Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Aplicația creată de patru clujeni, lăudată de CEO Microsoft: „Great, I hope I don't need it, but I am glad it exists”. Copiii din spitalele britanice o folosesc

MIRA Rehab

Când avea șapte ani îi plăcea să se urce în copaci atunci când se juca de-a v-ați-ascunselea. A căzut și și-a rupt mâna. Școala a început-o cu un gips care îi cuprindea și o parte din bust. După șase săptămâni, doctorii i-au dat jos ghipsul, dar nu putea să-și îndoaie și să întindă brațul de la cot. Trebuia să facă exerciții de 100 de ori pe zi, 7 zile pe săptămână. Abia le făcea, pentru că erau plictisitoare și dureroase. Recuperarea i-a luat încă șase săptămâni. 

Cosmin Mihaiu, cofondator MIRA Rehab, are acum 28 de ani și, în urmă cu șapte ani, împreună cu trei colegi de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca - Alina Călin, Andrei Cantea, Andrei Dascălu - cu toții pasionați de informatică, a dezvoltat o aplicație care ajută copiii, prin joc, să facă exercițiile și mișcările repetitive pentru a-și recăpăta libertatea de mișcare pierdută după un accident sau o leziune. 

Studiile arată că majoritatea pacienților probleme ortopedice sau neorologice care ar trebui să-și continue recuperarea nu își fac exercițiile zilnice. Așa că au nevoie de mult mai mult timp pentru a se face bine. Tocmai aici intervine aplicația creată de cei de la MIRA Rehab.

Întâlnirea cu Steve Ballmer, fost CEO Microsoft: „Pentru câteva secunde mi-a stat inima pe loc”

În 2011 cei patru tineri au participat cu aplicația lor la competiția Microsoft Imagine Cup. Au fost selectați, alături de alte nouă echipe, să își prezinte proiectul, în câteva minute, însuși CEO-ului Microsoft de la acea vreme, Steve Ballmer.

Prezentarea lor urma să fie ultima dintre cele zece, însă Steve Ballmer a intrat în sală pe lângă ei și au fost primii.

Cosmin își amintește că a avut un speech foarte bine pregătit. Îl construise în acea dimineață. Îl repetase de câteva zeci de ori, dacă nu de 100 de ori înainte de întâlnirea cu CEO Microsoft. Una din asistentele acestuia l-a întrebat, chiar înainte, care îi este speech-ul. Cosmin i l-a spus. Îl știa pe de rost, chiar a fost foarte fericit că a reușit să îl recite fără să se întrerupă.

„În acel moment apare Steve Ballmer, iar asistenta lui ne prezintă:« Aceștia sunt cei de la MIRA ». După care ea îi spune lui exact speech-ul pe care i-l turuisem cu trei minute înainte. Am rămas mut. Din fericire, el ne-a rugat să îi arătăm cum funcționează aplicația nostră. Am trecut peste moment cu bine, dar pentru câteva secunde mi-a stat inima pe loc pentru că nu știam ce să îi spun CEO-ului Microsoft”, rememorează Cosmin Mihaiu.

Reacția lui Ballmer a fost pe măsură: „Great, I hope I don't need it, but I am glad it exists”. (Grozav, sper să nu am nevoie de ea, dar mă bucur că există).

Ce este MIRA

MIRA (Medical Interactive Recovery Assistant) este o platformă de soft care folosește un senzor Microsoft Kinect pentru a transforma exercițiile clasice în jocuri video.

Pacienții pot continua astfel recuperarea acasă. Au nevoie de un laptop și de un senzor Kinect. Prin accesarea unui link pe care îl primesc de la clinica sau spitalul unde și-au început kinetoterapia, pacienții își pot face mișcările prescrise de terapeut, care urmărește rezultatele generate de aplicație.

„În spatele aplicației sunt statistici care ajută pacientul și terapeutul să își dea seama de evoluția sau involuția pacientului. Kinetoterapeutul vede distanța parcursă de anumite încheieturi, viteza mișcării, timpul petrecut la exerciții. Sunt generate automat grafice care îl ajută pe terapeut să optimizeze exercițiile prescrise”, explică Ovidiu Drăgan, care coordonează în Cluj Centrul de recuperare al asociației „Un zâmbet cu MIRA”, înființat acum trei ani. Aici copiii cu afecțiuni ortopedice și neurologice, cu situații materiale dificile, pot beneficia de recuperare prin kinetoterapie.

Ovidiu Drăgan, care a lucrat timp de 11 ani în sistemul bancar, și care a investit în proiectul MIRA, se ocupă în România de promovarea și vânzarea aplicației.

„La un spital de stat l-am dat gratis. Nu l-au folosit, l-au ținut într-o debara”

În România softul medical este folosit în clinici private și ONG-uri din București, Brașov, Suceava, Satu Mare, Baia Mare. Pacienții sunt copii și adolescenți.

În sistemul public, fiind vorba de o aplicație, reticența este foarte mare. Așa că antreprenorii clujeni s-au orientat către sistemul medical privat.

În plus, nefiind avizat de Ministerul Sănătății, spitalele de stat din România nu îl pot achiziționa. Un spital nu l-a folosit nici gratis. În acest timp, în Marea Britanie aplicația a ajuns în mai multe spitale din sistemul public de sănătate – NHS – și este folosită cu succes de copii, dar și de vârstnici.

„La un spital de stat l-am dat gratis. Nu l-au folosit, l-au ținut acolo, într-o debara. Sunt însă și spitale de neurologie pediatrică unde am găsit terapeuți deschiși, care vor să îl utilizeze. Nu au avut bani, dar noi l-am împrumutat, fiind vorba de copii. În Cluj le-am dat și laptop și toată partea de hardware și îl folosesc cu succes pe partea de neurologie pediatrică”, spune Ovidiu Drăgan.

Unii kinetoterapeuți îl folosesc complementar. Îl combină cu terapia clasică, sau ca recompensă la finalul exercițiilor. Copiii sunt încântați.

Aplicația oferă 16 jocuri video și 33 de exerciții ce pot fi folosite. În total 450 de combinații între mișcări și jocuri.

Antreprenorii clujeni au în plan să înceapă procedura de avizare la Ministerul Sănătății, dar proiectele sunt destul de multe în plan privat, iar focusul e mai mare pe Marea Britanie unde au găsit mai multă deschidere și au mai multe testări în derulare. 

„Am crezut că am o întâlnire la 3 cu ceva companie super tare. Cine-i tânărul din cameră?”

În prezent, programul se bucură de un mare succes. Aplicația MIRA este folosită în clinici din SUA, Marea Britanie , Germania, România, Turcia, Israel, India, Pakistan. Vânzarea produsului rămâne încă o mare provocare.

„Piața medicală este una conservatoare, ceea ce e de apreciat și de înțeles, pentru că ce se oferă pacientului trebuie să fie de folos și să aducă beneficii. Sistemul medical nu trebuie să cheltuiască bani pe lucruri care nu funcționează. Cea mai mare provocare a fost să dezvoltăm pachetul de informații necesar pentru a convinge clienții că e un produs bun pentru pacienții lor”, spune Cosmin Mihaiu care își amintește că la începutul afacerii le-a trecut prin minte chiar să renunțe la un moment dat.

Cele 50.000 de lire sterline cu care au înființat MIRA Rehab în 2012 în Londra – companie care deține filiala din Cluj - și pe care i-au primit la un accelerator de afaceri în domeniul medical, în capitala Regatului Unit, le-au ajuns timp de un an. În acest timp au încercat să aibă costuri cât mai mici.

(Fondatorii MIRA Rehab, de la stânga la dreapta: Cosmin Mihaiu, Andrei Cantea, Alina Călin și Andrei Dascălu)

Erau în Marea Britanie, o țară în care chiar dacă știau limba, nu cunoșteau sistemul medical. „Poate nici acum nu îl știm destul de bine, dar îmi place să cred că știm mai multe decât acum cinci ani”. Au fost multe hopuri, încercări de a gasi oameni care să le înțeleagă viziunea.

La 22 de ani, nu aveau o credibilitate stabilită. A durat până au reușit să găsească câțiva parteneri prin care să se prezinte în fața altor colaboratori.

Una dintre întâlnirile de afaceri de atunci i-a rămas în minte lui Cosmin Mihaiu.

Avea stabilită o întrevedere cu un medic în Londra, la un spital din sistemul public. Întâlnirea era fixată pentru ora 3, ora Angliei. Cosmin a ajuns un pic mai devreme, iar secretara l-a rugat să aștepte într-o cameră. La 3 și 10 a apărut doctorul. A deschis usa, l-a văzut, și a făcut un pas înapoi, adresându-se secretarei sale:

 - Am crezut că am o întâlnire la 3 cu ceva companie super tare. Cine-i tânărul din cameră?

A fost momentul în care Cosmin a realizat că vârsta era în detrimentul său. Lipsa firelor albe de păr atrăgea o lipsă de credibilitate.

Avea însă să dea și peste mulți alți doctori pentru care nu a contat vârsta lui. „Poate chiar a fost în avantajul meu, pentru că înțelegeau că vrem să facem treabă și că MIRA nu e doar un proiect studențesc, ci e copilul nostru, viața noastră”.

MIRA Rehab a fost desemnată antreprenorul lunii mai 2015 de către Ambasada SUA la Bucuresti, iar în 2016 echipa a fost prezentă pe podiumul marilor câștigători din etapa finală a Global Startup Awards, în cadrul ceremoniei desfășurate la Kuala Lumpur, MIRA Rehab fiind desemnată „Cel mai bun startup cu impact social”.

În 2016 cifra de afaceri a MIRA Rehab a fost de 460.000 de lire sterline. 

Acest articol face parte dintr-o campanie susținută de Banca Transilvania. Schimbările legislative dese, lipsa de predictibilitate fiscală, inconstanța partenerilor de afaceri sunt principalele provocări cu care se confruntă antreprenorii români, relevă studiile. Predictibilitatea în afaceri este extrem de importantă în vederea creșterii unui business, pentru proiectarea bugetelor de venituri și cheltuieli, dar și pentru menținerea unui cashflow sănătos.

Tocmai de aceea, pentru a veni în întâmpinarea nevoii de predictibilitate, BT a lansat un serviciu dedicat antreprenorilor, Nelimitat BT. Indiferent de numărul de operatiuni pe care le faci în rețeaua BT, tariful este unul fix, predictibil de la o lună la alta.

În această campanie, vom cunoaște oameni de afaceri, ne vor povesti ideile lor, dar mai ales problemele pe care le întâmpină zi de zi și ale căror soluții stau în puterea noastră, a partenerilor lor. Dacă vreți să vă povestiți experiențele din viața de antreprenor, vă așteptăm mesajele pe redactia@republica.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Evident ca in sistemul medical romanesc e reticenta. Ce nu vine pe linie de partid, e "suspect" si daca e prea bun si fara spaga, avizul de la minister nu vine niciodata.
    • Like 4


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult