Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Întreaga planetă este dependentă de China. Însă ce se întâmplă când fabrica Planetei, China, se oprește?

Coronavirus China

Foto: Guliver/ Getty Images

În data de 3 februarie 2020, autoritățile chineze au transmis companiilor ce își defășoară activitatea în 24 de provincii să nu își reia activitatea mai devreme de 10 februarie 2020, din cauza crizei coronavirusului. În 2019, aceste regiuni au produs peste 80% din PIB-ul Chinei, fiind responsabile pentru un procent de 90% din exporturile statului asiatic. Drept urmare, blocarea activității economice ar putea avea un impact semnificativ asupra creșterii economice și comerțului international.

Bursele din China au înregistrat cea mai severă corecție din ultimii 8 ani. Indicele bursier Shanghai Composite (SHCOMP) a înregistrat o scădere de 7,7%, în timp ce bursa din Shenzen a scăzut cu 8,5%. În total, pierderile de pe bursele din China au depășit 445 de miliarde de dolari. Yuanul, moneda Chinei, a scăcut cu 1,7%, cursul depășind 7 yuani pentru 1 dolar american. Pentru a tempera temerile investitorilor, guvernul Chinei a luat decizia de a injecta 173 de miliarde de dolari în piață, pentru a asigura lichiditatea din sistemul bancar.

Conform unui articol publicat de către NY Times, guvernul chinez a secretizat informațiile legate de răspândirea virusului, secretizând toate datele aferente și reducându-i pe medici la tăcere, fapt ce a permis ca virusul să se extindă cu rapiditate în zona Wuhan și apoi în regiunile vecine.

Economia globală este interconectată, iar rapiditatea cu care guvernul chinez va reuși să oprească răspândirea viruslui va oferi măsura pierderilor de vieți umane și a daunelor produse economiei.

Asistăm, astfel, la efectele negative ale dependenței de o locație unde au fost delocalizate capacități de producție din Vest către Est. În acest moment, companiile occidentale sunt direct afectate de faptul că producția de bunuri este dependentă de o singură locație. O blocare a Chinei înseamnă o blocare a comerțului international și a afacerilor. O blocare a Chinei va produce efecte negative întregului lanț economic, începând cu producția, transportul bunurilor, distribuția, stocarea acestora, sectorului de retail și clienților finali.

În 2019, China a înregistrat exporturi de peste 2,5 trilioane USD, iar importurile au fost de cca. 2,13 trilioane USD, reprezentând un excedent comercial de 360 miliarde USD. PIB-ul Chinei depășește 13,6 trilioane USD. Exporturile de bunuri și servicii ca procent din PIB reprezintă 19,51%, procentul aferent importurilor de bunuri și servicii, ca pondere în PIB, este de 18,73%.

Principalii parteneri comerciali ai Chinei sunt următoarele țări (sume exprimate in USD):

Statele Unite – 584 miliarde

Uniunea Europeană – 574 miliarde

Japonia – 300 miliarde

Hong Kong – 287 miliarde

Coreea de Sud – 280 miliarde

Taiwan – 200 miliarde

Australia – 137 miliarde

Vietnam – 122 miliarde

Malaezia – 97 miliarde

Brazilia – 87 miliarde

China înregistrează deficit comercial, luând în considerare doar primii 10 parteneri comerciali, cu Japonia (29 miliarde USD), Coreea de Sud (74 miliarde USD), Taiwan (112 miliarde USD), Australia (54 miliarde USD), Malaezia (13 miliarde USD) și Brazilia (30 miliarde USD).

China importă din Japonia, Coreea de Sud și Taiwan, în principal tehnologie. Din Australia, Malaezia și Brazilia, statul asiatic importă materii prime și produse alimentare.

Însă valoarea cumulată a excedentelor comerciale înregistrate cu Statele Unite, Uniunea Europeană și Hong Kong ( Regiunea Administrativă Specială Hong Kong nu este inclusă în statistici alături de Republica Populară Chineză) depășesc 658 miliarde USD.

Economia chineză reprezintă, în momentul de față, cea mai mare vulnerabilitate pentru comerțul mondial, afectând întreg circuitul economic, începând cu exportatorii de materii prime, producătorii de bunuri și servicii, lucrătorii din fabricile chinezești, transportatorii, apoi lanțul de distribuție. Companiile conștientizează de abia acum cât de mult depind de China. 

Dar ce a dus la această dependență a companiilor din Occident, de China? Răspunsul este legat în mod special de discursul de lemn prin care consumatorii și acționarii erau informați privind optimizarea costurilor prin delocalizarea facilităților de producție în China, care va avea ca efect scăderea cheltuielilor și astfel marjele de profit vor fi substanțiale, costurile vor fi în acest fel optimizate, forța de muncă din China fiind ieftină și la dispoziția tuturor. În acest timp în reclame bine realizate curgeau imagini frumoase prin care ni se vorbea despre sustenabilitate, fără a se preciza ceva despre poluarea din China și faptul că în țările unde normele de poluare nu sunt respectate sau aplică standarde depășite, cota de profit va fi substanțial mai ridicată decât dacă produsele obținute ar proveni din Uniunea Europeană sau Statele Unite. Aceste decizii nu s-au bazat pe dezvoltare sau sustenabilitate, ci pe lăcomie și incompetență. China produce, la momentul actual, peste 30% din emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial. În același clasament, Statele Unite figurează cu 14,4% din emisii iar Uniunea Europeană cu aproximativ 10%.

Acest lucru este partial adevărat, întrucât costurile au scăzut, companiile au investit masiv în China. Bunurile produse in această țară au invadat piețele. Faceți un exercițiu, mergeți într-un magazin de produse textile sau electronice și încercați să gasiți produse care nu au eticheta Made in China. Probabil veți găsi puține astfel de produse, mare parte dintre electronice, textile, încălțăminte, produse de uz casnic, industriale, circuite electronice, procesoare, echipamente electrice și electronice, provin din China. Companii de prestigiu din vaste domenii de activitate au ajuns la un grad de dependență atât de ridicat de piața chineză, încât orice oprire a activității de producție din China, le poate afecta grav profitabilitatea și chiar funcționarea.

Întreaga planetă este dependentă de China. Trăim in 2020, bunurile circulă liber și pot ajunge rapid în orice parte a Planetei. Însă, ce se întâmplă când fabrica Planetei, China, se oprește? Cel mai probabil, comerțul international va încetini, criza actuală având potențialul de a produce recesiune și șomaj la mii de kilometri depărtare de granițele statului asiatic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred vcă nimic pe lume nici cea mai teribilă epidemie nu va putea opri această cursă a lăcomiei și ticăloșiei, atât a companiilor care au relocat producția în China fără să le pese de sistemul politic de acolo, cât și a lăcomiei și ticăloșiei guvernului chinez care profită de de munca epuizantă a unor chinezi robotizați și terorizați. Singurii perdanți suntem noi, consumatorii, deoarece după această criză, ca să recupereze timpul pierdut și companiile și guvernul chinez vor accelera ritmul, iar noi vom avea parte de produse și mai proaste și făcute mai de mântuială decât până acum. Practic dacă vrei să cumperi în România și în multe alte locuri ceva care nu e produs în China nu ai alternativă. Vă spun din proprie experiență. De mulți ani încerc să nu cumpăr marfuri din China în primul rând ca o formă de boicot personal - nu-mi place regimul politic de acolo și în al doilea rând pentru că sunt de proastă calitate și pentru că știu în ce condiții sunt produse acele mărfuri. În 90 la sută din cazuri nu reușesc să găsesc ceva care să nu fie făcut acolo și, mai mult, reușesc să irit pe toți vânzătorii care nu înțeleg de ce nu vreau să mă conformez trendului. Așa că, încă odată, nu cred că această epidemie de gripă sau ce o fi, va face ca măcar companiile ce și-au relocat producția în China să devină mai prudente pe viitor. Atâta timp cât noi, cumpărătorii, cumpărăm fără să clipim acele milioane de tone de gunoaie și acceptăm să fie risipite resurse prețioase pentru producerea lor nimic pozitiv nu se va întâmpla. Mă uit cu uimire cum ecologiștii se leagă de orice scamă neconformă cu principiile lor produsă în Europa sau America, dar despre poluarea din China și despre modul în care China poluează o lume întreagă nu zic nimic. Mă uit și-mi vine să cred o zicală de acum câteva decenii - ecologiștii sunt ca pătlăgica - verzi pe dinafară și roșii pe dinăuntru.
    • Like 3
  • Poate nu mai vedem in magazine MADE IN CHINA ca pe pâine mai lipsea sa scrie MADE in china!
    • Like 3
  • companiile occidentale au in lantul de productie multe servicii ca sa acopere locuri de munca. astfel pretul unui produs e marit artificial. cel mai des serviciu din costul unui produs este creditul. epidemia asta pare artificial creata, eu zic de chinezi. de ce? pai sa imaginam un scenariu cu ce se intampla dupa terminarea crizei gripei. din cauza opriri fabrici planetei, se va declansa o criza mondiala, facerile vor fi falimente pt ca afacerile nu vor putea include in pret pe langa serviciile de mai sus, costurile relocari productiei si a tehnologiei. nu vor avea nici specialistii deoarece deja avem presiune in piata muncii specializate. practic aceste cifre noi din pretul produsului occidental al vor face necumparabil de consumatorul occidental. dupa criza asta china va relua productia la aceleasi preturi pt produse. adica plastic iphone produs in state va costa 3000 usd si nu isi va permite 90% din piata sa-l mai achizitioneze pe cand cel produs in china se va putea vinde lejer cu 1000usd la un cost productie de 200 usd. adica profitul ala egoist va fi incasat de china. de fapt china a dat drumul la un virus si a pregatit premizele unei greve mondiale. iar burghezo mosierimea nu mai va avea in proprietate pt mult timp mijloacele de productie. le vor lua clasa muncitoare sub carmuirea noului comunism. asta merita sacrificiul catorva milioane de chinezi. si stalin si-a decimat populatia. nu e nimic nou sub soare. experimentul comunist sovietic a fost doar un preambul la o actiune globala. china o poate realiza. mie cam asa imi pare. comunismul e cea mai abrupta si eficienta cale spre totalitarism. intre fascism si comunism, comunismul e mai rapid. dar na no sa fie asa. o sa fie bine si roz
    • Like 0
  • Cind s-o opri n-are decit, ca io ma bucur. Io's de pe-acuma cu minecile suflecate sa-mi iau inapoi munca pe care patronii mei au plasat-o acolo si sa mi-o fac din nou, asa cum stiu eu, constiincios, sa-mi iau statutul de meserias inapoi, sa fiu respectata pentru munca mea si sa fac de-o pensie. Daca n-am fost in stare sa fac biznis, asa-mi trebuie. In fapt, eu le-as lua gitul bisnitzarilor care-au dus toata productia lumii in China.
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Sunt curios care sunt mai predispusi sa reziste la privatiuni in cazul unei crize, chinezii sau noi, care ne-am invatat cu un anumit grad de confort?
    Chinezii si-au propus ca in 2050 sa fie (si) laboratorul de cercetare si inovatie al lumii, nu doar uzina de productie. Si la cat investesc in R&D se pare ca vorbesc serios. E evident ca nu vor sa ramana o economie bazata doar pe lohn si mana de lucru ieftina.
    Cu alte cuvinte, daca nu vrem sa ne haleasca cu fulgi cu tot intr-o generatie trebuie sa ne trezim si noi (occidentalii) la realitate cat mai suntem in avantaj. Mie mi-ar fi groaza sa traiesc intr-o societate totalitara, in care omul e considerat o furnica lucratoare, care in plus are la dispozitie si cea mai avansata stiinta a planetei...
    • Like 2
    • @ Parerist
      maripos check icon
      Cati ani ai? Daca te-ai nascut inainte de 1970, ai mari sanse sa fi fost o "furnica lucratoare".
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Mai degraba China e dependenta de restul planetei, ca sa dea de lucru pentru 3 boluri deorez pe zi la miliardul lor de suflete. Pompeaza aproape toate resurselede materie prima din afara iar productia fara numar tot afara trebuie vanduta. Economiei mondiale de fapt i'ar prii mai mult cu o Chinà mai domolita vreo cativa ani buni. Ar scadea deficitele in balanta de schimb cu ei si s'ar crea.locuri de munca loco, in tarile care importa masiv de la ei.
    • Like 6
    • @ AlexisZ
      Dezvoltarea Chinei se bazează în principal pe dorința de profit mare pentru investitorii din vest, Japonia, Coreea de Sud și Australia, aceste state (democratice) nu au programe guvernamentale de păstrarea producției în țările lor. Principiul „democratic” de „libertate” a capitalului se aplică chiar în defavoarea statelor respective.
      • Like 1
    • @ AlexisZ
      In China ,se mamanca ,,orice misca ,,, gandaci ,sobolani ,, serpi , pisici ,caini ,( Iti vine scarba ,sa le afisezi ) , pasari de orice fel si rasa , etc etc,
      --Apoi sa nu uitam ca fondurile lor din FMI , sunt peste 60 % !!!!!
      -- In rest ,no koment !!
      • Like 1
  • mike mike check icon
    "Dar ce a dus la această dependență a companiilor din Occident, de China? Lăcomia și incompetența". Poate acum se vor trezi si gigantii economici si vor realiza ca trebuie sa aiba nu "back up" pentru afacerile lor. Nimeni nu spune sa nu ai fabrici in China, insa la fel de bine poti sa ai o parte din productie pe teritoriul UE sau SUA, in functie de companie. Insa, exista companii occidentale care produc exclusiv in China si doar proiecteaza tehnologiile in tara de origine. Apoi se mira Trump ca tehnologiile americane sunt copiate de chinezi si uneori chiar mai bune decat cele originale. Pai dupa ce ai produs decenii intregi in China toate tipurile de tehnologii, acum te miri ca te-au copiat? Pai asta fac chinezii-copiaza- si apoi produc mai ieftin decat tine generand profit dublu, odata prin productia pentru compania americana, iar apoi pentru ei prin productia de tehnologii proprii. Priviti doar la telefoanele inteligente: Huawei se bate de la egal la egal cu Apple.
    Problema apare atunci cand aceste companii vor sa-si implementeze tehnologiile in infrastructura occidentala, unoscut fiind faptul ca au legaturi cu guvernul chinez. N-ar fi nici o problema daca, de exemplu, ar fi detinute de guvernul australian, insa guvernul chinez este usor comunist si nu da doi lei pe libertatea de exprimare, drepturile omului sau clima. Insa, ce ne facem cu statele (UE) care accepta aceasta infrastructura 5G, in ciuda dovezilor clare oferite de serviciile de informatii europene (germane) si americane ca tehnologiile 5G chineze ar putea sa produca pagube majore in Occident?
    • Like 4
    • @ mike
      Parerist check icon
      Sunt curios, unde sunt dovezile impotriva Huawei?
      Sunt aproape convins ca amenintarea e reala (in sensul ca si chinezii incearca sau chiar reusesc sa spioneze toata lumea in aceeasi masura in care o fac si americanii), insa pana acum nu am vazut "scursa" nicio dovada. Ok, dpmdv e drept ca prefer sa ma spioneze americanii decat chinezii....
      Pe de alta parte UK nu e in pozitia sa se puna rau cu chinezii. Sau cu nimeni altcineva. Au nevoie de parteneriate, cu UE fac circ din motive de politica interna, cu US s-a dovedit pana acum wishful thinking, cu India deja si-au luat o tura de teapa, numai de o incordare de muschi cu chinezii nu mai au nevoie.
      • Like 1
    • @ Parerist
      mike mike check icon
      Insasi Merkel a fost averizata de seful BND (https://www.ft.com/content/f97731da-fa6f-11e9-a354-36acbbb0d9b6) si este doar un exemplu. Sunt sute de articole pe tema asta si dovezi, insa nu trebuie sa va conving eu aici. Intr-adevar, toata lumea spioneaza si depinde si cine o face, un guvern occidental sau unul comunist care nu respecta drepturile omului sau libertatea. De ce respingeti acest fapt? De ce nu vreti sa vedeti imaginea de ansamblu si sa depasiti bariera increderii in UE? UE nici macar nu este o putere militara pentru a avea macar dreptul de a judeca ce este bine sau rau. Este o Uniune aparata de SUA, deocamdata, iar America ii doreste numai bine. Cand 6 sefi de servicii secrete vin si iti spun ca o tehnologie poate sa puna pe butuci o natiune intreaga, iar tu ca lider eurpean sau cancelar german te faci ca nu vezi, este foarte grav si inseamna ca se formeza un stat in stat.
      Totusi, Romania judeca de doua ori inainte de a lua o decizie de securitate, iar acest lucru ne diferentiaza de altii.
      • Like 3
    • @ mike
      Parerist check icon
      Nu trebuie sa ma convingi, am spus de la inceput ca sunt convins ca amenintarile sunt reale. Am spus doar ca nu am vazut pana acum vreo dovada (din pacate nu pot citi articolul de pe FT).
      Prefer sa vad un articol cu sute de dovezi, decat sute de articole fara nicio dovada. Nu inteleg motivul pentru care trebuie tinute secrete dovezile.... daca loopholes sunt reale, toata lumea treubie informata ca sa poata lua masuri.
      • Like 2
    • @ Parerist
      mike mike check icon
      Din pacate, pericolul vine din faptul ca orice entitate comercială din China este obligată legal să pună la dispoziția serviciilor secrete toate datele care i se solicită. Astfel, corporatiile chinezesti sunt un fel de arma a guvernului chinez, un guvern comunist. In rest, tehnologiile Huawei poate sunt ieftine si bune, insa ramane de rezolvat partea politica. Dovezile sunt de ordin tehnic, si se refera la partea de software si de echipamente hardware, care toate pot reprezenta portite prin care se pot scurge date catre guvernul chinez. Imaginati-va ca la 5G nu vor fi conectate doar frigiderele sau telefoanele noastre, ci si infrastructura sensibila a tarilor NATO. Toate institutiile guvernamentale, bazele militare, centralele nucleare vor fi conectate la aceste echipamente si nimic nu va functiona fara ele.
      • Like 4
    • @ Parerist
      Problema serioasa este ,faptul ca;;
      --China detine 50% valoare din FMI !!! Restul ar fi al Fam ,,Rotschild , soros, etc etc,
      • Like 1
    • @ mike
      Intr-adevar d-le Mike ,asa este ,Tehnologia 5G , din pacate are multe efecte secundare negative, Se vorbeste ca ;
      --Tehnologia 5 G ,ar fi foarte nociva ptr viata albinelor, ,iar daca albinele vor disparea ,omenirea va disparea implicit ,deorece , 7-8 fructe- legume din 10 ,se datoreaza existentei albinelor, . Vor avea de suferit si oamenii ,Toate tehnologiile superavansate, au si efecte negative ,.
      • Like 2
    • @ mike
      Parerist check icon
      Ca sa aiba acces la piete, si companiile occidentale (in frunte cu GAFA) au facut pactul cu diavolul. Si in china, si in arabia saudita, etc, intri pe piata daca accepti conditiile puse de ei. De exemplu sauditii au cerut clar acces la datele utilizatorilor, chiar si daca sunt criptate. Singurii care au refuzat la momentul ala a fost blackberry, care routau toate comunicatiile criptat end-to-end prin propriile servere. Si ce s-a ales de ei?
      Centralele nucleare merg dinaintea inventarii internetului, iar rachetele nucleare dinainte inventarii telefonului fix cu taste..... De cate ori incerc sa aflu care e marea miza a tehnologiei 5G, dau vesnic peste aceleasi doua exemple: realitatea virtuala si masina conectata si autonoma. Cred ca o natiune care isi conecteaza centralele nucleare sau alta infrastructura critica in aceeasi retea unica in care se conecteaza frigiderele si jucatorii de minecraft, fara niciun sistem de redundanta bazata pe alt principiu tehnologic isi merita soarta.
      • Like 6
    • @ Parerist
      mike mike check icon
      In fine, daca vreti sa facem misto, putem face si misto de albine, legume, fructe. No problem. Apropo, pai daca sufera albinele si legumele, atunci cum naibii de permite UE instalarea de 5G pe teritoriul sau? Nu cumva este impotriva reglementarilor UE? Sau doar gandacul croitor trebuie protejat de lucrarile pentru atutostrazi?
      Pai da, dar unii spun ca Huawei nu va instala tehnologiile in "nucleul critic"/ "infrastructura critica" a unei tari, ci va deservi doar infrastructura periferica. Spuneti-mi si mie care este diferenta dintre cele doua zone intr-o retea 5G? Cum se pot delimita cele doua "zone" in 5G? Sau instalam Huawei doar pentru frigidere, iar pentru institutiile "sensibile" Ericsson? Nu exista o delimitare clara între fluxul de date care circula în zona critica („nucleu”) și în zonele periferice. O aberatie.
      • Like 2
    • @ mike
      Parerist check icon
      Eu nu înțeleg de ce te cerți cu mine, ca eu sunt de acord, am zis-o de la început. Infrastructura noastră critica nu trebuie sa fie vulnerabila nici fata de licuricii din est și nici măcar fata de ala de peste garla. Am spus doar ca dincolo de declarații politice n-am văzut o dovada concreta împotriva huawei (și atenție, nu fac confuzii între absenta dovezii și dovada absentei, sunt aproape sigur ca exista backdoors însă nu cred ca licuriciul portocaliu le-a identificat asa cum pretinde, iar dacă a făcut-o ar trebui să le facă publice nu sa le tina secrete).
      Am văzut în schimb multe dovezi ca gigantii digitali sunt predispuși la compromisuri, și ca banii contează mai mult decât orice drepturi și valori fundamentale.
      Cu albinele nu cu mine trebuie să te cerți. Și aici as vrea sa vad dovezi, mai ales ca să faci experiente pe albine e mult mai ușor decât pe oameni. Și eu sunt satul de oameni care vad doar pericole în orice noutate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult