Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Înțeleg că ne-am obligat să ne înarmăm până-n dinți. Dar n-ar putea partenerii strategici să ne mai păsuiască până trece pandemia?

Tanc exercițiu

Foto: Inquam Photos

În avalanșa de informații, fake news, isterie, panică, dezinformare, am constatat că au fost câteva știri importante care au trecut aproape neobservate. Motivele pentru care au trecut neobservate pot fi multiple, ca de exemplu situația economică, șomajul, tragedia de la Piatra Neamț, decesul unor artiști, carantinarea unor orașe. Dar tocmai acest contex mă face să cred că aceste știri sunt cu atât mai importante, pentru că, dacă le-am scoate din acest context național, aproape că nu ar mai avea nici o relevanță.

Este vorba de faptul că România achiziționează armament. Aș putea spune că România achiziționează masiv armament. Achiziționăm armament de parcă armatele reunite ale imperiului Roman, ale Hoardei de Aur și ale lui Baiazid sunt la granițele țării! Chiar mă întrebam ce alte state au mai intrat în această frenezie a achizițiilor de armament. Ungaria, Polonia sau Finlanda ce fac din acest punct de vedere? Un soi de Black Friday, doar că noi nu am cumpărat absolut nimic la preț redus sau la oferte cumperi 2 produse și primești 3. Am cercetat puțin presa online și am descoperit că am achiziționat, cel puțin, următoarele tipuri de armament:

  • Bombe de 78 de milioane de lei;
  • Se finalizează achiziția primei escadrile de avioane F16 second hand din Portugalia și se pregătește achiziția unei noi escadrile (nu știm dacă tot second hand sau nu). Costul unui aparat este de 120 milioane de euro bucata;
  • Aproape 100 milioane euro plus TVA va costa revitalizarea unui număr de 10 aeronave IAR-99 Standard;
  • Achiziționarea în jur de 120 - 130 de vechicule blindate Oshkosh JLTV, o singură bucată costă între 230-270.000 de dolari și poate ajunge la 433.539 de dolari;
  • Urmează să se semneze contractul de 1,6 miliarde de euro pentru construcția celor 4 corvete;
  • 32 milioane de lei vor fi plătiți pentru achiziția a aproximativ 250 de Duster Military.

Acestea sunt doar câteva informații identificate la o simplă căutare de net, informații publice și există probabilitatea să mai existe și alte astfel de contracte. Vă rog sa faceți calculul! Ce sume rezultă?

Având în vedere că ne împrumutăm cu 1000 de euro pe secundă, îmi este foarte greu să înțeleg de ce facem aceste cheltuieli legate de apărare. Înțeleg obligațiile asumate de România, dar pe de altă parte, nevoile în țară sunt uriașe, sistemul medical se clatină, importurile au explodat, agricultura românească este de subzistență, există școli cu WC în în curte, șomajul, prețurile și inflația etc.

Adică partenerii noștrii strategici nu ar putea da dovadă de puțină empatie? Nu ar putea înțelege că ne aflăm în plină pandemie? Că avem nevoie de spitale? De secții ATI? De infrastructură școlară? De revitalizare industriei românești? Nu se cunoaște conceptul de „forță majoră”? Adică acel eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, așa cum este definit de lege. Și că în caz de forță majoră am putea să mai temperăm puțin achizițiile din zona de apărare, să le mai amânăm puțin. Nu zic să le anulăm, că se supără partenerii strategici, dar măcar să ne păsuiască o perioadă!

Și atunci interpretez aceste informații legate de achiziția de echipamente militare într-o altă cheie. Cred că a fost identificată o strategie de combatere a pandemiei de covid 19 cu aceste echipamente și vom vedea rezultatele foarte curând. Vom da cu virusul de pământ!

Practic, România va ataca covidul din aer, de pe mare și de la sol!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si vis pacem, para bellum!
    • Like 0
  • Articol in conformitate cu noile direcții....pana acum nu s-au alocat bani pt apărare, drept urmare armata este prost inzestrata, prost dotata, prost echipata, militarii sunt asimilați celor cu ,,bani și privilegii și pensii speciale”! Industria de apărare....desființată din lipsa de comenzi și retehnologizare etc.
    Ca de obicei, tocmai din banii pentru apărare se construiesc acum spitale, autostrăzi, scoli și Grădinițe, se majorează pensiile !
    • Like 2
    • @ Dorin Sandu Da
      Exact si bine spus , asa este , acum dupa ultima rectificare, s-au taiat bani de la ,armata,, Este foarte logica , tematica articolului ,Acum ca Trump, a dat ordin , ca toti cei din NATO , sa fie obligati sa- plateasca , serviciile , Adica daca vrem sa fim aparati de NATO, trebuie sa le dam bani ,cat ,spun ei ?
      -- Este ca ,acel Prieten care-ti da umbrela ,si ti-o ia inapoi atunci ,cand ploua ,Buna treaba, Sper sa ne pasuiasca , partenerii srategici , cu dotarea ,pana cand trece ,Pandemia, ! Caci altfel , ,cu bugetul de austeritate ,nu stiu cum va fi , Sa speram ca vor ,reusi ai nostri Parlamentari sa ,reduca , serios din cheltuielile bugetare, adica ,pensii speciale, eliminarea Marii Evaziuni Fiscale din Pietele Agro -alimentare, si alte spatii comerciale , reducerea dotarilor de sezon de iarna , ,,lumini-lumninite, care nu se prea justifica, peste tot ,
      --- La ce-i foloseste ,unui Om ,.bolnav, flamand si needucat ,,,milioanele de becuri-beculete si alte minuni ,?
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      In privinta cheltuielilor pentru aparare acestea sunt justificate de contextul politic actual si sunt reduse si tarzii. Ar trebui mai mult pentru achizitionarea arsenalului modern, dar nu-i. Americanii nu pretind taxa de protectie ci investitii in armament. Ne-am invatat ca sa ni se dea ca noi suntem amarti, dar amarati cu vile imense, cu masini de ultima aparitie, cu vile in locuri exotice, cu conturi la banci in strainatate, cu palate cu jde turnulete palate ale asistatilor sociali, revoltati ca nu sunt lasati sa fure, sa arda deseuri toxice ca "n-are si gura lor ce sa mananca". Da trebuie instaurata disciplina in tara, starpita hotia si evaziunea fiscala, de orice natura, chiar si a bisericii. Si trebuie sa ne aparam de istoricul dusma rusia. Nu o putem face decat cu ajutorul nato dar nu numi pe banii lor.
      • Like 0
  • Dacă chiar nu vrei să cheltuieşti bani pentru apărare, poţi să ieşi din NATO şi să faci alianţă cu ruşii, căci ei ne ocupă gratis şi nici nu ne obligă să ne înarmăm; i-am încurca, fireşte. Dacă îţi place NATO, ceea ce pentru un român raţional este singura opţiune posibilă, atunci scoate banu' din buzunar şi nu te mai văita. A, să nu uit: pe viitor sper să nu scrii articole în favoare înfiinţării armatei europene! Şi asta este tot încercare de subminare a NATO, singura instituţie vitală în care am intrat după 1989. Să sperăm că Biden nu este atât de fraier să lase frâiele NATO în seama europenilor.
    • Like 6
    • @ Andrei Oroban
      Îl doare pe Biden în spitz de frâiele Nato ; cei interesați sunt cei care creează și produc armament, cărora nu le convine o viață (mai) pașnică !
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      Daca i-ar fi durut pe americani in spitz de nato pana acum ai fi vorbit ruseste pana la atlantic si polul nord, iar in sud prin mare prte de asia si africa. Ti-ar surade? Iar peste tot ar fi fost haosul care domneste in siria. Asta pentru ca sa-si faca afacerile rentable producatorii de armament.
      • Like 0
  • corne check icon
    mult iubite si stimate cristian jura!

    1. pen ca "si vis pacem, para bellum", tovarse, de aia! mai pe puterea sixtemului matale dijestiv: "-di ce sa nu manc usturoi, ca s-asa nu ma pupa nimeni? - pai d-aia nu te pupa, toarsu jura!"

    1.2 (logica ranforsata): pai daca oricum nu indrazneste sa ne atace nimeni pen ca suntem in nato, ce-ai zice matale sa nu ne inarmam nici dupa pandemie, m? ii lasam pe fraieri sa ne apere gratis, ca ei e bogati, a castigat la loto, iar noi bagam masiv in ciucalata si bunboane, ca nici pana acum nu ne-am spetit cu spitale si autostrazi...

    2. daca e pandemie, nu e si la ei? daca nici inainte nu eram bogati, nici dupa nu vom fi, nu crezi, toarse jura, ca raportul actual si-a pastrat proportionalitatea? apoi, cum vezi matale solutionarea, da trunp un ordin si munceste americanii din industria de armament fara leafa pana trece pandemia? n-are si ei copii de crescut, facturi de platit, garduri de vopsit? is toti multimilionari? pe de alta parte, "parteneri strategici" = frati? de care, din aia cu "...da' branza-i fara bani"? romania nu o fi avand vreun partener strategic musulman prin africa, unde exporta de cinjde ani oi? ca poate ar fi cazul ca si guvernul romaniei sa dea un ordin fermierilor sa-i taxeze mai dupa pandemie, ca si africanii e saraci, mult mai saraci decat noi, ne permitem sa-i pasuim, ca doara suntem mai buni la suflet decat americanii de ne vand rachete.
    nu in ultimul rand, is curios sa stiu ce te face pe mnetale sa crezi ca acum ar investi guvernul masiv in ...spitale? lefuri marite (la bugetari)? daca nu au investit timp de 30 de ani in sistemul sanitar, esti convins ca acum or sa apara 50 de spitale ultramoderne de banii aia? de ce, de frica coronasarsului? pai de nasolocomiale de ce nu le a pasat atata vreme, monser?

    3. in ziarele pe care le ai cetit, iubite camarad, nu se egzistau si date mai precise legate de plata? pen ca mie, de pilda, "Urmează să se semneze contractul de 1,6 miliarde de euro pentru construcția celor 4 corvete;" nu-mi suna a fi o plata legata de prezent; ori matale speri ca pandemia sa dureze vreo cinci ani ca sa ti iasa calimera la frumusete de articol?

    4. incearca sa citesti si niste carti de joc, ca poate ne mai rasfeti cu o scriere despre ce-o sa ne pice la drum de seara.
    • Like 5
  • Potrivit autorului, ar trebui sa ne ocupam de aparare doar cand om fi atacati.
    Intre timp, soldatii romani mor pentru ca la noi tehnica militara e de pe vremea comunistilor https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/starea-militarilor-raniti-in-accidentul-din-arges-3-soldati-au-murit-si-9-sunt-raniti-dupa-ce-camionul-lor-a-cazut-in-rapa.html
    • Like 7
    • @ Lucian Baciu
      O cazut camionul in rapa din cauza camionului , drumului sau a soferului. Si chiar daca ne inarmam , trebuie neaparat doar second-hand? Majoritatea tarilor isi produc proprile arme , doar tarile din lumea a -3 a cumpara ce cumparam noi. F 16 sunt de mult depasite dar noi le cumparam ca noi. Si pana la urma cu cine ne razboim? Ma indoiesc tare ca Rusia ar ataca o tara NATO. Si daca ne-ar cucerii vreo tara ar fi mai rau decat capusele din parlament?
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      a cazut din cauza franelor
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      blindatele piranha, corvetele, sistemul patriot sunt toate noi. unele vor fi asamblate in tara. altele vor avea elemente produse in tara.
      din pacate nu cred ca avem bani de f35, dar migurile trebuie inlocuite si, din ce inteleg, avioanele f16 achizitionate vor fi modernizate in tara. unde e problema?
      • Like 4
    • @ Lucian Baciu
      De ce trebuie inlocuite Mig-urile, cand ultimele tipuri de Mig-uri si mai ales Suhoi-urile sunt net superioare oricarui avion american?!...Fiindca asa vor "partenerii nostri strategici"?....Haida, de!
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Se ,povesteste ca;
      --- In Romania dupa anii 89 ,s-a distrus si furat ,valori economice ,,,mcu mult chiar foarte mult ,decat pagubele produse Romaniei de cele 2 raqzbioaie mondiale !
      --Oare asa sa fie ? Cred ca da , ma gandesc la cele 1245 de foaste Intreprinderi si Fabrici distruse si furate din Romania !! Asa o fi !
      • Like 0
  • Paul check icon
    Achizițiile militare făcute cu cap, adică astfel încât sa profite și companii românești sunt binevenite in condiții de criza, reprezentând pe lângă investițiile in infrastructura o modalitate a statului de a susține economia naționala.
    Un stat inteligent se comporta aciclic, adică se împrumuta și investește in situații de criza și plătește împrumuturile in condiții de creștere economică.
    • Like 4
    • @ Paul
      Unde vi se pare că ar fi interesul statului român ca "să profite și companii românești"? Până una, alta au închis toate pieţele şi au lăsat deschise toate hipermarketurile. Nu am înţeles nici până acum de ce îmbulzeala din hipermarketuri este mai puţin periculoasă în pandemie decât îmbulzeala din pieţele româneşti. Aşa că şi de se vor face în ţară, statul român va pupa în cel mai bun caz impozitele pe salarii şi se va bucura că muncitorii vor cheltui banii pe aici. În rest, ca şi până acum.
      • Like 0
    • @ Andrei Oroban
      omul zice de industria militara si i se raspunde cu "spermarketuri". pai de piete si spermarketuri erea vorba?
      • Like 0
    • @ Paul
      Faptul ca;
      -- Romania ,a vandut rezervele ,,strategice ,, energie , petrol , obiective importante ca F-ca de Apa Grea, etc, etc, Nu sunt potrivite ptr o stare de criza ,
      -- Este foarte important ca rezervele strategice , sa fie in stapanirea si exploatarea , prorietarului de drept ! Normal ? Cat ,priveste imprumutirile ,asa este, Te imprumuti la vremuri de criza ,si platesti la crestere econimica . Logic. Dar si imprumuturile ,daca le facem ,sa ,poata fura unii baieti ,,dastepti , este foarte rau !
      • Like 0
    • @ Lucian Baciu
      ERa ,vorba de ,criza finaciara, si de unde se pot compensa banii necesari la buget,ptr , trecerea peste criza, !! Si posibilitati sunt ,destule ,dar ne trebuie , ---UN ,,ALEXANDRU IOAN CUZA ,CARE SA FACA, Marea Reforma , inclusiv ,Marea Secularizare, !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult