Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Întoarcerea Regelui și cum va muta Președintele să câștige țara de la mijloc

Am tot ezitat să scriu despre întoarcerea Regelui. Doliul național a fost interpretat în tot felul de moduri. Probabil că este firesc. Cea mai mare parte dintre noi am recunoscut în Regele nostru un lider național. Și de aceea cred că cel mai bun mod de a-l onora pe Rege și întoarcerea sa acasă pentru totdeauna - este să îi urmăm modelul. Regele nostru a fost un Rege bun pentru că a fost un lider - cetățean. Responsabilitatea sa principală nu a fost să se bată pentru dreptul său, ci să lupte pentru statul de drept și dreptul cetățeanului.

Și acum, când statul de drept e mai amenințat ca oricând și locul liderului este liber – ne uităm către Președinte. 

Nu sunt politolog. Dar în ultimii vreo 20 de ani am o perspectivă profesională de comunicare și brand din a privi mișcările valurilor sociale. Și cred că Președintele, prin prisma laturii sale de om politic contemplă „cu foarte mare atenție” cum zice, felul în care se mișcă societatea noastră.

Se pare că avem o tradiție națională de luptă „cu forțele întunericului” în luna decembrie. Iar în decembrie 2017 nu mai suntem cu sutele de mii în stradă ca la Revoluția noastră sau ca anul trecut. Cel puțin pe moment. Dar are loc o evoluție foarte importantă din stradă către spațiul media. Au loc fie mișcări cetățenești limitate ca număr, dar de tip guerilla sau „stunt” – cu intenția clară de a ajunge în prim planul media. Sibiul a inspirat astfel de mișcări care au fost apoi preluate în București, Cluj, Galați, Bârlad, Iași, Constanța, Arad, Timișoara, Rădăuți.

Pro - Cel mai mare trust media cu acoperire națională începe să descopere în termeni din ce în ce mai tranșanți grozăviile din conținutul și procesul legislativ ce vin la pachet cu așa-zisele ”„legi ale justiției” ale Guvernării 13 (cum ce este Guvernarea 13? Este ghinionul României).    

Mii de oameni cu expertiză în domeniu legislativ – cu mare potențial de a influența opinia publică – s-au alăturat protestelor. Au început magistrații din mai multe orașe, au continuat studenții în Drept din mari centre univesitare. Polițiștii au anunțat că se vor alătura magistraților.

Aceste mișcări țintesc acel strat social consistent de nehotărâți. Sau de hotărâți în nehotărârea lor. Nu i-au mișcat nici protestele, nici ultimele alegeri la care ei au fost cei 60% absenți. Ultima dată i-am văzut,măcar pe o bună parte dintre ei, intrând în joc la prezidențialele de acum 3 ani, când chiar s-au enervat. Probabil ăsta o fi declanșatorul și acum ca nehotărâții de la mijlocul terenului să intre iar în joc.

Mijlocul terenului este un ținut iluzoriu. Este simplu ce se va întâmpla la începutul lui 2018. Fie rămânem o democrație – cu toate imperfecțiunile sale, dar democrație – fie ne căptușim cu o dictatură în care politicienii actualei puteri vor dispune discreționar și sfidător de banii noștri și în general cam de toată țara. Fără să poată fi trași la răspundere. Nu există o cale de mijloc, cum nu va exista o țară de mijloc pentru nehotărați. Ori România, ori Românica, ne întoarcem la vorba mai veche a lui CTP.

Președintele așteaptă. Sau în orice caz este mai de grabă discret. Cumva el a reușit să îi acceseze odată – cu un merit personal mai mare sau mai mic, dar i-a accesat pe nehotărâți. El știe că la ei este cheia. Pentru că indiferent de măsurile procedurale pe care le poate lua Uniunea Europeană ca răspuns la grozăviile Guvernării 13, cheia în care vom citi viitorul țării noastre este la acei 60% de hotărâți în nehotărârea lor. Se vor enerva din nou? Probabil asta e unul din lucrurile pe care le așteaptă Președintele, reușind la rândul său să îi irite pe cei care îngheață în stradă. Și probabil, după ce pachetul de legi ale Justiției, îi va ateriza pe masă spre promulgare îi vor furniza și muniție în spațiul de comunicare să îi activeze pe cei 60% și o întrebare foarte clară pentru Referendumul cu care cred că va începe 2018:

„Doriți ca prin adoptarea noilor propuneri de legi ale Justiției, România să devină o dictatură parlamentară?”

Da sau NU?  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cmd cmd check icon
    Mnah, analiza e putin gresita in sensul ca nu suntem la o partida de poker, cu carti castigatoare, cu oameni providentiali, cu miscari PERMANENT castigatoare! Suntem angajati intr-o lupta de gherila permanenta si asta ne e cel mai greu sa intelegem. Nici Iohanis, nici Regele, nici "the mother and the fathe of za" referendum nu ne vor scapa de ciuma,,,complet. E ca un cancer care se manifesta agresiv - acum suntem aproape de metastaze. S-ar putea sa avem norocul sa trecem printr-o operatie si sa-l indepartam (de fapt la asta speram). Chiar si asa, va trebui tratament de foarte lunga durata (toata viata), va trebui luptat permanent si desi multi cred asta si altii ne promit - nu exista doctori care ne pot vindeca complet de boala asta.
    Ghinionul nostru e ca: suntem "jucatori de moral", luptam putin, inca mai credem in oameni si mutari providentiale, nu ne luam medicamentele. Cand se va reusi o schimbare de paradigma de jos in sus, cand lumea isi va da seama ca suntem pe buza prapastiei si suntem gata sa cadem in ea, cand vom incepe sa apreciem valorile nu smecheria,munca - nu hotia, cand..... Istoria de pana acum ne-a demonstrat ca pentru romani treaba asta e foarte grea, daca nu imposibila. Avem cateva calitati care ne diferentiaza de alte popoare, dar o multime de defecte.
    Eu voi lupta!
    • Like 0
  • check icon
    Locuiesc și casatorit cu o japoneza in Japonia. Dar nu pot sa stau pe margine, fără sa comentez ce se întâmplă in ROU. Hoții și infractori de parlamentari care nu i-am votat persoanal, deoarece nu se afla pe ștampila pe de vot. Deși am votat pe cel/cei preferabil care sa protejeze ROU și sa aducă pe drumul cel bun.
    Asa dar beneficiari și pensionari au decis numeric soarta ROU și suportam consecințele decizii lor. M-a și mă doare că nu-i e responsabilitate morala și patriotica din partea PSD+ADL+UDMR, care sau dovedit ca lider și partizani lor sunt infractori legali cu decizii definitive in Instanțe. Acum ei construiesc sa-și spele deciziile in Instanțe și cele care urmează sa le comită in mod legal după forma legi penale care vor s-o legalizeze.
    E dezastru complet si inuman care sunt la putere doar sa-și protejeze viețile personale și nu a tuturor.
    Trebuie eliminați de la conducerea ROU și consficat tot ce nu dovedesc, ca au obținut legal.
    Blestemați sa fie cei din PSD+ADL+UDMR pentru răutatea lor față poporul Roman.
    • Like 1
  • Cred ca mai e o arma, insuficient folosita: ridiculizarea nenorocitilor care-si bat joc de noi. S-ar putea sa doara mai rau decat daca sunt luati in serios. Citem "Manuitorii de bani" si mi-am dat seama ca atunci cand esti de rasul lumii e mai greu sa te faci ascultat; posibil ca si sustinatorii sa se mai gandeasca inainte de a-i ridica in slavi. Nici nu- greu sa caricaturizezi mitocani ca Nicolae, Radulescu, Stefanescu. Iordache s-a descurcat perfect si singur. Am avea nevoie de mai multi Dragos Patrar si mai rai, daca se poate, in media si pe strazi. Lumea a obosit, s-a saturat, si probabil ca nu mai are chef de glume, dar ar trebui sa doara cand starnesti ironii, sarcasm si bataie de joc.
    • Like 0
  • Nu conteaza rezultatul unui referendum ! Parlamentul NU va lua in considerare referendumul , in consecinta, rezultatul practic va fi nul !
    Iohannis poate stringe linga el si 90% din populatie, atita timp cit populatia demonstreaza pasnic rezultatele practice vor fi nule !! Psd-ul a pornit pe un drum fara intoarcere, nu-l mai poate opri nici macar o tara intreaga prin metode democratice !
    Se va ajunge la suspendarea presedintelui, indiferent de rezultatul oricarui referendum, indiferent de numarul manifestantilor pasnici din tara.
    Nu mai cautati solutii democratice la probleme a caror rezolvare nu mai depinde de democratie ! E inutil !
    E absurd sa distrugi o dictatura parlamentara prin metode democratice !
    E ABSURD !
    Romania e in razboi , iar in razboi rasuna armele , diplomatia tace , democratia se suspenda .
    • Like 1
  • Și totuși, instituțiile par anesteziate, nu înțeleg de ce nu constată că un grup de parlamentari s-a organizat în grup infracțional care încalcă flagrant legea ! Cel mai la îndemână exemplu, acum, este înfiorătoarea cătăniciu, care deși are o sentință civilă care-i interzice să fie parlamentar, grație votului celor din grupul infracțional organizat, e totuși parlamentar, prin încălcarea legii. Cum nimeni nu e mai presus de lege, aștept mascații să-i ridice pe toți cei care au votat să fie încălcată legea! Și se va dovedi că în majoritatea cazurilor de fraudare, parlamentarii sunt aceeași...
    • Like 3
  • Curăţarea clasei politice de personaje fără probitate nu are legătură cu forma de guvernământ a României. Noi, cetăţenii trebuie să ne asumăm votul cu toată răspunderea. Este adevărat că puţin înseamnă mult pentru unii, însă cu actuala clasă politică puţin înseamnă de fapt deloc. Majestatea sa poate servi drept model pentru o renaştere individuală, prin comparaţie vom obţine criterii foarte utile privind liderii propuşi de către partidele politice actuale. Nu putem fi captivii unei clase politice lipsită de scrupule şi de moralitate, indiferent dacă trăim într-o republică sau într-o monarhie.
    • Like 3
  • Daca la referendumul pe tema statului de drept - 'asul din maneca presedintelui' , de parca am fi la o partida de carti in care miza este Romania - va fi folosita intrebarea din finalul articolului sau 'variatiuni' pe aceeasi tema, atunci referendumul va fi sortit esecului prin neprezentare. Cred ca singura intrebare mobilizatoarea si de forta va fi "Pentru intarirea statului de drept vreti o Constitutiei noua?".
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult