O noapte violentă și haotică în Turcia s-a încheiat cu peste 200 de morți în urma unei tentative de lovitură de stat, iar președintele Recep Tayyip Erdogan și-a făcut apariția la primele ore ale dimineții de sâmbătă după câteva ore de incertitudine, relatează CNN.
Cel puțin 754 de persoane au fost arestate în urma tentativei de lovitură de stat, potrivit agenției de presă Anadolu, care a citat ministerul de interne. Peste 30 de ofițeri de armată superiori au fost suspendați.
Cel puțin 42 de persoane - cea mai mare parte ofițeri de poliție - au fost uciși la Ankara într-un schimb de focuri cu un elicopter în apropierea complexului parlamentului, potrivit NTV, care a citat biroul procurorului general. Circa 1.000 de persoane din Istanbul și Ankara au fost spitalizate după o noapte de violență care a zguduit întreaga țară.
Lovitura de stat militară din Turcia se pare că a eșuat sămbătă dimineață. Puciștii au încercat să îl înlăture pe președintele Recep Tayyip Erdogan, acuzându-l de subminarea tradițiilor seculare ale țării.
UPDATE Gulen a respins, într-un interviu, acuzațiile președintelui turc și a sugerat că Erdogan ar fi pus în scenă tentativa de lovitură de stat. El a condamnat, de asemenea, tentativa de lovitură de stat, spunând: „Acum, că Turcia este pe calea către democrație, nu se poate întoarce."
UPDATE Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a cerut președintelui Barack Obama, într-un discurs public în Istanbul în fața unei mulțimi de susținători, să ia măsuri pentru arestarea clericului Gulen și să îl extrădeze în Turcia, unde imamul să fie confruntat cu acuzații legate de tentativa de lovitură de stat, potrivit CNN Turk, preluat de The Guardian.
Erdogan a spus că în cazul în care SUA și Turcia sunt cu adevărat aliați strategici, atunci președintele american îl va ajuta cu privire la extrădarea imamului exilat, care trăiește în Pennsylvania.
UPDATE Un judecător al Curții Constituționale și comandantul Armatei a doua au fost arestați, potrivit postului de televiziune NTV, citat de AFP.
UPDATE Autorităţile turce au înlocuit din funcţie 2.745 de judecători, după lovitura de stat eșuată. De asemenea, au mai fost schimbați și cinci membri ai Curții Supreme.
UPDATE Sute de manifestanți fluturând steagul Turciei protestează lângă Parlamentul din Ankara împotriva tentativei de lovitură de stat, în timp ce parlamentarii se pregătesc de o reuniune de urgență, potrivit AP.
(Foto Guliver/Getty Images)
UPDATE Un elicopter militar turc a aterizat sâmbătă la prânz pe aeroportul elen Alexandroupolis, iar cei opt membri ai echipajului au solicitat azil politic. Autoritățile de la Ankara au cerut guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari turci, a anunțat pe Twitter șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu.
UPDATE Cancelarul german Angela Merkel a condamnat tentativa de lovitură de stat militară din Turcia și a declarat că Berlinul este de partea celor care apără democrația și statul de drept în Turcia.
(Foto Guliver/Getty Images)
UPDATE Peste 100 de români vor fi repatriați din Istanbul cu o cursă Tarom preconizată pentru sâmbătă la ora 18:35, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
UPDATE Clericul musulman Fethullah Gulen a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat, potrivit The Guardian, care citează Reuters. Potrivit unei declarații a clericului, difuzată de Reuters, Gulen a spus că „neagă categoric" acuzațiile potrivit cărora ar fi avut legătură cu organizarea tentativei de lovitură de stat, argumentând că puterea ar trebui câștigată prin alegeri libere și corecte. De asemenea, el a caracterizat acuzațiile făcute de Erdogan drept „jignitoare".
UPDATE Premierul Binali Yildirim: „Orice țară care îl adăpostește pe clericul musulman Fethullah Gulen va fi considerată în război cu Turcia”. Clericul Gulen, considerat de autorităţile turce ca fiind responsabil de tentativa de lovitură de stat, trăieşte în Statele Unite. El a condamnat lovitura de stat.
UPDATE Președintele Erdogan a trimis un SMS compatrioţilor săi în care le cere să apere democraţia și pacea. Mesajul îl are ca expeditor pe „RT ERDOGAN” şi este semnat cu numele întreg al preşedintelui, Recep Tayyip Erdogan, scrie The Guardian.
UPDATE British Airways a anulat toate zborurile către și dinspre Turcia.
UPDATE Un grup antiguvernamental a preluat controlul asupra unei fregate, iar șeful forțelor navale a fost luat ostatic, potrivit Reuters.
UPDATE Numărul persoanelor decedate în urma tentativei de lovitură de stat a urcat la 265: 161 de civili, soldați, polițiști și 104 puciști. Numărul răniților este în prezent de 1.440 de persoane.
UPDATE Întrebat dacă reintroducerea pedepsei cu moartea este o opțiune în cazul celor care au participat la tentativa de lovitură de stat, premierul Yildirim a declarat că guvernul turc va lua în considerare schimbări legislative. El a spus că pedeapsa cu moartea nu este prevăzută în constituție, dar vor fi luate în considerare modificări legislative, potrivit The Guardian.
UPDATE Un total de 1.563 militari au fost reținuți în Turcia, mulți dintre ei sunt tineri soldați, potrivit unei surse citate de CNN. Premierul turc vorbește de 2. 839 militari turci reținuți, de la simpli soldați până la ofițeri de grad înalt, a spus oficialul turc.
UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că echipa Consulatului General al României la Istanbul, care s-a deplasat la Aeroportul Internațional Ataturk, oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia, în funcție de necesități, fiind stabilite două puncte de adunare/informare. MAE a precizat că nu se înregistrează victime sau răniți în rândul cetățenilor români aflați în Turcia.
UPDATE Tarom ia în calcul anularea zborului RO 263 către aeroportul Ataturk, de sâmbătă, ora 16:25, în condițiile în care informația primită de la reprezentantul companiei la Istanbul este că la această oră nu există la aeroport poliție de frontieră, iar la turnul de control nu sunt controlori de trafic, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Tarom.
Erdogan i-a acuzat pe organizatorii tentativei de lovitură de stat că au vrut să îl asasineze, bombardând hotelul unde era cazat, relatează AFP.
„Voi sta alături de poporul meu şi nu voi preda ţara forţelor de ocupaţie”, a declarat el în primul discurs rostit după întoarcerea la Istanbul. Vineri noapte presa străină relata că preşedintele ar fi încercat să fugă în Germania, dar nu a primit dreptul să aterizeze.
Erdogan, care a revenit la Istanbul sâmbătă, în primele ore ale dimineții, din stațiunea Marmaris unde se afla în vacanță, a declarat că tentativa de lovitură de stat a fost un act de „trădare", realizat de „o minoritate din cadrul forțelor noastre armate" care nu suportă unitatea țării, scrie The Guardian. Președintele a fost întâmpinat la aeroportul din Istanbul de o mulțime de susținători.
Președintele Erdogan a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor „plăti scump”.
„O parte dintre vinovaţi au fost arestaţi deja, noi arestări sunt în curs”, a declarat șeful statului turc, recunoscând, însă, că nu ştie unde se află şeful Statului Major. Anterior, puciştii au anunţat că şeful Statului Major a fost arestat.
În imaginile de mai jos difuzate de CNN se observă cum militari turci se predau pe Podul Bosfor pe care îl ocupaseră în tentativa de lovitură de stat.
Erdogan a fost ales prim-ministru în 2003. Sub conducerea sa, Turcia a devenit un centru de putere în Orientul Mijlociu. Mandatul său de premier s-a terminat în 2014, iar normele partidului său l-au împiedicat să obțină un al patrulea mandat.
Apoi el a candidat pentru cea mai înaltă funcție în stat și a câștigat. Odată ajuns în fruntea Turciei el a încercat să schimbe constituția astfel încât președintele țării să aibă o mai mare putere în stat. Sub Erdogan, religia a început să joace un rol mai important în Turcia, care este o țară în mare parte seculară. Erdogan a fost activ în cercurile islamice, în anii 1970 și 1980.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.