Foto: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia
Societatea Inginerul Iscusit SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile. Aceasta este înființată în luna septembrie 2023 și realizează activitățile prevăzute de codul CAEN 711, mai exact realizează activități de dirigenție de șantier în legătură cu mai multe construcții de pe teritoriul României. De la momentul înființării și până la data de 31 decembrie 2023 societatea are calitate de persoană plătitoare de impozit pe profit. Poate această societate să devină microîntreprindere din punct de vedere fiscal începând cu 1 ianuarie 2024 și să beneficieze de facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor pentru salariații acesteia?
Din punctul de vedere al codului CAEN, activitatea de proiectare și dirigenție de șantier, codul 711 - Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică, permite salariaților să beneficieze de facilitățile din domeniul construcțiilor conform art. 60 pct. 5 lit. a pct. iii) din Codul fiscal.
Desigur, trebuie să fie îndeplinite și celelalte condiții cumulative, respectiv cifra de afaceri obținută din activități de construcții trebuie să fie mai mare de 80%, iar salariul minim brut de încadrare să fie minim 4.582 lei corespunzător unei norme de 8 ore pe zi.
Notă: prin OUG nr. 93/2023 salariul minim brut în domeniul construcțiilor este suma amintită și se aplică de la 1 noiembrie 2023. Este posibil ca salariul minim brut în domeniul construcțiilor să se majoreze de la 1 ianuarie 2024.
Din punctul de vedere al posibilității ca această societate să fie microîntreprindere începând cu 1.01.2024, activitatea de dirigenție de șantier nu este o activitate de consultanță, ci este o activitate strict inginerească de verificare și supraveghere a lucrărilor de construcții ca acestea să fie realizate conform proiectelor aprobate de autorități și potrivit standardelor de calitate.
Din punctul de vedere al obiectului de activitate, această societate poate să fie microîntreprindere. În ceea ce privește faptul că societatea a fost plătitoare de impozit pe profit în anul 2023, aceasta are dreptul să fie microîntreprindere începând cu 1.01.2024 conform art. 48 alin. (2) din Codul fiscal, astfel:
„(2) Persoanele juridice române, cu excepţia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta să aplice impozitul reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condițiile de microîntreprindere prevăzute la art. 47 alin. (1) şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu”.
În concluzie, această societate poate să fie microîntreprindere dacă efectuează doar activitățile de proiectare și dirigenție de șantier, respectă condițiile cumulative, iar salariații pot beneficia de facilitățile în domeniul construcțiilor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.