Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis a criticat Comisia Europeană pentru despăgubirile insuficiente primite de fermierii români: Trebuia să țină cont că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina

Klaus Iohannis - Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi, într-o conferință de presă la Bruxelles, modul în care Comisia Europeană a calculat despăgubirile pentru fermierii români, care au primit doar 10 milioane de euro, pe baza unor formule de calcul, fără negocieri. „E regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei Europene”, a afirmat Klaus Iohannis, scrie g4media.

„Situația se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă ajutoare. E posibil să nu fi fost gândite profund. E pe de altă parte foarte ciudat ca în aceste spețe să nu se negocieze nimic și să se utilizeze formule. Aceste probleme nu pot fi rezolvate contabilicește”, a spus președintele Klaus Iohannis, adăugând că la nivelul Comisiei Europene trebuia să țină cont de faptul că România „a făcut sacrificii uriașe pentru a înlesni exportul cerealelor din Ucraina”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că România a transmis Comisiei Europene, în timp util şi „cu rapiditate”, informațiile necesare pentru despăgubirile aferente fermierilor români, fără să aibă loc o negociere pentru stabilirea sumelor cuvenite.

Polonia a primit de la Comisia Europeană despăgubiri de 29,5 milioane de euro, Bulgaria - 16,75 milioane euro, iar România 10 milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de fluxul de cereale din Ucraina. România a fost una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele ucrainene, către portul Constanţa. Cerealele la preţ scăzut provenite din Ucraina, intrate în România în baza liberalizării temporare a comerţului Uniunii Europene cu Ucraina, au influențat piața românească de cereale, ducând la ieftinirea cerealelor producătorilor locali, care spun că riscă să ajungă în prag de faliment.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult