Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Întrebarea micului patron ce realizează un venit din muncă corectă: „Cum se emite factura din perspectiva TVA?”

curatenie - pisica

Foto: Panthermedia / Profimedia

Am primit următoarea întrebare: „În luna iunie 2024 am înființat o societate cu răspundere limitată în România, neînregistrată în scopuri de TVA, la care am calitate de asociat unic și administrator. Societatea va factura servicii de curățenie în favoarea unor persoane fizice și juridice din Germania. Serviciile vor fi prestate efectiv de administratorul societății. Cum se facturează aceste servicii din perspectiva TVA?”.

Vom presupune că aceste servicii de curățenie se realizează în locațiile deținute/utilizate de beneficiari sau la domiciliul/gospodăria persoanelor fizice, iar toate aceste locații sunt spații fixe din Germania.

Din perspectiva TVA, acestea sunt servicii în legătură cu bunurile imobile, iar locul prestării de servicii din perspectiva TVA este locul bunului imobil în Germania, conform art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

În plus, societatea din România realizează aceste prestări de servicii cu personalul propriu sau cu alte persoane care o reprezintă, iar dacă acestea dețin și echipamente de lucru, se realizează un sediu fix din perspectiva TVA în Germania. Noi apreciem că societatea din România trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în Germania, va colecta TVA conform legislației din Germania și va depune declarațiile fiscale solicitate de statul german.

Aceste prestări de servicii nu sunt taxabile în România din perspectiva TVA. 

În practica de zi cu zi, în mod eronat, intenționat sau neintenționat, societatea din România obține un cod special de TVA și simulează facturarea unor servicii intracomunitare cu declararea acestor servicii intracomunitare în Declarația 390 și cu impozitarea veniturilor obținute doar în România.

Uneori, această procedură este impusă chiar de beneficiarii din Germania ce vor să aplice măsură de taxare inversă fără plata efectivă a TVA, dar noi nu considerăm corectă o astfel de procedură.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon