Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis, despre politicienii care se opun prelungirii stării de alertă: „În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost”. Șeful statului a revenit ulterior cu scuze

Klaus Iohannis la Universitate - Foto Inquam Photos / George Călin)

Foto: Inquam Photos / George Călin

„În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost. Una din două”, a declarat președintele Klaus Iohannis joi, în contextul unei declarații despre politicienii care se opun prelungirii stării de alertă.

Declarațiile au fost făcute după ce șeful statului a depus coroane de flori la Piața Universității, la monumente dedicate victimelor Mineriadei din iunie 1990. 

Citiți și:

„Eu fac apel la parlamentari să înțeleagă că nu putem să ne târguim pe voturi, aici e vorba de sănătatea oamenilor. Sunt măsuri care probabil vor trebui impuse și în viitor, nu doar 15 zile. Dacă lucrurile merg bine, vom avea după 2 săptămâni o nouă fază de relaxare. Dar de exemplu, portul măștii sau distanțarea sau ordinele comune ale miniștrilor din domeniul medicină, învățământ, acestea sunt necesare. (...) Am văzut că sunt unii politicieni care mai mult fug după voturi, care spun că putem să ne relaxăm cu totul și că nu e nevoie de măsuri și să vină specialiștii cu dovezi. Nu vă supărați, ce dovezi vreți? 270 de infectări de ieri până astăzi. Peste 150 de persoane la ATI. Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. În fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost. Una din două”, a spus Iohannis. 

Ulterior, la o oră de la declarație, președintele a revenit și și-a cerut scuze dacă a fost înțeles greșit. Klaus Iohannis a precizat că s-a referit la politicieni, nu la persoane care au de suferit din cauza coronavirusului. 

„​Nu m-am referit la persoane care sunt pacienți sau posibili pacienți, am vrut să atrag atenția asupra pericolului dezinformării”, a punctat Iohannis. 

„Acești oameni ce cunosc datele problemei și încearcă să manipuleze opinia publică trebuie arătați cu degetul, ca să își revină. Important e să nu dăm crezare manipulărilor, informațiilor false, să ne informăm și să luăm de bune informațiile publice care se dau în fiecare zi. 

Dacă am fost greșit înțeles, îmi cer scuze. Nu am dorit să lezez pe nimeni. Cred că este bine ca și eu să atrag atenția asupra unei posibile încercări de manipulare a opiniei publice într-un mod destul de nepotrivit și cu singurul scop de a vâna câteva voturi, fiindcă, nu-i așa, vin alegerile”, a precizat Klaus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Azi 11 iunie Iohannis comemorează victimile violențelor provocate de venirea minerilor în București de la 13 iunie 1990 la Universitatea București. Universitatea, instituție civilă, fără nici o legătura cu armata, îl întâmpină cu gardă militară. Obediență fără margini din partea conducerii Universității și infatuare fără margini din parte președinției.
    La 11 iunie 1948 a fost începutul revoluției pașoptiste în București. Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit să semneze „Constituția" (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu.
    Fără alte comentarii !
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Un comentariu, totusi, se impune : Bibescu semna Proclamatia de la Islaz in 1848 . La 11 iunie 1948 fu altceva : "nationalizarea principalelor mijloace de productie" trecerea in proprietatea statului a averilor "nenorocitilor de burgheji". Decesul proprietatii private in Romania.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult