Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Iohannis, despre politicienii care se opun prelungirii stării de alertă: „În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost”. Șeful statului a revenit ulterior cu scuze

Klaus Iohannis la Universitate - Foto Inquam Photos / George Călin)

Foto: Inquam Photos / George Călin

„În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost. Una din două”, a declarat președintele Klaus Iohannis joi, în contextul unei declarații despre politicienii care se opun prelungirii stării de alertă.

Declarațiile au fost făcute după ce șeful statului a depus coroane de flori la Piața Universității, la monumente dedicate victimelor Mineriadei din iunie 1990. 

Citiți și:

„Eu fac apel la parlamentari să înțeleagă că nu putem să ne târguim pe voturi, aici e vorba de sănătatea oamenilor. Sunt măsuri care probabil vor trebui impuse și în viitor, nu doar 15 zile. Dacă lucrurile merg bine, vom avea după 2 săptămâni o nouă fază de relaxare. Dar de exemplu, portul măștii sau distanțarea sau ordinele comune ale miniștrilor din domeniul medicină, învățământ, acestea sunt necesare. (...) Am văzut că sunt unii politicieni care mai mult fug după voturi, care spun că putem să ne relaxăm cu totul și că nu e nevoie de măsuri și să vină specialiștii cu dovezi. Nu vă supărați, ce dovezi vreți? 270 de infectări de ieri până astăzi. Peste 150 de persoane la ATI. Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost. Una din două”, a spus Iohannis. 

Ulterior, la o oră de la declarație, președintele a revenit și și-a cerut scuze dacă a fost înțeles greșit. Klaus Iohannis a precizat că s-a referit la politicieni, nu la persoane care au de suferit din cauza coronavirusului. 

„​Nu m-am referit la persoane care sunt pacienți sau posibili pacienți, am vrut să atrag atenția asupra pericolului dezinformării”, a punctat Iohannis. 

„Acești oameni ce cunosc datele problemei și încearcă să manipuleze opinia publică trebuie arătați cu degetul, ca să își revină. Important e să nu dăm crezare manipulărilor, informațiilor false, să ne informăm și să luăm de bune informațiile publice care se dau în fiecare zi. 

Dacă am fost greșit înțeles, îmi cer scuze. Nu am dorit să lezez pe nimeni. Cred că este bine ca și eu să atrag atenția asupra unei posibile încercări de manipulare a opiniei publice într-un mod destul de nepotrivit și cu singurul scop de a vâna câteva voturi, fiindcă, nu-i așa, vin alegerile”, a precizat Klaus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Azi 11 iunie Iohannis comemorează victimile violențelor provocate de venirea minerilor în București de la 13 iunie 1990 la Universitatea București. Universitatea, instituție civilă, fără nici o legătura cu armata, îl întâmpină cu gardă militară. Obediență fără margini din partea conducerii Universității și infatuare fără margini din parte președinției.
    La 11 iunie 1948 a fost începutul revoluției pașoptiste în București. Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit să semneze „Constituția" (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu.
    Fără alte comentarii !
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Un comentariu, totusi, se impune : Bibescu semna Proclamatia de la Islaz in 1848 . La 11 iunie 1948 fu altceva : "nationalizarea principalelor mijloace de productie" trecerea in proprietatea statului a averilor "nenorocitilor de burgheji". Decesul proprietatii private in Romania.
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult