Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Întinzându-se mai mult decât este plapuma, guvernul trebuie să găsească rapid un pled pentru picioarele rămase pe afară, în frig. Și se împrumută, amanetând viitorul copiilor noștri

Oameni pe strada - 2024

Foto: Radu Razvan / Alamy / Profimedia

Guvernul vrea să împrumute de pe piață luna aceasta suma de 7 miliarde de lei. De fapt, nu vrea. Este obligat să o facă, pentru că toate cheltuielile statului neacoperite de taxe și alte „venituri” nu au din ce să fie plătite. Întinzându-se mai mult decât este plapuma, guvernul trebuie să găsească rapid un pled pentru picioarele rămase pe afară, în frig. Și se împrumută.

De fapt, noi suntem cei care ne împrumutăm. Cam cu 80 de euro/persoană, adică vreo 320 de euro/ familie (2 adulți, 2 copii). Ar trebui, citind asta, să privim în ochii copiilor noștri. Și, pentru că nu prea avem o reacție la așa ceva, aprobând tacit acest model păgubos, să recunoaștem cu toții că nu avem nicio problemă cu asta. Că nu ne interesează viitorul lor. Și că termenul scurt este mai important. Pe termen lung suntem toți morți, nu-i așa?

Când se împrumută, statul ia din banii pentru investiții private. Fie direct, fie prin dobânzile prohibitive care nu au cum să scadă cu statul călare pe sursele de finanțare. Oricum dobânzile de la noi sunt deja mai mari față de multe țări din Piața Unică cu care ar trebui să concurăm în materie de competitivitate. De vină fiind băncile, desigur. Fără investiții în mediul privat, nu apar și nu se dezvoltă locuri de muncă. Viitorul copiilor noștri îndatorați de noi este și mai sumbru. Nu se dezvoltă producția locală și importăm tot mai mult din ce nu mai producem. În plus, plătim mereu prețuri mai mari și mai volatile decât alții.

Evident, discuțiile electorale le purtăm pe lângă acest subiect. Și alte subiecte. E mai important să știm ce mai mănâncă, cu ce se îmbracă și ce istoric au aleșii noștri și nu ce soluții au la această fundătură.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ceb check icon
    ...."noi suntem cei care ne împrumutăm". Nu prea: se "imprumuta" numai categoriile sociale vulnerabile, ce conteaza numai la numaratoarea voturilor. Neo-aristocratia parlamentara, noua clasa conducatoare, are statut "special", ce-i permite sa bage adanc mana in buzunarul statului pentru diverse "nevoi nenominalizate". Legal! Pentru ei si urmasii lor, urmeaza epoca de huzur si va exista intotdeauna suficienta "plapuma". N-au ce sa-si reproseze cand se uita in ochii copiilor lor, pentru ca le asigura cel mai luminos viitor posibil.
    • Like 1
    • @ ceb
      Solutia ar fi ;
      ;Reducerea aparatului administrativ din toate institutiile Statului , secretari de Sata-n Stat, etc,,
      ---Reducerea pensiilor nesimtite pana la limita bunului simt adica pe principiul contributivitatii ,,
      -- Implicarea celor de la ANAF in colectarea datoriilor catre Stat , tva ,taxe-impozite ,etc,,
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Nu-i nicio problema ca de la anul se va introduce impozitul progresiv astfel ca statul va incasa direct peste 60% din ceea ce produce salariatul la care se mai adauga TVA si alte taxe locale. Mediul privat trebuie sa devina un sclav fiscal care sa duca in spate feudalii de la stat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult