Foto: Radu Razvan / Alamy / Profimedia
Guvernul vrea să împrumute de pe piață luna aceasta suma de 7 miliarde de lei. De fapt, nu vrea. Este obligat să o facă, pentru că toate cheltuielile statului neacoperite de taxe și alte „venituri” nu au din ce să fie plătite. Întinzându-se mai mult decât este plapuma, guvernul trebuie să găsească rapid un pled pentru picioarele rămase pe afară, în frig. Și se împrumută.
De fapt, noi suntem cei care ne împrumutăm. Cam cu 80 de euro/persoană, adică vreo 320 de euro/ familie (2 adulți, 2 copii). Ar trebui, citind asta, să privim în ochii copiilor noștri. Și, pentru că nu prea avem o reacție la așa ceva, aprobând tacit acest model păgubos, să recunoaștem cu toții că nu avem nicio problemă cu asta. Că nu ne interesează viitorul lor. Și că termenul scurt este mai important. Pe termen lung suntem toți morți, nu-i așa?
Când se împrumută, statul ia din banii pentru investiții private. Fie direct, fie prin dobânzile prohibitive care nu au cum să scadă cu statul călare pe sursele de finanțare. Oricum dobânzile de la noi sunt deja mai mari față de multe țări din Piața Unică cu care ar trebui să concurăm în materie de competitivitate. De vină fiind băncile, desigur. Fără investiții în mediul privat, nu apar și nu se dezvoltă locuri de muncă. Viitorul copiilor noștri îndatorați de noi este și mai sumbru. Nu se dezvoltă producția locală și importăm tot mai mult din ce nu mai producem. În plus, plătim mereu prețuri mai mari și mai volatile decât alții.
Evident, discuțiile electorale le purtăm pe lângă acest subiect. Și alte subiecte. E mai important să știm ce mai mănâncă, cu ce se îmbracă și ce istoric au aleșii noștri și nu ce soluții au la această fundătură.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
;Reducerea aparatului administrativ din toate institutiile Statului , secretari de Sata-n Stat, etc,,
---Reducerea pensiilor nesimtite pana la limita bunului simt adica pe principiul contributivitatii ,,
-- Implicarea celor de la ANAF in colectarea datoriilor catre Stat , tva ,taxe-impozite ,etc,,