Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Întinzându-se mai mult decât este plapuma, guvernul trebuie să găsească rapid un pled pentru picioarele rămase pe afară, în frig. Și se împrumută, amanetând viitorul copiilor noștri

Oameni pe strada - 2024

Foto: Radu Razvan / Alamy / Profimedia

Guvernul vrea să împrumute de pe piață luna aceasta suma de 7 miliarde de lei. De fapt, nu vrea. Este obligat să o facă, pentru că toate cheltuielile statului neacoperite de taxe și alte „venituri” nu au din ce să fie plătite. Întinzându-se mai mult decât este plapuma, guvernul trebuie să găsească rapid un pled pentru picioarele rămase pe afară, în frig. Și se împrumută.

De fapt, noi suntem cei care ne împrumutăm. Cam cu 80 de euro/persoană, adică vreo 320 de euro/ familie (2 adulți, 2 copii). Ar trebui, citind asta, să privim în ochii copiilor noștri. Și, pentru că nu prea avem o reacție la așa ceva, aprobând tacit acest model păgubos, să recunoaștem cu toții că nu avem nicio problemă cu asta. Că nu ne interesează viitorul lor. Și că termenul scurt este mai important. Pe termen lung suntem toți morți, nu-i așa?

Când se împrumută, statul ia din banii pentru investiții private. Fie direct, fie prin dobânzile prohibitive care nu au cum să scadă cu statul călare pe sursele de finanțare. Oricum dobânzile de la noi sunt deja mai mari față de multe țări din Piața Unică cu care ar trebui să concurăm în materie de competitivitate. De vină fiind băncile, desigur. Fără investiții în mediul privat, nu apar și nu se dezvoltă locuri de muncă. Viitorul copiilor noștri îndatorați de noi este și mai sumbru. Nu se dezvoltă producția locală și importăm tot mai mult din ce nu mai producem. În plus, plătim mereu prețuri mai mari și mai volatile decât alții.

Evident, discuțiile electorale le purtăm pe lângă acest subiect. Și alte subiecte. E mai important să știm ce mai mănâncă, cu ce se îmbracă și ce istoric au aleșii noștri și nu ce soluții au la această fundătură.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ceb check icon
    ...."noi suntem cei care ne împrumutăm". Nu prea: se "imprumuta" numai categoriile sociale vulnerabile, ce conteaza numai la numaratoarea voturilor. Neo-aristocratia parlamentara, noua clasa conducatoare, are statut "special", ce-i permite sa bage adanc mana in buzunarul statului pentru diverse "nevoi nenominalizate". Legal! Pentru ei si urmasii lor, urmeaza epoca de huzur si va exista intotdeauna suficienta "plapuma". N-au ce sa-si reproseze cand se uita in ochii copiilor lor, pentru ca le asigura cel mai luminos viitor posibil.
    • Like 1
    • @ ceb
      Solutia ar fi ;
      ;Reducerea aparatului administrativ din toate institutiile Statului , secretari de Sata-n Stat, etc,,
      ---Reducerea pensiilor nesimtite pana la limita bunului simt adica pe principiul contributivitatii ,,
      -- Implicarea celor de la ANAF in colectarea datoriilor catre Stat , tva ,taxe-impozite ,etc,,
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Nu-i nicio problema ca de la anul se va introduce impozitul progresiv astfel ca statul va incasa direct peste 60% din ceea ce produce salariatul la care se mai adauga TVA si alte taxe locale. Mediul privat trebuie sa devina un sclav fiscal care sa duca in spate feudalii de la stat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult