Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Înlăturați argumentul din discursul public și veți înființa Republica Populară România

Am avertizat de mult că populismul, adică „atitudine social-politică, adesea conjuncturală sau demagogică, urmărind câștigarea simpatiei populare” (Dex), va dărâma societatea noastră cât de cât democratică prin înlăturarea argumentului din discursul public. România a înaintat mult pe acest drum.

Am văzut recent la o televiziune două emisiuni TV în care cei prezenți în platou au spus aproape numai lucruri neadevărate și, pornind de la ele, au făcut raționamente economice aberante pentru a linșa mediatic Banca Națională a României. Erau așa de convinși că au dreptate în raționamentele pe care le construiau pornind de la aberații, încât nu lăsau loc pentru nicio îndoială. Probabil că așa se discută și alte subiecte, fără nicio autoritate epistemică, după cum mi-am dat seama după ce am urmărit câteva emisiuni care aveau ca temă politica monetară, principala mea arie profesională. Asta e cu adevărat periculos.

Nu știu dacă discursul demagogic din cele două emisiuni reprezintă executarea unui plan sau pur și simplu ignoranță (nu știau că nu știu), dat fiind că unii dintre cei prezenți acolo comentează orice. Populismul poate apărea ușor din mediocritatea militantă. Am văzut, de exemplu, cum mai multe televiziuni au făcut dintr-un anumit critic al BNR, al guvernatorului și al meu, un fel de persoană glorioasă numai pentru că, fără argumente, înfierează cu mânie demnă de un atac speculativ, politici și persoane. De câte ori personajul este promovat, îmi apar în minte versurile lui Eminescu, din Scrisoarea a III-a :

„Au prezentul nu ni-i mare? N-o să-mi dea ce o să cer?

N-o să aflu între-ai noștri vreun falnic juvaer?

Au la Sybaris nu suntem lângă capistea spoielii?

Nu se nasc glorii pe stradă și la ușa cafenelii,

N-avem oameni ce se luptă cu retoricele suliți

În aplauze grele a canaliei de uliți,

Panglicari în ale țării, care joacă ca pe funii,

Măști cu toate de renume din comedia minciunii?

Au de patrie, virtute, nu vorbește liberalul,

De ai crede că viața-i e curată ca cristalul?

Nici visezi că înainte-ți stă un stâlp de cafenele,

Că își râde de-aste vorbe înghițindu-le pe ele.

Vezi colo pe urăciunea fără suflet, fără cuget,

Cu privirea-mproșcată și la falci umflat și buget,

Negru, cocoșat și lacom, un izvor de șiretlicuri,

La tovarășii săi spune veninoasele-i nimicuri;”

Vă rog să notați că am citat dintr-un adversar al lui Carada, care era republican și care și-a utilizat, totuși, proprii bani pentru a înființa BNR, devenind unul dintre principalii fondatori ai BNR, dacă nu principalul.

În emisiunile respective s-au folosit masiv aberații pentru a ataca BNR, o instituție independentă în sensul că se supune numai LEGII. Aseară, subiectul era lipsa transparenței politicii privind salariile din BNR, cu accent pe salariul și venitul guvernatorului. Nu a trebuit prea mult pentru a se decide de niște amatori în finanțe, că BNR a luat un împrumut prea mare de la FMI, că falimentul unor bănci e vina BNR, că BNR și guvernatorul nu și-au utilizat „aura” pentru a respinge anumite numiri politice, de parcă acest lucru este posibil. Aberații! Știm și noi cum se negociază de către partide aceste numiri.

Degeaba a încercat un distins profesor de matematică să arate că e nevoie de argumente. Nu a contat. Ei o țineau una și bună, fără argumente, că cei de la BNR sunt bugetari. Ce fel de bugetari? Poate ar trebui amintit că prin 1947, cu puțin timp înainte de înființarea Republicii Populare România, BNR era o instituție cu 100 la sută capital privat. Această bancă a fost furată de comuniști și de atunci e o instituție cu capital public. Dar, atenție: nu primește vreun ban de la bugetul public, ci doar plătește 80 la sută din profitul pe care îl produce făcând operații prin care asigură stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară a României! Procentul de 80 la sută din profit e plătit lunar, situație care creează, din când în când, situația că BNR finanțează guvernul, dacă pe total an nu se face profit, lucru interzis prin Tratatul Uniunii Europene. Ca să intrăm în zona euro va trebui să ajustăm modul de plată.

Oricare ar fi dimensiunea salariilor sau a veniturilor la BNR, ele sunt conform LEGII. Iar LEGEA e suficient de înțeleaptă pentru a înțelege că în BNR este nevoie de competența echivalentă cu cea existentă la nivel mondial, care nu se poate obține fără venituri adecvate. Mâine se vor folosi aberații pentru a ataca alte instituții, după cum va dicta logica populismului. Propovăduirea disprețului față de argument pe care o face populismul televizat va submina, treptat, toate instituțiile democrației.

Politicienii și presa ar trebui să fie foarte atenți: disprețul față de argument se va întoarce împotriva lor. Dispariția argumentului duce la dispariția limbajului comun cu ajutorul căruia descriem realitatea. La un moment dat, când argumentul își va pierde total rolul reglator în dezbaterea publică, oamenii nu vor mai înțelege problemele reale cu care se confruntă societatea și le vor nega, acceptând doar ceea ce este facil. Atunci, când vor avea nevoie să adopte măsuri corectoare necesare, politicienii vor descoperi că limbajul și argumentele lor în favoarea măsurilor corectoare nu vor avea tracțiune. Iar fără corecții nu se poate merge înainte.

Dacă mersul înainte nu va mai fi posibil, marea masă, până atunci manipulată cu populism, se va transforma într-o mulțime psihologică ce va acționa brutal. Atunci, mulțimea dezlănțuită va constata că nu a fost informată despre salariile din televiziuni, de stat sau nu, din alte companii, de stat sau nu, din alte afaceri private ale politicienilor etc. Atunci toate averile vor fi declarate ilicite și se va trece, cu un avânt probat cu ceva timp în urmă, la înființarea Republicii Populare România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ei, acum avem maeștri absoluți în demagogie: domnii Nigel și Boris, cînd cu Brexitul. Hai, să recunoaștem că sîntem mici copiii pe lîngă minciunile lor dichisite în „argumente” economico-financiare. Tot Albionu’ fu mai tare.
    • Like 0
  • De cativa ani sunt tunurile pe BNR pentru ca sunt interese. Mai ales pe Isarescu care nu mai pleaca odata sa vina lupii tineri care mor de foame. Toti se vad guvernatori sau macar vice si nu pot sa evolueze de comunisti. Asta e de fapt toata miscarea. Daca Isar sau Citu ar fi fost guvernatori cu 30.000 de euro nu 13.000 nu mai sarea nimeni in sus si nu mai facea nimeni calcule. Ca meritau, au costume, sunt tineri, stiu cu dobanzile etc. Pariu. Parlamentarii si-au dat pensii si-au marit salariile si-au dat gratuitati etc au sarit cativa si s-a uitat. In spitale e jale, ne-am resemnat. Autostrazi oha, asta e, nu putem. In schimb la BNR nu se lasa armele jos deloc de ani de zile desi bancile merg bine n-au fost scandaluri au trecut prin criza fara tipete si urlete. Ciudezno!
    • Like 1
    • @ Magotu Enigmatic
      check icon
      Dacă înțeleg eu bine, sunteți adeptul unor funcții pe viață. Aș mai deduce că Isărescu ar fi făcut pereche bună cu Ceaușescu. Sau greșesc undeva? D-le Magotu, nu sunteți deloc enigmatic, cred că știu ce grup reprezentanți. Čudezno?
      • Like 0
  • check icon
    Domnule Croitoru: nu neg ca sunt multe interese ascunse si personale in acuzele aduse BN. Dar ca sa emteti asemenea poezii ... Auzi, RPR? Nu credeti ca ati pus la drujba un motor de avion? Si chestia asta "conform legii". OK, dar cine a facut legea? Ca eu stiu multe facute dupa "calapod" (a se citi fix pe piciorul cuiva).
    • Like 1
  • Domnule Croitoru, va rog, nu ne mai insultati inteligenta !! Despre care lege vorbiti dumneavoastra ? Despre legea care reglementeaza activitatea bancara, lege copiata dupa cele similare europene , de model neoliberal? Despre legi bazate pe aberatia articolului 88 din Constitutia Germaniei, articol adoptat dupa spaima hiperinflatiei Republicii de la Weimar?? Despre articolul 128 din tratatul de la Lisabona care consfinteste dependenta natiunilor de capiatalul privat prin blocarea finantarii directe a guvernelor de catre bancile nationale respective si, in consecinta , cresterea exponentiala a datoriei publice in toate tarile occidentale si Japonia ? Despre aceste legi vorbiti? Indatorarea fortata de legea pe care o invocati face ca guvernele sa fie prizoniere bancilor comerciale sau pietei bondurilor. Despre care lege vorbiti? Despre legea care a impus sistemul monetar international,al asa ziselor, banci nationale controlate de dinastiile oligarhiei bancare, prin tratate impuse cu forta, ca acela de la Bretton Woods sau, de constituire a Federal Reserve. Apropo, ce l-a calificat pe domnul Isarescu sa devina , peste noapte, guvernatorul BNR : calitatea de traducator la Ambasada Romaniei din SUA " sustinut" de aia de la FR ? Despre care independenta a bancii nationale vorbiti domnule Croitoru? Independenta fata de interesele poporului roman care, prin mecanismele monetare pe care le patronati , este jefuit de bancile comerciale straine, aproape tot surplusul creiat in economie este platit strainilor sub forma de dobanda catre bancile comerciale. De care independenta vorbiti? Cand domnul Isarescu merge la Basel odata la doua luni sa primeasca ordine de la BIS sau, cand se aseaza cu sortulet langa aia de la Bilderberg? Da, domnule Croitoru, solutia este revenirea la independenta politicii monetare a Romaniei din perioada RPR si RSR cand, surplusul creiat in economie servea intereselor economiei romanesti , nu era luat de bancherii straini. Asa s-a construit o economie industrializata cu infrastructura urbana si rurala, cu unele industrii care rivalizau cu cele occidentale . De cand politica monetara a incaput pe mana domnului Isarescu , economia romaneasca a devenit o toll booth economy, capiatalul romanesc este sacrificat permanent in favoarea capialului strain.
    Da domnule Croitoru, solutia populista este sa va dam pe toti afara de la BNR si sa constituim un sistem bancar public , in care BNR sa fie in locul bancherilor straini, sa colecteze surplusul din economie si sa il reinvesteasca in economia romaneasca si in dezvoltarea protectiei sociale a cetatenilor romani!! Putem construi in Romania fara " capitalul strain" , am mai facut-o fara niciun cent al bancilor comerciale straine!!
    • Like 1
  • domnu' Croitoru, ca de la ziarist profesionist la economist profesionist: era mai bine fara citatul din Eminescu - nu de alta, dar lungeste inutil expozitiunea; scrieti pentru public, asadar profesionist, din punct de vedere jurnalistic, este sa treceti direct la cestiune; in rest, v-am urmarit, adica citit; este interesant si patosul exhibat - din nou, era mai bine fara; in fine, una peste alta, concluzia trasa in ultimul paragraf este abrupta si ... neargumentata; pentru ca, domnu' Croitoru, de la penultimul paragraf se poate sari la o multime de paragrafe finale, intre care al dvs este doar unul; si, asa, pe final: cu Republica Populara Romania ce ati avut? nu, acuma, zau asa!
    • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      ... unul din public: am apreciat poezia - mi se pare foarte inspirat asezata; patosul aratat (exhibat) este foarte bun pentru ca da o tusa de original textului; Anca Paduraru, te credem ca esti profesionista, nu trebuie sa ne-o tot arati facand praf alcatuirea textului dn-lui Croitoru - mai bine spuneai ceva la subiectul temei, daca tot te declari profesionista !
      • Like 0
  • Păi dacă au capital privat atunci :
    1. De ce gestionează banii noștrii de prin toate celelalte bănci ? De ce nu Z-Bank ?
    2. De ce moneda noastră națională ? De ce nu lira turcească ?
    • Like 0
  • Nu inteleg de ce o serie de intrebari adresate unor reprezentanti ai unei institutii publice (da, BNR este o institutie publica!!!) este asociata cu o "campanie de denigrare", cu un "atac ideologic", cu un "sabotaj" etc. Da, BNR este o institutie publica. Si independenta, dar atributul de independenta nu-i confera imunitate absoluta in Univers, ci este menit sa anihilize eventuale tentative de interventie in procesul decizional al BNR din partea altor institutii (Parlament, Guvern etc.). Da, BNR este o institutie publica, prin urmare, si eu, si voi si toti avem dreptul de a-i adresa intrebari si de a primi raspunsuri. Nu avem dreptul de a incerca sa impunem BNR-ului politici monetare elaborate de noi, dar avem dreptul sa stim detalii despre organigrama, despre salarizare/venituri, despre criterii de competenta, despre argumentele care justifica achizitia a 5 autoturisme cu valoarea unitara de 166.00,00 Euro. Daca voi fi convins ca respectivele autoturisme au efecte pozitive incontestabile si decisive in asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor din Romania, va asigur ca nici macar nu m-as opune unei astfel de achizitii (pe care, altfel, am dreptul sa o consider complet iresponsabila, sfidatoare si nesimtita).
    • Like 0
    • @ Equinoxygene
      check icon
      Total de acord!
      • Like 0
    • @ Equinoxygene
      check icon
      Pretioasele fapturi nu se pot urca decit in masini de la 100000 in sus!
      • Like 0
  • Mult au mai furat comuniştii cei hoţi înainte de 1989, dar mai mult au furat comuniştii preacinstiţi de după 1989. Mă mir că nu s-a retrocedat şi BNR către urmaşii foştilor acţionari pe modelul drepturilor litigioase. În privinţa populismului incriminat de domnul Croitoru, aşa cum este definit în DEX, trebuie să avem în vedere că un dicţionar nu dă o definiţie reală unui termen, ci dă o definiţie nominală, defineşte un nume precizând toate sensurile sau înţelesurile care i se atribuie acelui nume. Populismul, în sensul originar al termenului, are o conotaţie pozitivă : vox populi, vox Dei. Îsăşi democraţia este, prin excelenţă, un populism. Mai corect ar fi ca, atunci când vrem să dăm un sens negativ cuvântului ,,populism'' să folosim cuvântul pseudopopulism.
    • Like 0
  • check icon
    avem de aface cu un atac ideologic la radacina statului roman. sunt atacate toate organismele si sunt sabotate toate functiile statului roman. se incearca crearea unor stari de confuzie, nesiguranta si agresiune. hazul va incepe cand acesti promotori vor castiga alegerile, caci odata pornit valul ... vor fi luati de val :)
    • Like 0
    • @
      "... de aface", da. Singurul atac cu care avem "deaface" este la radacina gramaticii...
      • Like 0
    • @ Equinoxygene
      check icon
      de cand te asteptam :) stiu matale gandesti numai la comanda, eu i-mi permit sa gresesc :) dintre noi 2 eu gandesc liber, mea culpa ! 1 dar dumneata cu un nume nou, crezi ca esti nou ?
      • Like 0
  • Venom check icon
    Da, pare să fie și o campanie împotriva Băncii Naționale, probabil sunt câțiva la vânătoare de posturi în BNR sau există altfel de interese financiare și se pune presiune prin trompetele media disponibile. Dar, la fel, tocmai zilele astea în care vă simțiți hăituiți, colegul dvs. de birou, vorba aia, domnul Olteanu, n-a mai venit la serviciu. În fine, dvs. vreți să vă apărați de cei ce susțineți că vă discreditează, fără să citiți statutul BNR: "Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă, cu sediul central în municipiul Bucureşti şi poate avea sucursale şi agenţii atât în municipiul Bucureşti, cât şi în alte localităţi din ţară." Instituție publică independentă. În lege așa scrie, nu că ar fi "instituție cu capital public" (altă mâncare de pește, într-adevăr). Văd că vă luați de cei ce vă atacă, dar le copiați metodele, insinuând că BNR nu e instituție publică. Apoi, da, este nevoie de motivație financiară pentru ca numai elite ar trebui să lucreze la Banca Națională, cam așa e, nu poți aduce oameni buni într-un asemenea domeniu strategic, pe bomboane de pom. Dar nu văd vreți să vă păstrați veniturile confidențiale din moment ce sunteți asimilați conform legii, printre altele, laolaltă cu instituția Parlamentului, a Primarului etc. De dragul argumentului, nu mai postez poezii în restul comentariului. PS - "Știm și noi cum se negociază de către partide aceste numiri." - mi-a atras atenția această afirmație a dvs. Tăinuirea unei infracțiuni se pedepsește prin lege. Pentru cazul în care aveți cunoștință de ilegalități comise la numiri, CĂ SE ÎNCALCĂ LEGEA, atunci sunteți obligat să le aduceți la cunoștința procurorilor. În cazul în care nu știți nimic, evident, atunci sunteți doar mincinos care vrea să pară important.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult