

Ulterior, PSD a început să scadă în sondaje. Alin Teodorescu a amintit două momente importante care au dus la prăbușirea din sondaje: OUG 13 - „deci domnul Iordache care a promovat OUG 13 are pe conștiință un milion de votanți pierduți de PSD” -  și schimbarea premierului Grindeanu, care a dus la o pierdere de circa 500.000 de votanți PSD.

„Deci Dragnea împreună cu Iordache au un milion și jumătate de votanți pe conștiință. Anul ăsta. S-ar putea ca anul viitor să aibă mai mulți. Ce s-a întâmplat în peisajul politic? PNL nu a acționat ca un partid de opoziție. Ați auzit de o acțiune a lor mai deosebită? Să se lege cu lanțuri de Palatul Victoriei? Să voteze pentru ridicare de imunitate? Deci nefăcând nimic, beneficiază de această minimă eroziune, de un procent pe lună”, spune directorul IMAS.

În opinia acestuia, dacă PNL nu face nimic în plan politic, nu va depăși PSD în sondaje. „Se vor plimba pe la 30 și ceva la sută, iar la alegeri se vor prăbuși din nou unde au fost”, spune el.

„USR nu face nimic, deci scade”

Cât privește ALDE, formațiunea este „un fel de refugiu” pentru votanții PSD dezamăgiți. Votanții PSD dezamăgiți se duc în proporție de 60% la PNL și 40% la ALDE.

„USR nu face nimic, deci scade”, mai spune sociologul. UDMR e în bazinul etnic pe care îl cunoaștem, - 5%.

„PMP se menține la 2-3%, dar îl au pe Băsescu care e un animal politic rasat și cu experiență și presupun la alegerile din 2019 Băsescu mai face o nefăcută și trec de pragul electoral de 5%”.

„PSD ar putea fi depășit de PNL în doi ani”

„Așa cum PSD a început acum bătălia cu justiția, cu spiritul public din România, cu instituțiile statului, poate fi depășit de PNL, nu cu mult, dar pot fi depășiți de PNL în doi ani”, crede Alin Teodorescu.

Studiul IMAS ROmnibus este realizat lunar pe un eşantion reprezentativ naţional, probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei. Sunt intervievate telefonic minimum 1.000 de persoane, cu vârste de peste 18 ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 38,8% e inca foarte mult, avand in vedere cat si-au batut joc de justitie si de tara, in general. Daca luam in calcul si marja de eroare, procentajul ar putea fi undeva la 40%. Adaugati si 1-2% pe care le obtine in plus, prin ''traditie'', orice partid aflat deja la putere. Sa nu uitam ca sunt in tara, sute de sectii de votare prin sate si catune, unde opozitia nu are nici un membru in comisiile de votare (locuri unde primarii psd-isti taie si spanzura). Asa ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul ar avea (probabil) 42-43%. Daca mai punem la socoteala si scorul pe care l-ar obtine ALDE (8,1-8,5%), ne intoarcem de unde am plecat.
    • Like 0
  • Daca e adevarat, atunci cred ca este o greseala ca li se spune. E prea devreme si se poate repara - cateva găleți/umbrele, o farfurie de sarmale si votantii sunt inapoi.
    Dar nu cred ca reflecta realitatea. Marea masa a electoratului PSD nu cred ca face legatura intre diferitele semnale venite de pe scena politica și modul in care ar putea sa sanctioneze derapajele. Voteaza PSD pentru ca e prea complicat sa retina alte initiale si pentru ca asa voteaza de cand se stiu. Cu asta e extrem de greu sa te lupti.
    • Like 3
    • @ Calin Ungureanu
      Foarte bine punctat!
      • Like 0
  • Chiar ii are? Un alt sondaj publicat de curand, ce-i drept de o firma apropiata PSD, arata PSD cam la aceleasi procente, daca nu chiar mai mult.
    Ce motiv ar fi avut 10% dintre chestionati sa se multe de la PSD la PNL?
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Si daca Dragneaa are pe constiinta un milion si Iordache 500 000 ?? Cum a facut imparteala dl Teodorescu !!?? Cel mai mult mi-a placut ca l-a dat ca sigur castigator in 2019 pe Iohannis. Eu zic sa prelungim mandatul al 10 ani , nu credeti ca este mai bine asa ?
    • Like 0
  • Îmi pare rău....prea psd-iști menționați !Nu au pe nimeni pe conștiința!!!!
    Pentru prostie nimeni nu este vinovat decit respectivul...În cazul nostru ....votant!
    Si mă lasă rece ca pe acest votat îl are (sau nu) cineva pe constiinta....De ce trebuie sa-i suport eu prostia!?
    As vrea sa întreb un nicolicea sau un codrin dacă psd mai are o doctrina în afară de hoție!( literele mici nu "e" greșeală!!!)
    • Like 0
  • In ultima vreme, sondajele prezentate publicului au redat orice, numai intentia reala de vot nu. Si nu numai in Romania, ci cam peste tot. Exemplu concret din 2017: PSD-ul are 50%+ in sondaje in mai, dar la alegerile locale partiale din luna de la inceputul lunii iunie pentru primaria Targu-Jiu, fief traditional PSD, cu primari PSD in ultimii 20 de ani, unde la locale 2016 si parlamentare 2016, PSD a avut aproape 60% - la alegeri, nu in sondaje - , a castigat un candidat PNL, candidatul PSD luand mai putin de 30%. Asta dupa maririle de salarii si pensii din primavara si inainte de scandalul cu Grindeanu.
    Am impresia ca sondajele care sunt facute publice sunt doar ca sa mai aibe presa subiecte, ca altminteri, nici nu prezinta o situatie reala si nici lumea nu se mai ia dupa ele - adica rolul sondajelor in a influenta intentia de vot a oamenilor a devenit 0.
    Practic, sondajul facut public este un fel de FAKE news. Nu stiu daca e distorsionat in mod voit, daca institutele de sondare au pierdut contactul cu lumea reala, sau daca cei intervievati nu isi declara intentia reala, sau o combinatie dintre cele 3.
    • Like 1
  • Eu nu inteleg ceva. Daca toata lumea se plange ca PNL nu face nimic cum de a castigat 10% din intentia de vot in 10 luni? Nu este asta cea mai buna tactica? Oare obtinea mai mult daca se lega, Alinutza, cu lanturi (ca sa-l citez pe maiestru') in fata sediului PSD?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult