Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Influențe romantice într-un dormitor contemporan. O declarație subtilă rostită prin textură, lumină și culoare

Dormitor romantic

În designul interior, romantism înseamnă rafinament, confort și atenție la detalii menite să creeze o atmosferă caldă și primitoare. În amenajările care își propun să integreze influențe romantice vei găsi culori vibrante, pattern-uri florale, piese de mobilier cu detalii elaborate, țesături de catifea sau mătase, precum și elemente decorative vintage sau chiar antice.

Doza de romantism ar trebui dictată de preferințele personale, dar și de nevoia de a obține un spațiu cât mai funcțional. Dacă ți-ai propus să faci o declarație subtilă în limbajul designului interior, poți combina două sau mai multe atribute ale stilului. Rezultatul ar trebui să fie un spațiu intim, elegant, dar în același timp actual, în care să-ți găsești echilibrul și liniștea.

Lasă-te inspirat de conceptul propus de DedeSign - dormitorul clasic Napoleon - în care poți vedea cum sunt dozate și combinate elemente romantice de design interior pentru a obține un spațiu modern, dar lipsit de răceala și rigiditatea specifice designului contemporan.


Atmosferă prin culoare

Cromatica joacă un rol foarte important în conturarea unei atmosfere romantice în dormitor. De obicei, se folosesc nuanțe pastelate și delicate, cum ar fi roz pal, lavandă, crem, alb, precum și nuanțe de verde și albastru deschis.

În conceptul Napoleon, pereții și tavanul sunt vopsite într-un alb care conferă spațiului luminozitate. Nota de romantism și rafinament este dată de nuanța violet care a fost folosită parțial pentru peretele pe care este plasat patul și pe cel opus. Se creează astfel senzația de profunzime și căldură, precum și un contrast scenic puternic.


Mobilier în contrapunct

Piesele de mobilier în stil romantic au adesea linii curbe și detalii elaborate. Se folosesc chiar paturi cu baldachin sau tăblii de pat capitonate pentru un plus de rafinament. Este o opțiune pe care o poți lua în calcul, dar poți miza și pe elemente clasice dacă nu vrei o încărcătură prea mare din zona designului romantic.

Mobilierul din dormitorul Napoleon este unul clasic, care emană eleganță și rafinament. Patul cu așternuturi în nuanțe de gri este elementul central al încăperii, în timp ce noptierele negre asigură un echilibru simetric. Fotoliul clasic negru, măsuța de cafea neagră și lampadarul auriu desenează un colț de lectură confortabil, unde te poți relaxa.

Accesoriile așezate pe cele două comode, una cu șase sertare și cealaltă cu patru, oferă farmec și lux spațiului.

Din ansamblul obiectelor de mobilier mari face parte și dulapul cu uși glisante de oglindă, cu o linie modernă. Este un element care conferă adâncime spațiul, dar care în același timp reprezintă o soluție eficientă de depozitare. 


Lumina ca element de design

Iluminarea joacă un rol esențial în conceptul propus, pentru că accentuează atmosfera romantică creată de celelalte elemente. Suspensia aurie de deasupra noptierei îmbracă într-o strălucire caldă zona de perete violet, în timp ce aplica de deasupra celeilalte noptiere și candelabrul auriu conferă o notă de lux și eleganță. În plus, sunt soluții versatile, ideale pentru reglarea luminii în funcție de diferitele momente ale zilei.

Personalitate și eleganță

Detaliile decorative sunt cele care dau personalitate acestui spațiu. Pentru a uni principalele elemente din dormitor, s-a ales un covor mare, cu pattern floral și fundal negru, care ancorează spațiul. 


Fereastra mare cu draperii de catifea roz aduce o notă de strălucire încăperii, iar dulapul cu oglinzi de pe peretele opus patului reflectă lumina și induce senzația de spațiu mare și aerisit. Ramele albe ale oglinzilor și tablourilor contrastează frumos cu pereții întunecați, creând puncte focale vizuale interesante.

Obiectele de decor atent selectate, precum vasele de ceramică și micile sculpturi, vin cu un aer suplimentar de rafinament și individualitate.

Dacă dezici să integrezi influențe romantice într-un dormitor contemporan, poți crea un spațiu care combină eleganța și rafinamentul cu confortul și intimitatea. Fiecare element, de la culori și texturi, până la iluminare și detalii decorative, contribuie la conturarea unei atmosfere romantice perfecte pentru relaxare și liniște.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon