Foto: Gabriel Petrescu / Alamy / Alamy / Profimedia
Ce se întâmplă în București? Luni, 18 ianuarie 2021, cele 1.162 de cazuri noi raportate în București au reprezentat 77% din totalul zilei de 1.509 cazuri noi! De fapt situația e și mai dramatică, pentru că București + Ilfov au avut împreună 1.257 cazuri noi, deci 83,30% din cazurile zilei.
Nedumerit? Stai, că nu e totul. Dacă mai adăugăm și marile centre universitare Timișoara, Cluj și Iași rezultă că în cele 4 centre urbane s-au înregistrat 1.516 cazuri noi, adică 100,46% din cele 1,509 cazuri noi atribuite oficial zilei.
Păi aritmetica elementară ne spune că restul județelor ar fi trebuit să raporteze zero cazuri. Corect? Greșit, doar în Constanta s-au raportat luni 175 de cazuri noi. Suma cazurilor alocate pe județe pe lângă este de 2.515 cazuri noi, cu 1.006 mai mare decât valoarea raportată oficial.
Serios? Nu, nu e serios, dar este adevărat. În fiecare zi apare o diferență în plus sau în minus între cele două curbe, curba oficială și curba alocată. Situația de luni este doar o ilustrare a nivelului de ridicol la care a ajuns felul în care monitorizăm curba epidemiei de COVID-19 în România. Mai sunt încă 1.968 de cazuri nealocate în Romania, astfel încât și dacă am avea o zi în care raportăm zero cazuri la nivel național, în București se pot aloca peste 1.000 fară probleme.
Depre ce este vorba? Știm că DSP-urile nu pot aloca în timp real (24 de ore) cazurile pe județe, deși numărul de teste pozitive se raportează în timp real. Acest sistem de raportare produce mari distorsiuni în curbă, pentru că atunci când cazurile mai vechi de 24 de ore se alocă pe județe ele se scad din curba națională.
Fraudă? Nu, nu e fraudă, e doar haos introdus mai mult sau mai puțin intenționat la începutul lunii noiembrie, ca să producă „ceața de război" și să adauge încă o modalitate de manipulare a curbei, pe lângă cea de manipulare a incidenței la 1.000 introdusă în octombrie.
(clic pe imagine pentru a o mări)
De fapt reducerea bazinului de cazuri nealocate este un semn foarte bun, pentru că abia după alocare aceste cazuri se scad din incidența națională, care nu ne ajută la nimic și sunt incluse în incidența județeană care este luată în calcul pentru decizii importante, cum sunt deschiderea școlilor sau a restaurantelor. Sper că ministerul sănătății să mențină presiunea, pentru ca DSP-urile să elimine această cale de a menține artificial incidența scăzută în județe.
Putem corecta situația? Nu văd cum. Tot ce facem de ani de zile este să reacționăm la crize (mai ales declarativ). Anticiparea și planificarea ne sunt atât de străine. încât până și cea mai anticipată, mediatizată, planificată și militarizată operațiune din România în ultimii 30 de ani, campania de vaccinare, tot ne-a luat prin surprindere. Suntem atât de hotărați să nu facem nimic în sfântul weekend, încât dacă Rusia ne-ar da preaviz cu 30 de zile și ar ataca duminica, tot la grătare ne-ar găsi, nu la hotare.
Epidemia ne tot dă preaviz și DSP-urile trebuiau echipate încă din vară să facă față măcar la necesarul de testare și anchete epidemiologice 24 de ore pe zi, în condițiile valului 2. La fel știm că valul 3 vine spre noi alimentat de o tulpină mai infecțioasă și ne va prinde în timpul campaniei de vaccinare și tot nu le-am mărit capcitatea (sau delegat din responsabilități). Acum DSP-urile au pe cap și campania de vaccinare și este fizic imposibil să le facă bine pe toate, testare, anchete, izolare, vaccinare.
Ce urmează să se întâmple? Nimic. Adică? Adică nimic.
În România epidemia de COVID-19 a devenit o chestiune de conveniență, de la fruntea țării până la talpa țării, pur și simplu nu mai avem chef de epidemie, iar politicienii sunt mult mai atenți la curba opiniei publice, decât la curba epidemică. De fapt, dacă ar aloca urmăririi curbei epidemice jumătate din atenția și resursele pe care le alocă monitorizării curbei opiniei noastre, probabil că nu am mai avea această discuție ridicolă.
Vestea proastă este că SARS-CoV-2 e incorect politic. Tulpina B117 este în București și rata de infectare va creste în continuare, fără să țină cont că opinia publică nu dorește asta.
(clic pe imagine pentru a o mări)
Graficul ilustrează latența dintre debutul unui proces de creștere și depistarea sa pe curbă (curba verde continuă față de curba verde punctat) dacă numărul de teste este constant. Dacă numărul de teste scade, latența este mai mare și rezoluția (calitatea imaginii) scade și reciproc. Nu degeaba vor britanicii să treacă de la 500.000 de teste pe zi la 1 milion de teste pe zi.
Noi însă mergem împotriva curentului. Testarea e acum dușmanul nostru numărul 1, pentru că e singura cale prin care numărul oficial de cazuri poate crește. Poporul a hotărât că nu vrea carantină, indiferent de consecințe și acum nimeni nu mai poate schimba politica de testare în România, pentru că testarea a devenit instrument politic încă din noiembrie.
Atât când ne putem da seama, analizând și indicatorii secundari naționali, aparent în București ne aflăm pe un platou descendent, care însă poate masca o eventuală schimbare de trend. Această schimbare de trend poate fi provocată teoretic de relaxarea de sărbători și ar putea fi vizibilă pe curba la finalul lunii ianuarie (sau chiar mai repede în unele județe).
Ce poți face tu? Să te vaccinezi și până la vaccinare (+ 30 de zile după) să eviți orice șansă de infectare.
Lasă-i pentru moment pe sceptici și negationiști în grija Domnului și poartă-ți mai întâi ție de grijă, după principiul „salvează salvatorul".
Nu ajută pe nimeni dacă te îmbolnăvești, dimpotrivă, ajută dacă te vaccinezi și te păzești de boală. Asigură-te că folosești instrumentele științifice pe care tot Domnul ni le-a pus la dispoziție să ne apărăm de infecție: masca, distanțare fizică, igiena mâinilor și în cele din urmă eliberarea prin vaccinare.
Notă: Marți, 19.01, au fost 153 de cazuri alocate în București, variațiile sunt atât de mari încât până și media la 7 zile devine excesiv de volatilă, iar trendul imposibil de identificat decât atunci când a devenit evident și în spitale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Suntem atât de hotărați să nu facem nimic în sfântul weekend, încât dacă Rusia ne-ar da preaviz cu 30 de zile și ar ataca duminica, tot la grătare ne-ar găsi, nu la hotare..."
De exemplu: Vineri d.a., simbata, duminica, toamna, soare si cer senin pe A2, si totusi , santierele deschise pentru refacerea cailor de rulare pustii ...
Un singur fapt: nu consider deloc greșit scoaterea focarelor din statistică, atâta vreme cât focarele sunt închise. Contează cel mai mult transmiterea comunitară. Totuși trebuiesc undeva menționate, e o rușine la vremea actuală să nu-ti poți proteja bătrânii instituționalizați de exemplu.
În rest, că se testează prea puțin e o realitate. După cum spune Maron-S, aisbergul ar fi de vreo 10 ori mai mare ca vârful. Să prinzi tot nu se poate dar poți totuși încerca să prinzi mai mult. Dacă am compara cu Germania ar trebui cifra oficială înmulțită cu 3,5-4. Nici ei nu prind tot.
Omul fuge de testare ca dracul de tămâie că omul nu vrea să stea acasă 2 săptămâni. Mai bine să dea o tură două prin mall, una la munte...Dar e și greșeala autorităților: nu poti s-o lungești cu măsurile prea mult timp fiindcă oamenii nu suportă indefinit. Toleranța e limitată în timp, după care apar tot felul de fente. Românul e dornic de socializare, asta-i firea lui, nu-i ca suedezul .
Culegem ce am semănat: "dictatură medicală", "torționarii din spitale", etc. Culegem roadele otrăvite ale buruienilor pe care le-am lăsat să crească nestingherit. Culegem roadele nesimțirii și a indiferenței. Și mai aveau unii curaj să dea Suedia ca exemplu! Când aceia sunt solidari prin definiție.
Da, corect, I number one. De ce ne-ar păsa de antivaxxeri, antimaskeri, etc? Lor le pasă?
Ne place sa ne furam singuri căciulă.
Dar sa fiu obligat sa port mască pe stradă????
Sunt singur pe stradă și sunt obligat sa port masca???
Absurd,
trăim în Kafka???
În Germania este mască obligatorie im magazine, autobuze.
Suntem noi mai cu moț???
Și asa suntem loviți de stres, preturi, sărăcie, șomaj, oameni in stradă campanie de vaccinare slaba,
Sunt de acord cu mască în magazine, vreau sa ma vaccinez și nu pot, nu sunt locuri la Sibiu,
Am 66 ani, 3 by-pas, vreau vaccin și nu sunt locuri.
Despre ce vorbim.???
Dar sunt obligat sa port mască pe stradă.
Refuz și nu am purtat niciodată în sat.
Nu stau de vorba cu nimeni, nu primesc pe nimeni în casă dar refuz mască pe stradă,
La oraș mă duc scurt, în fata magazinului pun mască și plec repede.
Trăim prin mila Domnului,
Suntem pe cont propriu,
Avem conducători de 2 lei,
Sa auzim de bine,
Trăim în Absurdistan.
Mai e tot exemplu maladii cronice tratate privat (pt ca statul ro nu are mijloace) imposibil min pana ieri la programat vaccinare iar daca da doar prin medic familie call center etc deci greu spre imposibil
Mai continui... Farmacisti etapa 1 cand sunt min 1,5xnr de medici deci la incidenta covid nu se putea bloca distributia de medicamente.
Acum avocati si executori judecatoresti, ha ha moare statul fara 10 %din ei.
O jena teribila. Cine poate si pune presiune e bagat in fata restul... Sa se descurce daca o patest ghinion.
Partea buna este ca asta inseamna ca cele ~ 600.000 de cazuri sunt de fapt cam 6.000.000 , deci cam peste 50% din cei care se vor vaccinati, Sa nu mai spunem de asimptomatici care nici nu au stiut ca au avut virusul. Inseamna ca ne apropiem de imunitatea de "turma" ceea ce ar explica si scaderea numarului de cazuri din ultimele zile/saptamani.
Faceti rost de Ivermectina sau Arbidol si nu mai aveti nevoie de niciun vaccin, care e foarte posibil sa va genereze niste efecte adverse pe viata! Insa e clar ca se doreste vanzarea vaccinurilor si nu a unor medicamente banale ca cele 2 de sus (din motive financiare bineinteles). Exista deja studii clare care justifica cele doua mentionate anterior - clinica lui Becali le aplica cu succes deja. Il facem noi "prost" pe Becali... insa la faza asta are perfecta dreptate!
Unul e pentru viermi, nu viruși, și pe alalalt l-au testat chinezii
https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(20)30234-2/fulltext
Mai aveți și alte argumente la fel de bune?
E mai scump? Sanatatea e scumpa. Cat despre 'gratis', e prea mult de spus.
Dusmanul nr 1 este testarea, sau feed-back'ul catre autoritatile ce tin sau pun in functii oameni care nu-si fac treaba? Oare acesti oameni chiar nu stiu sa numere si sa adune cifrele? Hmm........